Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
BLOCAJE ÎN COMUNICARE sI MODALITAŢI DE DEPĂsIRE A ACESTORA

Comunicare


,, Dupa cum medicul nu vindeca bolnavul ,

ci acesta din urma se vindeca sub îndrumareamedicului , tot astfel elevul se corijeaza

singur datorita îndrumarilor dascalului . "

E. Planchard

B L O C A J E Î N C O M U N I C A R E

s I

M O D A L I T Ă Ţ I D E D E P Ă s I R E A

A C E S T O R A

Comunicarea umana se realizeaza printr-un limbaj articulat , prin gesturi , mimica si intonatie . Exista prin urmare , o comuicare verbala , una nonverbala si alta paraverbala .

Asa cum se precizeaza în ,, Dictionarul Explicativ al Limbii Române " a comunica ( infinitivul verbului de la care vine termenul de ,, comunicare " ) înseamna : a face cunoscut , a da de stire , a informa , a instiinta , a spune . Mai exista un sinonim al acestui concept , ,, a exprima " : a reda prin cuvinte , a face cunoscut ; sinonimia este evidenta .

Exprimarea corecta, orala si scrisa , constituie unul din instrumentele de baza ale muncii intelectuale , fara de care nu poate fi conceputa întreaga evolutie viitoare a elevilor .

Elevii care reusesc sa se exprime cu usurinta din clasele mici prezinta garantii a- proape sigure de reusita deplina în activitatea de învatare la toate disciplinele scolare , ei pot fi considerati în afara pericolului de a ramâne în urma la învatatura. Dimpotriva o buna parte dintre elevii predispusi insuccesului scolar , în special în clasele I si a I I -a , sunt proveniti din rândul celor cu exprimare greoaie , al celor care nu îndraznesc sau nu reusesc sa participe la actul comunicarii , sa verbalizeze observatiile , gândurile si sentimentele lor , în mod liber .

Capacitatea de comunicare constituie o necesitate cu reale implicatii în activita- tea sociala . Limba este principalul instrument de comunmicare între oameni , iar comunicarea este o manifestare a unor necesitati vitale , pe care practica sociala le impune indubtabil . In orice domeniu de activitate , succesul este influentat , în mod direct si cu efecte multiple ,de masura în care fiecare individ poseda capacitatea de a receptiona informatiile , de a le prelucra si de a le comunica .

Viata colectiva cere ca fiecare individ sa fie apt sa înteleaga pe altul si sa se faca înteles . Stapânirea limbajului este necesara în cea mai mare parte a activitatilor umane , presupunând contacte , schimburi , întelegere reciproca si ducând la armonie si la colaborare . In realizarea acestor schimburi , care merg de la problemele de ordin material , aflate la ordinea zilei , pâna la dezbateri sau discutii ce se refera la realitati dificile si delicate , aceea care mânuiesc finetea limbii cu mai mare usurinta au un avantaj sigur asupra interlocutorilor lor si posibilitatea de a-si pune mai bine în va-

loare , chiar de a-si impune punctul lor de vedere.

Noile programe prevad , înca la clasa I , situatii de comunicare concrete si actua-

le , cu indicatii inclusiv de ordin tehnic , referitoare la componentele comunicarii dia-

logate : persoana care transmite informatia , persoana care primeste informatia , in-

formatia propriu-zisa ( prin cuvinte , gesturi , semnale scrise ).

De asemenea , cu privire la formularea mesajului oral , se prevad teme care tin de structura exprimarii : cuvânt , propozitie , dialog , formule elementare de initiere , de mentinere si încheiere a dialogului .

In vederea exersarii actelor de vorbire, sunt sugerate discutii libere pe teme preferate ( chiar alese ) de copii , despre jocuri , jucarii , filme pentru copii , întâmplari si fapte din viata proprie , despre comportarea civilizata , despre ocrotirea mediului înconjurator etc.

Toate elementele care tin de comunicare se reiau concentric , la un nivel mai ridicat si în clasele urmatoare , dar cu cerinte sporite .

În clasele a I I I -a si a I V -a , la comunicarea orala apar cerinte sporite cum ar fi : comunicarea prin imagini , formularea mesajului , planul simplu de idei , rezuma-

tul oral etc. Toate acestea au în vedere , cu prioritate , exersarea actului comnicarii atât ca emisie , cât si ca receptare , precum si cultivarea spiritului creator la elevi .

Cu toate ca nu sunt constituite în unitati de continut aparte , compunerile se rega-

sesc în programele de limba si literatura româna cu deosebire la ,, Continuturile înva-

tarii " - ,, Formarea capacitatii de comunicare " , în formule foarte variate , începând cu clasa I , unde desi în programa nu se foloseste termenul de ,, compunere " , existenta unor asemenea activitati este evidenta .

Compunerile reprezinta cadrul cel mai propice pentru formarea , consolidarea si perfectionarea deprinderilor de exprimare corecta , orala si scrisa , ale viitorilor membri ai societatii , de rezolvare a unor probleme practice , legate de însusirea unor instrumente indispensabile muncii intelectuale atât în procesul formarii tinerilor în institutiile de învatamânt , cât si în viata , prin ,,educatia permanenta " .Capacitatea de exprimare se formeaza si se perfectioneaza prin solicitarea efortului intelectual al elevilor , prin punerea sistematica a lor în situatia de a exersa , într-o forma sau alta , verbalizarea pe cât posibil în mod liber . Faptul ca elevii asculta si înteleg ceea ce li se relateaza de catre alta persoana , chiar de catre învatator , îi ajuta sa recepteze mesajele orale , ceea ce nu este suficient pentru ca ei sa învete sa exprime în mod liber ceea ce cunosc, observatiile , impresiile sau gândurile lor proprii , sa-si valorifice marile resurse ale imaginatiei lor .

Cercetatorii din domeniul vietii sociale a adolescentilor arata ca peste 75% dintre persoanele sub 18 ani se simt adesea singure . Aceste date ilustreaza ca problema sentimentului de singuratate la adolescenti este o problema importanta care necesita o abordare adecvata . Sentimentul de singuratate în perioada adolescentei poate deveni frecvent si acut . Factorii care declanseaza si mentin aceasta stare sunt : deficitul abilitatilor de comunicare , de relationare , timiditatea , stima de sine scazuta , inabilitatea de exprimare emotionala , deprinderi ineficiente de asertivitate , timp îndelungat petrecut singur , participarea scazuta la activitatile sociale si extracurricu-

lare .Singuratatea are ca si consecinte de lunga durata dezvoltarea depresiei si anxietatii sociale . Prin dezvoltarea abilitatilor de comunicare si relationare putem preveni starile de afectivitate negativa care îi afecteaza pe adolescenti si care au consecinte negative multiple .

ÎMBUNĂTĂŢEsTE COMUNICAREA CU COPILUL TĂU

Comunicarea este un subiect foarte important , de aceea copiii pot beneficia foarte mult daca au parinti comunicativi .Exprimarea sentimentelor este esentiala în fiecare relatie mai ales în relatia parinte - copil .

Uneori pot aparea bariere care ne împiedica sa avem o comunicare eficienta cu copiii nostri :

Tendinta de a critica ( Tu esti de vina ! ) ;

Folosirea etichetelor ( Esti exact ca toti ceilalti ! );

Amenintarea ( Inceteaza imediat sau ... );

Sa încercam sa ne purtam în asa fel , încat copilul sa stie ca este dorit si binevenit , sa îl iubim neconditionat .

Sa încercam sa ne ascultam cu atentie copilul , chiar daca acesta are sa ne spuna câteva lucruri foarte neplacute , si e bine sa îi urmarim limbajul corporal . De multe ori , copiii nu exprima în cuvinte ceea ce simt , dar îsi

exprima simtamintele prin gesturi . Este bine sa realizam o atmosfera

confortabila si plina de caldura , în care copilul sa se simta liber sa se exprime .

Sa ne luam din timp si sa stam cu copilul , si aceasta nu doar atunci când nu avem altceva de facut , ci ori de câte ori copilul are nevoie de noi , chiar daca aceasta ar putea sa fie in momentul cel mai nepotrivit.

Copiii trebuie sa învete sa aiba rabdare si sa îi înteleaga pe cei din jurul lor, dar uneori avem tendinta de a aseza propriile prioritati mai presus de cele ale copiilor nostri . Atunci când copiii sufera din cauza ca nu li se acorda atentie , în mod personal poate fi interpretata de ei drept respingere . Sa încercam sa procedam în asa fel încât fiecare copil sa stie ca ne bucuram sa fim împreuna cu el . Ii putem comunica acest mesaj mângâindu-l , îmbrati- sându-l. Implinirea nevoilor fizice si emotionale ale copilului , în timpul pe care îl petrecem împreuna , este metoda care spune cel mai clar si mai convingator : ,, Te iubesc ! "

Putem spune ca majoritatea persoanelor citesc si studiaza mai mult în urma unui examen pentru carnetul de conducere decât în perioada premergatoare devenirii sale ca parinte . Citind si aflând cât mai multe despre subiectul " comunicarii cu copilul" ne poate ajuta sa devenim un parinte mai bun pe parcurs . Un parinte bine informat este mult mai pregatit sa ofere copilului sau un start reusit în viata .

Exprimarea sentimentelor este esentiala în fiecare relatie mai ales în relatia parinte - copil .

Exemple de modalitati ineficiente de comunicare :

Critica - ,, Tu esti de vina - esti singurul vinovat pentru dezastrul în care te afli."

Etichetarea - ,, Esti exact ca toti ceilalti .Toti sunteti niste insensibili."

Lauda evaluativa - ,, Intotdeauna ai fost o fata buna!Nu-i asa ca ma vei ajuta la examen ? "

Oferirea de sfaturi -,, Asta-i foarte usor de rezolvat ! In primul rând,... . "

Folosirea excesiva sau nepotrivita a întrebarilor - ,, Când s-a întâmplat asta ?"

A da ordine - ,, Fa-ti tema imediat ! "

Amenintari - ,, Inceteaza imediat sau ... "

Moralizarea - ,, Ar trebui sa ... "

Abaterea - ,, Nu te mai gândi la ce s-a întâmplat . Hai sa vorbim despre ceva mai placut ."

Argumentarea logica impusa - ,, Uite cum stau lucrurile ; daca nu ai fi cumparat X , ai fi putut merge vara sta la mare ."  Modalitati de ameliorare a comunicarii

Limbajul responsabilitatii

Limbajul responsabilitatii este o forma de comunicare prin care îti exprimi propriile opinii si emotii fara sa îti ataci interlocutorul.Aceasta forma de comunica-re este o modalitate de evitare a criticii , etichetarii , moralizarii interlocutorului , focalizând conversatia asupra comportamentului si nu asupra persoanei .

Limbajul responsabilitatii utilizeaza trei componente :

a)      descrierea comportamentului ;

b)     exprimarea propriilor emotii si sentimente ;

c)     formularea consecintelor comportamentului.

Limbajul la persoana I I -a ,, tu" implica judecarea interlocutorului si întrerupe comunicarea datorita reactiilor defensive pe care le declanseaza .

Exemple : ,, Nu mai fi atât de critic ."

,, Vezi-ti de treaba ta ! "

Mesajele la persoana I ( limbajul responsabilitatii ) sunt focalizate pe ceea ce simte persoana care comunica si pe comportamentul interlocutorului si astfel previn reactiile defensive in comunicare .

Exemple : ,, Sunt stânjenit ( emotia - ce simt fata de un comportament ) când vorbesti despre notele mele de fata cu prietenii mei (compotramentul care m-a deranjat ). O sa creada despre mine ca sunt un prost ( consecinta comportamentului asupra mea ) . "

Prevenirea reactiilor defensive in comunicare

Mesajele care provoaca o astfel de reactie sunt în general cele care ataca persoana .

Studiile au identificat mai multe tipuri de mesaje care duc la declansarea reacti-ilor defensive si modalitatile de prevenire a acestora :

Evaluare vs. descriere

Control vs. orientare spre problema

Manipulare vs. spontaneitate

Neutralitate vs. empatie

Superioritate vs. egalitate

Explorarea alternativelor

Explorarea alternativelor este o alta modalitate de comunicare adecvata în relatia cu copiii si adolescentii . Ea nu trebuie confundata cu oferirea de sfaturi sau solutii .

Copilul trebuie ajutat sa exploreze solutii alternative . Modalitati de dezvoltare a explorarii alternativelor :

Ascultarea reflectiva ajuta la întelegerea si clarificarea sentimentelor copilului

( ,, Esti suparat... " )

Folosirea brainstormingului pentru explorarea alternativelor ( ,, Care ar fi alter-

nativele acestei probleme ? ")

Asistarea copilului si adolescentului în alegerea solutiei optime ( ,, Care dintre solutii crezi ca ar fi cea mai buna ? " )

Se recomanda discutarea posibilelor rezultate ale alegerii uneia dintre alternati-

ve ( ,, Ce crezi ca s-ar întâmpla daca faci asa cum spui ? ")

Obtinerea unui angajament din partea copilului ( ,, Ce ai ales sa faci ? " )

Planificarea pentru evaluare ( ,, Când vom discuta din nou despre asta ? " )

Identificarea avantajelor si dezavantajelor optiunilor .

Exprimarea emotionala

Una dintre cauzele care provoaca dificultati în comunicare este reprezentata de

inabilitatea de recunoastere si exprimare a emotiilor , de teama de autodezvaluire . A comunica eficient presupune a sti sa îti exprimi emotiile .

Modalitati de îmbunatatire a exprimarii emotionale :

Discutarea , provocarea si contracararea miturilor despre emotii

Identificarea si recunoasterea diferitelor tipuri de emotii

Identificarea evenimentelor sau situatiilor care declanseaza emotia

Identificarea modalitatilor de exprimare comportamentala a emotiei

Exprimarea emotiei printr-un limbaj adecvat

Exprima clar ceea ce simti

Accepta responsabilitatea pentru ceea ce simti

Sugestii de activitati care faciliteaza exprimarea emotionala

A)   ,, Vocabularul emotiilor "

B)   ,, Parola emotiilor "

C)   ,, Statuile emotiilor "

D)   ,, Imaginile emotiilor "

E)    ,, Sunetele emotiilor"

F)    ,, Cele 10 activitati placute "

Alte cai de îmbunatatire a comunicarii copil / adolescent - adult :

Clarificarea diferentelor dintre nevoile copilului si nevoile adultului si identificarea caror nevoi ai raspunde modul în care adultul comunica cu copilul.

În comunicarea emotiilor , este mai eficient sa se aplice limbajul responsabilitatii .Este foarte important ca emotiile sa fie comunicate copilului fara a-l învinovati .

Limbajul responsabilitatii se foloseste atât pentru a comunica sentimente pozitive , cât si pentru comunicarea lucrurilor sau situatiilor care ne deranjeaza.

Mesajele responsabilitatii comunicate pe un ton nervos devin mesaje negative . Acestea învinovatesc copilul si îl critica , si omit mesajul care ar trebui sa indice care este responsabilitatea lui pentru a schimba ceea ce a facut .

Sarcasmul , ridicularizarea si presiunile sunt o forma de nerespectare a drepturilor personale .

Etichetarea arata lipsa încrederii în copilul caruia îi este adresat mesajul.

Încrederea se comunica prin cuvinte , gesturi , tonul vocii.

Înainte de a ma referi la modalitatile de depasire a barierelor de comunicare , voi prezenta câteva taxonomii ce fac trimitere la personalitate în ansamblul ei .

Se pot identifica patru tipuri de bariere care blocheaza comunicarea :

Bariere cauzate de contextul socio- cultural - se refera la conditiile de trai ale individului într-un tip de societate sau mediu nesatisfacator pentru el .

Bariere cauzate de frica endemica- se refera la teama pe care o încearca anumiti membrii ai societatii , de regula , cei mai vulnerabili , cei care au unele sensibilitati personale .

Bariere cauzate de atitudinile individualiste - sunt specifice persoanelor care pun accentul pe propria persoana .

Bariere referitoare la relatiile individ - grup ; marginalizarea , lipsa de autenticitate , izolarea .

Metode folosite la clasa , aceste metode ducând la facilitarea exprimarii :

A.   Metoda diamantului

- vizeaza caracterizarea unui personaj ;

- compunerile tip descriere ;

2. - se stabileste personajul ;

- se aleg doua adjective potrivite subiectului stabilit ;

- se aleg trei verbe care sa evidentieze activitatea si calitatile morale ;

- se alcatuieste o propozitie din patru cuvinte ;

- se gaseste un verb la modul gerunziu ;

3. - se pot lua personaje din diferite texte în care sunt prezentate personalitati istorice , culturale , stiintifice sau din povesti .

B.    Metoda ciorchinelui

-vizeaza etapa de predare - învatare ;

provoaca elevii sa gândeasca liber stimulând conexiunea de idei ;

ajuta la gasirea a noi sensuri ideilor însusite anterior ;

dirijeaza spre propriile cunostinte , evidentiind propria întelegerea unui continut

- explic modul de aplicare a metodei ;

alegerea cuvântului sau a propozitiei nucleu ;

distribuirea si completarea fiselor cu sintagme sau cuvinte ce le vin în minte în legatura cu teme propusa , legându-le fie de notiunea centrala , fie de una propusa de ei .

C.   Metoda copacul ideilor

- vizeaza lucrul pe echipe ;

- verifica , fixeaza ,sistematizeaza ;

- vizeaza toate tipurile de gândire ;

2. - se repartizeaza fisa de lucru cu un dreptunghi conturat în partea de jos ;

- se stabileste si se scrie în dreptunghi subiectul ales ;

- se lucreaza în echipe trecându-se fisa la fiecare membru pâna la epuizarea timpului acordat ;

- se compara rezultatele si se alege fisa cea mai completa .

Material întocmit de : Înv. LAKATOS ANTON

scoala ,, Lucian Blaga "

Orasul Jibou

Judetul Salaj


Document Info


Accesari: 20966
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )