Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
temperamente

Psihologie
Pornesc in clasificarea temperamentelor de la constitutia corporala, morfologia a individului, considerand ca o anumita constitutie predispune la un anumit comportament.

Cea mai cunoscuta tipologie temperamentala a fost elaborata de p 11511v2116l sihiatrul german Erns Kretschmer (1922) care a ajuns la stabilirea a patru tipuri constitutionale:

Picnic - caracterizat prin expansiunea cavitatilor viscerale, prin tendinta de a acumula grasime, statura mijlocie, fata moale si larga, gat mare, torace bombat si lasat in jos, extremitati moi, rotunde, scurte,etc.

Leptosom sau astenic - dezvoltat mai mult in lungime in toate segmentele corpului: fata, gat, trunchi, extremitati; notiunea de leptosom vine de la leptos care inseamna stramt, ingust;

Atletic - cu mare dezvoltare a scheletului osos, a musculaturii, epidermei; partea de sus a corpului dezvoltata in largime, gat lung, degajat, umerii si trunchiul in forma de trapez;

Displastic - cu malformatii congenitale.

Cercetarile efectuale l-au condus pe Kretschmer spre concluzia ca oamenii se deosebesc intre ei prin dispoziliile psihice, unii corespunzand starii afective diastesice, altii starii psihestezice. Primii apartin tipului ciclotim, ceilalti tipului schizotim.
Ciclotimul se caracterizeaza prin treceri rapide de la o stare psihica la alta (veselie-tristete, calm-iritare).
Schizoidul se distinge prin neconcordanta dintre aparenta si esenta, dintre ceea ce se vede si ceea ce este ascuns. In interiorul fiecarei grupe exista o alta diviziune bipolara: ciclotimul poate fi vesel sau trist, schizoidul, cald sau rece.

Constitutia determina nu numai temperamentul, ci si predispozitia spre anumite boli psihice. Picnicul-ciclotim este predispus spre bolile maniaco-depresive; astenicul-schizotim spre schizofrenie. Totusi nu trebuie sa generalizam. Este adevarat ca la unii omameni se observa o corelatie directa intre tipul constitutional si tipul temperamental, dar totul trebuie corelat cu fiecare individ in parte.Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )