Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Comunicarea in managementul resurselor umane

Resurse umane
Comunicarea in managementul resurselor umane

Comunicarea eficienta este liant intre oameni. Prin comunicare transmitem informatii (date,informatii, cunostinte). Fenomenele din natura si societate sunt percepute ca entitati faptice care ulterior sunt reflectate neevaluat sub forma datelor. Aceste date, inregistrate in cadrul proceselor umane, pot fi prelucrate obtinandu-se informatii. Acestea sunt interpretari ale datelor in raport cu anumite situatii sau cu intelegerea de catre mintea umana a acestor situ 353c23d atii in general. Datele sunt supuse unnui proces de interpretare, prelucrare prin care se urmareste evaluarea, selectarea, pentru a se obtine o reducere a incertitudinii de intelegere si cunoastere. Informatiile sunt utilizate pentru formarea unor rationamente concretizate in cunostintele noastre. Cunostintele sunt enunturi logic formulate in urma intelegerii relatiilor care le sustin.Cauzele dezvoltarii RU:

Cresterea gradului de productie si comercializare

Ridicareanivelului cultural si profesional al RU

Multiplicarea si intensificarea dinamicii factorilor de mediu ce influenteaza viata O;

Concurenta tot mai specializata;

Pentru ca o informatie sa fie de calitate trebuie sa indeplineasca conditiile:

exactitate-element de cunoastere ce asigura o imagine veridica; trebuie sa verificam prin mijloace personale caile prin care putem valorifica informatia, deasemeni si sursa trebuie verificata;

adecvare- capacitatea informatiei de a fi necesara destinatarului ei. Nu trebuie luat doar mesajul in calcul ci si forma de prezentare;

oportunitate-reprezinta insusirea informatiei de a ajunge la destinatar in momentul in care este realmente nevoie de ea;

eficienta-capacitatea de a asigura un efect determinat, efect ce trebuie sa fie superior efortului de a obtine informatia respectiva.

Formele comunicarii in psihologia RU

Realizarea obiectivelor unei O depinde nu numai de circulatia informatiei ci si de modul de analiza a ei.

La nivelul unei O comunicarea poate fi privita ca si comunicare interpersonala (intre membrii si care are actiune complexa si caracter procesual) sau comunicare organizationala (intre diferite subdiviziuni ale O)

Intelegerea comunicarii reprezinta un aspect particular al fiecarui membru din relatia de comunicare.

I Comunicarea interpersonala are mai multe forme: orala, scrisa, non-verbala.

Comunicarea orala utilizeaza ca vector cuvantul rostit. Avantajele acestui tip de comunicare sunt: rapiditatea circulatiei informatiei, siguranta, feed-back-ul rapid, confort in realizarea comunicarii, posibilitatea de a activa membrii O. Insa are ca dezavantaj faptul ca nu asigura pastrarea in timp a informatiei si posibilitatea aparitiei erorilor a confuziilor. Deasemeni are o mare incarcatura subiectiva.

Comunicarea scrisa se utilizeaza in rapoarte, memorii, scrisori etc. . Aici nota de subiectivitate dispare si in plus, asigura pastrarea in timp a informatiei si coerenta. Si aceasta forma de comunicare prezinta cateva dezavantaje: necesita effort si timp mare de realizare (mai mare decat in cazul comunicarii orale), nu asigura un feed-back rapid, este impersonal.

Comunicarea non-verbala permite transmiterea unei informatii fara cuvinte sau in cazul utilizarii cuvintelor acestora li se adauga la intelesul semantic si alte influente (elemente de limbaj ale corpului-gesturi, distanta fizica, mimica, pantomimica, ambianta spatiala etc.).

H. Mintzberg, intr-un studiu din 1991, arata ca 55% din continutul unei comunicari orale este transmis prin expresia fetei si pozitia corpului, 38% prin ton si inflexiuni vocale, iar 7% prin semantica cuvintelor.

Elemente notabile

Perceptia selectiva reprezinta capacitatea de analiza performanta a informatiei cunoscute.

Organizarea perceptuala, care reprezinta un proces mental de grupare, completare a informatiei incomplete/contradictorii.

II Comunicarea organizationala este data de pozitia acentilor comunicatori in cadrul O. Este de doua feluri: comunicare formala si informala.

Comunicarea formala

Comunicarea inte departamente, grupuri de activitate etc. utilizeaza canale de transmitere prevazute in organigrama O. In functie de directia de vehiculare a informatiei avem comunicare verticala si comunicare orizontala.Comunicarea verticala- permite transmiterea informatiei intre sefi si subalterni si poate avea sens ascendent sau descendent. Comunicarea descendenta pornese de la nivel superior spre baza ierarhiei. Prin aceasta sunt transmise informatii legate de functionarea O, prezinta grad mare de rigurozitate si poate deveni incomoda pentru unii membrii. Comunicarea adcendenta, spre deosebire de cea descendenta, e mai greu de realizat, nu este riguroasa. Responsabilitatea trebuie pasata liderului informal. Se transmit informatii despre performantele realizate si despre situatiile concrete de activitate.

Comunicarea orizontala permite transmiterea de mesaje intre colegii aceluiasi nivel ierarhic. Aceasta ajuta la coordonarea activitatii pe un nivel ierarhic, deasemeni o importanta majora o are si in integrarea in cadrul O. Comunicarea orizontala este sustinuta de cunoasterea reciproca.

Comunicarea informala

Se realizeaza prin retele create ad-hoc in baza simpatiilor si intereselor comune. Acest tip de comunicare este intretinut de dinamica grupurilor mici. Comunicarea informala este nespecializata si prezinta un grad mic de rigurozitate. Aceasta este o sursa principala de informare despre starea O. Prezainta diverse forme, cele mai intalnite sunt cele de stea si ciorchine. Comunicarea stea: liderul comunica radial unui numar mare de persoane, iar acestea transmit si ator membrii. Comunicarea ciorchine-este slab structurata, prezinta numeroase ramicatii.

Avantaje ale comunicarii informale:

Canalele informale propaga informatia cu viteza mare;

Intareste sentimentul de solidaritate si spirit de echipa.

Dezavantaje:

Distorsionarea mesajelor. Pentru a preveni distorsionarea e bine ca reteaua sa fie supravegheata in mai multe puncte.

Imbunatatirea comunicarii

Inlaturarea barierelor comunicationale-evitam lansarea unor mesaje confuze si nerealiste;

Evitarea utilizarii persoanelor lipsite de credibilitate;

Evitarea comunicarii unor informatii doar sub o singura forma de comunicare;

Evitarea transmiterii de informatii cand in O si-au facut aparitia conflicte interpersonale;

Evitarea utilizarii unei semantici necunoscute de membrii;

Evitarea unui surplus informational.

--//--


Document Info


Accesari: 6609
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )