Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MANAGEMENTUL STRESULUI

Resurse umane
MANAGEMENTUL STRESULUI

Stresul a fost pus în legatura cu ceea ce autorul sau anumit"sindromul general de adaptare", care se caracterizeaza prin trei faze de evolutie: reactia de alarma, stadiul de rezistenta, stadiul de epuizare.
Reactia de alarma este 222d310c primul raspuns al organismului supus la stres. Acest proces determina mobilizarea generala a fortelor de aparare ale organismului. În cazul în care agentul nociv continua sa actioneze, organismul intra în faza de rezistenta sau de adaptare. Daca agentul nociv este prea puernic atunci organismul poate sucomba chiar în prima faza.În stadiul de epuizare, simptomele sunt asemanatoare cu cele din faza de alarma (deprimare, oboseala, imposibilitate de mantinere a tentiei concentrate).

Exista patru tipuri de factori de stres:

Factori potentiali - evenimentele potential neplacute ( concedieri, somaj, inspectii, controale)

Factori temporali de stres apar atunci când avem prea multe de facut într-o perioada prea mica de timp. Aceasta duce la supraaglomerare si la sentimentul ca timpul ne-a scapat de sub control.

Factorii situationali se refera la evenimentele din viata personala- decesu cuiva, divort, schimbarea domiciliului. De asemenea, ei pot include si factori legati de mediul în care activeaza individul- orar supraîncarcat, izolarea fata de colegi

Factori conflictuali care rezulta din relatile interpersonale (de exempul, o cearta cu un coleg)Specialisti în domeniu apreciaza ca acesti factori depind de altii patru cu rol important în gestionarea stresului.

a. Absenta "comportamentului de tip cardiacilor" care este asociat cu trei factori: opersonalitate de tip "A", efectele rolului de "mascul dominator" si betia muncii.

Indivizii care au o personalitate de tip"A" nu pot sta locului. Ei cauta tot timpul competitia, cauta sa realizeze tot timpul ceva si nu au odihna. Ău mereu senzatia ca alearga dupa timpul pierdut.

Rolul de "mascul dominator" este asociat cu tipul dur, imun la emotii.

"betia muncii" reprezinta tendinta unor persoane de a-si subordona viata muncii.Cei subjugati de patima muncii lucreaza neîntrerupt în paguba celorlalte domenii ale vietii personale.

b.Conditia fizica. Cercetarile arata ca indivizii care au o buna conditie fizica evita mult mai usor decât ceilalti efectele negative ale stresului.

c.Competenta interpersonala se refera la abilitatea de a avea relatii bune cu membrii familiei si cu colegii de munca. Aceasta competenta tine de ceea ce Daniel Goleman numeste "inteligenta emotionala" (conceptcare, desi destul de controversat, explica succesul în viata). Goleman afirma a succesul în viata depinde nu de inteligenta academica ( Q.I) ci de cea emotionala.

d. Constiinta modului încare reactionezi la stres, creste probabilitatea de a aplica strategiile anti-stres.


Document Info


Accesari: 1787
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )