Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Norme disciplinare de exceptie

Resurse umane


Norme disciplinare de exceptie

În ultimii ani s-a conturat tendinta de a se reglementa anumite aspecte ale raspunderii disciplinare a unor categorii restrânse de salariati prin norme de exceptie în raport cu dreptul comun disciplinar. Astfel, se pot menti 22222f516w ona cu titlu de exemplu:a)      Hotarârea Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului nr. 1/1996 adoptata în temeiul Legii nr. 73/1993 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ, prevede ca sunt aplicabile personalului acestui organism urmatoarele sanctiuni disciplinare:

avertisment;

reducerea salariului si a indemnizatiei de conducere, dupa caz, cu 10-15% pe o durata de cel mult 3 luni;

retrogradarea din functie sau categorie, din cadrul aceleiasi profesiuni, pentru o durata de cel mult 3 luni;

destituirea din functie.

b)      Regulamentul de organizare si functionare a Curtii Supreme de Justitie prevede ca sunt aplicabile personalului acesteia (altul decât judecatorii), urmatoarele sanctiuni:

avertisment;

reducerea salariului si a indemnizatiei de conducere cu 10-15% pe o durata de cel mult 3 luni;

destituirea din functie.

c)       Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 88/1997 stabileste în art. 10, al. 3 ca salariatii Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Proprietatii Statului nu raspund pentru operatiunile A.P.A.P.S., în afara de cazul în care faptele lor constituie infractiuni sau delicte civile din culpa grava. Totusi, potrivit al. 4 al aceluiasi articol, salariatii raspund individual, în urmatoarele situatii:

nu respecta regulile de publicitate pentru vânzarea de actiuni sau active, conform metodelor legale de privatizare;

nu respecta procedura de privatizare stabilita în oferta pentru vânzarea de actiuni;

ofera informatii confidentiale unor terti cu privire la intentia de vânzare a unui pachet de actiuni sau active, în scopul influentarii pretului de oferta sau pentru a favoriza un cumparator potential în dauna altor persoane;

atribuie un pachet de actiuni unei persoane fizice sau juridice în dauna altor persoane care au formulat o oferta mai avantajoasa, potrivit criteriilor stabilite în oferta de vânzare.

În baza acestei prevederi legale se poate aprecia ca în cazul salariatilor A.P.A.P.S.:

regimul de drept comun al muncii privind raspunderea disciplinara nu este înlaturat în situatiile obisnuite de încalcare a obligatiilor de serviciu (cum ar fi, spre exemplu, întârzieri sau absente nemotivate de la programul de lucru);

daca s-a pasit însa la aplicarea propriu-zisa a procedurilor de privatizare, raspunderea disciplinara este circumstantiala numai la situatiile prevazute de art. 10 al. 4.

Formularea "delicte civile din culpa grava" vizeaza - daca fapta nu are caracter penal si s-a savârsit în executarea contractului individual de munca - existenta unor abateri disciplinare[1].

d)      Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, în temeiul Legii nr. 59/1994, poate interzice, pe o perioada pâna la 5 ani, ocuparea de functii de conducere la fondurile mutuale sau la societatile care administreaza astfel de fonduri. Daca cei în cauza sunt salariati se va aplica art. 130, al. 1, lit. i din Codul Muncii.

e)       Legea nr. 58/1998 stabileste în art. 69, al. 2 ca, în cazul încalcarii normelor cuprinse în art. 69, al. 1, lit. a-f, Banca Nationala a României, în calitatea sa de autoritate se supraveghere prudential-bancara, poate aplica, între altele, urmatoarele sanctiuni:

amenda, în cazul administratorilor, directorilor executivi sau cenzorilor;

retragerea aprobarii date conducatorilor bancii.

Aceste sanctiuni nu sunt de drept al muncii si nu au nici caracter administrativ. Ele apartin, potrivit specificului lor, dreptului bancar, sunt sanctiuni[2] disciplinare bancare. Sanctiunea bancara ce consta în "retragerea aprobarii date conducatorilor bancii" va antrena pentru cei care au calitatea de salariati, fie desfacerea contractului de munca potrivit art. 130, al. 1, lit. i Codul Muncii (ca regula) ori conform lit. e din Codul Muncii, fie trecerea în alta functie (inferioara), cu acordul celui în cauza.

Normele de exceptie în materie disciplinara nu constituie statute disciplinare propriu-zise. Însa, prin sanctiuni sau alte reguli disciplinare specifice, se deroga de la dreptul comun disciplinar. Ca norme de exceptie, ele vor trebui aplicate ca atare, fara a se putea face apel, cât priveste sanctiunile disciplinare, la înlocuirea lor cu sanctiunile disciplinare de drept comun.I. T. stefanescu, "Tratat elementar de drept al muncii", Editura Lumina Lex 1999, pag. 347.

Idem.


Document Info


Accesari: 1824
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )