Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Proiect la T.I.C. - Camari, pivnite si beciuri

Arhitectura constructii


LICEUL TEOLOGIC BAPTIST “Emanuel”Proiect la T.I.C.

Camari, pivnite si beciuri

Cuprins

1. Introducere

2. Produsul ideal pentru nevoile cumparatorului

3. Descrierea tuturor tipurilor de produs existente

4. Analizarea tipurilor de produs in functie de situatia concreta imaginata

5. Justificarea alegerii produsului din ofertele existente: cel mai bun raport pret/calitate

6. Justificarea alegerii produsului din ofertele existente: cel mai performant produs

5 intrebari importante pe care trebuie sa le adresez inginerului, despre crame

8. 5 sfaturi adresate unei personae care doreste sa-si construiasca o crama

9. Ce a insemnat acest proiect pentru mine (invataminte)

10. Dictionar de termeni

11. Bibliogarfie

Introducere

Camarile si pivnitele sunt incaperi in interiorul sau in afara casei destinate depozitarii alimentelor, fructelor, legumelor, preparatelor culinare (muraturi, dulceturi, compoturi) pe o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, pentru a le feri de inghet, umiditate prea mare, insecte etc.

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat sa gaseasca modalitati pentru a pastra sau conserva alimente pentru iarna. In sate, taranii sapau gropi adanci in pamant inainte de venirea iernii, le captuseau cu panza groasa si puneau in ele legume si fructe precum cartofii, morcovii, merele pentru a le feri de inghet. In Franta, Moldova, tari recunoscute pentru productia de vin, au fost construite mari beciuri la adancimi considerabile in pamant pentru a oferi vinului un mediu prielnic de fermentare si pastrare.

Produsul ideal pentru nevoile cumparatorului

Domnul X, doreste sa-si construiasca casa visurilor lui. Un compartiment important al acestei case va fi o incapere in care isi va depozita pretioasa lui colectie de vinuri dar care va fi destul de mare incat sa permita colectionarea de noi soiuri dar si depozitarea vinului de consumat pe o perioada mai lunga de timp. Pentru a face ca acest vis sa devina realitate, domnul X are un buget destul de mare; el nu este dispus sa risipeasca banii, ci vrea sa lucreze cat mai eficinet cu putinta. Pivnita pentru vinuri trebuie sa aiba suprafata de 20 mp; sa fie impartita in doua compartimente: unul este vinoteca, incaperea care depoziteaza colectia de vinuri, iar al doilea este incaperea care depoziteaza vinuri pentru consumul zilnic - acest compartiment va fi mult mai mare decat primul. Aceasta pivnita va fi construita sub viitoarea casa la o adancime de 4 m, panza freatica fiind la 7 m adancime. Va avea inaltimea de 2,5 m. Zidurile vor fi din beton si piatra avand termoizolatie si hidroizolatie. Podeaua va fi acoperita cu placi ceramice. Pentru  aerisire si pastrarea temperaturii constanta de 10 s-12 sC va fi instalat un sistem de ventilatie prin tuburi, tubul inferior aproape de pardoseala care permite intrarea aerului rece si cel superior aproape de tavan care permite iesirea aerului cald. Pentru mentinerea umiditatii peste 70% va fi instalat si un climatizor. Lumina naturala nu va patrunde in pivnita. Cea mai buna sursa de lumina este cea de infrarosu. Vinul are nevoie doar de un anumit grad de luminozitate pentru a se pastra nealterat; este indicat ca sticlele in care se pastreaza vinul sa fie de culoare bruna si nu verde sau transparenta. Lumina becului se poate folosi doar cand utilizarea lui se reduce la activitatile curente in pivnita.Arhitectura va fi in stil Brancovenesc, cu bolti mari cu motive de trifoi din piatra si lemn de cires sculptat si lacuit, la intrare in fiecare compartiment. Mobilierul si rafturile pentru depozitarea vinului vor fi confectionate din lemn de cires dat cu un strat de lac protector. Inaltimea de 2 m, mobilierul din lemn si peretii din piatra vor da un aspect rustic cramei.

Descrierea tuturor tipurilor de produs existente

Pentru depozitarea aliementelor consumate zilnic intr-o casa/familie exista camara. Camara poate fi amplasata in orice fel de locuinta (casa, apartament de bloc) in imediata apropiere a bucatariei. De obicei se construieste cu intrare din bucatarie. Incaperea trebuie sa fie spatioasa, sa indeplineasca normele de functionare a unei incaperi in care se depoziteaza alimente. Este de preferat , pentru a se mentine o temperatura potrivita, camara sa fie amplasata in partea de N a casei, ferita de lumina, caldura sau umiditate. Camara ideala pentru o familie mare sau mica are dimensiunea de 1.5m pe 2 m. Este construita din caramida ca restul casei dar peretii trebuie dati cu var impotriva igrasiei si a insectelor. Podeaua este din beton; uneori se acopera cu gresie. Obligatoriu este nevoie de existenta unui sistem de aerisire foarte bun. Aerul in camara trebuie sa fie mereu proaspat si uscat. Temperatura medie este de 4s-10sC. Rafturile pentru alimente, de preferat din fier sau lemn, material rezistent, trebuie amplasate in asa fel incat sa permita omului sa se serveasca fara greutate din orice loc.

Beciurile sau pivnitele sunt incaperi mai mari decat camara care servesc la depozitarea alimentelor pe durata lunga. Initial au fost destinate hanurilor, hotelurilor, restaurantelor dar apoi orice casa mare, de stare buna avea una. Sunt mai multe tipuri de beciuri: exista crame, care servesc la depozitarea vinului si a bauturilor de acest fel, exista beciuri pentru depozitarea alimentelor la hotele, restaurante- acestea au o capacitate foarte mare; si exista beciuri/pivnite destinate fiecarei locuinte pentru depozitarea hranei familiei- acestea sunt mai mici dar incapatoare.

In crame, pentru pastrarea vinului trebuie respectate o serie de conditii de temperatura, umiditate si luminozitate. Primul pas in respectarea acestor norme este construirea cramei din piatra sau beton la o adancime de 4-6 m; podeaua sa fie din piatra, placi ceramice sau beton. Nu se permit folosirea materialelor textile deoarece acestea provoaca mucegaiuri, igarsii etc. „O pivnita pentru vinuri trebuie sa aiba urmatoarele compartimente: o pivnita pentru vinuri noi, o pivnita pentru vinuri vechi si o vinoteca de colectie.” Temperatura interioara intr-o pivnita trebuie sa ramana constanta, intre 10 s -12 sC. Nu sunt admise variatiile bruste de temperatura. Astfel, procesul de invechire a vinului decurge lent in limitele temperaturii ideale cuprinsa intre10 s -12 sC. Enologii sutin ca pivnitele pot fi si mai adanci de 6 metri, daca panza freatica permite acest lucru, iar pentru mentinerea unei temperaturi constante se pot folosi diferite materiale termoizolante sau se pot construi pereti dubli, cu un spatiu gol intre ei, aerul fiind un bun izolator. Pivnitele trebuie sa fie intunecoase deoarece lumina, prin radiatiile ultraviolete ataca vinul. Cea mai buna sursa de lumina este cea cu infrarosu. Se poate folosi si becul normal dar numai atat timp cat utilizarea lui se reduce la activitatile curente din pivnita. Sursele de lumina cu ultraviolete, cum este neonul, sunt total contraindicate. Pivnita trebuie aerisita in mod constant, dar ferita de curenti puternici de aer. Ideal ar fi un sistem de ventilatie din tuburi, unul cu gura inferioara aproape de pardoseala pivnitei amplasat intr-un capat si altul cu gura inferioara pe tavanul pivnitei, amplasat in celalalt capat. Ideea este ca prin tubul de la pardoseala va intra aerul rece iar prin celalalt va iesi aerul cald. Fluxul de aer este necesar pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor si a mirosurilor neplacute. Un alt parametru care trebuie respectat este umiditatea. Procentul de umiditate ar trebui sa fie peste 70%, dar limitele umiditatii optime sunt cuprinse intre 85-90%. Un climatizor specific mentine umiditatea optima. Pivnitele prea uscate se intretin mai usor insa au dezavantajul ca din cauza aerului uscat dopul de pluta se dezhidrateaza si apar pierderi de vin prin evaporare. Mobilierul trebuie sa fie din lemn, cu scaune joase si masa incapatoare pentru a putea fi servite si degustate vinurile.

Beciurile restaurantelor precum si cele ale caselor pariticulare au aceleasi norme de construire si intretinere. Beciurile restaurantelor sunt amplasate sub restaurante; au o capacitate foarte mare. Beciurile caselor particulare de obicei sunt amplasate in apropierea caselor sub nivelul solului; in ultima vreme, la casele particulare mai mari, beciurile au fost amplasate sub case, fiind amenajate foarte minutios si elegant. Se construiesc din beton cu hidroizolatie. In interior, dupa tencuire peretii se dau cu un strat de var pentru protectie impotriva insectelor si ciupercilor de perete. Pardoseala este din beton, piatra sau se poate placa cu gresie. O buna aierisire este necesara pentru pastrarea aerului proaspat, umiditatii optime si temperaturii mai scazute. In functie de posibilitati aerisirea se face printr-un tub de ventilatie superior cu sau fara ventilalor sau printr-un geam pozitionat in partea superioara a peretelui. Temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 4 s -14 sC, iar umiditatea minima. In aceste pivnite insatlarea unui climatizor nu este absolut necesara. Lumina naturala nu trebuie sa patrunda in pivnita decat foarte putin deoarece poate provoca inverzirea legumelor, lucru nedorit. Mobilierul pivnitei, rafturile, lazile si boxele pentru legume este de preferat sa fie confectionate din lemn rezistent.

In ziua de azi unele pivnite moderne nu depoziteaza doar alimente ci si lucruri vechi care au fost folosite candva de familie si acum au fost date uitarii. Daca privim intr-o pivnita “scoasa din functiune” putem vedea o masina de spalat stricata, o lada cu jucarii de-a copiilor, haine vechi, o jumatate de aspirator, o bicicleta etc. Se intampla adesea ca oamneii sa uite de adevaratul rol al pivnitei si sa neglijeze aceasta incapere a casei fara s-o mai intretina. Exista si cazuri mai fericite in care datorita faptului ca nu este nevoie de aceasta incapere pentru a depozita alimente este amenajata pentru a fi folosita ca loc de relaxare, de sport, pentru a adaposti colectia de trofee etc

5 intrebari importante pe care trebuie sa le adresez inginerului, despre crame

1. Termoizolarea cramei este absolut necesara?

2. Este permisa in crame o temperatura mai mica de 10 sC?

3. Lumina constanta a becului afecteaza procesul de fermentare a vinului?

4. Curentii de aer reci afecteaza procesul de fermenatre a vinului?

5. Suprafata de 10 mp este prea mica pentru indeplinirea functiei cramei?

5 sfaturi adresate unei personae care doreste sa-si construiasca o crama

1. Pentru a fi sigur ca vinul nu se va strica alege adancimea minima de construire, 4m.

2. Foloseste piatra ca material de constructie deoarece ajuta la mentinerea temperaturii constante si are aspect frumos.3. Cumpara un climatizor pentru reglarea umiditatii dar nu-l alege pe cel mai scump: faci risipa. Exista climatizoare de calitate la un pret accesibil.

4. Asigurate ca temperatura in crama este mereu constanta. Existenta unui sistem de ventilatie nu trebuie sa afecteze temperatura, ci din contra.

5. Nu folosi ca sursa de lumina razele ultraviolete deoarece ataca vinul; razele infrarosii sunt cele mai indicate.

Ce a insemnat acest proiect pentru mine (invataminte)

Pentru realizarea acestui proiect m-am documentat in ceea ce priveste modul de construire a unei camari, pivnite. Am analizat normele pe care trebuie sa le respecte omul in construirea unei camari. Am invatat ca toate lucrurile sunt foarte complexe iar lucrurile mici sunt uneori cele mai importante. Lumina unui bec, sau a unui neon, care pare inofensiv afecteaza extrem de tare procesul de fermentare a vinului. O schimbare de temperatura brusca scrica tot vinul. Inclusiv pozitia gresita a depozitarii sticlelor pe raft afecteaza gustul vinului.

In viata omul trebuie sa invete sa faca lucrurile bine, nu de mantuiala, atat cele mici, cat si cele mari.

In realizarea acestui proiect am avut nevoie de multa perseverenta, optimism si putere de a nu da inapoi in fata lucrurilor care staruiau a-mi ramane ascunse.

Dictionar de termeni

Camara- este incaperea din interiorul unei case destinata depozitarii alimentelor, fructelor, legumelor, preparatelor culinare (muraturi, dulceturi, compoturi)

Pivnita- incaperea situata sub casa destinata depozitarii alimentelor, fructelor, legumelor, preparatelor culinare (muraturi, dulceturi, compoturi) pe o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, pentru a le feri de inghet, umiditate prea mare, insecte

Crama Depozit de vinuri.

Cladire unde se tescuiesc strugurii, cu toate dependintele. Germ. Kram „han”, prin intermediul sb. krama „camara”, sau a polonezului kram „han”

Vinoteca- colectie de vinuri de calitate superioara, enoteca;

Incaperea care depoziteaza colectia de vinuri;

Panza freatica- panza de apa subterana provenita din apa de infiltratie care alimenteaza fantanile si izvoarele

Hidroizolatie- izolatie care nu permite umezirea sau patrunderea apei

Termoizolatie- care impiedica transmiterea caldurii, care izoleaza caldura

Ventilatie- Improspatare a aerului (viciat) dintr-un spatiu inchis; ventilare, aeratie

Climatizor- Aparat pentru efectuarea climatizarii (modifica temperatura si umiditatea)

Enolog- specialist in stiinta care se ocupa cu vinificatia si cu studiul produselor derivate ale viei si ale vinului

Radiatii ultraviolete- radiatii electromagnetice invizibile, asemanatoare luminii, dar de o frecventa mai mare, situate in spectru dincolo de violet.

Bibliogarfie

https://catalinpaduraru.ro/2005/10/cum-ne-construim-propria-crama/

https://casa.jurnalul.ro/

Corina Dovinca. InCasa.ro

https://www.incasa.ro/

https://www.ziaruldeiasi.ro/

Document Info


Accesari: 13173
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )