Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Regulament privind realizarea tamplariilor termoizolante - proiect anpfr


REGULAMENT PRIVIND REALIZAREA TAMPLARIILOR TERMOIZOLANTE - Proiect ANPFR

Capitolul I - Prevederi generale Art. 1 - Regulamentul stabileste cadrul general, principalele elemente metodologice si de continut ale realizarii tamplariilor termoizolante, adresandu-se fabricantilor, furnizorilor, proiectantilor, investitorilor, producatorilor, comerciantilor, montatorilor, utilizatorilor si organelor abilitate, in vederea promovarii de produse si lucrari care sa indeplineasca cerintele clientului si reglementarile aplicabile.
Art. 2 - Tamplaria termoizolanta defineste toate lucrarile, indiferent de complexitate - ferestre, usi, pereti cortina, compartimentari, vitrine, gradini de iarna, acoperisuri etc. - executate atat din PVC, aluminiu, otel, lemn stratificat sau din materiale compozite, cu grad mai mare sau mai mic de transparenta, care au rolul de a proteja incintele din punct de vedere termic/fonic realizand si economii semnificative de energie termica.
Art. 3 - Tamplaria executata cu profile din aluminiu sau otel fara rupere de punte termica nu este inclusa in sistemele de tamplarie termoizolanta pentru exterior ( conform si GP 058/2000, art.3.7.2, ultimul aliniat).
Art. 4 - Prevederile regulamentului se aplica pentru materialele si produsele existente, ce se utilizeaza in domeniul tamplariei termoizolante si se vor completa anual, prin grija asociatiei patronale de profil, cu noi reglementari ce pot sa apara ca urmare a progresului tehnic.
Art. 5 - Regulamentul se aplica la realizarea tuturor constructiilor incalzite - noi si existente - atat in faza de constructie, cat si din stadiul de proiectare.
Art. 6 - Prevederile regulamentului au la baza si precizarile tehnice ale fabricantilor de sisteme si materiale, care se incadreaza in nivelul de calitate propus.
Art. 7 - Obiectivele principale ale regulamentului sunt urmatoarele:
* fabricantii si furnizorii sa distribuie utilaje si materiale care respecta cerintele reglementarilor de calitate in vigoare;
* proiectantii, producatorii, montatorii si beneficiarii sa respecte conditiile de calitate impuse de prezentul regulament;
* investitorii sa solicite si sa urmareasca respectarea regulamentului la redactarea caietelor de sarcini;
* promovarea progresului tehnic in constructii, in conditiile respectarii cerintelor de performanta stabilite pentru fiecare functiune si tip de cladire, de locuit, birouri, productie, depozitare etc.
Art 8 - Dupa aprobarea prezentului regulament, vor fi dezvoltate si detaliate, de catre asociatia de profil, norme de aplicare pentru fiecare activitate, astfel:
- Aprovizionare, transport si manipulare materiale;
- Spatii administrative, de productie si depozitare;
- Nivele de dotare cu utilaje si scule;
- Norme de proiectare si calcul;
- Conditii de masurare si ofertare;
- Executia produselor;
- Pregatire profesionala;
- Protectia muncii;
- Testare si omologare produse;
- Subansambluri si accesorii;
- Manipulare si transport de produse finite;
- Manual de montaj;
- Receptie lucrari;
- Documente pentru firma si client, caiete de sarcini;
- Proiectare pe calculator, gestiuni, programe specializate.
Art. 9 - Termenii specifici utilizati in prezentul normativ sunt in conformitate cu regulamentele nationale si standardele europene din domeniu (prezentate in Anexa 1).Capitolul II - Realizarea tamplariei termoizolante
Obligatiile furnizorilor
Art. 10 - Au calitatea de furnizori toate firmele care produc si/sau comercializeaza utilaje, materiale, subansambluri sau accesorii cu scopul de a le distribui producatorilor. Producatorii pot fi si furnizori, fara ca aceste activitati sa fie incompatibile. Obligatiile furnizorilor sunt prezentate in articolele urmatoare.
Art. 11 - In termen de doi ani de la inceperea activitatii, sa finalizeze programul de certificare conform SR EN ISO 9001/2001.
Art. 12 - Sa emita certificate de calitate, de conformitate si garantie conform normelor legale si SR EN ISO 9001/2001.
Art. 13 - Sa asigure materiale si piese de schimb pe parcursul perioadei de garantie a produselor.
Art. 14 - Sa indrume profesional producatorii, pentru materialele si utilajele distribuite.
Art. 15 - Sa asigure producatorilor informatii, prin intermediul unor materiale documentare si cataloage tehnice.
Art. 16 - Sa distribuie materiale producatorilor numai dupa verificarea acestora in ceea ce priveste capacitatile de productie, potentialul profesional si organizatoric.
Art. 17 - Sa depoziteze si sa transporte materialele evitand deformarile, zgarieturile sau temperaturile care ar putea sa le schimbe calitatile de prelucrare.
Art. 18 - Profilele din aluminiu, otel sau PVC vor fi livrate numai daca sunt protejate cu folie.

Obligatiile producatorilor Art. 19 - Au calitate de producatori agentii economici, atestati, care realizeaza tamplarie termoizolanta (ferestre, usi, pereti cortina, luminatoare, gradini de iarna, compartimentari interioare, geam termoizolant, subansambluri etc.).
Art. 20 - Activitatea producatorilor se desfasoara in baza ATESTATULUI privind respectarea reglementarilor de productie si de promovare a produselor, emis cu avizul asociatiei patronale de profil, de catre comisia de atestare tehnica (alcatuita conform articolului 78) si a certificarii SR EN ISO 9001/2001. Producatorii existenti vor obtine atestatele pana la 31 decembrie 2005.
Art. 21 - Noii producatori nu pot demara activitatea fara obtinerea atestatului mentionat la art.20. Implementarea SR EN ISO 9001/2001 se va realiza intr-un interval de doi ani de la inceperea activitatii.
Art. 22 - Pana la data de 1 iulie 2007, firmele vor avea personal productiv calificat, prin institutiile autorizate de Ministerul invatamantului.
Art. 23 - Producatorii vor respecta intocmai prevederile tablourilor de tamplarie primite pentru executie si nu le vor aduce modificari  decat cu acceptul scris al proiectantului sau beneficiarului.
Art. 24 - Producatorii vor proiecta detaliile de executie ale tamplariei pe baza conditiilor impuse de proiectant, astfel incat sa fie asigurate cerintele normelor in vigoare.
Art. 25 - Se interzice introducerea in produsul final (ferestre, usi, pereti cortina etc.) de materiale, elemente sau subansambluri care ii scad acestuia, partial sau total, calitatile tehnice sub limitele minime prevazute prin regulament sau cataloage tehnice.

Obligatiile comerciantilor Art. 26 - Agentii economici care comercializeaza tamplarie trebuie sa ofere spre vanzare numai tamplaria producatorilor care emit certificat de conformitate si garantie conform legislatiei in vigoare.
Art. 27 - Sa manipuleze si depoziteze produsele conform instructiunilor producatorului, astfel incat sa nu fie afectate caracteristicile estetice si tehnice ale tamplariei.
Art. 28 - Sa emita certificate de garantie conform garantiilor date de producator.
Art. 29 - Sa informeze beneficiarul cu privire la caracteristicile tehnice ale produsului. Nu pot fi comercializate produse care nu respecta conditiile tehnice stabilite prin acest regulament.
Art. 30 - Sa predea clientului, sub semnatura, instructiunile de utilizare si intretinere in exploatare stabilite de producator.

Obligatiile proiectantilor si proprietarilor constructiilor Art. 31 - La proiectarea tamplariei termoizolante, proiectantii raspund de respectarea prezentului regulament.
Art. 32 - Proiectantul nu poate cere sanctionarea producatorului sau montatorului pentru deficiente de conceptie ale produsului final, daca acestia au respectat in totalitate prevederile proiectului.
Art. 33 - Proprietarii au obligatia de a respecta prezentul regulament.
Art. 34 - Lucrarile si detaliile specifice montajului, solicitate de proprietar prin caietul de sarcini si prevazute de proiectant prin detaliile de executie, vor respecta prevederile prezentului regulament.
Art. 35 - Proiectantul va preciza caracteristicile tamplariei:
- etansarea la apa si la vant;
- rezistenta la incarcarea din vant;
- coeficientul de transfer  termic al tamplariei si geamului termoizolant sau al ansamblului;
- indicele de izolare fonica etc.
  Caracteristicile tehnice, ale tamplariei exterioare termoizolante, trebuie sa fie egale sau superioare conditiilor tehnice din prezentul regulament.
Art. 36 - Pentru lucrarile de tamplarie cu grad mare de complexitate - pereti cortina curbi, inclinati, luminatoare, cupole, ferestre cu arcade etc., proiectantii trebuie sa cunoasca si sa precizeze detaliile tehnice principale.

Obligatiile montatorilor Art. 37 - Sa cunoasca tehnicile de montaj si sa isi perfectioneze continuu pregatirea profesionala.
Art. 38 - Sa utilizeze scule si accesorii adecvate.
Art. 39 - Sa respecte prevederile de proiectare si prescriptiile catalogului tehnic.
Art. 40 - La inlocuirea unei tamplarii existente, pozitia de montaj va fi, pe cat posibil, cea anterioara.
Art. 41 - Se interzice realizarea de punti termice la montaj.
Art. 42 - Montajele care nu respecta reglementarile din cataloagele tehnice si prezentul regulament sunt interzise. Daca beneficiarul sau proiectantul solicita in scris acest lucru, montatorul este absolvit de raspundere.
Art. 43 - Montatorul nu are voie sa execute lucrari pentru care nu dispune de personal calificat.

CAPITOLUL III - Conditii tehnice de realizare a tamplariei termoizolante
Art. 44 - Prezentele prevederi sunt in concordanta cu legislatia nationala si standardele europene, fiind obligatorii pentru cei mentionati la articolul 1.
Art. 45 - Dupa aprobarea regulamentului, noile materiale introduse in fabricatia sistemelor de tamplarie termoizolanta vor respecta sau imbunatatii cerintele acestuia.
Art. 46 - Pentru spatiile de locuit, spitale, scoli, gradinite si constructii cu destinatii similare nu se admit ferestre (ansamblul rama, cercevea si geam termoizolant) cu un coeficient de transfer termic mai mare de UF = 1,8 W/mpK.
Art. 47 - Pentru birouri, spatii publice si de lucru coeficientul de transmisie termica a tamplariei va fi de maximum UF = 1,8 W/mpK (rama, cercevea si geam termoizolator).
Acesta se realizeaza cu respectarea coeficientului  de transfer termic pentru tocurile din pvc  si aluminiu aprobat prin Normativul C107/3-99, tabelele 15 si 17, unde pentru profilele din pvc cu trei camere si profilele din aluminiu cu  o camera de rupere termica de 24 mm este  2,0 W/mpK iar pentru geamul termoizolant cu o suprafata tratata coeficientul ( conform tabel 13 ) este cuprins intre 1,1 si 1,6 W/mpK. Producatorii pot realiza performante imbunatatite utilizand profile cu 4,5 sau 6 camere si geamuri termoizolante cu coeficienti de emisie cuprinsi intre 0,05 si 0,1.
Art. 48 - Pentru spatii de depozitare, productie sau cele cu incalzire de garda tamplaria poate avea un coeficient de transfer termic UF cuprins intre 2 si 2,8 W/mpK.
Art. 49 - Indicele de izolare fonica la zgomot aerian  minim admis este de 29 dB.
Art. 50 - Prelucrarea materialelor in timpul executiei tamplariei termoizolante se va realiza cu utilajele profesionale indicate de  fabricantul sistemului, cu respectarea in detaliu a tehnologiilor, nefiind permise prelucrari manuale sau cu utilaje improvizate care pot determina diminuarea calitatii produselor.

Realizarea tamplariei din PVC
Art. 51 - Materialele pentru executia tamplariei din PVC vor avea urmatoarele caracteristici:
- compozitia chimica a profilelor va avea continut majoritar de Ca-Zn sau PVC 100% reciclabil; de preferinta fara continut de plumb si cadmiu;
- profilele pentru ferestre vor avea minimum 3 camere de izolare termica (conform C107/3-99, tabel 15), iar pentru usi cu minimum 2 camere;
- latimea profilelor va fi de minimum 58 mm;
- grosimea peretilor exteriori ai profilelor nu va fi, de regula, mai mica de 3 mm;
- coeficientul de transfer termic admis pentru profilele cu 3 camere de aer si armatura din otel zincat va fi de maximum K = 1,7W/mpK;
- toleranta maxima pentru planeitatea suprafetelor exterioare si interioare va fi mai mica de 0,2 mm;
- armatura din otel zincat folosita pentru rigidizare va avea  grosimea minima de 1,5 mm, iar cea pentru usi interioare si exterioare va fi de 2 mm;
- suruburile de fixare a armaturii vor fi distantate la 30-40 cm
- clasa minima admisa pentru comportare la incendiu este C2;
- durata de viata a profilelor albe trebuie sa fie de cel putin 25 de ani, iar a celor colorate - 10 ani;
- garniturile pot fi de tip EPDM sau in conformitate cu recomandarile furnizorilor;
- tamplaria va avea minim doua garnituri de etansare;
- cercevelele trebuie sa permita grosimi de geam termoizolant diferite, de regula, minimum 24 mm.( conform C107/3-99, tabelul 13, pentru geam termoizolant cu o suprafata tratata, 4-16-4, coeficient de emisie 0,05-0,10)
Art. 52 - Caracteristicile tehnice ale tamplariei realizate cu profile din PVC sunt:
* coeficientii de transfer termic al profilelor, cu armatura:
- cu trei camere (Ur = 1,61,7 W/mpK);
- cu patru camere (Ur = 1,31,5 W/mpK);
- cu cinci camere (Ur = 1,11,3 W/mpK)
- cu sase camere (Ur = 1,1 W/mpK);
- pentru ferestrele pasive (Ur = 0,70,9 W/mpK);
- punctul de inmuiere - 8182 grade C;
- alungire la rupere prin tractiune - minimum 100%
- modul de elasticitate - minimum 2.500 N/mmp;
- densitate - 1,31,5 g/cmc;
- rezistenta la soc 23 grade C - minimum 25 KJ/mp, fara fisuri;
- densitate ridicata la variatii de temperatura intre -40 grade C si +70 C;
- rezistenta la rupere prin tractiune - minimum 40 N/mmp;
- stabilitate dimensionala - mai mica de 2%;
- conform P 118, materialul este greu combustibil si nu intretine arderea.
Pentru proiectarea lucrarilor cu grad mare de complexitate, coeficientii de transfer termic - indiferent de tipul geamului termoizolant (duplex, antiefractie, reflexiv, colorat in masa etc.) - nu pot fi mai mari de UF = 1,8W/mpK.
Art. 53 - Pentru a se permite accesul usor al persoanelor cu handicap locomotor (in scaune cu rotile), in institutiile publice pragurile la usi nu vor depasi 2 cm. Pentru etansare, se vor utiliza perii.
   - Pentru evitarea accidentelor, prin intoxicarea cu monoxid de carbon, la spatiile incalzite, care nu au asigurata o ventilatie naturala suficienta, se vor prevedea pe tamplaria termoizolanta clapete sau grile de aerisire.

Tamplarie si pereti cortina din aluminiu Art. 54 - Tamplariile, inchiderile sau anveloparile montate la exteriorul spatiilor incalzite, atunci cand sunt realizate cu profile din aluminiu, vor avea obligatoriu rupere de punte termica( conform GP 058/2000, art.3.7.2.) si camera centrala de minimum 22 mm, incadrandu-se conform DIN 4108 in clasa 2.1., celelalte caracteristici tehnice fiind:
- Compozitia chimica

Aplicatia

Tip

Indicator international

Standard

compozitie

Standard mecanic

Standard tolerante

Profile

AlMgSi0,5F22

6060/6063

EN573 partea 3 si 4

EN 755partea   2

DIN 17615

- Vopsirea in camp electrostatic si anodizarea profilelor se va executa conform standardelor Qualicoat si Qualanod;
- Toate partile aflate in contact cu atmosfera trebuie vopsite electrostatic cu un strat de vopsea de minimum 60 microni;
- Se va aplica un tratament superior profilelor care se utilizeaza la constructiile aflate in medii agresive.
Art. 55 - Vizualizarea calitatii vopsirii se face de la distanta de 5 m la exterior si de 3 m la interior, privind din fata;
Art. 56 - Profilele vor fi prevazute cu cel putin 3 camere de izolare termica, avand grosimea minima de 60 mm, cu exceptia celor utilizate la peretii cortina.
Art. 57 - Alte caracteristici:
* Izolatia - pentru ruperea puntii termice se pot folosi doua tipuri de produse: poliamida din doua componente care isi pastreaza calitatile intre -30 si +75 grade Celsius sau dubla poliamida (din fibra de sticla ranforsata), ce rezista la o diferenta de temperatura de 250 grade Celsius.
* Etansarea se va face pe minimum doua garnituri;
* Profilele trebuie sa admita geamuri termoizolante cu grosimi diferite de minimum 24 mm;
* Grosimea peretilor exteriori ai profilelor va fi de minimum 1,5 mm;
* Imbinarile de colt si teurile vor fi prevazute cu piesele de stabilitate specifice sistemului;
* Indice de izolare fonica la zgomot aerian va fi de minimum 30 dB;
* Asamblarile de colt vor fi etansate cu adezivul adecvat;
* La montajul in golurile de zidarie, pentru o mai buna etansare se recomanda utilizarea garniturilor perimetrale pe conturul exterior al tocului;
* Componentele din otel, cu exceptia celor din inox, vor fi zincate;
* Clasa de rezistenta la foc va fi prevazuta in prescriptiile de proiectare.
Ferestrele realizate cu profile din aluminiu si coeficient termic UF = 1,8 W/mpK se obtin, conform Normativ C107/3 -99, tabele 13 si 17, respectand urmatoarea configuratie: profile din aluminiu clasa termica 2.1 sau 1.0, geam termoizolant 4-16-4 cu sticla Low-E soft si argon (Ug = 1,1 W/mpK).

Tamplaria din lemn stratificat
Art. 58 - Profilele din lemn stratificat sunt realizate din trei straturi de lemn ce sunt dispuse fibra contra fibra pentru a anula tensiunile interne si a exclude posibilitatea tensionarii in timp. Straturile 1 si 3 nu trebuie sa contina noduri cazatoare. Stratificarea se realizeaza in presa speciala, cu adezivi clasa D3, rezistenti la umiditate.
Art. 59 - Umiditatea maxima admisa pentru profilele din lemn este de 12%.
Art. 60 - Se pot utiliza diferite esente de lemn (stejar, cires, brad, tei, meranti etc.), combinate eventual cu elemente din aluminiu.
Art. 61 - Finisarea produselor poate fi de tip transparent sau vopsit pentru protectie impotriva umiditatii, razelor ultraviolete, inghetului si dezghetului repetat. Lacurile utilizate vor fi ecologice.
Art. 62 - Tamplaria din lemn stratificat va fi prevazuta cu lacrimare din aluminiu pentru evacuarea apelor.
Art. 63 - Ferestrele si usile de intrare vor fi executate cu grosime minima de 68 mm, iar usile interioare trebuie sa aiba cel putin 42 mm grosime.
Art. 64 - Balamalele vor fi reglabile pe trei directii si se vor prinde pe toc cu trei suruburi, balamaua inferioara situata pe cercevea fiind fixata cu sase suruburi.

Criterii de realizare a geamurilor termoizolante
Art. 65 - In vederea evitarii distorsiunilor optice la geamurile termoizolante, acestea vor fi realizate numai cu sticla executata prin procedeul float,  fiind interzisa utilizarea sticlei produse prin procedeul denumit generic 'sticla trasa'. Firma producatoare de geam termoizolant va asigura beneficiarului documentele de provenienta a sticlei, cu certificarea acesteia pe plan european.
Art. 66 - Geamurile termoizolante vor fi alcatuite astfel: 
* doua sau mai multe foi de sticla, cu margini precise si toleranta admisa de 0,2 mm;
* baghete-distantier din aluminiu sau materiale izolante, umplute cu silicagel, siliporit, in stare uscata;
* prima sigilare la bagheta se realizeaza cu butil aplicat mecanizat;
* a doua sigilare, pe conturul geamului termoizolant, este obligatorie si va fi executata cu materialul propus de fabricantul instalatiei de sigilare, recomandabil bicomponent;
* grosimea cordonului pentru a doua sigilare este de minimum 3,5 mm;
* in spatiul dintre foile de geam se poate introduce aer sau gaze inerte (argon, kripton etc.), conform Normativ C107/3-99, tabelul 13;
* capacitatea de izolare termica a geamului termoizolant uzual, format 4-16-4mm este prezentata in tabelul urmator:

clar-clar

clar-Low-E hard

clar-Low-E soft

clar-Low-E- soft cu argon,

clar-Low-E-argon cu bagheta termica

clar-Low-E-soft-kripton cu bagheta  termica

Ug = 2,8 W/mpK

Ug = 1,8W/mpK

Ug = 1,4 W/mpK

Ug = 1,1 W/mpK

Ug = 1,0 W/mpK

Ug = 0,9 W/mpK

NOTA: Pentru ferestrele realizate cu profile din PVC, cu minimum 3 camere, coeficientul de transmisie termica UF = 1,8 W/mpK se obtine  cu geam termoizolant Ug = 1,4 W/mpK. Formula pentru calcularea coeficientului  de transfer termic este urmatoarea ( conform Normativului C107/3- 99, Anexa 1, pct.4):

UF = Ur × Ar + Ug × Ag + t × Lr/Af

unde UF - coeficientul de transfer termic al ferestrei; Ur - coeficientul de transfer termic al ramei; Ug - coeficientul de transfer termic al geamului; Af = aria ferestrei; Ag - aria geamului; Lr = lungimea profilului distantier; psi - coeficientul de transfer termic liniar al profilului distantier.
Art. 67 - Pentru spatiile de locuit incalzite se va utiliza geam termoizolant cu coeficient de transfer termic Ug de maximum 1,4 W/mpK. De regula, alcatuirea minima a acestui tip de geam termoizolant va fi 4-16-4 mm, cu o foaie de sticla clara (sau reflexiva, colorata in masa) si cea de-a doua cu depunere Low-E soft. In general, stratul Low-E este situat pe fata a treia( conform GP 058/2000, fig.3.23). Geamurile termoizolante pentru pereti cortina, vitrine, luminatoare sau constructii similare pot avea depunerea pentru joasa emisivitate (Low-E) si pe fata a doua, cu luarea tuturor masurilor pentru evitarea socului termic. La peretii structurali geamurile termoizolante vor fi sigilati cu materiale rezistente la radiatiile UV. Datorita costurilor avantajoase de intretinere, pentru peretii cortina se recomanda sticla cu autocuratare.
Art. 68 - In functie de cerintele de proiectare, se pot realiza multiple combinatii pentru geamurile termoizolante( conform C107/3-99, tabelul 13). Raspunderea pentru conceptie revine in intregime proiectantului, iar pentru executie - producatorului. La stabilirea solutiilor cu geamuri duplex se vor respecta urmatoarele caracteristici tehnice:
- tipul 3.3.1. - geam cu doua foi de 3 mm si folie din plastic (polivinilbutiral - PVB) de 0,38 mm, care are o rezistenta mecanica egala cu o foaie de sticla de 4 mm;
- tipul 3.3.2. - geam cu doua foi de 3 mm si folie dubla din PVB de 0,76 mm;
- tipul 4.4.1. - geam cu doua foi de 4 mm si folie din PVB de 0,38 mm, cu o rezistenta mecanica egala cu o foaie de sticla de 6 mm;
- tipul 4.4.2. - geam cu doua foi de 4 mm si folie dubla din PVB de 0,76 mm;
- geamurile antiefractie se clasifica de la formatul minim 4.4.4., la care folia din PVB este de 1,52 mm;
- pentru evitarea accidentelor si eliminarea tensiunilor interne din structura sticlei duplex-antiefractie, este obligatorie slefuirea mecanica pe contur;
- la geamurile pentru pereti cortina, luminatoare sau constructii similare, foile de sticla vor fi securizate sau duplex, oriunde este necesar (de exemplu, pentru evitarea socului termic), in urma impunerii prin proiect, daca sistemul de tamplarie prevede aceasta cerinta sau daca se impun obligatii de securitate.
- geamurile duplex nu sunt antiefractie si se utilizeaza doar pentru prevenirea accidentelor ce ar putea fi provocate de spargerea lor la inaltime.
- vizualizarea calitatii geamului termoizolant se va face pentru efectul de transmisie de la 3 m ( conform DIN EN 1096-1), iar pentru cel de reflexie de la 5 m.
 Art. 69 - Este interzisa executia manuala a geamurilor termoizolante.
Art. 70 - O tamplarie este pasiva daca realizeaza un coeficient de transfer termic, pe totalitatea ferestrei, UF = 0,82 W/mpK, iar geamul termoizolant va avea maxim Ug = 0,7/W/mpK ( conform C107/3-99, tabelul 13) .Sisteme de feronerie
Art. 71 - Feroneria care echipeaza tamplaria termoizolanta va respecta standardele furnizorilor si cerintele proiectantilor, inclusiv urmatoarele prevederi:
- distanta dintre doua puncte de inchidere va fi de maximum 70 cm;
- balamalele vor fi reglabile pe trei directii (la tamplaria cu profile din PVC si cea cu geam termoizolant);
- elementele de feronerie vor fi marcate cu sigla fabricantului;
- feroneria se va utiliza cu respectarea stricta a categoriilor de greutate pentru care a fost conceputa;
- sistemele de feronerie vor fi obligatoriu tratate galvanic sau cu protectie provizorie prin zincare, pasivare, cromare, ceruire etc., cu exceptia celor din otel, aluminiu sau fibra de sticla;
- usile pentru accesul public vor fi prevazute cu amortizoare;
- la usile din PVC se interzice intreruperea armaturii de otel in zona de montare a broastei;
- la usile de exterior, cu exceptia celor de balcon, nu se admite utilizarea balamalelor de fereastra;
- feroneria va fi silentioasa, reglabila, cu inchidere in minimum 3 puncte, usor manevrabila, forta de apasare la manerul usilor fiind de 10 N; de asemenea, trebuie sa existe si posibilitatea deschiderii usii din cheie, fara apasarea manerului;

Subansambluri si accesorii pentru tamplarie
Art. 72 - Ferestrele vor fi prevazute cu glafuri la exterior (conform GP 058/2000, art.3.7.2, aliniatul 11), fiind preferabila utilizarea celor din aluminiu extrudat. Alte recomandari:
* folosirea rulourilor exterioare; cele cu suprafata mai mare de 3 mp sau montate la exteriorul tamplariei sa fie prevazute cu sisteme de actionare electrica;
* cutiile de rulou suprapuse tamplariei vor fi izolate termic( conform GP 058/2000,fig.3.18);
* completarea tamplariei cu plase impotriva insectelor (rame, rulouri si usi);
* pentru ferestrele amplasate pe fatadele expuse spre sud-est sau sud-vest se recomanda masuri de protectie solara: sticla colorata in masa, reflexiva, jaluzele, copertine;
* garajele incluse in cladiri incalzite vor avea usi izolate termic pentru accesul auto;
Art. 73 - Firmele producatoare si montatoare de ferestre, usi, pereti cortina etc. vor utiliza aparatura specializata de masura si control: nivela electronica, teodolit, termohigrometru, aparat pentru identificarea sticlei Low-E etc.

Documente si acte necesare
Art. 74 - Documentele obligatorii prevazute de regulament sunt urmatoarele:
- pentru investitori, caietul de sarcini;
- pentru proiectanti, tabloul de tamplarie, intocmit conform normativelor in vigoare; memoriul tehnic cu precizarea cerintelor proiectantului si explicarea prevederilor din proiect; planurile si sectiunile pentru fiecare nivel al constructiei; fatadele cladirii cu prezentarea imaginii de ansamblu, alinieri pe verticala etc.;
- pentru producatori, fisa de masuratori care va cuprinde datele de identificare ale clientului, caracteristicile tehnice ale comenzii, schitele acceptate de client, datele speciale pentru montaj, oferta valorica si tehnica; dosarul tehnic de executie a comenzii. Totodata, contractul va cuprinde: marca profilului, culoarea, alcatuirea geamului termoizolant, coeficientul de transmisie termica, tipul de feronerie, termene de executie, valoarea lucrarii, modul de plata, pozitia de montaj a ferestrelor, anexa cu schitele aprobate de beneficiar, sectiuni si detalii caracteristice etc.
- pentru clienti, contract si factura; proces-verbal de receptie; declaratie de conformitate; certificat de garantie; instructiuni de utilizare si intretinere; eventual, informatii referitoare la aparitia condensului.
Art. 75 - Garantia lucrarii va fi de 5 ani. In perioada garantiei, documentele lucrarii vor fi pastrate de producator si montator.

CAPITOLUL IV - Obligatii si raspunderi Art. 76 - Asociatia Nationala a Producatorilor de Ferestre, Usi, Fatade si Geam Termoizolant din Romania, denumita in continuare ANPFR, in calitate de asociatie patronala, va dezvolta si detalia acest regulament, dupa aprobare, conform prevederilor de la articolul 8. Acest lucru este necesar in vederea completarii bazei de documentare si a celei legislative.
Art. 77 - La cererea organelor de control abilitate, ANPFR va asigura  consultanta tehnica de specialitate. Cheltuielile aferente acestor activitati vor fi asigurate de solicitanti.
Art. 78 - ATESTATUL de producator sau montator, va fi acordat de o comisie de atestare tehnica, formata din 11 persoane selectate astfel: trei reprezentanti ai firmelor furnizoare de profile din PVC; doi reprezentanti ai furnizorilor de profile din aluminiu; un reprezentant al unei firme producatoare si furnizoare de geam termoizolant; un reprezentant al unei firme producatoare de tamplarie termoizolanta din lemn stratificat; un reprezentant al unei firme furnizoare de feronerie sau subansambluri; un secretar de comisie (salariat), presedintele ANPFR (vicepresedinte al comisiei) si reprezentantul MTCT (presedinte al comisiei). Membrii comisiei vor fi desemnati dintre reprezentantii firmelor (membre sau nu ale ANPFR) clasate pe primele trei locuri, din punct de vedere al cifrei de afaceri, in anul anterior alegerii. Revizuirea sau confirmarea componentei comisiei se face anual. O companie nu poate avea mai mult de doi reprezentanti in cadrul comisiei. ATESTATUL se elibereaza pe baza criteriilor intocmite de comisia tehnica a ANPFR. Perioada de valabilitate a ATESTATULUI este de 3 ani.

CAPITOLUL V - Dispozitii finale
Art. 79 - Urmarirea aplicarii si respectarii prevederilor prezentului normativ de catre agentii economici mentionati se efectueaza de catre MTCT, Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor si ANPFR, ca asociatie patronala.
Art. 80. In anexa 1 este prezentata lista reglementarilor care au stat la baza intocmirii normativului, iar anexa 2 contine explicatia denumirilor tehnice.

ANEXA NR.1- NORMATIVE ROMANEaTI SI STANDARDE EUROPENE UTILIZATE LA REALIZAREA REGULAMENTULUI 1. C 107/1-1997 - Normativ privind calculul coeficientilor globali de izolare termica la cladiri de locuit
2. C 107/3-1997 - Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor
3. C 107/4-1997 - Ghid pentru calculul performantelor termotehnice ale cladirilor de locuit
4. C 107/7-1997 - Normativ pentru proiectare la stabilitate termica  a elementelor de inchidere ale cladirilor
5. C 203 - Instructiuni  tehnice pentru proiectarea si executia lucrarilor de imbunatatire a izolatiei termice
6. GP015 - Ghid pentru expertizarea si adoptarea solutiilor de imbunatatire a protectiei termice si acustice la cladiri
7. GP 039-1999 - Ghid pentru calculul necesarului de caldura al cladirilor de locuit
8. GP 058-2000 - Ghid privind optimizarea nivelului de protectie termica la cladirile de locuit
9. Legea nr.10/1995 - Calitatea in constructii
10. Legea nr.325/2002 - Pentru aprobarea OG 29/2000 privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice
11. NP 060 - Normativ privind stabilirea performantelor termo-higroenergetice ale anvelopei cladirilor de locuit existente, in vederea reabilitarii si modernizarii lor termice
12. NP 107/7 - Normativ privind calculul la stabilitate termica al elementelor de constructie (inlocuieote NP 200-1980)
13. P118 - Normativ pentru siguranta la foc a constructiilor
14. SC 007-02 - Solutii cadru pentru reabilitarea termo-higro-energetica a anvelopei cladirilor de locuit existente
15. STAS 6472/4-89 - Fizica constructiilor. Termotehnica
16. STAS 6472/6-88 - Fizica constructiilor. Proiectarea termotehnica a elementelor de constructie - punti termice
17. DIN 4108/1 - Marimi si unitati de masura
18. DIN 4108/2 - Izolarea si pastrarea caldurii
19. DIN 4108/3 - Protectia la umezeala
20. DIN 4108/4 - Parametrii  tehnici ai protectiei la caldura si umezeala
21. DIN 4108/5 - Metode de calcul. Protectie termica in constructii civile si industriale
22. DIN 4109 - Protectia impotriva zgomotului
23. DIN 18055 - Ferestre, patrunderi prin imbinari, etanoeitate la ploi torentiale si solicitari mecanice
24. DIN 18361 - Lucrari cu geamuri
25. DIN 52460 - Etanoarea imbinarilor si geamurilor
26. DIN 18195-9 - Izolatii ale constructiilor
27. DIN 18024-2 - Masuri constructive pentru persoanele cu handicap si pentru persoane de varsta a treia in domeniul public
28. DIN 1627 - Clase de siguranta minime admise la tamplarie
29. TSBN 973-85137-1-5 - Norme generale de protectia muncii
30. DIN EN 12207 - Permeabilitate la aer
31. DIN EN 12208 - Etanseitate la ploaie
31. DIN EN ISO 10077-1:DIN EN ISO 10077-2 Calculul coeficientului de transfer termic global pentru elemente de tamplarie
32. DIN EN ISO 10211-2 - Determinarea izolarii termice minime pentru racordarile intre elementele de tamplarie si structura casei.
33. SR ISO 10292 - Sticla pentru constructii: Calculul transmitantei termice U, in regim stationar al geamurilor multiple
34. SR EN 12898 - Sticla pentru constructii. Determinarea emisivitatii.

ANEXA NR.2 - GLOSAR DE TERMENI UTILIZATI IN REGULAMENT
1. Clase de transfer termic la tamplaria de aluminiu (conform DIN 4108):
- 2.2 reprezinta o tamplarie cu un coeficient mai mare de 3 W/mpK, nerecomandata la exterior pe teritoriul Romaniei;
- 2.1 reprezinta tamplaria cu coeficienti cuprinsi intre 1,9 si 2,2 W/mpK care are profile cu trei camere termice, unde camera centrala este de minimum 22 mm;
- 1.0 reprezinta tamplaria cu coeficient mai mic de 2 W/mpK.
2. Anvelopa cladirii - totalitatea elementelor de constructie perimetrale, care delimiteaza volumul interior (incalzit) al unei cladiri de mediul exterior sau de spatii neincalzite din exteriorul cladirii.
3. Clasa - criteriu de clasificare dupa una sau mai multe proprietati.
4. Confort termic - totalitatea conditiilor interioare ale mediului locuibil, care contribuie la alcatuirea unei ambiante optime.
5. Etansare - operatie pentru impiedicarea prin masuri constructive a pierderilor de fluid (caldura, aer) sau a patrunderii in interior a agentilor exteriori daunatori;
6. Flux termic - cantitatea de caldura transmisa intre doua medii diferite, raportata la un anumit timp.
7. Gaz inert - gaz ignifug, care nu intretine arderea, denumit si gaz nobil (argon, kripton, xenon);
8. Glaf - element de constructie in forma de placa plana, amplasat la partea inferioara a ferestrei, spre interior, avand rol estetic si de protectie.
9. Grad de rezistenta la foc - capacitatea unui material sau a unui element de constructie de a rezista la solicitarile termice si mecanice produse in timpul si din cauza unui incendiu.
10. Grad de saturatie - este reprezentat de cantitatea maxima de apa pe care un volum de aer o poate absorbi la o anumita temperatura.
11. Lacrimar - profil proeminent aplicat la partea inferioara a cercevelelor sau a pervazurilor exterioare cu rolul de a impiedica prelingerea apei pluviale.
12. Indice de izolare fonica - totalitatea proprietatilor unui material care nu permite trecerea zgomotului (se masoara in decibeli - Db).
13. Silicagel - xerogel de silice preparat prin uscarea lenta a gelului de silice hidratat si calcinat la 700 de grade Celsius. Este un absorbant puternic hidrofil.
14. Solbanc - element de constructie executat deasupra parapetelor ferestrelor in partea exterioara a acestora, la nivelul pragului tocului, formand glaful exterior.
15. Subansambluri - elemente sau materiale care completeaza sistemele de tamplarie (rulouri cu lamele din aluminiu, protectii impotriva insectelor, rame, rulouri pentru usi, glafuri interioare sau pervazuri etc.).
16. Usi exterioare - cele de acces principal in cladire, exclusiv usile secundare de acces la terase, balcoane, gradini de iarna etc., care sunt realizate pe principiul ferestrelor.


Termen : Argon
Definitie: Gaz inert, incolor, inodor si nontoxic, utilizat la inlocuirea aerului intre foile de geam pentru a mari performanta geamului termoizolator.  
Termen : Bagheta
Definitie: Profil de dimensiuni mai reduse utilizat la fixarea geamului/panoului in cadru. Termen : Balama (feronerie)
Definitie: Dispozitiv metalic format din doua piese articulate pe un ax, dintre care cel putin una se invarteste dupa montare in jurul axului, spre a permite unei usi, unei ferestre, sa se inchida si sa se deschida prin rotire partiala. Termen : Blocatori
Definitie: Piese de blocare care se monteaza pe toc, montant fix si montant mobil prin care se asigura inchiderea canatului mobil. Termen : Canat
Definitie: Fiecare dintre partile mobile din care este alcatuita o usa, o poarta, o fereastra etc. Din tc. kanat. Tamplaria se poate impartii in doua sau mai multe canate cu ajutorul montantilor si a traverselor. Primul criteriu de stabilire a modului de impartire este de ordin estetic sau practic, in functie de aspectul si functionalitatea dorita de catre client. Exista insa reguli stabilite de catre producatorii de profile si de feronerie in privinta marimii maxime a tamplariei in general si a canatelor mobile in special, care daca nu sunt respectate conduc la deterioarea tamplariei.   Termen : Canat inactiv / activ ( fix / mobil )
Definitie: Este cazul unei ferestre sau usi impartite in cel putin doua canate adiacente separate cu un montant mobil (stulp). Canatul activ este cel care se deschide mai des si este prevazut obligatoriu cu maner si cremon. Canatul inactiv se deschide mai rar, motiv pentru care poate avea un mecanism de deschidere mai simplu fara maner sau numai niste zavoare. Tipul de deschidere al canatului inactiv poate fi numai batant. O tamplarie poate sa fie formata numai din canate fixe sau combinatie de canate fixe si mobile. In cazul canatelor fixe geamul este fixat direct in toc (exista si exceptii), iar in cazul canatelor mobile geamul este fixat in cercevea   Termen : Cercevea ( profil z )
Definitie: Cadru in care este fixat geamul la o fereastra sau la o usa in care sunt montate geamurile. Din tc. cerceve Termen : Clasa combustie
Definitie: Materialele si elementele de constructie sunt clasificate in functie de comportamentul lor la incendii. Astfel clasa C2 inseamna dificil inflamabil, iar clasa C1 inseamna practic neinflamabil.   Termen : Condens
Definitie: Este rezultatul transformarii vaporilor de apa din aer in stare lichida cand intra in contact cu o suprafata mai rece. Condensul este favorizat de mai multi factori naturali: temperatura exterioara foarte scazuta, sub -10 grade Celsius, temperatura interioara scazuta, umiditate ridicata in incapere, calitate slaba a geamului termoizolant sau alegerea unei sticle necorespunzatoare, profile din PVC cu pereti subtiri, sub 2,5mm sau profile din aluminiu fara bariera termica. De asemenea, condensul este favorizat de plasarea necorespunzatoare a radiatoarelor sau montarea incorecta a ferestrei in jumatatea exterioara a peretelui, montarea glafului interior intr-o pozitie in care acopera radiatorul. Factorii care favorizeaza condensul si depind de beneficiarul tamplariei sunt: plante numeroase in incapere, draperii sau jaluzele care impiedica circulatia aerului, uscarea hainelor, neaerisirea regulata a incaperii, inchiderea radiatoarelor pentru a economisi energia termica, pregatirea alimentelor in bucatarie, dusul sau baia.   Termen : Coeficient U ( coeficient k )
Definitie: Coeficient de transfer termic. Caracterizeaza transmisia caldurii intr-o unitate de timp de-a lungul unei suprafete de 1 m patrat care separa doua medii cu temperaturi care difera cu 1 grad Celsius si se masoara in W/m2. Un coeficient U mai mic inseamna o pierdere mai redusa de caldura, deci o izolare mai buna.   Termen : Coextrudare
Definitie: Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune.Folia cu care este acoperit profilul trece in acelasi timp cu profilul prin matrita de extrudare Termen : Deschidere fixa ( fereastra fixa )
Definitie: Fereastra care nu se deschide Termen : Deschidere batanta ( deschidere simpla, pe orizontala )
Definitie: Care se inchide si se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe verticale fixate la una dintre margini. - fr. Battant Termen : Deschidere oscilanta ( deschidere numai pe verticala, basculanta )
Definitie: Se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe orizontale fixate la baza ferestrei Termen : Deschidere oscilobatanta ( deschidere dubla pe orizontala sau pe verticala, rotobatanta )
Definitie: Combinatia celor doua tipuri de deschideri batanta si oscilanta. In functie de pozitia manerului, fereastra se va deschide in una din variante. Pozitia manerului pe orizontala inseamna deshidere batanta, verticala sus - deschidere oscilanta, verticala jos este pozitia inchis. Termen : Deschidere Glisant ( culisant )
Definitie: Usa sau fereastra care aluneca (printr-o frecare minima) de-a lungul altei piese cu care se afla in contact (cerecevea pe toc). Din fr. Glissant. Termen : Dilatare
Definitie: Fenomenul de marire a dimensiunilor sub actiunea caldurii - Din fr. dilater, lat. Dilatare. La fel ca majoritatea materialelor si profilele necesare constructiei unei ferestre au tendita de a se dilata, motiv pentru care, in functie de marimea tamplariei se lasa o distanta de dilatare de minim 10 mm intre toc si zid pe fiecare latura a tamplariei. Spatiul rezultat va fi umplut cu spuma poliuretanica.   Termen : Dimensiuni gol
Definitie: Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.   Termen : Dimensiuni tamplarie ( cote tamplarie )
Definitie: Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.  

Termen : DIN ( Deutsche Institut fur Normung )

Definitie: Institutul German de standardizare

link Termen : DQS
Definitie: Societatea Germana de Certificare a Sistemelor de Management a fost inregistrata in Germania in anul 1985 si este prima societate germana de certificare sisteme. Inregistrarea acestui organism a aparut ca o necesitate la initiativa DGQ - Societatea Germana pentru Calitate, DIN-Institutul German de Standardizare si alte asociatii din industria germana.
link Termen : Eloxare
Definitie: Procedeu electrochimic de obtinere a unui strat de oxid pe suprafata pieselor de aluminiu in vederea protectiei impotriva coroziunii. Dupa fr. A©loxage. Profilele de aluminiu si feroneria sunt supuse acestui procedeu, obtinandu-se de regula culoarea argintie sau aurie a materialelor. In ultimii ani, de cand exista o mare variatete de profilele de aluminiu vopsite in culori RAL sau in texturi de lemn, variantele eloxate se utilizeaza mai rar.   Termen : Extrudare
Definitie: Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune. Cf. fr. e x t r u s i o n. Termen : Fereastra
Definitie: Ansamblu format dintr-un cadru fix (toc) si din cercevele in care se fixeaza geamuri, montat in deschizatura de forma regulata lasata in peretele unei cladiri pentru a permite sa intre aerul si lumina. Lat. fenestra   Termen : Feronerie
Definitie: Ansamblu de elemente metalice fixate pe cercevea si toc cu rol de a asigura inchiderea si deschiderea elementului de tamplarie. Este formata din maner, cremon, balamale, coltare, prelungitoare, blocaje, foarfeci, blocatori, etc. si prin combinarea acestora se realizeaza deschideri batanate, oscilobatante, oscilante, etc. Numarul punctelor de inchidere contribuie in mod direct la calitatea inchiderii tamplariei, iar tipul punctelor de inchidere determina gradul de siguranta a tamplariei. S-a constatat ca, pentru o inchidere etansa distanta minima necesara intre punctele de inchidere este de 700 mm. Punctele de inchidere sunt cu 'bumbi', bolturi in cazul inchiderii normale sau cu cap ciuperca in cazul feroneriei antiefractie. Termen : Garnitura
Definitie: Garnitura este realizata din cauciuc sintetic, de obicei EPDM sau TPA, si are rolul de etansare si amortizarea inchiderii. Pe ferestre termoizolante exista o garnitura exterioara pe toc care constituie bariera impotriva intemperiilor si o garnitura interioara pe cercevea. Tot pe cercevea dar in exterior se fixeaza garnitura de etansare a geamului (sticlei) iar bagheta de sticla este de asemene prevazuta cu o garnitura de etansare geam. Termen : Garnitura EPDM
Definitie: Ethylene Propylene Diene Monomer - Material din care se realizeaza garniturile de etansare pentru tamplarie. Caracteristicile importante sunt: rezistenta la conditiile atmosferice, elasticitate la temperaturi extreme (intre -50 si +120 grade Celsius), rezistenta la imbatrinire, la multe substante chimice corozive.   Termen : Geam termoizolant ( geam termopan )
Definitie: Ansamblu de doua sau mai multe foi de sticla separate printr-un spatiu umplut cu aer sau un gaz inert si inchis ermetic. Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta metalica umpluta cu silicagel. Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4-6 mm), ca si distanta dintre ele (12-20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea.   Termen : Glaf ( pervaz )
Definitie: Element de constructie folosit la captusirea partii inferioare a golului unei ferestre. Din bg. glah. Se monteaza la baza unei ferestre, cu rol de protectie a zidului, de izolare si decorativ. Glaful nu trebuie sa acopere caloriferul de sub fereastra deoarece impiedica circulatia aerului cald favorizand astfel apariatia condesului.   Termen : Higrometru
Definitie: Aparat pentru determinarea umiditatii.Termen : IQET
Definitie: The International Certification Network.

  Termen : ISO ( International Organization for Standardization )
Definitie: Organizatia Internationala pentru Standardizare.   Termen : Lemn stratificat
Definitie: Lamele din lemn care formeaza prin lipire cu adezivi speciali elemente supuse, in general, la eforturi de incovoiere. Suportarea unor eforturi de compresiune excentrica nu este exclusa.   Termen : Montant fix ( profil T )
Definitie: Bara care se pozitioneaza vertical intr-o constructie si care serveste ca piesa de sustinere. Din fr. Montant. Montantul are rol de divizare a tamplariei in canate. Modul de divizare se stabileste in primul rand in functie de dimesiunile tamplariei iar in al doilea rand functie de cerintele estetice si practice. Daca o tamplarie va fi impartita atat pe verticla cat si pe orizontala, pentru a-si indeplini rolul de sustinere prima divizare este pe verticala. Montantul se fixeaza cu suruburi prin intermediul unor piese metalice sau din plastic. Se utilizeaza denumirea de montant si in cazul in care acesta se fixeaza pe orizontala sau in diagonala in tamplarie. Termen : Montant mobil ( montant fals, Stulp, profil de inversare, profil de bataie )
Definitie: Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului inativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv.   Termen : Multicameral ( PVC )
Definitie: Constructia alveolara interioara a profilelor din PVC pentru a asigura termo- si fonoizolare. Sistemele actuale de profile au minim 3 camere. Prima camera, exterioara, are rol de izolare si dirijare a apei rezultate din condens sau care a patruns datorita neetanseitatii primei garnituri. A doua camera, cea mai mare, permite introducerea armaturii de otel necesara pentru rigidizarea profilului, iar a treia camera are rol de izolare. Un numar mai mare de camere (alveole) inseamna un coeficient U superior, dar marirea numarului de camere permite introducerea unui otel de ranforsare mai redus (subdimensionat) si astfel sa reduca considerabil stabilitatea profilului si a tamplariei.   Termen : Panel Sandwich ( placa weiss )
Definitie: Placa ternoizolatoare utilizata de regula in usi in locul sticlei. Consta dintr-un miez din polistiren extrudat, acoperit pe ambele fete cu placi din PVC de minim 1 mm grosime sau cu placi de aluminiu de cca. 0,8 mm. Fetele din PVC pot fi albe RAL sau acoperite cu folii RENOLIT. Fetele din alumniu se vopsesc in culori RAL. Grosimea panelurilor este de regula de 20-24 mm cu un coeficient de transfer termic U variabil, in functie de grosime de la 1,4 la 1,14 sau chiar mai mic.   Termen : Picurator ( lacrimar )
Definitie: Element suplimentar aplicat in partea inferioara a ramelor de canat cu scopul de a feri partea inferioara de etansare a ferestrei/usii de suprasolicitarea din intemperii.   Termen : Profil
Definitie: Nume generic pentru bara de toc, cercevea, montant, etc. care alcatuiesc o tamplarie. Profilele pot fi extrudate din PVC sau aluminiu si se diferentiaza prin forma lor specifica, numarul si configuratia camerelor din corpul profilului si prin pozitionarea garniturilor de etansare. Profilele din aluminiu se impart in doua mari categorii: cu bariera termica, recomandate pentru exterior si fara bariera termica, recomandate mai mult pentru compartimentari interioare deoarece prezinta un risc mai mare de aparitie a condensului.
  Termen : Puncte inchidere
Definitie: Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati.   Termen : PVC
Definitie: Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati.   Termen : RAL ( Reichsausschuss fur Lieferbedingungen - Committee of the German Reich for Terms and Conditions of Sale )
Definitie: Institut German de Asigurarea Calitatii si Certificare, fondat in 1925 de catre societati private si guvernul German. RAL a elaborat sistemul de clasificare al culorilor prin cartelele de culori RAL CLASSIC, RAL DESIGN si RAL DIGITAL. Astazi exista 1898 nuante de culori codificate, prezentate pe etaloane sub forma de evantai.
link Termen : RENOLIT
Definitie: Firma producatoare a foliei cu acelasi nume. Este o folie speciala din plastic, rezistenta la intemperii, utilizata pentru acoperirea profilelor din PVC sau a panelurilor. Confera materialului acoperit o textura si culoare foarte asemanatoare lemnului de diferite esente dar exista intr-o gama variata de culori cu diverse nuante.
link Termen : Silicagel
Definitie: Material granular cu porozitate mare obtinut prin deshidratare in conditii speciale a gelului de bioxid de siliciu, folosit in tehnica, ca absorbant si ca purtator de catalizatori; gel de silice. Din fr. silicagel. Este utilizat pentru absorbtia umiditatii dintre folile de sticla ale unui geam termoizolant.   Termen : Spros
Definitie: Element de ornament care imparte spatiul vitrat. Poate fi intre foile de sticla ale geamului termoizolant sau lipit pe geam in interior si exterior.  

Termen : SRAC
Definitie: Societatea Romana pentru Asigurarea Calitati.

link Termen : Sticla colorata in masa
Definitie: Sticla float in care s-au adaugat coloranti in timpul procesului de fabricatie. Reduce radiatiile ultraviolete si creeaza un confort vizual prin atenuarea luminii solare. Exista in mai multe variante de culoare cele mai uzuale fiind: gri, bronz, verde si albastru.   Termen : Sticla float
Definitie: Sticla transparenta, perfect plana, obtinuta prin procedeul float (la 2000 grade Celsius sticla topita curge pe o baie de cositor).   Termen : Sticla Low-E ( low-emission )
Definitie: Sticla cu emisivitate redusa. Este o sticla clara, transparenta pe care se aplica o pelicula de grosime microscopica dintr-un oxid de metal. Acest film permite trecerea luminii dar blocheaza evacuarea caldurii prin sticla, reducand astfel pierderea de caldura. De asemenea sticla low-E reduce radiatiile ultraviolete protejand in acest fel obiectele dintr-o incapere contra decolorarii.   Termen : Sticla reflexiva
Definitie: Sticla float acoperita de o pelicula metalica cu calitati reflectorizante a radiatiei vizibile si/sau a radiatiei infrarosii. Sticla reflectorizanta limiteaza cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii si creeaza un efect de oglindire.   Termen : Stulp
Definitie: Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului incativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv.   Termen : Toc
Definitie: Profil care se fixeaza in zid cu piese speciale de prindere numite ancore sau suruburi montaj. Tocul poate fi impartit in canate cu montanti.

Termen : TUV ( TUV Rheinland Group )
Definitie: Concern international de prestari servicii care documenteaza siguranta si calitatea produselor noi sau existente, a sistemelor si a serviciilor.

link Termen : Umiditatea aerului
Definitie: Umiditatea dintr-o incapere este considerata normala daca se afla intre 40 si 70 %. Pe timpul iernii daca umiditatea depaseste 70 % sansele formarii condensului pe tamplarie si pe pereti sunt foarte mari.

FOLOSIREA GEAMULUI TERMOIZOLATOR CU LOW E, O SOLUTIE CARE MERITA LUATA IN CALCUL

Izolatia termica este o tema mult discutata in ultima vreme. De la Conferinta mondiala pentru clima organizata la Rio de Janeiro in 1992 constatam ca protectia climei si economisirea energiei constituie marile probleme sociale si politice ale timpurilor noastre.

Se urmareste construirea la cel mai bun pret posibil, folosind materiale adecvate si apoi, o data cladirea ridicata, sa se asigure necesarul de energie la costurile cele mai scazute.

Pierderea de caldura prin ferestre la o locuinta este de peste 40%, in timp ce suprafata acestora reprezinta aproximativ 10% (peste 40% prin ferestre, 25% prin pereti, 25% prin acoperis si 9% prin podea). Geamul corespunde unei mari parti din suprafata golului (70-80%) si trebuie luat in calcul ca atare cand se analizeaza izolatia termica si fonica.

Situatia ferestrelor in locuintele din romania este mai mult decat alarmanta. In trecut problema pierderii de caldura prin ferestre nu era considerata o problema serioasa. Multa lume in trecut apela la diverse solutii de a dubla ferestrele existente cu rame suplimentare de lemn,cornier etcdeoarece pana in anul 1989 nu au existau alte solutii.

Aparitia tamplariei din PVC cu geam termopan a adus o rezolvare moderna privind izolarea.In cadrul acestui ansamblu TAMPLARIE PVC + GEAM TERMOPAN, GEAMUL TERMOPAN reprezinta un element foarte important datorita faptului ca suprafata vitrara ocupa suprafata cea mai mare care vine in contact cu exteriorul. Se pare ca desii exista geam de calitate pe piata romaneasca in continuare se foloseste geam care chiar daca este denumit termopan, are coeficientul de transfer termic k=2,8W/mpK, inregistrandu-se o pierdere de caldura de peste 50%

Geamurile termoizolatoare au aparut in urma cu peste trei zeci de anii. De atunci tehnologiile de productie se perfectioneaza continu

Cercetatorii de la PILKINGTON, Marea Britanie (cea mai mare firma producatoare de sticla din lume, inventatoarea tehnologiei 'float') au inceput, dupa 1980, o serie de cercetari si studii privind transferul termic, simbolizat LOW E (Low Emisivity), cu coeficient k=1,4W/mpK. Acest tip de sticla de inalta performanta are o suprafata acoperita cu o pelicula extrem de subtire de metal nobil, din procesul de productie, la temperatura de 600C. Stratul este aproape invizibil, pozitionat catre interiorul ferestrei pentru a-l proteja de influentele climatice si de eventualele deteriorari mecanice. Pelicula speciala care acopera acest tip de sticla reduce pierderile de caldura de la 90%, cat se pierde prin sticla normala, la numai 10%.

O simpla comparatie intre geamul izolator PILKINGTON-OPTITHERM si geamul obisnuit, duce la concluzia ca geamul obisnuit necesita pentru incalzire un supliment de 19 litri de pacura, sau 22 mc de gaz, raportati la fiecare mp de geam! Putem lua in considerare si alte beneficii de ordin financiar puse pe seama economiei de energie pe care un astfel de geam ni le poate aduce. Prin inlocuirea tuturor ferestrelor unui apartament - ce insumeaza in medie 6-8 mp de geam - cu geam LOW E, realizam o economie de cca. 1200 kWh/an.

La geamul simplu de 4 mm coeficientul de transfer termic este k= 5,4 W/mpK, la cel termoizolator clar cu aer k= 2,8W/mpK, la cel termoizolator LOW E cu aer k=1,4W/mpK, in timp ce la geamul termoizolator LOW E de 6-14-4 mm, avand cavitatea umpluta cu kripton, k=1,0W/mpK.

LOW E OPTITHERM poate sa fie combinat cu o varietate de alte produse din sticla (sticla rezistenta la foc, sticla de izolare fonica sticla antiefractie etc.) In vederea imbunatatirii izolatiei termice si fonice, oferim arhitectilor si proiectantilor posibilitatea de a realiza proiectele unor cladiri moderne, confortabile, cu spatii interioare luminoase.

Folosind geamul termizolator de calitate platiti mai putini bani pentru caldura. Geamul cu emisivitate redusa (LOW E) reduce considerabil pierderea de energie.

Noi credem ca efortul de a pune la ferestrele dumneavoastra un geam de o asemenea calitate nu reprezinta un moft, o extravaganta ci o necesitate.

Etanseitatea noilor ferestre pe care tocmai le-ai pus ofera, pe langa avantajele evidente, elimina Posibilitatea schimburilor necontrolate de aer, care inainte de montaj erau prezenta permanent. Lipsa de ventilatie dintr-o incapere duce in mod invariabil, in anumite conditii de temperatura si umiditate, la aparitia condensului pe geamul termoizolant incepand de la partea inferioara a sticlei.

Condensul apare pe foaia de sticla atunci cand aerul din interior este saturat cu vapor (creati prin activitatile specific casnice precum gatit, dus, etc), deci umiditatea aerului devine ridicata, iar suprafata sticlei la interior este”rece”.

Aparitia condensului este un fenomen normal, ceea ce nu inseamna neaparat ca tamplaria PVC nu este bine executata!!! O buna aerisire a incaperii precum si folosirea geamului low-e va duce la ameliorarea efectelor acestui neplacut fenomen.

.Fizica constructiei cuprinde protectia la caldura, umezeala si zgomot.

Obiectivele protectiei la caldura si umezeala sunt :

- asigurarea unui climat local sanatos si confortabil pentru locuitor ;

- protectia constructiei impotriva stricaciunilor cauzate de clima ;

- mentinearea scazuta a consumului de energie si totodata a socului de CO2 la incalzire sau racire , adica asigurarea ca acest consum, de care cladirea este responsabila , sa fie economic si compatibil cu mediul

Invelisul cladirii desparte climatul exterior de cel interior . Dar aceasta despartire nu este absoluta . Intre caldura si frig , intre umezeala si uscaciune , exista permanent curenti de caldura si umezeala :

Energia termica din zonele cu temperatura ridicata trece in zonele cu temperatura scazuta .

Si presiunea vaporilor de apa din aer se egalizeaza. Aerul cald poate poate primi mai multa umezeala decit aerul rece. In perioada de inclazire are loc din acest motiv o compensare a presiunii vaporilor in raport cu clima rece din exterior.

Umiditatea aerului se poate depune la racire sub forma de condens . Temperatura de condensare reprezinta gradul de saturatie al aerului ( umiditatea relativa a aerului = 100% ) la o anumita temperatura .

Daca intr-o incapere aflata la 20 °Csi o umiditate relativa a aerului de 50% , una din partile constructiei are temperatura mai mica de 9,3 °C, pe aceasta se va afla condens.

La baza acestor consideratii au stat urmatoarele norme climatice conforme cu DIN 4108 :

- temperatura din interior 20°C , umiditatea relativa a aerului 50%

- temperatura din exterior –15 °C, umiditatea relativa a aerului 80 %

Temperatura de condensare Tc in functie de temperatura si umiditatea relativa

Temperatura de condensare Tc in functie de temperatura si umiditatea relativa a aerului :

temp.a erului

°C Temperatura de condensare T in °C la o umiditate relativa de
30%

35%

40%

50%

55%

60%

65%

70%

75%

80%

85%

90%

95%

30

10,5

12,9

14,9

18,4

20,0

21,4

22,7

23,9

25,1

26,2

27,2

28,2

29,1

29

9,7

12,0

14,0

17,5

19,0

20,4

21,7

23,0

24,1

25,2

26,2

27,2

28,1

28

8,8

11,1

13,1

16,6

18,1

19,5

20,8

22,0

23,2

24,2

25,2

26,2

27,1

27

8,0

10,2

12,2

15,7

17,2

18,6

19,9

21,1

22,2

23,3

24,3

25,2

26,1

26

7,1

9,4

11,4

14,8

16,3

17,6

18,9

20,1

21,2

22,3

23,3

24,2

25,1

25

6,2

8,5

10,5

13,9

15,3

16,7

18,0

19,1

20,3

21,3

22,3

23,2

24,1

24

5,4

7,6

9,6

12,9

14,4

15,8

17,0

18,2

19,3

20,3

21,3

22,3

23,1

23

4,5

6,7

8,7

12,0

13,5

14,8

16,1

17,2

18,3

19,4

20,3

21,3

22,2

22

3,6

5,9

7,8

11,1

12,5

13,9

15,1

16,3

17,4

18,4

19,4

20,3

21,1

21

2,8

5,0

6,9

10,2

11,6

12,9

14,2

15,3

16,4

17,4

18,4

19,3

20,2

20

1,9

4,1

6,0

9,3

10,7

12,0

13,2

14,4

15,4

16,4

17,4

18,3

19,2

19

1,0

3,2

5,1

8,3

9,8

11,1

12,3

13,4

14,5

15,5

16,4

17,3

18,2

18

0,2

2,3

4,2

7,4

8,8

10,1

11,3

12,5

13,5

14,5

15,4

16,3

17,2

17

-0,6

1,4

3,3

6,5

7,9

9,2

10,4

11,5

12,5

13,5

14,5

15,3

16,2

16

-1,4

0,5

2,4

5,6

7,0

8,2

9,4

10,5

11,6

12,6

13,5

14,4

15,2

15

-2,2

-0,3

1,5

4,7

6,1

7,3

8,5

9,6

10,6

11,6

12,5

13,4

14,2

14

-2,9

-1,0

0,6

3,7

5,1

6,4

7,5

8,6

9,6

10,6

11,5

12,4

13,2

13

-3,7

-1,9

-0,1

2,8

4,2

5,5

6,6

7,7

8,7

9,6

10,5

11,4

12,2

12

-4,5

-2,6

-1,0

1,9

3,2

4,5

5,7

6,7

7,7

8,7

9,6

10,4

11,2

11

-5,2

-3,4

-1,8

1,0

2,3

3,5

4,7

5,8

6,7

7,7

8,6

9,4

10,2

10

-6,0

-4,2

-2,6

0,1

1,4

2,6

3,7

4,8

5,8

6,7

7,6

8,4

9,2

1) intre valori se poate interpola linear

Exemplu de citire :

La o temperatura a aerului de 20°C avind umiditatea relativa de 50% , corespunde o temperatura de condensare de 9,3 °C .


Document Info


Accesari: 1046
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )