Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Rolul Autoritatii Publice Locale in promovarea programelor si proiectelor de utilizare eficienta a energiei in cladiri

Arhitectura constructii
Rolul Autoritatii Publice Locale īn promovarea programelor si proiectelor de utilizare eficienta a energiei īn cladiri

11.1. Implicarea APL īn actiunea de reabilitare termica a cladirilor
Rolul si responsabilitatile Autoritatii Publice Locale decurg īn principal din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 174/2002, aprobate prin Legea 211/2003.

Īn cadrul "Strategiei de dezvoltare energetica pe termen lung 2002-2015" a Guvernului Romāniei, a "Programului pentru īncurajarea conservarii energiei īn locuinte" si a legii 199/2000, a fost elaborata Ordonanta de Guvern 174/2002 referitoare la instituirea m 515b18f asurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate si a instalatiilor aferente, realizate dupa proiecte tip īn perioada 1950-1985, amplasate īn zone urbane si racordate la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice ale unitatilor administrativ-teritoriale.

Conform acestei ordonante, Consiliile locale elaboreaza programe anuale de reabilitare termica. Coordonatorii programelor anuale sunt primarii municipiilor si oraselor, respectiv primarii sectoarelor municipiului Bucuresti.

Conform Art. 13 din legea 211/2003: "Consiliile locale ale municipiilor/oraselor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, identifica si inventariaza cladirile de locuit multietajate"

Īn urma acestei actiuni Consiliile Locale notifica asociatiilor de proprietari sau locatari, conditiile de eligibilitate si criteriile de selectie a cladirilor de locuit multietajate, precum si etapele de interventie si modul de finantare a cheltuielilor privind reabilitarea cladirilor. Asociatiile de locatari pot solicita īn scris Consiliului Local includerea cladirii īn programele anuale de reabilitare termica.

Conditiile de eligibilitate a cladirilor de locuit, pentru a fi incluse īn programele anuale sunt, conform Capitol II, Art.11, urmatoarele:

a)        existenta hotarārii adunarii generale a proprietarilor privind aprobarea deciziei de interventie pentru reabilitarea cladirii;

b)       existenta fondului de reparatii disponibil finantarii cheltuielilor pentru reabilitare termica, care potrivit legii revine īn sarcina asociatiei de proprietari.

Criteriile de selectie a cladirilor pentru a intra īn programele anuale de reabilitare termica sunt urmatoarele:

a)        anul constructiei(al receptiei) īn perioada 1950-1985, avānd prioritate cele mai vechi;

b)       proiectul dupa care s-a executat cladirea, avānd prioritate cele executate dupa proiecte-tip īn solutia constructiva cu panouri mari prefabricate;

c)       starea tehnica a cladirii, avānd prioritate cele care nu necesita lucrari de consolidare;

d)       zona climatica, ordinea de prioritate fiind a amplasamentelor īn zonele climatice IV, III, II si I;

e)        regimul de īnaltime al cladirii, prioritate avānd cele cu mai multe neveluri;

f)         numarul de apartamente, avānd prioritate cele cu mai multe apartamente;g)       suprafata desfasurata, avānd prioritate cele cu suprafata mai mare;

h)       modul de īnregistrare a consumului de energie termica pentru īncalzire si apa calda de consum (pausal/contorizat), din ultimul an calendaristic, avānd prioritate cele contorizate si cu un consum de energie termica mai mare;

i)          existenta unor factori care afecteaza calitatea aerului interior si sanatatea oamenilor (igrasie, condens, mucegai,etc.);

j)          densitatea populatiei din zona de amplasare a cladirii, avānd prioritate cele amplasate īn zone dens populate;

k)       pierderile de caldura ale cladirii, avānd prioritate cele cu pierderi mai mari.

Consiliile locale analizeaza solicitarile primite si īntocmesc listele de prioritati anuale cuprinzānd estimarea cheltuielilor pe etape de interventie si surse de finantare, le īnainteaza Consiliilor judetene respectiv Consiliului general al Municipiului Bucuresti care le centralizeaza si le trimit Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului. Acesta solicita Ministerului Finantelor Publice includerea īn proiectul bugetului de stat a sumelor necesare din alocatii bugetare pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica a cladirilor multietajate. Īn limita fondurilor de la buget aprobate anual cu aceasta destinatie, MTCT definitiveaza programul anual de reabilitare a cladirilor de locuit multietajate.

Din fondurile bugetare aprobate anual cu aceasta destinatie, se finanteaza cheltuielile privind expertiza si auditul energetic, proiectul tehnic si detaliile de executie a lucrarilor de reabilitare. Subventia de la bugetul de stat pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica incluse īn planul anual aprobat de Ministerul Finantelor, pentru locuintele proprietate a persoanelor fizice, poate sa reprezinte 35-85% din valoarea lucrarilor executate, inclusiv TVA. Contractarea acestor lucrari si servicii se va face cu respectarea Ordonantei de Guvern nr. 60/2001, privind achizitiile publice.

Consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Consiliile locale, prin coordonatorii programelor anuale (primarii), īncheie conventii cadru cu proprietarii, persoane fizice sau juridice sau cu asociatiile de proprietari/locatari din cladirile incluse īn planul annual de reabilitare, īn vederea derularii si finantarii conform OG. 174/2002, a etapelor de interventie pentru reabilitarea termica a cladirilor multietajate.

Coordonatorii de program vor actiona pentru derularea īntregii actiuni conform legislatiei īn vigoare.

11.2. Participarea consiliilor locale la actiuni cadru privind reabilitarea termica

Consiliile Locale sunt implicate, īmpreuna cu MTCT si ARCE, prin filialele din īntreaga tara, īn Programul National de Reabilitare Termica a 12 orase, inclus īn Agenda 21 Locala.

Prima faza a Programului National de reabilitare termica a unor cladiri de locuit multietajate, realizate dupa proiecte tip īn perioada 1950-1985, a īnceput prin īntocmirea documentatiei necesare reabilitarii termice si propunerea unor pachete de masuri asupra a 12 cladiri aflate īn administrarea consiliilor locale din 12 judete ale tarii: Botosani, Buhusi, Sfāntu-Gheorghe, Tārgu-Jiu, Iasi, Tārgu-Mures, Cāmpulung, Moldovenesc, Zimnicea, Bārlad, Baia Mare, Slatina. Acestea au fost selectate dintr-un numar de 37 de cladiri multietajate aflate īn proprietatea statului si a administratiei locale, care se gasesc īn 24 de localitati diferite, īn 21 de judete.

Finantarea lucrarilor de reabilitare a celor 12 cladiri este propusa a se face din doua surse, dupa cum urmeaza:

22-25% din fonduri alocate de la bugetu de sta prin MTCT, reprezentānd cheltuieli de expertizare, auditare si proiectare inclusiv TVA;75-78% din Fondul de contrapartida Elvetian, reprezentānd cheltuieli ale lucrarilor de executie pentru constructii si instalatii.

A doua etapa a programului pilot este prevazuta pentru perioada 2005-2005, cānd vor intra īn operatiunea de reabilitare termica alte cladiri din cele 37 selectate initial.

Autoritatile Publice din localitatile cu mai mult de 20 000 de locuitori, sunt obligate prin lege sa īntocmeasca programe anuale de eficientizare a consumurilor de energie īn care trebuie specificat consumul energetic al cladirilor.

Consiliile Locale pot beneficia de cofinantarea ARCE a programelor pilot privind reabilitarea termica a cladirilor si utilizarea surselor alternative de energie, īn masura īn care exista studiile de fezabilitate executate.

Programele anuale de reabilitare termica a cladirilor initiate de Autoritatile Publice Locale, pot fi de asemenea incluse īn programele PHARE pentru dezvoltare regionala.

Pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica a cladirilor, Autoritatile Publice Locale (APL), pot apela la parteneriatul public-privat (PPP),  reglementat prin Ordonanta de Guvern OG nr. 16/24.01.2002.

Conform HG nr. 621/20.06.2002 "Norma metodologica privind desfasurarea procedurii de selectionare a investitorilor eligibili si stabilirea principalelor tipuri de proiecte de parteneriat public-privat", contractele de PPP se īncheie īntre autoritatea publica si un investitor privat īn vederea pregatirii si aplicarii unui proiect pentru realizarea unor bunuri sau servicii si exploatarea acestora pe durata determinata, dar nu mai mult de 49 ani.

Pentru īncheierea unui parteneriat public-privat, APL trebuie sa īntreprinda urmatoarele actiuni:

sa initieze PPP pe baza unui studiu de prefezabilitate īntocmit pe cheltuialī proprie;

comunica prin Monitorul Oficial partea a VI-a, intentia de a initia un proiect PPP;

va primi īn interval de 60 zile scrisorile de intentie si documentele atasate de la investitorii interesati.

Totodata, Autoritatile Locale sunt invitate sa se implice īn programe finantate de Uniunea Europeana disponibile īn cadrul Programului Cadru 6, proiectul CONCERTO si a programului SAVE, cu propuneri de proiecte pilot privind cladirile ecologice si utilizarea surselor de energie regenerabile.

Bibliografie

Legea 211/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG nr. 174/2002, privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate;

CNR-CME - Seminarul Energetica Cladirilor, Bucuresti 27.11.2003;

M. Georgescu, s.a. "Importanta cladirilor pilot īn fundamentarea strategiei de reabilitare termica si energetica a cladirilor de locuit"


Document Info


Accesari: 1255
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )