Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SCENARIU DE SIGURANTA LA FOC

Arhitectura constructii
SCENARIU DE SIGURANTA LA FOC
1.CARACTERISTICILE CONSTRUCTIEI

Date de identificare

Beneficiar : GRAUR DAN ALEXANDRU , str. Mircea Cel Batran , loc.ALBA IULIA

Obiectiv : Extindere pe verticala a spatiului comercial existent si extindere pe orizontala,amplasat in Jud. Alba , B-dul Revolutiei,nr.12B

1.2.Destinatie :

Cladire cu destinatia de spatii comerciale si birouri

1.3. Categoria de importanta C , clasa de importanta III .

1.4. Particularitati specifice constructiei :

a)      .Regim de inaltime parter,. Volum  2824 mc.

b)      Arie construita :

S= 227.16 mp

Arie desfasurata :

S=754.24 mp

c)      Corpul de cladire constituie un singur compartiment de incendiu .

d)      Numar maxim de utilizatori :

Parter - 6 oameni

Etaj 1 - 6 oameni

Etaj 2 - 6 oameni

Total  - 18 oameni

e)      Program de lucru :normal de 8 ore. Utilizatorii sunt persoane valide , familiarizate cu cladirea , si ca atare nu se impun masuri speciale pentru evacuarea acestora in caz de incendiu .

f)        Numar cai de evacuare :

-trei usi pietonale pentru exterior si doua scari ce debuseaza la cota terenului.

2. NIVELUL CRITERIILOR DE PERFORMANTA SI TIMPII DE  SIGURANTA LA FOC ASIGURATI CONFORM REGLEMENTARILOR TEHNICE

2.1. Riscul de incendiu

Cladirea studiata - riscul de incendiu s-a determinat conform prevederilor art. 7.1.1. - 7.1.4. din Normativul de siguranta la foc a constructiilor , indicativ P 118-99.

Spatii comerciale si birouri : riscul de incendiu s-a determinat in functie de destinatie si in functie de densitatea sarcinii termice. In functie de destinatie riscul de incendiu este mic. Si in functie de densitatea sarcinii termice, mai mica de 420MJ/mp riscul de incendiu este mic.Pe o arie de A=326.52mp (calculul pe un nivel potrivit art. 2.1.1. din STAS 10903-2 ) se pot afla urmatoarele materiale combustibile: lemn mobilier (420 ;18,4), mase plastice , finisaje , birotica (500 ;25), hartii , cartoane(230 ;16,3), textile(100 ;20).

Sarcina termica :

Sq= Mi  X Qi  unde : M= cantitatea in kilograme

Q= puterea calorica in MJ/Kg

Sq=420x18,4+500x25+230x16,3+100x20=25.997MJ

Densitatea sarcinii termice:qs = Sq/A , unde A - aria de depozitare

qs MJ/mp

rezultand categoria E pericol de incendiu

Potrivit prevederilor art.7.1.3. din Normativul P118-99, pe ansamblu cladirea se va analiza ca si o cladire civila.

Surse potentiale de aprindere : cu flacara(chibrit,), de natura electrica(scurtcircuit), de natura termica (caldura degajata de aparate termice), naturale (trasnet), indirecte (radiatii de la focar vecin).Imprejurari care pot detremina sau/si favoriza initierea, dezvlotarea si/sau propagarea unui eventual incendiu :instalatii si echipamente electrice defecte sau improvizate ; receptori electrici lasati sub tensiune, fara supraveghere ; sisteme de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate ; executarea lucrarilor de sudura fara respectarea normelor ; fumatul in locuri cu pericol ; trasnet ; nereguli organizatorice ; actiune permeditata.

2.2. Rezistenta la foc

Gradul de rezistenta la foc s-a determinat potrivit prevederilor art.2.1.8.-2.1.1.4 si 5.1.6 din Normativul P118-99.

Cladirea studiata- hala metalica, categoria E pericol de incendiu. Grad II RF , chiar daca structura metalica nu e protejata.-cadre din stalpi si grinzi mertalice, inchideri cu panouri metalice cu izolatie., panou de invelitoare metalica.

Pe ansamblu si pentru corpul B rezulta gradul II de rezistenta la foc.

2.3. Preintampinarea propagarii incendiilor

In interior, la distante mai mici sau de 1.50m nu sunt alte constructii,  m fiind distanta minima de protectie impusa de tabela 2.2.2 din Normativul P118-99 intre cladiri de gradul II RF, asa cum este cladirea analizata si orice alta constructie, indiferent de gradul de rezistenta la foc, chiar V.

In interior nu sunt compartimentari antifoc, dar se asigura intarzierea propagarii incendiilor prin pereti sandwich cu spuma poliuretanica si usi cu rezistenta la foc 45

La parter pentru centrala termica, perete rezistent la foc 1,5 ore si planseul rezistent la foc 1 ora potrivit prevederilor din art.10.22 din Normativul 113-02 pentru proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire centrala.

La cladirea studiata intarzierea propagarii incendiilor este asigurata pe verticala de planseul din beton armat, iar pe orizontala de peretii de compartimentare incombustibili.

Desfumerarea se asigura cu conditiile prevederilor art.2.5.12 din Normativul P118-99 prin golurile existente in treimea superioara a peretiilor exteriori.Nu se impun sisteme speciale de evacuarea fumului si gazelor fierbinti potrivit prevederilor art.2.5.1 (S<10,400mp si categoria de pericol de incendiu mai mic de C).

2.4.Comformarea la foc

S-au respectat relatiile prevazute de tabelele 3.2.4 si 5.2.5 din Normativul P118-99 intre gradul de rezistenta la foc, riscul de incendiu(destinatie), regimul de inaltime, numar de utilizatori arie construita.

Pentru corpul studiat nu se limiteaza numarul de utilizatori si numarul nivelurilor supraterane, iar aria construita existentaeste de 227.16mp.

La centrala termica ce utilizeaza combustibil gazos s-au prevazut suprafete vitrate in pereti exteriori in proportie de 0,05 mp / mc potrivit prevederilor art.8.3. din Normativul emis de MEC cu Ordinul 58/2004.

2.5. Stabilitatea la foc

Structurile metalice de rezistenta isi pastreaza capacitatea portanta, sub efectul solicitarilor termice provocate de incendiu, minim 15 minute, timp suficient pentru evacuarea in siguranta a utilizatorilor si pentru securitatea personalului de interventie.

Pavilionul administrativ se comporta si mai bine, planseul din beton armat isi pastreaza capacitatea portanta minim o ora.

Timpi de siguranta la foc :

- timp de aprindere  10 minute

- timp norm. de evacuare 113 secunde

- timp de supravietuire  6 minute

- timp de siguranta a cailor de evacuare 15 minute

- timp de dezvoltare libera a incendiului 10 minute- timp de incendiere totala  30 minute

-timp de propagare la constructii vecine

2.6.Cai de acces, evacuare si interventie

Corpul de cladire are acces carosabil practicabil pentru autospecialele de interventie pe cel putin o latura. Evacuarea persoanelor este asigurata, conform prevederilor Normativului P118-99 astfel :

art.2.6.11.- sunt minim doua cai de evacuare;

tabelele 4.2.27. si 5.6.13.- cu privire la lungimile admise pe caile de evacuare.La cladirea studiata admis 45 m fata de existentul de 21-cea mai mare distanta de la etajul 2 pana la parter ;

art.2.3.33.- scarile sunt metalice, rezistente la foc minim 15 minute;

art.2.6.68.-se asigura gabaritele de minim 2 usi in inaltime ;

art.2.6.60.si 3.6.4. ; 5.6.12. cu privire la gabaritele in inaltime.Capacitatea unui flux de evacuare din cladire este de 40 persoane.Totalul utilizatorilor constitue un singur flux de evacuare pentru care este suficienta o singura usa lata de 0.80 m. Se constitue tot un singur flux de evacuare.

La cladirea studiata se pot intalni mai mult de 50 persoane si se prevede iluminat de siguranta potrivit prevederilor tabelei 7.13 din Normativul NP-17-02.

3.ECHIPAREA CU MIJLOACE TEHNICE DE PREVENIRE SI STINGERE A INCENDIILOR

Nu se impun instalatii speciale de semnalizare a incendiilor potrivit prevederilor art.4.2.1, din Normativul I 18/2-02 pentru proiectarea si executarea instalatiilor de semnalizare a incendiilor si a sistemelor de alarmare contra efractiei din cladiri.Alertarea in caz de incendiu se face utilizand reteaua telefonica publica.

Cladirile se prevad cu instalatii de paratrasnete potrivit prevederiolr Normativul I 20-2000.

Deoarece cladirea are mai putin de 4 niveluri, potrivit prevederilor art. 1452 din Normativul pentru proiectarea si executarea instalatiilor sanitare, indicativ I 9-94, nu se impun hidranti interiori.

Pentru stingerea din exterior, potrivit prevederilor din tabelele 20 si 21 din STAS 1478-90, sunt necesare debite de apa de A-101/sec si B-101/sec, un singur incendiu simultan pana la o suprafata de 150 ha, deci debit necesar 101/sec.

Dotarea cu aparate de stingere s-a facut potrivit prevederilor DGPSI 003-2000 siu art. 3.10.1. si 5.10.2. din Normativul P118-99 cu stingatoare portabile cu praf si gaze inerte P6, in functie de suprafete.

La cladirea studiata- un aparat la 250 mp. Necesare 3 bucati.

Total necesare 3 bucati.

4.CONDITII SPECIFICE PENTRU ASIGURAREA INTERVENTIEI IN CAZ DE INCENDIU

Se recomanda utilizarea unei retele cu pompa si hidranti supraterani.

Alimentarea cu energie electrica din P.T. aflat in incinta.

Nu se coonstitue servici propriu de pompieri civili si sunt in apropiere asemenea servicii performante, dotate cu autospeciale, cu care sa se incheie contract de prestari servicii de specialitate. Interventia se bazeaza pe aportul serviciului public de pompieri civili Unirea (in sprijin unitatea de pompieri militari).

Timp de alarmare 1 minut, timp de alertare 2 minute.

Nu sunt zone, spatii, incaperi in care sa se gaseasca materiale periculoase si pentru care sa fie necesare produse de stingere si echipamente speciale.

5. CONCLUZII

Cladirile se incadreaza in nivelurile de performanta prevazute de reglementarile tehnice pentru siguranta la foc.

INTOCMIT : VERIFICAT :

Ar


Document Info


Accesari: 9415
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )