Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
AVOCATUL in Procesul Penal

Drept
AVOCATUL in Procesul

Penal
Referat cultura civica

Dreptul penal

Dreptul penal reprezinta principalul instrument prin 11511e43l care se ocrotesc cele mai importante valori sociale impotriva faptelor periculoase. Denumirea de drept penal este folosita in doua acceptiuni:

●IN SENSUL DE RAMURA SPECIFICA A DREPTLUI, care reuneste sistemul normelor juridice penale

●IN SENSUL DE RAMURA DISTINCTA A STIINTELOR JURIDICE, care sutdiaza aceste norme, cu semnificatei de stiinta.

Avocatul

Un avocat este o persoana licentiata în drept si care, ulterior, este înscrisa într-un barou. La înscrierea în barou, avocatul depune un juramânt într-un cadru solemn.

Desi avocatii au o formare juridica generala, complexitatea tot mai mare a aspectelor de drept, generata de evolutia societatii, a impus specializarea acestora pe diferite ramuri de drept:

● Drept comercial

● Drept civil

● Drept penal

●Drept fiscal

De asemenea, mai exista o categorie dupa care se impart avocatii:

avocati de consultanta care acorda consultatii cu caracter juridic;avocati pledanti care asista sau reprezinta persoanele fizice sau juridice în fata instantelor judecatoresti.

În exercitarea profesiei, avocatul este independent si se supune numai legii, statului si eticii profesionale. Acesta trebuie sa ocroteasca interesele legale ale partii pe care o apara.

Potrivit art.2 alin.3 din Legea nr.51/1995, avocatul are dreptul sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice în fata tuturor instantelor, autoritatilor si institutiilor, precum si a altor persoane, care au obligatia sa permita si sa asigure desfasurarea nestingherita a activitatii avocatului în conditiile legii.

Desi se înscrie printre principalii participanti la rezolvarea cauzei penale si se situeaza pe pozitia procesuala a parti ale carei interese le sustine, aparatorul nu este parte în proces, ci el îndeplineste functia apararii, functie ce reprezinta o necesitate publica.

De asemenea, avocatul nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare în aceeasi cauza sau în cauze conexe si nu poate pleda împotriva partii care l-a consultat mai înainte în legatura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii (art.39 alin.1 din Legea nr.51/1995).

Totodata, avocatul nu poate fi ascultat ca martor si nu poate furniza relatii nici unei autoritati sau persoane cu privire la cauza care i-a fost încredintata, decât daca are dezlegare prealabila, expresa si scrisa din partea tuturor clientilor sai interesati în cauza. Calitatea de martor are întâietate fata de calitatea de avocat cu privire la faptele si împrejurarile pe care acesta le-a cunoscut înainte de a fi devenit aparator sau reprezentant al vreunei parti în cauza. Avocatul nu poate îndeplini functia de expert sau de traducator în cauza în care este angajat aparator (art.39 alin. 2-5 din Legea nr.51/1995).

Avocatul este unul dintre protagonistii pocesului, avand rolul de a-l reprezenta pe clientul sau si de a face tot ce-i sta in putiinta sa castige cazul.

O calitate foarte importanta pe care trebuie sa o aiba un avocat este intuitia. De asemenea, acesta trebuie sa cunoasca foarte bine legea pentru a o putea aplica in favoarea clientului.

Avocatul, in intreaga sa activitate si cariera, trebuie sa respecte, mai presus de orice, legile, sa dea dovada de responsabilitate, integritate, moralitate, simt civic si spirit justitiar, abilitati oratorice.

Apararea valorilor sociale se realizeaza prin mijloace juridice, precum si prin intermediul normelor juridice extrapenal de drept comercial, administrativ, al muncii si constitutional.

Un rol important in apararea valorilor sociale il reprezinta mijloacele extrajuridice de ordin educativ, social, cultural si economic.

In concluzie, avocatul de drept penal trebuie ca, prin analize complexe si aporfundate, bine gandite si documentate, sa slujeasca adevarului si legilor tarii.


Document Info


Accesari: 2758
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )