Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Analizati urmatoarea situatie, identificand problema de etica si eventualele solutii aplicabile in cauza:

Drept
Analizati urmatoarea situatie, identificând problema de etica si eventualele solutii aplicabile în cauza:

1. Sunteti judecator/ procuror de serviciu. În biroul dvs. se prezinta o persoana care doreste sa depuna o actiune/cerere, însa nu stie care este procedura. Cu amabilitate, îi primiti actiunea/cererea, spunându-i ca doar atât are de facut, comunicându-i datele referitoare la termenul de judecata/numar de înregistrare. Foarte multumita, persoana în cauza va ofera un buchet de flori/ o pachet de cafea, afirmând ca i-ati fost d 737p1519h e mare ajutor.
Cum procedati în acest caz ?

2. Unui coleg de birou i-a fost repartizat un dosar intens mediatizat. Foarte multi ziaristi încearca sa afle cât mai multe date interesante din acel dosar, dorind exclusivitate pentru o stire senzationala, dar informatiile sunt furnizate presei în egala masura, prin intermediul biroului de presa al instantei/parchetului. Aveti un foarte bun prieten care este ziarist. Întâmplator, aflati niste date din acel dosar, pe care le comunicati prietenului dvs., într-o discutie amicala, rugându-l, însa, sa nu le faca publice. Cele relatate apar a doua zi în presa.

Cum apreciati aceasta conduita ?

3. Sunteti judecator/procuror. Un amic al dvs. îsi exprima dorinta de a candida pentru un post de deputat, fiind sustinut de partidul X. Apreciind ca este o decizie buna, îl încurajati în alegerea facuta si chiar îi promiteti ca îi veti acorda sprijin. În acest sens, purtati o discutie cu rudele dvs., carora le spuneti ca prietenul dvs. este un om extraordinar, ca reusita lui în alegeri ar fi semnificativa pentru dezvoltarea tarii noastre, sugerându-l, mai mult sau mai putin direct, ca ar trebui sa îi acorde votul lor.

Identificati problema de etica. Motivati parerea dvs.

4. O ruda mai îndepartata a dvs. are un dosar penal care se afla la un coleg din instanta/parchet. Situatia este destul de grava pentru ruda dvs., iar aceasta apeleaza la sprijinul dvs. Pentru ca i-ati promis ca îi veti acorda ajutor daca are nevoie, discutati cu colegul dumneavoastra despre dosarul în cauza, încercând sa îl convingeti ca solutia pe care o va dispune sa fie cât mai blânda si explicându-i ca este vorba despre o ruda.

Cum apreciati conduita ? Cum ati reactiona daca ati fi în locul colegului ?

5. Sunteti judecator/procuror. De foarte multi ani aveti un bun prieten care este avocat. Relatiile dintre dvs. si acel avocat sunt foarte strânse, petreceti foarte mult timp împreuna. La un moment dat, prietenul dvs., avocat, reprezinta unul dintre inculpati într-un dosar care v-a fost repartizat, un dosar mediatizat intens si cu numeroase probleme. Foarte multa lume cunoaste ca între dvs. si avocat exista o relatie apropiata.

Cum procedati ? Argumentati.

6. Aveti un coleg de birou despre care considerati ca nu este prea bine pregatit si trateaza cu superficialitate toate problemele legate de profesia de judecator/procuror. Într-una din zile, aveti o discutie cu o parte în unul din dosarele care se afla în lucru la colegul dvs., care s-a plâns de modul în care evolueaza lucrurile, ocazie cu care discutati despre masurile întreprinse de acesta pentru solutionarea dosarului, afirmând ca ati fi procedat altfel în cazul respectiv si ati solutionat mai repede dosarul.

Ce parere aveti despre un asemenea comportament ? Ce i-ati fi spus persoanei care s-a plâns de modul în care se solutioneaza un dosar de catre un coleg ?

7. Sunteti judecator/procuror. V-a fost repartizat un dosar cu multe probleme, fiind implicate persoane importante în stat, iar interesele politice ar avea nevoie de o anumita solutie. La un moment dat, unul dintre sefii dvs. va solicita dosarul, apoi va cheama pentru a purta o discutie legata de dosarul în cauza, sugerându-va o anumita solutie si explicându-va ca, pentru cariera dvs. ati face bine sa îi ascultati sfatul.

Cum procedati ? Ce masuri luati ?

8. În calitate de judecator/procuror trebuie sa audiati o persoana despre care cunoasteti ca face parte din Comunitatea Evreiasca. Pe parcursul audierii, aveti o atitudine din care rezulta dispretul dvs. fata de evrei. Totodata, cererile formulate de persoana pe care o audiati le respingeti, cu o motivare superficiala.

Ce parere aveti despre o asemenea atitudine ?

9. Într-una dintre zile, având nevoie urgenta de un certificat de cazier judiciar, plecati la institutia competenta, desi va aflati în timpul programului si nu ati anuntat nicio persoana din conducerea unitatii sau vreun coleg cu privire la lipsa dvs. La institutia abilitata sa elibereze certificatul de cazier judiciar este foarte multa lume. Pentru ca vreti sa va întoarceti cât mai repede la serviciu, mergeti direct la ghiseu si, prezentând legitimatia, solicitati eliberarea certificatului de cazier judiciar, relatând functionarului ca nu puteti astepta la rând, deoarece trebuie sa va întoarceti repede la serviciu.Care este parerea dvs. cu privire la acesta ?

10. Sunteti judecator/procuror stagiar si este prima zi de lucru. Va prezentati la ora stabilita pentru începerea programului si luati legatura cu presedintele instantei/prim-procurorul parchetului care va prezinta câteva chestiuni administrative. Apoi, acesta va spune ca veti face parte dintr-un colectiv foarte unit si, pentru a nu exista probleme, ar fi bine ca înainte de a da o solutie, sa discutati cu colegii pentru a stabili care este practica instantei/parchetului.

Cum vi se pare o asemenea sugestie ? Care este opinia dvs. ?

11. La instanta/parchetul unde functionati s-a primit o adresa din partea Ministerului Justitiei/Parchetului General, prin care se aduce la cunostinta judecatorilor/procurorilor opinia institutiei cu privire la interpretarea unui text de lege. Materialul este prelucrat întregului colectiv si, desi interpretarea data nu este una cea mai potrivita, folositi argumentele prezentate în motivarea unei solutii, facând trimitere la opinia transmisa de catre Ministerul Justitiei/Parchetul General.

Care este parerea dvs. ? Argumentati.

12. Sunteti judecator/procuror. Se organizeaza alegeri prezidentiale. Doriti sa participati la vot, exprimându-va liber, în cadrul exercitarii dreptului de vot conform art. 36 din Constitutia României, convingerile politice. Însa participarea dvs. la vot nu se limiteaza doar la aceasta, ci, înainte de alegeri, încercati sa va convingeti familia sa participe la vot, sugerându-le care ar fi cea mai buna alegere si prezentându-le motivele pentru care ar alege persoana pe care o preferati dvs. Totodata, în acest context, încercati sa convingeti o ruda a dvs. sa se înscrie în partidul politic din care face parte si candidatul la presedintie pe care îl sprijiniti, explicându-i care ar fi avantajele.

Cum apreciati initiativa magistratului ? Argumentati.

13. În timpul programului de audiente al prim-procurorului parchetului unde functionati, un petent este nemultumit de modul în care se desfasoara cercetarile în dosarul în care are calitatea de partea vatamata. Dupa ce îl asculta pe petent, prim-procurorul va solicita sa va prezentati de îndata si, în prezenta persoanei nemultumite, va solicita sa justificati de ce nu dati curs cerintelor petentului, reprosându-va ca acesta este nemultumit si ca nu ati depus toate diligentele pentru a solutiona cauza. De asemenea, va cere sa explicati persoanei aflate în audienta care este motivul pentru care ati respins o cerere pe care o formulase cu putin timp înainte.

Cum reactionati ? Care este parerea dvs. despre interventia prim-procurorului ?

14. Sunteti judecator. Tocmai ati iesit dintr-o sedinta de judecata, iar pe holul instantei va întâlniti cu un coleg. Cu o seara înainte, la jurnal a fost discutata o tema cu caracter politic care a dat nastere multor comentarii. Începeti o discutie având ca subiect aceeasi tema politica. Colegul dvs. are opinii contrare, iar aceasta va nemultumeste. Discutia, având ca subiect o tema cu caracter politic, devine din ce în ce mai aprinsa, iar dvs. nu mai dati atentie persoanelor care trec si va privesc cu atentie. Discutia degenereaza în cearta, schimbul de replici fiind dur, iar tonul discutiei din ce în ce mai ridicat.

Cum apreciati aceasta ? Argumentati.

15. Pe holul instantei/parchetului va întâlniti cu un coleg. Relatia cu acesta nu este dintre cele mai bune si, fara sa va dati seama, va treziti atras într-o discutie contradictorie cu acesta. Discutia, discreta la început, degenereaza, si în scurt timp tonul pe care îl folositi este ridicat. Adresati colegului dvs. cuvinte jignitoare, insulte, care sunt auzite de persoanele care trec pe hol. Într-un final, discutia ia sfârsit, relatia fiind mai tensionata.

Care este parerea dvs. ?16. Sunteti judecator. Aleatoriu, va este repartizat un dosar în care constatati ca una dintre parti este tocmai persoana care în urma cu câteva luni a formulat o plângere penala împotriva dvs., afirmând ca ati amenintat-o si ati insultat-o. În cauza s-a dispus o solutie de neîncepere a urmaririi penale, solutie atacata de persoana în cauza, dar fara succes.

Cum procedati ?

Dupa o discutie anterioara, contradictorie, asupra interpretarii unui text legal dintre un magistrat si un avocat, în mod aleatoriu unul dintre dosare în care pleda avocatul respectiv este repartizat tocmai magistratului cu care discutase. În dosarul respectiv se pune chiar problema interpretarii textului în discutie.

Cum ati proceda ? Dar daca, în privinta acelei probleme de drept magistratul si-a exprimat opinia si într-un articol publicat într-o revista de specialitate ?

18. Sunteti judecator. În timpul sedintei de judecata, cu ocazia dezbaterilor, avocatul partii vatamate are un discurs discriminatoriu în ceea ce priveste nationalitatea inculpatului. Avocatul inculpatului are obiectiuni fata de aceste sustineri, dar dvs., ca judecator, nu îi atrageti atentia aparatorului si nici nu îi întrerupeti disertatia.

Care este parerea dvs. ? Argumentati.

19. Sunteti magistrat. O ruda apropiata va suna si va expune o problema cu implicatii juridice pe care o are. O ascultati cu atentie, iar în final, persoana în cauza va cere o parere, în calitate de specialist în domeniu. Fara a ezita, îi explicati despre ce este vorba, îi dati sfaturi cu privire la cea ce poate face, iar în final întrebati cine este procurorul/judecatorul care se ocupa de dosar. Dupa ce ruda va comunica numele, afirmati ca nu ati crede sa fie probleme, deoarece îl cunoasteti si stiti ca acesta trateaza cu superficialitate dosarele, asa ca nu o sa aiba probleme.

Care este opinia dvs. ? Argumentati.

20. Sunteti judecator. În timpul sedintei de judecata, la primul termen, inculpatul, persoana de etnie rroma, solicita acordarea unui termen pentru angajarea unui aparator. Pe un ton ironic, îi refuzati cererea, fara a arata motivul. Inculpatul insista, iar atunci îi explicati ca persoanele de etnie rroma nu au posibilitatea angajarii unui aparator, iar cererea este facuta doar pentru a tergiversa cauza.

Cum apreciati o astfel de conduita ?

21. Sunteti judecator/procuror. Tatal dvs. are pe rolul Judecatoriei X un proces privind constatarea dreptului de proprietate asupra unui teren. Sunteti de acord sa îl reprezentati, iar înainte de termen îi faceti o vizita judecatorului caruia i-a fost repartizat dosarul, dorind sa discutati în particular aspectele legate de caz. Acesta va primeste si, împreuna, stabiliti mersul cercetarilor, dvs. fiind interesat de pronuntarea unei solutii în cât mai scurt timp. Îi spuneti ca, în cazul în care este nevoie de alte acte, în afara de cele depuse deja, sa va anunte din timp, sa le depuneti la termen fara sa se mai faca adresa sau sa se mai dea un termen în acest sens. Celalalt judecator accepta propunerea.

Identificati problemele de etica ridicate în cauza. Argumentati opinia dvs.

22. Într-una din zile, un prieten va invita la petrecerea pe care o va organiza de ziua sa de nastere. Întrebati cine mai vine, iar printre numele rostite de acesta sunt si câteva ale unor persoane cunoscute din lumea interlopa. Ezitati daca sa mergeti sau nu, gândindu-va ca ati putea trece doar pentru a-l felicita pe amicul dvs. si a-i duce un cadou, fara a ramâne la petrecere, eventual doar foarte putin, cât sa ciocniti un pahar.

Cum ati proceda dvs. ? De ce ?


Document Info


Accesari: 2523
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )