Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
DREPTUL INTERNATIONAL UMANITAR

Drept


Studiu de caz nr. 2Exercitiu de grup.

Timp: 30'.

Documente disponibile:

Textele Conventiilor si Protocoalelor

Dictionarul lui Verri.

Cazul nr 1

O tara este scena unor ciocniri violente între grupuri armate. La un moment dat, liderul unuia dintre grupurile locale se gaseste fata în fata c 22522l1119w u un adversar.

În lupta corp la corp care urmeaza, cei doi combatanti se ranesc reciproc. Liderul grupului local reuseste sa-si bandajeze ranile. Întorcându-se la adversarul sau, care este acum scos în afara luptei, liderul îi îngrijeste ranile cât de bine poate si îl duce în casa sa.

În acest moment, camarazii sai se opun deciziei luate de lider. Ei cred ca ar fi trebuit sa-l lase în voia sortii si ca acel adversar ar trebui sa fie executat imediat, mai ales ca partea adversa face, de obicei, acelasi lucru. Sau, chiar daca viata sa ar fi crutata, ar trebui, cel putin, sa fie obligat sa curete terenul de minele amplasate de catre propriul sau grup.

Întrebare:

Care ar trebui sa fie hotarârea liderului, având în vedere faptul ca acesta stie ca ofiterul sau superior a declarat în mod public ca are intentia de a respecta principalele prevederi ale Conventiilor de la Geneva?

Cazul nr. 2

Comandantul unei armate de ocupatie a permis personalului de asistenta al Societatii locale de Cruce Rosie sa adune si sa îngrijeasca ranitii din teritoriul ocupat si sa afiseze emblema în acest scop.

Printre raniti, voluntarii descopera un membru al propriilor forte armate, având doar o rana superficiala. Explicând ca pretinde a fi ranit pentru a putea continua lupta în spatele liniilor inamice, acesta le cere voluntarilor sa-i panseze ranile cu un bandaj mare pentru a-i ascunde adevarata stare, sa-l care pe o targa pâna la un loc unde va fi în siguranta si sa-l ajute sa-si redobândeasca armele.

Întrebari:

Ce credeti despre solicitarea soldatului inamic?

La ce text ar trebui sa se raporteze voluntarii pentru a decide cum sa actioneze?

Ar trebui sa fie de acord cu cererea soldatului ranit?

Ce ar trebui sa faca?

Raspunsuri model

Cazul nr 1

Liderul trebuie sa crute viata prizonierului, sa-l îngrijeasca în functie de posibilitati, sa-l protejeze contra actelor de razbunare venite din partea camarazilor sai, sa se abtina de-al folosi pentru activitati periculoase sau degradante, sa-i asigure evacuarea catre un loc sigur cât mai repede posibil si, acolo, sa-l predea superiorilor sai. Daca nu poate îndeplini aceste obligatii, trebuie sa elibereze prizonierul de îndata, cu conditia ca acest lucru sa nu pericliteze viata celui din urma. (vezi articolele comune 3, 4, 5 si 7 ale conventiilor, PA II/4, 5 si 6)

Cazul nr. 2

Cererea soldatului ranit este inacceptabila. A o accepta ar determina slabirea încrederii care este esentiala pentru activitatile Crucii Rosii. Vezi definitia perfidiei (PA I/37).

Personalul Crucii Rosii trebuie sa pastreze în minte Principiile Fundamentale (în acest caz, principiul impartialitatii si al neutralitatii).

Cererea soldatului trebuie sa fie respinsa în mod ferm. Crucea Rosie nu ia parte la lupta, nici macar indirect (principiul impartialitatii si cel al neutralitatii).

Personalul Crucii Rosii ar trebui sa continue asistarea adevaratelor victime, în functie de urgenta nevoilor lor (umanitate si impartialitate).


Document Info


Accesari: 1998
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )