Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Executia bugetara

Drept


Executia bugetara

Procesul bugetar cuprinde mai multe etape: elaborarea proiectului de buget, adoptarea bugetului(investirea actului cu forta juridica), executia bugetului, controlul executiei bugetare.



Bugetul de stat – cuprinde veniturile si cheltuielile publice pentru care Guv. primeste imputernicire a le efectua intr-un an bugetar. Legea bugetara cuprinde creditele bugetare aprobate pentru iecare exercitiu bugetar.

Notiune de credit bugetar potrivit conventiei promovate de reptul finaiciar re 818f51i prezinta limita maxima de cheltuieli care pot fi efectuate din bugetul public.

Notiunea de credit in actualul contect se indeparteaza de sensul curent al termenului care inseamna imprumut.

In bugetul de stat cheltuielile prevazute de ordonatorii principali de credite nu vor putea fi utilizate de catre un alt ordonator de credite. Pe categoriile clasificatiei bugetare, cheltuielile prevazute la un capitol bugetar nu pot fi transferate, utilizate pentru finatarea unui alt capitol.

Legea finantelor publice permite in limitele stabilite, exercitarea flexibilitatii executiei bugetelor publice si in acest sens da posibilitatea efectuarii virarilor de credite de la celelalte categorii ale clasificatiei bugetare dar in anumite conditii si intr-o anume etapa a executiei bbugetare. Astfel e permisa virarea de creite bugetare numai incepand cu trimestrul III al anului de plata.

Pentru aprobarea unor astfel de modificari aduse creditelor bugetare initial prevazute in buget, ordonatorii de credite vor trebui sa intocmeasca propuneri justificate insotite de ocumentatia necesara prin care sa detalieze modificarile pe care le doresc in bugetul anual.

MFP e cel care colecteaza lunar toate aceste modificari, virari de credite bugetare intre diversele diviziuni ale clasificatiei bugetare. Bugetul presupune aprobarea indicatorilor de venituri si de cheltuieli intr-o singura dimensiune- dimensiunea anuala.

Executia bugetara impune ca indicatorii anuali sa fie repatizati pe trimestre in functie de termenele legale de realizarea a veniturilor bugetare deposibilitatile de sigurare a surselor de finantare in perioada de efectuare a cheltuielilor.Repartizarea pe trimestre a indicatorilor bugetari aferenti ordinatorilor principali de credite e realizata de MFP pe capitole de cheltuieli la propunerea ordinatorilor de credite. Mai departe realizarea pe celelalte compartimente de clasificatie bugetara ca si repartizarea pe trimestre a indicatorilor bugetari aferenti ordonatorilor secundari/ tertiari de credite este asigurata de ordonatorii principali.

Iata deci sistemul bugetului de stat e un sistem ierarhizat, in care rolul principal de conducere il exercita MFP.

Pentru executarea bugetului public alaturi de repartizarea pe trimestre a veniturilor si cheltuielilor bugetare e necesara si o alta operatiune- deschiderea creditelor bugetare.

Aprobarea deschiderii creditelor bugetare se face de MFP in limita sumelor aprobate din buget si pe destinatiile aprobate pe capitole pe celelalte componente de clasificatie bugetare. Deschiderea creitelor bugetare permite si alimentarea conturilor ordonatorilor de credite pt ca sa poata fi facute platile pentru cheltuielile clasificate.In situatia in care in cursul executiei bugetare, in timpul anului de plan potrivit dispozitiilor legale are loc trecerea de la unitati, actiuni, sau sarcini de la un oronator de credite principal la altul MFP e autorizat sa efectueze modificarile corespunzatoare in bugetele activitatii ordonatorului fara sa afecteze in vreun fel echilibrul bugetar . nu inteleg.(sa citesc in carte)

Executia bugetara – potrivit normelor dreptului pozitiv se bazeaza pe separarea atributelor personelor care au calitatea de oronator de credite de atributiile celor care au calitatea de contabil(conducator al departamentului financiar-contabil). Separarea consta in aceea ca operatiunile specifice angajarii, lichidarii si ordonantarii sunt in sarcina ordonatorilor de credite iar cele de plata sunt in sarcina conducatorului compartimentului financiar- contabil. Aceasata separare e impusa e ratiuni de securitate gestionara nefiin de dorit a se concentra in maninile aceleiasi pesoane posibilitatea aprobarii de cheltuieli cu aceea a efectuarii in sine a cheltuielilor.Faptele executiei bugetului public impune controlul financiar preventiv.

- I- prima faza a executiei bugetare e aceea a Aangajarii bugetare.

In aceasta faza ordonatorul de credite incheie acte juridice pe seama fondurilor inscrise in bugetul public. Asfel de acte juridice care dau nastere unor raporturi juridice de rept comercial, de dreptul muncii, de drept administrativ au in continutul lor si obligatii pe seama bugetului public. Astfel de acte incheiate de ordonatorul de credite vor constitui izvr si pentru un raport juridic de drept financiar.

Prin angajarea cheltuielilor bugetare se nasc raporturi juridice in continutul carora gasim obligatii care urmeaza a fi satisfacute din bugetul acelei entitati.

-II –alta faza: Lichidarea cheltuieliloraceasta faza consta in savarsirea unor operatiuni aministrativ- financiare de verificare a existentei angajamentelor asumate si realitatii sumei datorate, a conditiilor de exigibilitate (implinirea termenului de scadenta)

Are loc o verificare documentata a unor acte justificative ce trebuie sa fundamenteze decizia de aprobare a platii unor sume din bugetul public.

Pe baza confirmarii data de cei ce fac aceste verificari persoanele aflate sub autoritatea ordonatorului de credite se stabileste ca exista o obligatie certa, lichida si exigibila la o anumita data.

-III – alta faza a executiei cheltuielilor bugetare- Ordonantarea de plata

- ca act juridic prin care ordonatorul de credite ordona contabilului sa efectueze plata din bugetul public.

Sub aspect forml, ordonantarea de plata are un continut tipizat stablit prin ordin al ministrului finantelor publice.

Raspunderea primelor 3 faze revin ordonatorului de credite, deci conducatorului entitatii publice, titulare de buget.

-IV- alta faza – Plata

-actul juridic prin care se stinge raportul juridic bugetar deci prin care se vireaza o suma de bani din bugetul public, suma ce a fost obiectul unui angajament bugetar. In acest fel entitatea publica va fi eliberata de obligatia sa fata de creditor.

Plata este facuta de conducatorul compartimentului financiar-contabil care o va asigura in limita creditelor bugetare aprobate si a disponibilitatilor aflate in cont. Instrumentele de plata vor trebui sa fie insotite de documente justificative care sa certifice realitatea sumelor de plata pe baza angajamentelor ajumate.

Pot fi folosite ca instrument de plata cecul de numerar sau ordinul de plata, instrumente cu ajutorul carora pot fi executate cheltuielile publice, si efectuarea platii presupune executarea unui control intern, financiar, preventiv. MFP are rolul de monitorizare a modului de derulare a excutiei bugetare. MFP prin controale poate identifica credite bugetare utilizate nelegal si in acest caz va dispune anularea acestora, de asemenea MFP hotaraste retragerea creitelor bugetare acordate unui ordonator caruia i-au fost retrase unele obiective de indeplinit.

-V- alta faza – Controlul executiei bugetare.

MFP solicita rapoarte periodice de la ordinatorii de credite privind gradul de utilizare a fondurilor publice inscrise in buget. Pe baza situatiilor financiare intocmite de ordonatorul principal de credite MFP va intocmi la expirarea perioade de executie bugetara contul general anual de executie a bugetului de stat. La baza intocmirii acestuia stau documentatiile justificative a executiei bugetare pe diverse programe intocmite de catre fiecare ordonator principal de credite. Acest cont general anual de executie a bugetului public eset supus controlului Curtii de conturi. Dupa efectuarea acestui control se va aproba bugetul de catre Parlament.Supunerea spre aprobare a Parlamentului a contului general anual de executie a bugetului public da posibilitatea efectuarii unui control politic asupra derularii procesului bugetar.Urmare a incheierii executiei bugetare, prin compararea veniturilor realizate cu cheltuielile efectuate poate sa ne arate daca evem deficit sau excedent bugetar.

Excedentul bugetar serveste la diminuarea deficitelor din anii anteriori, la rambursarea datoriei publice contractate pentru finantarea deficitelor anterioare.

Executia de casa a bugetului public se face prin trezorerie ca institutie publica , trezoreria= o banca a bugetului la care toti ordinatorii de credite sunt obligati sa isi deschida conturi prin care sa se efectueze operatiuni bugetare. In aceste conturi sunt disponibilitatile, se efectueaza plati ori diverse plasamente ale resurselor bugetare ale ordinatorului de credite. Conturile bancare in care sunt resursele bugetare nu pot fi deschise la bani comerciale ci doar la TREZORERIA STATULUI.In acest fel statul are controlul si asupra fluxurilor banesti realizate in executia bugetelor publice. Executia bugetara se incheie la sfarsitul anului calendaristic 31 dec.

Eventualele credite – bugetare neutilizate pana la aceasta data se vor anula de drept.

Eventualel venituri – aferente , inscrise in buget si nerealizate pana la 31 dec nu vor mai putea fi realizate decat ca venituri aferente anului in care se incaseaza.- Eventualului rezultat i se aplica principiul anualitatii bugetare care impune o perioada determinata de timp egala cu 1 an calendaristic in care sa se deruleze procesul bugetar.La expirarea acestei perioae expira si imputernicirea data de Parlament executivului de a percepe venituri si de a efectua cheltuieli, incepe o perioada de control a operatiunilor bugetare efectiv realizate si o noua dezbatere pentru o viitoarea abilitare a executivului pentru un nou an bugetar.


Document Info


Accesari: 5872
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )