Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Individualizarea judiciara a executarii pedepselor

Drept


Individualizarea judiciara a executarii

pedepselorA.   Suspendarea conditionata a executarii pedepsei

Este o modalitate de individualizare a executarii pedepsei ce consta īn lasa 22422k1016w rea īn libertate a condamnatului pe o durata determinata, verificāndu-se astfel posibilitati-le de reeducare ale acestuia fara o executare efectiva a pedepsei. Ea nu poate fi dispusa pentru orice tip de infractiune si pentru orice persoana.

Conditiile īn care se poate dispune suspendarea conditionata

I. Conditiile cu privire la infractiune:

Conditia referitoare la gradul de pericol social legal sau abstract al faptei.

Astfel, suspendarea nu poate fi dispusa īn cazul infractiunilor intentionate, pentru care legea prevede pedeapsa īnchisorii mai mare de 15 ani, precum si īn cazul in-fractiunilor de viol, vatamare corporala grava, tortura si loviri sau vatamari cauza-toare de moarte.

S-a pus problema daca se poate dispune suspendarea conditionata, daca avem minoritate sau tentativa la o infractiune al carei maxim depaseste 15 ani. Initial, s-a considerat ca nu se poate dispune suspenarea conditionata. Apoi, Curtea Suprema de Justitie a considerat ca se poate aplica suspendarea conditionata doar la minori-tate, nu si la tentativa. Recent, s-a considerat ca se poate aplica suspendarea si īn cazul tentativei. Īn opinia noastra, nu ar trebui sa se aplice īn nici o situatie mai sus amintita, fiindca se coboara prea mult minimul special. De aceea, atāta timp cāt maximul depaseste 15 ani, nu se poate dispune suspendarea conditionata, indiferent de circumstantele atenuante.

Pericolul social concret al faptei.

Pedeapsa concret aplicata sa fie īnchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda. Daca pedeapsa a fost aplicata pentru un concurs de infractiuni limita este de 2 ani. Īn cazul īn care pedeapsa aplicata pentru concurs de infractiuni se compune dintr-o pedeapsa cu īnchisoarea si o pedeapsa cu amenda, posibilitatea acordarii suspen-darii conditionate se determina īn functie de durata pedepsei īnchisorii.

II. Conditiile cu privire la infractor:

Conditia privind antecedentele penale ale condamnatului.

Este necesar ca persoana īn cauza sa nu fi fost anterior condamnata la pedeapsa īnchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul īn care condamnarea anterioara se numara printre cele enuntate de art. 38, cod penal.

Instanta sa poata aprecia ca inculpatul este susceptibil de reeducare si fara executarea pedepsei.

Regimul suspendarii conditionate

Suspendarea se dispune pe o anumita durata, numita termen de īncercare. Acesta se compune dintr-o durata fixa de 2 ani la care se adauga durata pedepsei aplicate. Īn cazul pedepsei cu amenda termenul de īncercare are o durata fixa de un an.

Efectele dispunerii suspendarii conditionate

Infractorul nu mai executa pedeapsa la care a fost condamnat. Daca a fost judecat īn stare de arest, el va fi repus īn libertate.

La expirarea termenului de īncercare, daca infractorul nu a savārsit o noua in-fractiune si daca nu s-a pronuntat revocarea sau anularea suspendarii, condamnatul este reabilitat de drept.

Exista doua cauze care īmpiedica producerea acestui efect si anume revocarea si anularea.

a) Revocarea

Aceasta se poate dispune fie obligatoriu, fie facultativ. Se dispune obligatoriu, atunci cānd īn termenul de īncercare condamnatul savārseste o noua infractiune intentionata, care este descoperita īn termenul de īncercare. Asadar, pentru revoca-rea obligatorie a suspendarii trebuie īndeplinite conditiile:

- Infractiunea sa fie savārsita īn termenul de īncercare.

- Infractiunea sa fie intentionata.

- Infractiunea sa fie descoperita īn termenul de īncercare.

De retinut ca si la praeterintentie e tot obligatorie revocarea.

Revocarea facultativa se dispune īn doua situatii:

- Cānd infractorul savārseste o infractiune din culpa īn interiorul termenului de īncercare. Īn masura īn care si pentru aceasta a doua infractiune instanta dispune suspendarea, nu va mai avea loc revocarea primei suspendari.

- Cānd infractorul nu-si īndeplineste īn termenul de īncercare obligatia de a plati despagubirile civile si cheltuielile de judecata stabilite de instanta. Cānd condamna-tul face dovada ca nu a avut posibilitatea de a plati aceste despagubiri si cheltuieli, suspendarea nu va fi revocata.

Efectele revocarii

Atunci cānd revocarea e determinata de savārsirea unei noi infractiuni, opereaza cumulul aritmetic. Astfel, pedeapsa a carei suspendare s-a revocat se aduna la pe-deapsa pentru infractiunea care a atras revocarea. Īn aceste cazuri se va retine, daca e cazul, starea de recidiva, chiar daca nu se aplica tratamentul prevazut de lege pen-tru aceasta, deoarece de existenta starii de recidiva se leaga efectele altor institutii de drept penal. Astfel, recidivistii nu pot beneficia de gratiere.

Daca revocarea se dispune pe motivul neīndeplinirii obligatiilor civile, in-stanta va dispune sa se execute pedeapsa respectiva.

b) Anularea

Potrivit art. 85, cod penal anularea se dispune, daca sunt īndeplinite conditiile:

- Inculpatul sa fi savārsit anterior dispunerii suspendarii o alta infractiune, de care instanta nu a avut cunostinta īn momentul īn care a dispus suspendarea.

- Aceasta infractiune sa fie descoperita īn termenul de īncercare al suspendarii. Nu e īnsa necesar, sa fi fost judecata īn acest termen.

- Pentru infractiunea nou descoperita sa se aplice o pedeapsa cu īnchisoarea.

Īn cazul anularii suspendarii, pedeapsa pentru infractiunea judecata initial si pe-deapsa pentru infractiunea nou descoperita se vor contopi, aplicāndu-se, dupa caz, dispozitiile privitoare la concursul de infractiuni, recidiva (poate fi recidiva atunci cānd infractiunea pentru care s-a dispus suspendarea este al doilea termen al recidivei) sau pluralitate intermediara.

Daca pedeapsa rezultata īndeplineste conditiile prevazute de art. 81 sau de art. 861, cod penal, se poate dispune suspendarea conditionata sau, dupa caz, suspenda-rea sub supraveghere.

Este important de retinut prevederile art. 81 (5), cod penal, īn care este precizat ca suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute īn hotarārea de condamnare.

B. Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere

A fost introdusa prin Legea 104/1992. Se aseamana foarte mult cu suspendarea conditionata.

Conditiile suspendarii sub supraveghere

I. Conditiile cu privire la infractiune:

Pedeapsa cu īnchisoarea sa nu fie mai mare de 4 ani (art. 861, cod penal). Cānd pedeapsa a fost aplicata pentru concurs de infractiuni, suspendarea se poate dispune numai daca aceasta nu depaseste 3 ani.

Acest tip de suspendare nu se poate dispune īn cazul unei pedepse cu amenda.

Sa nu fie vorba de infractiuni al caror maxim special depaseste 15 ani sau de infractiunile de viol, vatamare corporala grava, tortura si loviri sau vatamari cauza-toare de moarte.

De asemenea, apare o dispozitie speciala care spune ca se poate dispune acest tip de suspendare si īn cazul infractiunii de furt calificat prevazut la art. 209 (3), cod penal, daca pedeapsa aplicata e īnchisoarea de cel mult 2 ani. La acesta pedeapsa se poate ajunge daca infractiunea a fost comisa de catre un minor, daca a ramas īn faza de tentativa sau daca au existat circumstante atenuante. Īn legatura cu aceasta problema exista o serie de discutii īn doctrina.

Printre alte opinii, prof. Florin Streteanu considera ca aceasta norma nu se justifica, deoarece trebuie luata īn considerare pedeapsa legala prevazuta pentru infractiunea comisa.

II. Conditiile cu privire la infractor:

Este necesar ca infractorul sa nu fi fost anterior condamnat la o pedeapsa cu īnchisoarea mai mare de un an, afara de cazurile cānd condamnarea intra īn una din ipotezele prevazute īn art. 38, cod penal.

2) Instanta trebuie sa aprecieze ca reeducarea inculpatului poate avea loc si īn libertate.

Termenul de īncercare

Este compus dintr-o durata de la 2-5 ani, stabilita de instanta, adunata la durata pedepsei stabilita pentru infractiunea pentru care s-a dispus suspendarea sub supra-veghere.

O alta particularitate a acestui tip de suspendare este existenta unui ansamblu de obligatii si masuri de supraveghere (art. 863, cod penal) pe care instanta le poate impune persoanei condamnate pe durata termenului de īncercare. Impunerea masu-rilor de supraveghere este obligatorie, iar impunerea obligatiilor este lasata la latitu-dinea instantelor de judecata. Potrivit OG nr. 92/2000, supravegherea modului de respectare a acestor obligatii si masuri revine serviciilor de probatiune.

Revocarea suspendarii sub supraveghere

Cauzele si efectele revocarii suspendarii sub supraveghere sunt identice cu cele de la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Exista īn plus la sus-pedarea sub supraveghere o cauza de revocare facultativa. Astfel, atunci cānd con-damnatul nu respecta obligatiile si masurile de supraveghere impuse, instanta poate, fie sa revoce suspendarea, fie sa prelungeasca termenul de īncercare cu cel mult 3 ani.

De asemenea, cauzele de anulare si efectele acesteia sunt identice la cele doua tipuri de suspendare. Daca īn timpul termenului de īncercare condamnatul nu a savārsit o alta infractiune si daca nu a intervenit revocarea sau anularea suspendarii, acesta este reabilitat de drept.

Cazuri speciale de suspendare a executarii pedepsei

1. Suspendarea īn cazul pierderii totale a capacitatii de munca

Conditii

a) Persoana sa fi fost condamnata la pedeapsa īnchisorii, cu executare la locul de munca.

b) Īn timpul executarii pedepsei sa intervina pierderea totala a capacitatii de munca.

c) Pierderea capacitatii de munca sa nu fi fost provocata de persoana īn cauza.

Daca sunt īndeplinite aceste conditii, instanta va dispune obligatoriu fie suspen-darea conditionata, fie suspendarea sub supraveghere. Suspendarea poate fi dispusa chiar daca nu sunt īndeplinite conditiile generale prevazute de art. 81 sau art. 861, cod penal. Aceasta suspendare nu poate fi anulata, dar urmeaza regimul de drept comun īn ceea ce priveste revocarea. De asemenea, ea nu are ca efect reabilitarea de drept, deoarece nu sunt īndeplinite conditiile de la art. 81 si art. 861, cod penal.

2. Suspendarea īn cazul infractiunii de abandon de familie

Prin dispozitiile art. 305 (4), cod penal, s-a instituit posibilitatea suspendarii conditionate a pedepsei īn cazul infractiunii de abandon de familie.

Conditii

a) Hotarārea de condamnare sa se fi fost pronuntat pentru infractiunea de abandon de familie.

b) Pāna la pronuntarea hotarārii inculpatul sa fi achitat pensia de īntretinere.

Daca aceste conditii sunt īndeplinite, instanta e obligata sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Astfel, aceasta deroga de la dreptul comun, pentru ca nu e necesar sa fie īndeplinite conditiile prevazute īn art. 81, cod penal si, īn plus, odata īndeplinite conditiile prevazute de art. 305 (4), cod penal, suspen-darea este obligatorie.

Nici acest tip de suspendare nu are ca efect reabilitarea de drept. De asemenea ea nu poate fi revocata decāt daca infractorul, īn termenul de īncercare, savārseste din nou infractiunea de abandon de familie.

Aceasta suspendare nu poate fi anulata, fiindca anularea se dispune atunci cānd sunt īndeplinite conditiile prevazute de art. 81, cod penal.

3. Suspendarea īn cazul infractiunilor comise de minori

Legiuitorul a reglementat doua modalitati ale suspendarii, reglementate īn art. 110 si art. 1101, cod penal:

a)    Suspendarea conditionata

Aplicata minorilor, aceasta suspendare urmeaza, īn linii generale, regimul de drept comun cu urmatoarele particularitati:

- Īn cazul pedepsei īnchisorii, termenul de īncercare este compus din pedeapsa aplicata adunata la un interval de timp stabilit de instanta īntre 6 luni- 2 ani.

- Īn cazul pedepsei cu amenda termenul de īncercare este de 6 luni.

- Sub aspectul conditiilor de acordare a suspendarii singura particularitate priveste antecedentele penale. Aceasta, deoarece orice tip de infractiune ar comite minorul aceasta ar intra sub incidenta art. 38, cod penal. Infractiunile care intra sub incidenta acestui articol nu trebuie sa īndeplineasca nici o conditie pentru a se putea dispune suspendarea.

Deoarece legea nu contine dispozitii cu caracter derogatoriu, toate prevederile cu privire la revocarea si anularea suspendarii conditionate de la majori opereaza si īn cazul minorilor.

Efectele suspendarii conditionate

S-a pus problema īn doctrina daca aceasta modalitate de individualizare are ca efect reabilitarea de drept. Oricum, se poate observa ca īn cazul minorilor reabili-tarea ar fi lipsita de obiect, deoarece potrivit art. 109, cod penal "Condamnarile pronuntate pentru fapte savārsite īn timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi

b)    Suspendarea sub supraveghere sau sub control

E prevazuta de art. 1101, cod penal. Aceasta modalitate speciala de suspendare nu cunoaste conditii proprii de aplicare, ci se grefeaza pe suspendarea conditionata. Nu trebuie confundata cu suspendarea sub supraveghere aplicata majorilor. Ea cunoaste doua modalitati:

1. Suspendarea sub supraveghere

Ea nu se aplica decāt īn cazul pedepsei īnchisorii. Presupune īncredintarea su-pravegherii minorului pe durata termenului de īncercare pāna la īmplinirea vārstei de 18 ani unei persoane sau unei institutii prevazute īn art. 103, cod penal. Dupa īmplinirea vārstei de 18 ani, daca termenul de īncercare a depasit aceasta vārsta, instanta poate sa-i impuna respectarea masurilor de supraveghere prevazute de art. 863 (3), cod penal īn cazul suspendarii sub supraveghere aplicabile majorilor.

Suspendarea sub control

Potrivit acestei modalitati, o data cu dispunerea suspendarii si cu īncredintarea supravegherii minorului instanta poate sa dispuna īndeplinirea de catre acesta, pe durata termenului de īncercare, a dispozitiilor prevazute de art. 103 (3), cod penal, pāna la īmplinirea vārstei de 18 ani, respectiv dipozitiile prevazute de art. 863 (3), cod penal, dupa īmplinirea acestei vārste.

Daca sunt īndeplinite conditiile pentru a se dispune una din modalitatile de mai sus, instanta are mai multe posibilitati:

Dispune suspendarea conditionata.

Dispune suspendarea conditionata si supravegherea minorului.

Dispune suspendarea conditionata, īncredintarea supravegherii si executarea unor obligatii.

Īn alegerea unei posibilitati, instanta va tine cont de mai multe situatii, printre care gradul de pericol social al faptei, persoana faptuitorului etc. Īn mod normal, instanta, de cele mai multe ori, apeleaza la prima varianta. Varianta a doua este mai rar dispusa, iar cea de-a treia nu a fost dispusa aproape niciodata. Ultimele doua posibilitati se pot aplica doar īn cazul pedepsei cu īnchisoarea.

Potrivit textului legal, sustragerea de sub supraveghere īnainte de īmplinirea vārstei de 18 ani poate atrage revocarea acestei masuri. Daca minorul se sustrage dupa īmplinirea vārstei de 18 ani sau daca nu-si īndeplineste obligatiile impuse potrivit art. 863 (3), cod penal, instanta poate, fie sa revoce suspendarea, fie sa prelungeasca termenul de īncercare cu cel mult 3 ani.

Nu are ca efect reabilitarea de drept, fiindca nu ar avea obiect (vezi art. 109, cod penal).


Document Info


Accesari: 5476
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )