Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Nulitatea casatoriei

Drept


Nulitatea casatoriei

Nulitatea casatoriei este sanctiunea aplicabila neindeplinirii conditiilor cerute de lege la incheierea casatoriei.

Datorita specificului casatoriei, care este si o forma de comunitate umana, nulitatile casatoriei prezinta particularitati fata de dreptul comun al nulitatilor in materia actului juridic civil in  ceea ce priveste: cazurile de nulitate, conditiile in care efectele nulitatii retroactiveaza, acoperirea nulitatii etc.



Principiul salvarii casatoriei.

Datorita caracterului complex al casatoriei si a faptului ca aceasta da nastere unei familii, legiuitorul a fost intotdeauna foarte atent in a determina cazurile de nulitate a casatoriei. Spre deosebire de dreptul comun, nu orice neindeplinire a unei cerinte legale determina nulitatea casatoriei. In toate cazurile in care aceasta este posibil, se incearca salvarea casatoriei, inclusiv pe calea acoperirii nulitatii.

Sectiunea 1

Nulitatile absolute ale c& 222f58c #259;satoriei

Sediul materiei privind nulitatea absoluta a casatoriei este dat de articolul 19 din Codul familiei, care enumera expres acele conditii la incheierea casatoriei a caror incalcare atrage nulitatea acesteia.

1. Casatoria a fost incheiata cu incalcarea dispozitiilor legale cu privire la varsta matrimoniala.

Desi aceasta nulitate este absoluta, potrivit art. 20 din Codul familiei, casatoria incheiata impotriva dispozitiilor privitoare la varsta legala nu va fi declarata nula daca, intre timp, acela dintre soti care nu avea varsta ceruta pentru casatorie a implinit-o ori daca sotia a dat nastere unui copil sau a ramas insarcinata.

In aceste situatii, acoperirea nulitatii se justifica prin aceea ca au disparut considerentele pentru care legiuitorul a oprit casatoria intre persoane impubere. Din faptul conceptiei sau al nasterii unui copil rezulta ca sotii au ajuns la maturitatea necesara intemeierii unei familii. Desi aceste situatii nu produc consecinte si asupra maturitatii necesare formarii unui consimtamant matur, legiuitorul a dat prioritate interesului copilului, astfel incat casatoria ramane valabila.

Deoarece textul nu distinge, nulitatea se acopera si in cazul in care barbatul era acela care nu implinise varsta ceruta de lege la incheierea casatoriei.

2. Casatoria incheiata de o persoana care este deja casatorita.

Aceasta nulitate are ca scop apararea principiului monogamiei.

Daca prima casatorie este desfiintata, cea de a doua ramane in fiinta, deoarece efectele nulitatii retroactiveaza.

Daca prima casatorie este desfacuta prin divort dupa incheierea celei de a doua, ultima este lovita de nulitate absoluta, deoarece divortul produce efecte numai pentru viitor.

3. Casatoria incheiata cu nerespectarea impedimentului rezultand din rudenie.

Casatoria este nula chiar daca filiatia a fost stabilita ulterior incheierii casatoriei, deoarece efectele acesteia retroactiveaza.

4. Casatoria incheiata cu nerespectarea impedimentului rezultand din adoptie.

5. Casatoria incheiata de alienatul sau debilul mintal.

Imprejurarea ca sotul a cunoscut sau nu faptul ca este bolnav este lipsita de relevanta, deoarece nulitatea este absoluta, fiind justificata printr-un interes de ordin social.

6. Casatoria incheiata de cel lipsit vremelnic de facultatile sale mintale cat timp nu are discernamantul faptelor sale.

7. Casatoria incheiata cu nerespectarea dispozitiilor cu privire la consimtamantul sotilor.

Nulitatea intervine atunci cand lipseste consimtamantul sotilor.

8. Casatoria fictiva.

Casatoria fictiva este incheiata in alt scop decat al intemeierii unei familii. Consimtamantul exprimat in asemenea situatii nu este sincer, el nu exprima o vointa reala. Daca avem in vedere aceasta conditie, casatoria fictiva apare ca o forma a simulatiei. Dar, aceasta conditie nu este suficienta pentru anularea casatoriei. A doua conditie a casatoriei fictive este ca aceasta sa se fi realizat in scopul incheierii unor efecte secundare ale casatoriei, cum ar fi folosinta locuintei sau scopul de a se eluda anumite dispozitii legale ale casatoriei, altele decat cele care reglementeaza casatoria.[1]

Nulitatea rezultand din fictivitate se poate acoperi, daca ulterior intre soti s-au nascut relatii firesti de casatorie.

Fictivitatea nu trebuie sa fie bilaterala

9. Casatoria intre persoane de acelasi sex. Incalcarea acestei conditii de fond la incheierea casatoriei este sanctionata in jurisprudenta cu nulitatea, desi nu exista text expres de lege in acest sens.

10. Casatoria incheiata cu nerespectarea conditiilor de forma la incheierea casatoriei.

Aplicand principiul salvarii casatoriei si deoarece conditiile de forma sunt cerute de lege pentru a asigura indeplinirea celor de fond, legiuitorul a fost mai putin sever in ceea ce priveste sanctionarea acestora.

Este sanctionata cu nulitatea absoluta conditia de forma prevazuta de art. 16 din Codul familiei, respectiv casatoria incheiata de o persoana care nu avea calitatea de ofiter de stare civila. Totusi, potrivit art. 7 din legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, actele de stare civila intocmite de o persoana care a exercitat in mod public atributiile de ofiter de stare civila, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi, sunt valabile, chiar daca acea persoana nu avea aceasta calitate.

Sectiunea 2

Nulitatile relative ale casatoriei

Cauzele de nulitate relativa a casatoriei sunt expres reglementate de art. 21 alin. 1 din Codul familiei, care dispune: casatoria poate fi anulata la cererea sotului, al carui consimtamant a fost viciat prin eroare cu privire la identitatea fizica a celuilalt sot, prin viclenie sau prin violenta.

1. Eroarea.

Eroarea este viciu de consimtamant la casatorie numai daca poarta asupra identitatii fizice a celuilalt sot. In prezent, eroarea cu privire la identitatea fizica a celuilalt sot poate aparea rar in practica, deoarece sotii se cunosc inainte de incheierea casatoriei si posibilitatea confuziei este extrem de redusa. In practica, s-a aratat ca eroarea cu privire la starea materiala, starea civila sau varsta celuilalt sot nu reprezinta motiv de anulare a casatoriei.

2. Dolul.

In practica, s-a aratat ca eroarea provocata trebuie sa poarte asupra unui element determinat, legat de relatiile de casatorie, despre care, daca celalalt sot ar fi fost in cunostinta de cauza, nu ar fi incheiat casatoria.

Dolul poate imbraca si forma dolului prin reticenta.

3. Violenta.

Violenta poate fi fizica sau psihica. In prezent, datorita caracterului solemn al incheierii casatoriei, violenta fizica este rar intalnita in practica. Violenta psihica trebuie apreciata si raportata la starea psihica a sotului al carui consimtamant a fost viciat.

Principalele modificari introduse de noul Cod civil in aceasta materie constau in:

Reglementarea expresa a nulitații casatoriei fictive

Transformarea nulitații casatoriei incheiate de cel lipsit vremelnic de discernamant din nulitate absoluta in numitate relativa și sancționarea casatoriei incheiate intre tuture și cel aflat sub tutela sa cu nulitatea relativa

Reglemenarea expresa a posibilitații acoperirii nulitații și in alte cazuri dcat cel prevazut in art. 20 din Codul familiei.

Sectiunea 3.

Efectele nulitatii casatoriei

Casatoria poate fi declarata nula numai prin hotarare judecatoreasca. In principiu, nulitatea casatoriei produce efecte retroactive, dar pornindu-se de la caracterul complex al casatoriei, legea prevede exceptii de la aceasta regula.

1. Efectele nulitatii asupra relatiilor personale dintre soti.

Deoarece efectele personale ale casatoriei s-au produs deja, ele nu mai pot fi, in principiu, desfiintate pentru trecut.

In ceea ce priveste numele sotilor, daca prin casatorie au intervenit modificari, fiecare dintre ei revine la numele avut anterior casatoriei. Nu se aplica regulile in materia divortului.

2. Efectele nulitatii casatoriei asupra capacitatii de exercitiu.

Daca desfiintarea casatoriei are loc inainte ca unul dintre soti sa fi implinit 18 ani, el nu poate beneficia de art. 8 alin. 3 din Decretul nr. 31/1954 si, prin urmare, nu are capacitate de exercitiu, caci el se considera ca nu a fost casatorit si nu a avut aceasta capacitate nici in trecut.[2]

3. Efectele nulitatii asupra relatiilor patrimoniale dintre soti

a) regimul comunitatii de bunuri a existat, deci el nu mai poate fi desfiintat cu efect retroactiv. In ceea ce priveste incetarea acestuia, se aplica regulile din materia concubinajului. Totusi, intentia ca bunurile sa devina comune trebuie prezumata;

b) obligatia de intretinere a existat intre soti, dar pe viitor, nu mai exista obligatie de intretinere intre fosti soti;

c) dreptul de mostenire al sotului supravietuitor nu mai poate opera, deoarece calitatea de sot se considera ca nu a existat niciodata.

4. Efectele nulitatii asupra relatiilor dintre parinti si copii

Potrivit art. 23 alin. 2 din Codul familiei, declararea nulitatii casatoriei nu are nici o urmare in privinta copiilor, care isi pastreaza situatia de copii din casatorie.

In ceea ce priveste derularea in viitor a relatiilor dintre parinti si copii, acestea sunt reglementate, prin asemanare, de dispozitiile in materia divortului.

Sectiunea 4.

Casatoria putativa

Casatoria putativa este aceea care, desi nula sau anulata, produce totusi unele efecte fata de sotul care a fost de buna-credinta la incheierea ei. Considerentele pentru care legiuitorul a creat aceasta institutie sunt de echitate, deoarece ar fi nedrept ca sotul care nu a avut cunostinta despre cauza de nulitate la incheierea casatoriei sa suporte consecintele desfiintarii acesteia.

Potrivit art. 23 alin. 1 din Codul familiei, sotul care a fost de buna-credinta la incheierea casatoriei, declarata nula sau anulata, pastreaza, pana la data cand hotararea instantei judecatoresti ramane definitiva, situatia unui sot dintr-o casatorie valabila.

Exercitii

D.A. a chemat in judecata pe sotul ei D.I., cerand anularea casatoriei incheiate la data de 19 octombrie 1972 pe motiv ca s-a facut datorita constrangerii prin acte de violenta exercitate asupra sa de parinti.

Reclamanta a mai aratat ca actele de constrangere au continuat si dupa casatorie si ca, la incetarea violentei, a introdus actiunea.

Din depozitiile martorilor V.N., V.V. si I.I. rezulta ca reclamanta se opunea la casatoria cu paratul si ca mama acesteia exercita asupra ei presiuni, bruscand-o chiar in public, pentru a o determina sa consimta la casatorie.

a) Ce va hotari instanta?

Prin actiunea introdusa la 26 septembrie 1977, s-a cerut anularea casatoriei dintre NI si BE incheiata la 15 august 1977.

In motivarea actiunii s-a aratat ca, datorita omisiunii de a verifica varsta viitorilor soti, casatoria a fost incheiata, desi sotia BE nu implinise varsta de 16 ani, fiind nascuta la data de 1 ianuarie 1962.

Tribunalul Judetean Caras-Severin a admis actiunea si a dispus anularea casatoriei retinand ca a fost incheiata cu nesocotirea prevederilor art. 4 si 19 din Codul familiei.

Sentinta a fost atacata de ambii soti, sustinand-se ca in mod gresit a fost declarata nula casatoria dintre ei, deoarece la acea data sotia era gravida.

Aratati care sunt conditiile de fond la incheierea casatoriei

Aratati care sunt impedimentele la casatorie

Cum se clasifica impedimentele la casatorie si care este importanta acestei clasificari?

Ce va hotari instanta superioara? 

PF si GE, in calitate de legatari universali ai defunctei CE au chemat in judecata pe CG pentru a se constata nulitatea absoluta a casatoriei dintre parat si defuncta.

In motivarea actiunii s-a aratat ca in ziua de 20 aprilie 1976 s-a incheiat nelegal casatoria dintre parti la domiciliul lui CG, aprobarea pentru incheierea casatoriei in afara sediului oficiului starii civile fiind data de o alta persoana decat cea legal competenta. De asemenea, nu a fost respectata conditia publicitatiii, intrucat domiciliul paratului, unde s-a incheiat casatoria nu este un loc public prin natura lui si nici prin destinatie nu este accesibil publicului, asa cum este sediul oficiului starii civile.

Cine poate introduce actiunea in anularea casatoriei?

Ce conditii noi cu privire la publicitatea casatoriei introduce Legea 23/1999 si care este sanctiunea nerespectarii acestora?

Ce va hotari instanta?

PL a solicitata instantei anularea casatoriei incheiate de defunctul ei tata PI cu PM, sustinand ca datorita bolii grave de care acesta suferea nu a avut discernamantul necesar in momentul incheierii casatoriei.

Este necontestat de parti si rezulta din lucrarile din dosar ca PM s-a casatorit cu PL la data de 23 octombrie si ca acesta din urma a decedat la data de 24 octombrie.

Din probele dosarului rezulta urmatoarele:

Din certificatul medico-legal eliberat de Clinica medicala nr. 1 Cluj (unde a fost internat PI) rezulta ca acesta a parasit clinica la 21 octombrie in stare grava (fiind bolnav de cancer si cardiac), avand in ultimul timp perioade de confuzie si dezorientare care alternau cu stari de luciditate. Din expertiza efectuata de un colectiv de medici ai Institutului Dr. Mina MInovici rezulta ca boala de care suferea PI are drept consecinta o agravare a tulburarilor psihice si chiar in cazul in care in ultimele zile ar fi aparut stari de luciditate, acestea nu pot fi considerate ca reprezentand o stare normala a bolnavului (sub aspect psihic), ci doar cvasinormala.

Medicul SV care l-a vizitat pe pacient dupa iesirea din spital si a eliberat si certificatul prenuptial a precizat ca, dupa cunostintele sale de specialitate, aproape toti bolnavii suferinzi de bolile pe care le prezenta PI sunt constienti pana in ultima clipa a vietii, ca in perioada de trezie bolnavul era perfect constient, ca cele doua boli grave de care suferea PI afectau mai putin discernamatul, afara de cazul complicatiilor care ar fi putut interveni. Din depozitiile martorei FM si a delegatei de stare civila care a incheiat casatoria la domiciliul partii rezulta ca acesta a semnat declaratia de casatorie cu PM si fiind intrebat de delegata de stare civila daca stie ce a semnat, acesta a raspuns 'cununia', Martora a relatat totodata ca in acea zi PI nu vorbea mult, 'se vaita si raspundea la intrebarile ce i se puneau'.

De lamurirea carei chestiuni de fapt depinde corecta solutionare a cauzei.?

Se poate incheia casatoria in extremis vitae?

Ce va hotari instanta? Motivati solutia



I.P. Filipescu, A.I. Filipescu, op.cit., p. 194.

I.P. Filpescu, A.I. Filipescu, op.cit., p. 203.


Document Info


Accesari: 3067
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )