Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Partile

Drept


Partile

PartileFolosinta si exercitiul drepturilor procedurale

Orice persoana care are folosinta drepturilor civile poate sa fie parte in judecata Asociatiile sau societatile carea nu au personalitate juridica pot sta in judecata ca parite , daca au organe proprii de conducere .

Persoanele care nu au exercitiul drepturilor lor nu pot sta in judecata decat daca sunt reprezentate asistate ori autorizate in chipul aratat de legile sau statutele care randuiesc capacitatea sau organizarea lor .

Lipsa capacitatii de exercitiu a drepturilor procedurale poate fi invocata in orice stare a pricinii .Actele de procedura indeplinite de cel ce nu are exercitiul drepturilor procedurale sunt anulabile Reprezentantul incapabilului sau curatorul acestuia va putea insa confirma toate sau numai o parte din aceste acte . In caz de urgenta , daca persoana fizica lipsita de capacitatea de exercitiu nu are reprezentant legal , instanta , la cererea partii interesate ; va putea numi un curator special , care sa oreprezinte pana la numirea reprezentantului legal , potrivit legii . De asemenea instanta va putea numi un curator special in caz de conflict de interese intre reprezentant si cel reprezentat sau cand o persoana juridica , chemata sa stea in judecata , nu are reprezentant legal .

Dispozitiile acestea se aplica in mod corespunzator si persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa .

Numirea acestor curatori se va face de instanta competenta sa hotarasca asupra cererii de chemare in judecata .

Ministerul Public poate prin actiunea civila ori de cate ori este necesar pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale minorilor , ale persoanelor puse sub interdictie si ale disparutilor , precum si in alte cazuri prevazute de lege .

In cazul in care procurorul a pornit actiunea , titularul dreptului la care se refera actiunea , va fi introdus in proces . El se va putea folosi de dispozitiile prevazute in art.246 , 247 si in art. 271 - iar , in cazul in care procurorul si-ar retrage cererrea , va putea cere continuarea judecatii .

Procurorul poate pune concluzii in orice proces civil , in oricare faza a acestuia , daca apreciaza ca este necesar pentru apararea ordinii de drept , a drepturilor si libertatilor cetatenilor .

In cazurile anume prevazute de lege participarea si punerea concluziilor de catre procuror sunt obligatorii .

Procurorul poate in conditiile legii , sa exercite caile de atac impotriva oricarei hotariri , iar in cazurile prevazute de alin. 1 poate sa ceara punerea in executare a hotaririlor pronuntate in favoarea persoanelor prevazute la acel alineat

Actele procesuale de dispozitie reglementate de art. 247 si art.271 - 273 sau de alte dispozitii legale , facute in orice proces de reprezentantii personelor prevazute la art.45 alin. nu vor impiedica judecata , daca instanta apreciaza ca ele nu sunt in interesul acelor persoane.

Persoanele care sunt impreuna reclamante sau parite

Alte personae care pot lua parte la judecata

Reprezentarea partilor in judecata

Asistenta judiciara


Document Info


Accesari: 1894
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )