Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Structura normei juridice

Drept


Structura normei juridice

Norma juridica are o structura interna si una externa1.Structura interna sau logico-juridica arata din ce elemente componente, ce sun reciproc dependente, este logi organizata prescriptia. Acestea sunt : ipoteza, depozi 17117i813r tia si sanctiunea.

a. Ipoteza este acea parte a normei juridice ce stabileste imprejurarile sau faptele in prezenta carora se aplica normele juridice, precum si categoria subiectelor la care se refera prevederile dispozitiei. In functie de precizia cu care este formulata ipoteza normei juridice se disting ipoteze determinate si relativ determinate.

-Ipoteza determinata stabileste exact conditiile de aplicare a dispozitiei

-Ipoteza relativ determinata este acea care indica imprejurarile de aplicare a dispozitiei dar continutul concret este lasat a fi dat de organul de stat abilitat. In dreptul modern se urmareste ca ipotezele sa fie pe cat posibil complet si concret aceasta obiectivitate fiind garantia aplicari in tocmai a dispozitiei.

Ipoteza poate fi simpla si sa prevada o singura imprejurare in care se aplica, sau complexa cuprinzand mai multe imprejurari. Conduita interzice sau permite o anumita comportare. Dispozitia este partea sau elementul normei ce prevede conduita.

b. Norma.

-Norma determinata, stabileste categoric fara posibilitati de derogare

-Norma relativ deteminata prevede variante posibile de conduita, intre anumite limite.

In literatura juridica se disting sanctiuni penale, administrative, disciplinare si civile. Sanctiunile sunt in functie de natura raporturilor sociale de pericolul ce-l reprezinta si importanta valorilor aparate. Clasificarea sanctiunilor pot urmari anularea actului ilicit, restabilirea situatiei legale, repararea prejudiciului , constrangeri in vederea ispasiri vinovatiei.

-Dupa scopul urmarit se clasifica astfel:

--Se impart in : -sanctiuni de anulare a actelor ilicite

- disciplinare, contraventionale si penale.

-Dupa gradul de determinare sanctiunile pot fi:  -absolut determinante

-relativ determinante

-alternative si cumulative.

2.Structura tehnico-juridica se refera la forma exterioara de exprimare a continutului structuri logice a normei. Normele juridice sunt o parte a unui act normativ care la randul sau este structurat in capitole, sectiuni, articole. Articolul este elementul structural de baza. Un articol nu coincide de cele mai multe ori cu intreg continutul normei. Intelegerea diferita a structuri logice a normei juridice este cauzat de descumpunerea raportului complex dintre norma juridica si formularea ei in text. Structura general logica a normei juridice are doua elemente: ipoteza si dispozitia sau dispozitia si sanctiunea. Ipoteza, dispozitia si sanctiunea, i-si schimba sensul in functie de unghiul din care este analizata norma. Sanctiunea nu este o alternativa a conduitei stabilita in norma pe care oameni s-o poata alege in caz ca nu sunt de acord cu dipozitia. Structura logica a normelor de drept asigura traducerea in viata a tuturor normelor juridice de catre stat. Normele juridice se gasesc intr-o legatura de interdependenta, intr-un sistem, in cadru caruia, unele dintre ele prevad anumite masuri organizatorice sau sanctiuni concrete impotriva actelor ilegale. Normele constitutionale stabilesc drepturile si libertatile cetatenilor, contin in acelas timp prevederi care reprezinta garanti juridice materiale pentru realizarea acestor drepturi. Sanctiunile sunt stabilite prin prevederile Codului Penal. Sanctiunile sunt prevazute, in principiu intr-un act normativ distinct. Prin norme penale este garantata respectarea normelor juridice. Prin aplicarea sanctiunilor penale si a unora contraventionale, se urmareste, in principiu, un caracter coercitiv.


Document Info


Accesari: 4867
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )