Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Izvoarele dreptului penal

Drept


Izvoarele dreptului penal

Legea penala - Conform art. 141 cod penal este definita ca fiind orice dispozitie cu caracter penal cuprinsa īn legi sau decrete.

Īn materia dreptului penal, Parlamentul nu poate interveni decāt pe cale de lege organica (care este, astfel, izvor de dr 18318x2318s ept penal).

Decretele nu mai pot fi emise decāt de presedinte. Acestea sunt decrete individuale (pot fi folosite la numirea magistratilor, a ministrilor). Se considera ca se pot emite si decrete cu caracter normativ (prin care se instaureaza starea de urgenta).Toate acestea sunt straine de dreptul penal. Decretele care tin de dreptul penal sunt cele de gratiere individuala.

Izvoare:

a)      Izvoare interne

Legile si decretele adoptate īnainte de intrarea īn vigoare a Constitutiei. Īsi pastreaza acest caracter atāta timp cāt nu sunt abrogate.

Decretele-legi - Cele adoptate īn perioada dec. 1989 - iunie 1990.

Legile organice - Cele de dupa intrarea īn vigoare a Constitutiei.

Decretele de gratiere - Individual emise de presedinte.

Ordonantele de guvern

simple (īn baza unei legi de abilitare)

de urgentacele simple nu au caracter de izvor de drept penal, fiindca nu pot reglementa legile organice.

ordonantele de urgenta pot interveni īn domeniul rezervat legilor organice cu conditia existentei unei stari exceptionale la care face referire Constitutia. Singura ordonanta de urgenta guvernamentala care a īndeplinit conditia la care face referire Constitutia a fost OUG 1/1999 privind regimul starii de urgenta.

b)      Izvoare internationale

Directe - Acele acte cu caracter international care produc efecte īn mod nemijlocit īn dreptul intern, fara a mai fi necesara interventia legiuitorului national, ulterior ratificarii lor. Aici intra tratatele si conventiile de asistenta juridica īn materie penala īncheiate de Romānia cu alte state.

Ex: Conventia Europeana privind extradarea si cea privind transferul refugiatilor, toate acordurile si tratatele internationale care privesc domeniul mentionat.

Indirecte - Acele tratate si conventii internationale care creeaza pentru legiuitorul national obligatia adoptarii unor dispozitii cu caracter penal pentru completarea prevederilor din dreptul intern.

Īn dreptul penal romān, nu constituie izvor de drept jurisprudenta, doctrina si nici actele normative de forta juridica inferioara legii (hotarārile de guvern, hotarārile consiliului local).

Document Info


Accesari: 9446
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )