Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
delict - Notiune si definitie - Continutul legal

Drept


1.Continutul legal*Notiune si definitie.

Reprezinta delict " fapta functionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri.

In indeplinirea indatoririlor sale de serviciu, functionarul public sau orice alt functionar nu trebuie sa fie influentat de interese materiale, de obtinerea unor foloase ce nu i-ar reveni.

El este tinut sa-si indeplineasca atributiile in mod corect, sa nu le trafice, sa nu faca din exercitarea lor o sursa de venituri ilicite.

Efectuarea oricarui act care intra in competenta sa nu trebuie sa fie determinat de asemenea mobiluri, ci numai de grija indeplinirii corecte a indatoririlor de serviciu si a respectarii legalitatii.

Faptele de venalitate ale functionarilor publici, precum si ale celorlalti functionari aduc o grava atingere activitatii de serviciu, ca si intereselor personale,de aceea, legiuitorul a incriminat fapta respective.

2.Conditii preexistente

*Obiectul juridic generic.

Obiectul juridic generic al infractiunilor din prezentul titlu il constituie relatiile sociale ce se dezvolta in legatura cu interesele publice. Prin interes public se intelege orice situatie, stare, relatie, activitate de care este legat un interes al unei autoritati, institutii publice, al unei persoane juridice de drept public ori al unei persoane juridice de drept privat.

*Obiectul juridic special.

Luarea de mita are ca obiect juridic special relatiile sociale referitoare la buna desfasurare a activitatii de serviciu a unitatilor publice, ori a altor persoane juridice,relatii care implica indeplinirea cu probitate si corectitudine a indatoririlor profesionale.


Document Info


Accesari: 3489
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )