Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Proba teoretica

Fizica

Proba teoretica

Clasa a XI-a

Copiii învata usor cum sa se dea în leagan. Ei trag de lanturile leaganului (le scurteaza putin), la capetele cursei. Lucrul mecanic facut la aceasta tragere este transferat în energia miscarii  leaganului. Tehnica este cunoscuta sub numele de amplificare parametric&# 16216f518q 259;. Ea este utilizata pentru mentinerea oscilatiei pendulului Foucault, asigurându-se compensarea pierderilor. Modelarea fenomenului poate fi realizata studiind un pendul matematic.
A. Un pendul simplu cu fir de lungime si masa neglijabila, la care este atasat un corp punctiform de masa m este initial în repaus având firul înclinat cu unghiul , mic, fata de verticala.

a.        Demonstreaza ca tensiunea din firul pendulului în momentul în care acesta este înclinat cu unghiul si are viteza unghiulara este : .

b.       Demonstreaza ca dependenta de timpul t a tensiunii, T, în firul pendulului în timpul oscilatiei de mica amplitudine este: .

B. Admitem ca punctul de suspensie al firului este atasat unui mecanism, astfel încât pozitia sa variaza pe verticala fata de pozitia initiala dupa expresia: cu .

  1. Determina puterea medie a mecanismului.
  2. În cât timp energia data de mecanism pendulului egaleaza energia initiala a acestuia?

Poti eventual folosi urmatoarele relatii matematice: ;

Valoarea medie pe o perioada a functiei cos este nula.

La o sursa de curent alternativ cu tensiune si frecventa constante, se conecteaza un circuit serie alcatuit dintr-un condensator plan având ca dielectric aerul, o bobina ideala cu un singur strat de spire, fara miez magnetic si un rezistor. Circuitul, aflat în aceste conditii la rezonanta, are factorul de calitate Q.Se micsoreaza lungimea bobinei cu o fractiune f din lungimea initiala (fara sa se modifice numarul spirelor) si se modifica totodata distanta dintre armaturile condensatorului, astfel încât factorul de calitate al circuitului ramâne acelasi. Pentru cele doua situatii descrise, calculeaza:

  1. raportul  distantelor dintre armaturile condensatorului;
  2. raportul puterilor active.

Rezonanta apare atunci când un oscilator este excitat de o forta exterioara pe frecventa proprie. Specifica oscilatorului de masa m este constanta sa de timp , care determina timpul în care oscilatorul excitat intra într-o stare stationara de oscilatie sau timpul în care energia stocata în oscilatorul aflat la rezonanta este pierduta dupa încetarea actiunii fortei excitante. La rezonanta, puterea stocata în oscilator sub actiunea fortei F are expresia: . Intensitatea unei unde este puterea medie transportata de unda prin unitatea de suprafata. Pentru unda sonora, transportul de energie este legat de variatia de presiune. Amplitudinea presiunii celei mai slabe unde sonore audibile este de aproximativ . Pentru intensitatea undei sonore unitatea de masura este decibelul, dB. Intensitatea sonora masurata în decibeli este corelata cu presiunea datorata undei sonore prin relatia .

Se afirma ca un cântaret de opera poate sparge un pahar cântând sustinut o nota acuta. Analizati posibilitatea ca un tenor care emite timp de 10 secunde un sunet cu intensitatea sonora de 100 dB, sa poata sparge un pahar numai datorita actiunii sunetului. Paharul are masa de 40 grame, suprafata exterioara de 100 cm2, vibreaza 8 secunde atunci când este lovit usor si se sparge când cade pe suprafata Pamântului de la o înaltime de minim 0,5 metri.

Conf. dr. Adrian Dafinei - Facultatea de Fizica, Universitatea Bucuresti

Prof. dr. Constantin Corega - Colegiul National "Emil Racovita" Cluj-Napoca

Prof. Ion Toma - Colegiul National "Mihai Viteazul" Bucuresti


Document Info


Accesari: 1961
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )