Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SUNETUL -Vibratia-

Fizica
SUNETUL

-Vibratia-
VIBRATIA este miscarea de o parte si alta a unei pozitii date.

Orice corp care vibreaza poate servi ca sursa de unde elastice Ón mediul Ón care se afla, adica poate fi o sura sonora. Sunetele se produc Ón corzi vibrante (vioara, corzile vocale umane), coloane de aer vibrante (orga, clarinet), placi si membrane vibrante (xilofon, difuzor, toba).

De exemplu vibratiile diapazonului pot fi puse in evidenta cu ajutorul unui pendul care incepe sa se miste atunci cand se afla in apropierea diapazonului.

Numeroase surse sonore functioneaza datorita aerului suflat,ca de exemplu instrumentele de suflat.

Fenomenul care sta la baza producerii sunetelor este vibratia unei surse sonore.

Vibratia este periodica se repeta la intervale scurte de timp).

Durata celui mai mic interval de timp dupa care vibratia se repeta se numeste perioada (T).

Perioada vibratiei unei surse sonore este foarte mica( de ordinul a 0,1 milisecunde)Vibratia este caracterizata si de o alta marime fizica numita frecventza (v).

Frecventa (v) unei vibratii este inversul perioadei.

Frecventa vibratiei coardelor vocale umane este aproximativ 80 de Hz pentru sunete joase (bas, voce barbateasca) si de 150 Hz pentru sunetele inalte (soprana, voce feminina).

Dintre vibratiile sonore care ies din limitele de audibilitate ale urechii omenesti, de un mare interes, din punct de vedere practic, sunt ultrasunetele, adica sunetele a caror frecventa este mai mare de 20 000 Hz. Orientarea liliecilor, spre exemplu, se bazeaza pe faptul ca acestia emit semnale.

Ultrasunetele sunt vibratii sonore situate intre 20000-1000000Hz.Unele fiinte cum ar fi liliacul percepe si ultrasunetele.Ele se propaga ca si sunetele sub forma de unde elastice,mai greu prin aer decat prin lichide sau solide,avand o lungime de unda mai mica decat sunetele.

Ultrasunetele sufera reflexia si refractia la suprafata de separare a doua medii diferite la fel ca undele luminoase. Folosind acest fenomen au fost construite oglinzi concave sau lentile speciale care sa concentreze intr-un punct fascicule de ultrasunete.

Infrasunetele sunt oscilatii sonore de frecvente foarte joase,situate sub 16Hz,deci urechea umana nu le aude.Fiintele marine,cum ar fi pestii,meduzele aud infrasunetele si simt aparitia furtunilor si uraganelor care coboara si sub frecventa de 16Hz.


Document Info


Accesari: 9879
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )