Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ADAPTORUL GRAFIC

Informatica


V.6  Adaptorul grafic

În principal, structura adaptoarelor grafice nu difera foarte mult în ciuda diferentelor privind posibilitatile de a afisa culori si rezolutii variate. În figura 5.8 se prezinta schema bloc a structurii generale a unui 16516r1717q adaptor grafic.

În centru se afla controlerul video sau CRTC (cathod ray tube controller), care supervizeaza functionarea adaptorului si genereaza semnalele de control necesare. CPU acceseaza memoria video RAM, prin interfata cu magistrala, pentru a scrie informatia care defineste textul sau grafica ce trebuiesc afisate. CRTC genereaza continuu adrese pentru memoria video RAM, pentru a citi caracterele corespunzatoare si a le transfera spre generatorul de caractere.Figura 5.8 Schema bloc a unui adaptor grafic

În modul text, caracterele sunt de obicei definite prin codul lor ASCII, la care este asignat un asa numit atribut. Atributul defineste modul de afisare al caracterului (de exemplu afisat pâlpâind sau în mod invers). ROM-ul cu caractere, pentru fiecare cod ASCII, contine câte un model de pixeli pentru caracterul corespunzator. Generatorul de caractere converteste codul caracterului, folosind un model de pixeli din ROM-ul cu caractere, într-o secventa de biti pe care îi transfera în registrul de deplasare. Generatorul de semnale genereaza semnalele necesare pentru monitor, folosind fluxul de biti din registrul de deplasare, informatia de atribute din memoria video RAM si semnalele devsincronizare de la CRTC. Monitorul prelucreaza semnalele video primite si afiseaza informatia simbolica din memoria video RAM într-o forma uzuala operatorului uman (simboluri alfanumerice). Informatia din memoria RAM video moduleaza astfel fluxul de electroni al monitorului prin intermediul ROM-ului de caractere, generatorului de caractere, registrului de deplasare si generatorului de semnal.

În modul grafic, informatia din memoria video RAM este direct folosita pentru generarea caracterelor, aceasta însemnând ca intrarile nu definesc un index în ROM-ul de caractere, ci reprezinta deja însusi pixelul cu informatia corespondenta de culoare sau nuanta de gri. Din aceasta cauza, informatia de atribut nu mai este necesara, generatorul de semnal generând din valorile bitilor din registrul de deplasare semnalele de stralucire si culoare, necesare pentru monitor.


Document Info


Accesari: 4253
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )