Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
BAZE DE DATE

Informatica
VARIANTA 1

BAZE DE DATEBaza de date: (BD) - colectie de aparitii ale mai multor tipuri de inregistrari logice , continand relatii intre inregistrari agregate de date sI date elementare.

Sistem de gestiune a bazei de date: (SGBD) - ansamblul de programe destinate crearii, intretinarrii sI exploatarii unei baze de date.

Clasificare SGBD

- ierarhice (fisiere adanci, structuri arborescente);

- reticulare (fisiere adanci, structuri de tip retea, Conference on Data System Lauquages, cod ASyL, 1971);

- rationale (fisiere plate, tabele, structuri de tip retea, Cod D 1970).

Intr-o explicatie simplista,o baza de date poate fi definita ca o colectie de informatii. De exemplu, cartea de telefon este o baza de date, la fel cum este si agenda cu numerele de telefon si catalogul cu fise de la biblioteca. In cazul bazei de date computerizate putem stoca date dar putem face multe alte lucruri.

Deci o baza de date este un ansamblu de colectii de date cunoscute sub denumirea de tabela (pentru bazele de date relationale) si obiect (pentru bazele de date orientate pe obiect).

Lumea reala contine diferite obiecte pe care le vom numi entitati. Aceste entitati au anumite proprietati, pe care le vom numi atributele entitatilor, aceste atribute pot lua anumite valori. Astfel, informatia poate fi definita ca fiind formata din:

entitate (obiectul informatiei)

atribut (proprietatile entitatii)

valoare (masura proprietatii).

De exemplu entitatea angajat este formata din atributele nume, vârsta, ani, vechime, care au anumite valori.

Toate aceste date sunt organizate în tabele. O baza de date este formata din mai multe tabele cu diferite legaturi între ele.

Pentru a defini o tabela avem nevoie de urmatoarele elemente:

domeniul de valori - un ansamblu de valori caracterizate printr-un nume, ce poate fi definit implicit sau explicit;

atributul - o coloana dintr-o tabela caracterizata printr-un nume.Mai multe atribute pot lua valori din acelasi domeniu.

Pentru a defini o baza de date este nevoie de:

Domeniul 1

Domeniul 2

M

F

M

F

F

tabela - un produs cartezian dintre mai multe domenii, caracterizata

printr-un nume. De exemplu o foaie de calcul din Excel poate fi considerata o tabela, unde pe prima linie sunt trecute domeniile ce apartin tabelei, iar apoi datele corespunzatoare acestor domenii (domeniul 1 se refera la sexul unor persoane, domeniul 2 se refera la vârsta persoanelor respective).

legaturile dintre tabele.
O baza de date este formata din mai multe tabele cu diferite legaturi. Tipurile de legaturi dintre doua tabele pot fi:

- legatura de tip unu la unu (1:1) - unei înregistrari dintr-o tabela îi corespunde o singura înregistrare în cealalta tabela;

- legatura de tip unu la mai multi (1:M) - unei înregistrari dintr-o tabela îi corespund mai multe înregistrari în cealalta tabela;

- legatura de tip multi la multi (M:N) - mai multor înregistrari dintr-o tabela îi corespund mai multe înregistrari în cealalta tabela

Intr-o baza de date exista diferite legaturi între tabele. Este foarte important de definit restrictiile referitoare la legaturile existente între tabele. Aceste restrictii se refera la stergerea datelor, la introducerea datelor sau modificarea lor.

Pentru tabele cu foarte multe date se recomanda ierarhizarea datelor din tabela, pentru a putea fi regasite cât mai usor. De aceea se recomanda construirea indecsilor cu ajutorul carora putem regasi foarte usor datele dintr-o tabela ( de exmplu un index care sa ordoneze datele din tabela în ordine crescatoare a anilor de vechime).

Orice tabela trebuie sa aiba definita o cheie. Cheia unei tabele reprezinta un ansamblu minim de atribute care identifica o înregistrare dintr-o tabela. Cheia poate fi formata dintr-un singur atribut (cheie simpla) sau din mai multe atribute (cheie compusa). La un moment dat într-o tabela pot exista mai multe atribute cu proprietatea ca pot identifica o înregistrare, aceste combinatii se numesc chei candidate. Dintre aceste chei candidate se alege o combinatie care se foloseste efectiv si care se va numi cheie primara. Aceasta cheie primara va identifica în mod unic o înregistrare din tabela. Daca într-o tabela un atribut sau ansamblu de atribute ia valori în acelasi domeniu ca si cheia primara a unei tabele, atunci acest ansamblu de atribute se numeste cheie externa

.5. Tipuri de software si utilizarea lor legala

Programele de calculator pot fi folosite pentru o serie de activitati, usurând munca de zi cu zi. Ele usureaza lucrul cu cantitati mari de date, simplifica prelucrarea si transferul informatiilor, permit îmbinarea rapida a informatiilor de diferite feluri (text, imagine, sunet, animatii) si preiau o serie de sarcini repetitive.

1.5.1. Tipuri de software

Principalele categorii de software si utilitatea lor sunt sintetizate în tabelul de mai jos, ele fiind prezentate în detaliu în capitolul urmator.

Tip de software

Utilitate

Sisteme de operare

- Pachete de programe de baza
- Esentiale pentru functionarea calculatorului
- Interfata între calculator si utilizator, respectiv între calculator si aplicatiile folosite.

Pachete de birotica

- Pachete de aplicatii care ajuta utilizatorul în efectuarea sarcinilor obisnuite legate de munca de birou
- Includ: editoare de text, programe de calcul tabelar, prezentari, baze de date, agenda.

Editoare de text

redactarea de scrisori si alte documente

Calcul tabelar

lucrul cu tabele în general, tabele de date în special

Baze de date

administrarea colectiilor mari de date, cum ar fi informatiile pentru evidenta populatiei

Prezentari

crearea de prezentari ce pot fi tiparite sau proiectate, care sa ajute sustinerea unor lectii, discursuri etc.

Agende

- înlocuiesc agendele traditionale,
- permit înregistrarea si organizarea datelor de contact, întâlnirilor/sedintelor, sarcinilor de îndeplinit

Email

- receptionarea si vizualizarea emailurilor,
- compunerea si transmiterea de noi mesaje,
- organizarea mesajelor

Browser Internet

navigarea pe Internet

Grafica

crearea, scanarea, modificarea si corectarea imaginilor

1.5.2. Utilizarea legala a programelor pentru calculator

Licenta

Licenta este documentul prin care producatorul programului pentru calculator reglementeaza drepturile utilizatorului si conditiile de utilizare a programelor de calculator. Cu alte cuvinte, licenta este contractul între titularul dreptului de autor si utilizatorul legal al unui anumit program si este singura proba legala pentru dreptul de folosire a produsului respectiv.

La cumpararea unui software, de fapt cumparati dreptul de a utiliza respectivul program, cu anumite restrictii impuse de titularul drepturilor de autor. Aceste reguli sunt prevazute în documentatia care însoteste programul, în special în licenta.

Programele pentru calculator sunt strict protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, care garanteaza dreptul de autor asupra oricarei opere de creatie intelectuala, inclusiv programele de calculator. Conform acestei legi, instalarea, stocarea, rularea sau executarea, afisarea ori transmiterea în retea a unui program pentru calculator fara autorizarea titularului dreptului de autor (fara licenta) reprezinta infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda de la 100 de milioane de lei la 400 de milioane de lei.

Încalcarea legii se poate realiza prin diferite utilizari neautorizate, cum ar fi:

       Folosirea unei copii pentru care exista licenta pentru a instala un program pe mai multe calculatoare;

       Copierea suporturilor licentiate ale programelor în scopul instalarii si distributiei;       Beneficierea de oferte de actualizare fara a detine o copie legala a versiunii care urmeaza sa fie actualizata;

       Folosirea neautorizata sau "împrumutarea" discurilor la locul de munca sau în afara acestuia.

       Descarcarea gratuita a software-ului de pe site-uri web pirat

       Transferul neautorizat de programe prin retea

Pe lânga sistemul de licente pentru software proprietar, care presupune plata dreptului de utilizare a programului pentru calculator, exista si alte tipuri de licentiere, în care produsele pot fi instalate si utilizate gratuit, permanent sau pentru o perioada de timp determinata.

Open source software sunt programe ale caror cod-sursa este accesibil în mod gratuit si public, pentru uz public. În general exista o indicatie privind dreptul de autor care ramâne atasata produsului software. Astfel, programatorul pastreaza proprietatea/dreptul de autor asupra programului, dar utilizarea acestuia poate fi libera, la fel ca si dezvoltarea si actualizarea sa. Open source nu înseamna în mod necesar gratuit; caracteristica acestui tip de programe este accesul liber la codul-sursa.11

Software-ul liber12 (Free software) e caracterizat de libertatea acordata utilizatorilor sai de a-l utiliza, copia, distribui, studia, modifica si îmbunatati. Astfel, utilizatorul are permisiunea de a redistribui copii, modificate sau nu, gratuit sau contra unei sume pentru costurile de desfacere, oricui, oriunde, fara a plati pentru acest drept si fara a fi necesara o notificare prealabila în acest sens.

Libertatea de a utiliza un program presupune ca acesta sa poata fi folosit de orice persoana sau organizatie, pe orice tip de sistem computerizat, pentru orice forma de activitate si fara a trebui sa comunice aceasta autorului programului sau altei entitati juridice.

Totusi, exista si anumite reguli acceptabile privind distribuirea de software liber, cum ar fi copyleft (regula potrivit careia, prin redistribuirea software-ului, nu puteti adauga limitari libertatilor fundamentale ale altor utilizatori). Aceasta regula nu contravine libertatilor fundamentale, ci le protejeaza.

Diferentele între tipurile de software pot fi remarcate mai clar din aceasta diagrama :

Dispozitive de intrare :

Tastaura este un dispozitiv de intrare care face parte obligatoriu din configuratia minima a unui calculator. Prin intermediul ei utilizatorul poate sa transmita comenzi si sa introduca date. Tastele de pe tastatura sunt împartite în 4 blocuri de taste :

I. Tastatura alfanumarica este folosita pentru introducerea datelor si comenzilor, si este formata din tastele care contin cifrele, literele, caracterele speciale si tastele Enter, Tab, Esc, PrintScreen si Pause/Break.

II. Tastatura de editare este folosita pentru deplasarea cursorului si corectarea textelor, si este formata din din tastele cu sageti si testele PageUp, PageDown, Home, End, Insert, Delete si BackSpace.

III. Tastatura numerica este folosita pentru introducerea datelor numerice, si este formata din tastele pentru cifre, pentru operatii aritmetice si tasta punct.

IV. Grupul tastelor functionale este format din tastele notate cu F1, F2 . F12.

Pe lânga cele 4 blocuri de taste, mai exista si tastele reci (Ctrl, Shift si Alt), care împreuna cu tastele calde (cele din tastatura alfanumerica) genereaza combinatii care pot fi întelese de calculator; si tastele comutator (Caps Lock, Num Lock si Scroll Lock).

La ora actuala exista mai multe tipuri de tasturi, dar cele mai importante sunt : tastatura anglo-saxona (QWERTY) si tastatura franceza (AZERTY).

Mouse-ul este cel mai raspândit dispozitiv de indicare si sa impus odata cu aparita interfetelor grafice. Mouse-ul este un dispozitiv pentru care ecranul calculatorului devine o masa virtuala de lucru. Pe aceasta masa viruala, pozitia mouse-ului este marcata printr-un semn grafic, numit cursor de mouse. Acest cursor este diferit de cursorul de care arata pozita în care va fi scris un caracter pe ecran, de la tastatura. Mouse-ul are mai multe butoane (doua sau trei butoane) si se poate deplasa pe masa reala (pad).

Cu ajutoarul mouse-ului se pot executa patru operatii :

operatia de indicare (point) - prin care cursorul de mouse este deplasat pe ecran pentru a indica un anumit obiect.operatia de clic (click) - prin care se actioneaza scurt un buton al mouse-ului.

operatia clic dublu (double click) - prin care se ectioneaza scurt, de doua ori succesiv, un buton al mouse-ului.

operatia de glisare sau tragare (dragging) - prin care se deplaseaza mouse-ul pe pad, având un buton actionat.

Trackball-ul este format dintr-o bila dispusa între doua role plasate perpendicular, care translateaza miscarea bilei în miscari pe orizontala si pe verticala, pe ecran. Spre deosebire de mouse, unde carcasa dispozitivului se deplaseaza pe o suprafata, în cazul trackball-ului carcasa este fixa, iar bila este miscata cu mâna. La fel ca si mouse-ul, are butoane pentru a executa diferite actiuni.

Trackpad-ul este format dintr-o suprafata de lucru sensibila la atingere, pe care utilizatorul poate deplasa degetul pentru a muta cursorul pe ecranul calculatorului. Dispozitivul este dotat cu doua taste care corespund celor doua butoane ale mouse-ului.

Creionul optic foloseste o celula fotoelectrica, prin care este semnalata calculatorului pozitia de pe ecran. Creionul este deplasat pe ecran în pozitia si se apasa un buton sau se apasa cu creionul pe ecran, pentru confirmarea alegerii.

Tableta grafica si creionul sau pucul formeaza un ansamblu de dispozitive de intrare care contine o suprafata de lucru si un dispozitiv de indicare folosit pentru a trasa un desen. Suprafata de lucru este tableta grafica, iar dispozitivul de indicare poate fi un puc sau un creion. Pocul este prevazut cu butoane pentru a confirma locatia aleasa.

Ecranul tactil este un ecran special de calculator, acoperit cu o suprafata de plastic pe care sunt afisate diferite simboluri grafice. Prin indicarea cu degetul a acestor simboluri se declanseaza executia unei comenzi. Aceste dispozitive de intrare se folosesc în general pentru a obtine rapid informatii. Tendinta actuala este de a se înlocui mouse-ul cu ecranul tactil.

Joystick-ul este un dispozitiv format dintr-o baza pe care sunt montate o maneta si mai multe butoane de control. Prin actionarea butoanelor de control se declanseaza diferite evenimente pe ecran, iar prin miscarea manetei în diferite directii, se deplaseaza un obiect pe ecran.

Scanerul este un dispozitiv dee intrare prin care pot fi citite imaginile grafice. Imaginea pe care o citeste scanerul este o suprafata formata din puncte. Fiecare punct este definit printr-un cod de culoare, obtinându-se versiunea digitala a imaginii.Scanerul este caracterizat de :

Rezolutie. Reprezinta numarul de puncte pe inci pe care le poate citi scanerul.

Numar de culori. Reprezinta setul de culori care sunt codificate de scaner.

Viteza de scanare. Reprezinta viteza cu care un scaner citeste si prelucreaza oimagine.

Cititorul de cod de bare este un dispozitiv de intrare prin care se baleiaza codurile de bare de pe diferite produse. Este util în magazine, pentru a transmite informatii despre produsele vândute.

Document Info


Accesari: 4323
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )