Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Circuite logice combinationale

Informatica
Circuite logice combinationale

( C.L.C. )
Cuprins

A.   Circuit logic combinational - definitie

B.    Studiul C.L.C. - probleme legate de logistica

C.   Porti logice integrate

Notatii folosite

Parametrii principali ai portilor logice

Poarta SI ( AND )

Poarta SAU ( OR )

Poarta NU ( NOT ) - inversorul

Poarta SI-NU ( NAND )

Poarta SAU-NU ( NOR )

Poarta neinversoare

Poarta SAU-EXCLUSIV ( XOR )

Argument

Un circuit logic combinational este un sistem definit prin tripletul  S=(X,Y,f )

Circuitul Logic Combinational ( CLC ) poate avea una sau mai multe iesiri.Comportarea CLC este independenta de timp si este descrisa cu ajutorul functiilor booleene, explicitarea lor facandu-se print abele de adevar, expresii algebrice ( canonice,elementare,neelementare ) sau prin diagrame Veitch-Karnaugh.Poarta SI (AND)

Iesirea portii SI (AND) ramane in starea definita atunci si numai atunci cand toate intrarile sale sunt in starea definita ,,1'' . Poarta realizeaza functia logica SI Semnalele de intrare pot fi: tensiune ridicata sau tensiune scazuta, puls sau lipsa de puls, reprezentand digitii binari UNU sau ZERO.

Functionarea unei asemenea porti este asemanatoare cu functionarea unui sir de comutatoare in serie. Doar cand comutatoarele sunt inchise simultan avem semnal la iesire si becul va lumina.

Poarta ,,SAU'' (OR)

Iesirea portii SAU (OR) ramane in starea definita ca ,'' 1'' daca una sau mai multe intrari sunt in starea definita ca . Poarta realizeaza functia logica SAU. Semnalele de intrare pot fi: tensiune ridicata sau tensiune scazuta, puls sau lipsa puls, reprezentand digitii binari UNU sau ZERO.

Functionarea unei asemenea porti este asemanatoare cu functionarea unui sir de comutatoare conectate in paralel. Cand cel putin o ramura a circuitului este in ,,1'' logic (comutator inchis - prezenta semnal) , becul va lumina.

Poarta ,,NU'' (NOT) - inversorul 

Iesirea portii va fi in starea ,,0'' atunci si numai atunci cand intrarea este definita ca ,,1''. Acest circuit inverseaza pur si simplu nivelurile de tensiune. Semnalele de intrare pot fi: tensiune ridicata sau tensiune scazuta, puls sau lipsa puls, reprezentand digitii binari UNU sau ZERO

Poarta ,,SI-NU'' (NAND)

Iesire portii SI-NU (NAND) ramane in starea definita ca ,,0'' atunci si numai atunci cand toate intrariile sunt in starea definita ca ,,1''.Poarta realizeaza functia logica SI-NU. Semnalele de intrare pot fi : tensiune ridicata sau tensiune scazuta, puls sau lipsa puls, reprezentand digitii binari UNU sau ZERO.

Functionarea acestui circuit este identica cu functionarea unor comutatoare conectate in serie si conectate in paralel pe o sarcina (bec). La deschiderea unui singur contact curentul va circula prin sarcina ( se va aprinde becul).

Poarta ,, SAU-NU'' (NOR)

Iesirea portii SAU-NU ramane in starea definita ,,1'' atunci cand nici una dintre intrarile sale nu este in starea definita ca ,,1'' ( toate intrarile sunt in starea definita ca ,,0'' ) .Poarta realizeaza functia logica SAU-NU . Semnalele de intrare pot fi: tensiune ridicata sau tensiune scazuta, puls sau lipsa puls, reprezentand digitii binari UNU sau ZERO.

Functionarea acestei porti este identica cu a unui circuit format din comutatoare conectate in paralel pe o sarcina (bec). Pentru ca becul sa lumineze, este necesar ca toate comutatoarele sa fie deschise

Poarta neinversoare

Poarta neinversoare realizeaza functia logica identitate ( variabila de iesire este identica cu cea de la intrare).

Poarta neinversoare poate fi utilizata ca element de temporizare.

Elementul de temporizare (DELAY) este acel element in care fiecare intrare cauzeaza o tranzitie intarziata in timp la iesire. Elementele de intarziere sunt utilizate in cazurile in care un semnal trebuie retinut un timp (de exemplu, pentru a evita hazardul combinational).

Poarta ,,SAU-EXCLUSIV'' (XOR)

Iesirea portii SAU-EXCLUSIV va fi in starea definita ca ,,1'' logic atunci si numai atunci cand o singura intrare definita ca ,,1'' logic.


Document Info


Accesari: 4116
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )