Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
HTML prin exemple Lectia 4 Principii de organizare vizuala

Informatica


HTML prin exemple
Lectia 4
Principii de organizare vizualaChiar daca materialele proiectate pentru Internet includ imagini, sunet sau chiar scurte filme, textul va continua sa joace rolul major, dupa cum vom vedea si īn lectia 6 - "Design pentru Web".

Aplicarea īn design a cātorva principii de organizare a textului va conduce la orientarea mai usoara īn pagina, la structurarea mentala usoara a continutului. Se vor crea astfel conditii pentru a spori capacitatea vizitatorului de a manipula si retine informatia transmisa.

Majoritatea principiilor de structurare a continutului paginilor Web se bazeaza pe regul 21521l116v ile gestaltiste de organizare perceptiva. Foarte pe scurt, aceste principii de organizare vizuala, de care trebuie sa se tina cont īn proiectare, sunt urmatoarele:

Claritate si eleganta

O atentie corespunzatoare acordata esteticii continutului, prezentarea sa īntr-o forma accesibila cititorului - sunt obiectivele majore care confera textului atributele unei componente eficiente a proiectarii paginilor pentru Internet. Un aspect elegant si un aranjament ordonat si logic arata consideratie pentru vizitatorii sitului.

Predictabilitate si regularitate

O data stabilita, structura de prezentare a materialului trebuie sa ramāna constanta de la o pagina din site la alta. Īn cazul cānd apar variatii de structura, modificarile se vor justifica prin necesitati de tip functional, dar nu vor fi facute schimbari de dragul schimbarilor, chiar daca vor tinti catre un design mai performant.

Standardizare si consistenta īn folosirea unui stil

Acest principiu se refera la producerea unui aranjament care sa permita focalizarea rapida si fara ezitari pe elementele importante. Acesta va fi pastrat identic pentru toate secventele unei prezentari.

Orientare facila īn continut

Meniul, prezent īn fiecare pagina, va permite accesul direct sau foarte rapid la sectiunile majore din site.
Textul principal de prezentare (sinteza continutului unei pagini) se recomanda sa fie relativ scurt, pe cāt posibil sa īncapa īntr-un singur ecran (fara derulare). Prin īncarcarea rapida a informatiei relevante, utilizatorul va putea decide daca doreste sa citeasca, sa revada sau sa abandoneze pagina curenta.
Īntr-o serie mai lunga de ecrane pāna la informatia de continut, este binevenita o modalitate de indicare a pozitiei actuale īn structura materialului - un "fir al Ariadnei":

Unitate si simplitate

Autorii de continuturi si designerii materialelor pentru web au tendinta sa includa prea multe detalii. Este indicat ca o pagina sa contina ideile principale si linkuri de acces de tip "pentru mai multe informatii".
Cāteva cercetari care au analizat comparativ textele 'dense' si cele continānd doar ideile principale (prin eliminarea a 40% din continutul primelor) au ajuns la concluzia ca nivelul de retinere a informatiilor ramāne acelasi, īn timp ce durata unei sesiuni de navigare se scurteaza semnificativ īn cazul textelor 'prelucrate'.

Pozitionarea īn ordinea importantei

Informatiile vor fi pozitionate īn pagina īn ordinea importantei si relevantei lor, locul privilegiat fiind īn stānga, sus (pentru indivizii din culturile europeana, americana - care sunt obisnuiti sa parcurga vizual materialele īntr-o forma de Z).

Gruparea elementelor dupa semnificatie

Acest principiu include cāteva sugestii de 'topografia' paginii. Elementele subsumate aceleiasi idei trebuie sa fie demarcate de alte elemente sau grupuri de elemente prin folosirea spatiilor libere, casetelor cu cadru, culorilor diferite si altor modalitati de grupare-etichetare.
Constanta pozitiei acestor grupuri de elemente īn contextul vizual faciliteaza distingerea lor.

Includerea listelor si tabelelor pentru structurarea continutului

Un tabel poate rezuma informatii complexe īntr-o maniera ce favorizeaza īntelegerea.
Sugestiile de aranjare a listelor sunt utile pentru un aranjament vizual eficient:

  • folosirea 'bulinelor' de marcare a fiecarui item sau numerotarii identate
  • aranjarea listelor se va face vertical
  • alinierea va fi la stānga

Spatiere

Este indicat ca textul propriu-zis sa ocupe īntre 25 si 50% din spatiul total al paginii.
Evidentierea unitatilor de text prin folosirea atributelor: text subliniat, īngrosat sau caractere aldine. O culoare diferita scoate īn evidenta anumite informatii considerate importante. Spatierea dintre linii va tine cont de marimea corpului de litera.

Echilibru si simetrie

Textul trebuie distribuit echilibrat īn pagina si ponderat prin includerea de grafice si imagini. Avalansa de informatii brute, neprelucrate din punct de vedere vizual, este contraindicata, conducānd la dezorientarea vizitatorilor.


Document Info


Accesari: 3151
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )