Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




INREGISTRAREA CD-URILOR

Informatica


INREGISTRAREA CD-URILOR

CD-urile care se pot inregistra se numesc CD-R(CD-Recordable)care au suporturi "write once" si "read multiple" adica WORM,functionand la fel ca cele fabricate sau ca cele muzicale(CD-player),dar acestea pot fi scrise doar o singura data.Mai exista si posibilitatea stergerii unui CD si reutilizarea lui(CD-RW) dar ele nu pot fi citite in toate unitatile iar modalitatea este numita"CD-rewriteable".Deosebirea intre CD-urile inregistrate de fabrica care sunt create cu presa(mulaj),si cele inregistrate care sunt arse cu laser,este ca ultimele sunt sensibile la razele soarelui 525j95f si la temperaturi,au o culoare aurie,albastra sau verdee notate CD-R si CD_RW pe cand primele(de firma)nu pot fi inregistrate.



Din punct de vedere tehnic ele au aceeasi compozitie:substrat policarbonat,strat reflectiv si strat protector,iar intre primele doua se face inregistrarea pe un material organic.La CD-R exista o spirala pentru a se putea ghida raza laser pentru a putea proiecta cu writer-ul(cel care scrie pe CD) si compatibilitatea lui cu sursa,pe cand CD-RW are mai multe straturi,iar stratul pe care se face o noua inregistrare doar isi schimba faza(adica el devine din cristalin-amorf)la stergere el revine la starea initiala(cristalin).

OBS1:-prin "sesiune"este o portiune de inregistare(segment)care contine una sau mai multe piste.

-ultima sesiune trebuie inchisa pentru a putea citi de pe ea un CD-ROM sau un CD-player(combine)

-pe CD-audio nu se scrie in mai multe sesiuni pentru ca nu se mai citesc

-sesiunile trbuie sa aiba numai acelasi format(numai audio sau video sau cu date)

-scrierea unei sesiuni se poate face in mai multe etape.

-discurile care au mai multe sesiuni se numesc multisesiune.

Numarul de piste de pe un CD este de 99 ,iar numarul de fisiere 65000(adica DOS si WINDOWS il considera ca FAT16)

OBS2:punerea de date si audio(deci de 2 formate)pe un CD se face asa:

-pun datele pe prima pista iar pe urmatoarele pun audio("MIXED-MODE")dar ele trebuie sa fie inregistrate intr-o singura sesiune

-crearea in prima sesiune a pistelor audio si in a doua a celor cu date(pentru ca CD-playerele ignora pe a doua)proces numit CD-EXTRA.

Crearea VIDEOCD-urilor din fisiere.AVI sau.MPEG se face de pe hard(numit VIDEOCD WHITE BOOK ce poate fi vazut pe un diapozitiv de redare Philips CD-I)Programele care le creeaza ( Easy CD creator sau WIN on CD ) pot converti fisierele AVI in MPEG si sa le scrie pe CD in forma necesara cu conditia ca parametrii ( numar de pixeri , numar de cache ) sa coresponda cu cei ai video CD-ului contrar ne trebuie o captura video si compresia MPEG ( numit videoh! ) , captura ce se instaleaza pe portul paralel si care are softul de editare video si cel pentru scris pe CD ( numit Easy CD creator ) si pot scrie deci direct de la sursa. Easy CD creator nu poate vedea fluxul audio si trebuie sa am un driver MPEG - MCI , dar daca avem driverul VMPEG ( ca driver MCI ) atunci selectezi " about ECDC " ca sa aflu detalii " Help " ca sa dezinstalez si sa instalez " active movie " , iar redarea filmelor este CPU intensiva ( deci merge pe calculatoarele performante si pe unitati ce pot citi CD-ROM/ XA ( trebuie sa fie compatibile cu photo CD sau pentru redare folosim Active movie sau video player de la APPLE.)

Obs. 3).Copierea identica a unuii CD ( fara sectoarele defecte ) prin metoda " disk at once " folosim functia CD copy a programului de mai sus iar daca nu avem spatiu suficient selectåm " write on the fly if possible " , iar pentru CD-uri audio, pastrez cu ultima selectie chiar pauzele intre melodii si frecventele inalte sunt reduse pentru a nu avea erori. Se poate inregistra de pe unitatea CD-ROM pe writer dar putem avea intreruperi sau sa nu putem citi originalul, de aceea e bine direct de pe HARD iar aceasta metoda " on the fly " o folosim cand nu avem spatiu suficient pe HARD.

Ex: Cu programul WIN on CD 3.6 copierea identica a unui CD de pe CD -ROM se face asa : avem fereastra new project si aleg CD copy si avem proiectul impartit in doua parti, ca la copierea de pe o discheta pe alta; introduc CD-ul in unitatea CD-ROM , trag iconul unitatii de CD-Rom in fereastra inferioara ( din proiect ) si aleg optiunea disk ; activez scrierea prrin metoda " disk/session at once " si dezactivez " write on the fly " ; in campul " write to " ne apare unitatea de scris, viteza; daca se intrerupe copierea, reduc viteza prin selectarea optiunii " stimulate writing once " , " then write it succefully " verific daca locul unde duc datele corect si suficient ca spatiu cu OPTIONS/ PREFFERANCES/ TEMPORARY FOLDERS ( spatiu sa fie mai mare de 5 MB ) ; aleg RECORD / OK .

Obs. 4 Capacitatea CD-R se exprima in minute . Astfel unul de 80 minute este de 700 MB si pot fi inregistrate cu programul WIN on CD 3.6 sau easy CD creator .

Ultimele 90 secunde sunt rezervate pentru a ni se indica sfarsitul CD-ului . ( ca la casetele audio; lead out ).

Copierea pe spatiu mai mare se face cu " disk at once " cand nu avem nici pauze in copiere care apar numai cu metoda " track at once " dar lucrul acesta se poate face cu writer-ul " TEAC CD - R 555 " dar cu " firmware " " 1.of " ce il verific din control panel / system /device manager , clic pe unitatea ( driver ) , aleg Settings si la rubrica firmware caut numarul , lanse Update.exe din Windows 95/98.

Extragerea fara zgomote se face la o viteza mai mica ( apare efectul " JITTER " ) iar pentru comparare folosesc " mix paste " din "cool edit " prin tragerea una peste alta o sa ne apara numai diferentele , dar ambele fisiere sa fie inregistrate din acelasi loc ca sa se suprapuna perfect , iar cu comanda DOS " file compare " adica FC / B fisierul 1. WAV fisier 2 . VAW ( fac un clic la inceputul extractiei dupa care continui . prin modalitatea " disk at once " , la inceputul fiecarei melodii apare un clic. Pentru fidelitate reduc rata de transfer.

Obs. 5 JITTER inseamna eroare de conversie a semnalului digital in analogic sau repetare sau sarire peste portiuni si aceasta pentru ca datele audio sunt trimise intr-un BUFFER informatia de adresare este extrasa din canalul EMBCOD al controlerului si nu se poate citi inceputul fiecarui bloc. De ex: unitatea writer PLEXTOR corecteaza acest lucru; CD TEAC 532 S are UPGRADE cu viteza mare. Cu MP3 se pot tine fisierele audio comprimate ( ocupa de 10 ori mai putin si sunt redate de winamp. )

Obs. 6 CD- RW au reflectivitate mare si nu pot fi citite de CD-ROM-urile vechi .

Obs. 7 HP CD -WRITER 8100 I are un kit prin care scrie CD-R si CD-RW si cu optiunea " simple tracks " le poate activa si are ca soft WIN on CD si PACKED CD .

Phillips CD 3610 poate arhiva, se foloseste cu un direct CD si foloseste recorder-ul ca pe o unitate floppy.

Obs. 8 Pentru proiectare avem utilitarul KEY CAD DELUXE 3.0


Document Info


Accesari: 5841
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )