Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Inscriptionarea unui compact disc

Informatica


Inscriptionarea unui compact disc

1. IntroducereOdata cu acest curs vom prezenta modul cum poate fi inscriptionat un compact disc (CD) folosindu-se o aplicatie specifica. Deci, pentru a putea inscriptiona un CD este nevoie de urmatoarele lucruri:

-- O unitate de CD-Writter care va permite inscriptionarea;

-- Un software specializat în inscriptionarea de CD-uri;

-- CD-uri goale (blanc), adica CD-uri neinscriptionate.

Trebuie stiut ca exista mai multe tipuri de soft-uri care realizeaza inscriptionarea unui CD, însa vom arata modalitatea de lucru cu un singur soft numit Nero, pentru faptul ca acest program este foarte simplu de utilizat, dar si pentru faptul ca majoritatea cititoarelor de ecran (cele mai raspândite JAWS for Windows &# 22322w224w 351;i Windows Eyes) functioneaza bine cu acest soft.

Nota bene. Este recomandabila utilizarea versiunii 5.5.90 sau alte versiuni mai noi ale lui Nero, deoarece pentru aceste versiuni au fost configurate cele mai multe cititoare de ecran.

Exista mai multe tipuri de soft-uri pentru inscriptionare ca de exemplu Easy CD Creator sau Win on CD ori Direct CD Creator, însa din motivele prezentate mai sus preferam utilizarea soft-ului Nero.

Pentru unitatile fizice de CD-writter caracteristicile importante sunt date de 3 parametrii, toti legati de viteza de lucru efectiva a unitatii, astfel având:

-- viteza de inscriptionare a CD-urilor normale (de exemplu aceasta poate fi de pâna la 24X);

-- viteza de inscriptionare a CD-urilor reinscriptibile (de exemplu aceasta poate fi de 12X); si

-- viteza de citire a unui CD (de exemplu aceasta poate fi de 40X).

CD-urile sunt împartite în doua categorii mari functie de capacitatea lor, astfel fiind:

-- CD de 650 MB (de durata 74 minute); si

-- CD de 700 MB (de durata 80 minute).

Din ambele categorii exista CD-uri normale (ce nu mai pot fi reinscriptionate odata ce au fost scrise la capacitatea lor maximala) si CD-uri Re-Writable (ce permit reinscriptionarea). În cazul CD-urilor normale acestea odata scrise asa ramân, în timp ce CD-uriile Re-Writable permit refolosirea lor prin stergerea informatiei de pe ele si reintroducerea unei informatii noi.

2. Lucrul cu aplicatia Nero versiunea 5.5.90

Daca avem o unitate de CD-Writter si softul necesar functionarii ei, pentru a putea pornii un process de inscriptionare a unui CD este necesar sa lansam în executie aplicatia de inscriptionare, în cazul nostru Nero versiunea 5.5.90.

Obs.: Întrucât pe parcursul acestui curs ne vom referii exclusiv la aplicatia Nero, atunci când se va face referinta în text la aplicatia de inscriptionare de CD-uri se va întelege ca este vorba de Nero.

Programul poate fi lansat în executie din meniul Start, submeniul Programs, submeniul Ahead Nero. Pentru aceasta putem urma:

-- Windows Logo Key (sau combinatia de taste Control plus Escape) pentru a accesa meniul Start;

-- tasta litera P pentru submeniul Programs;

-- dupa accesarea submeniului Programs se va cauta submeniul Ahead Nero, fie defilând submeniul Programs cu tastele de directionare Sageti sus sau jos, fie apasându-se tasta litera A pâna se va auzi numele submeniului programului Nero;

-- în acest submeniu (Ahead Nero) se va cauta scurtatura "Nero - Burning Rom" care va lansa în executie aplicatia Nero.

La activare programul prezinta un ecran din care se pot allege diferite tipuri de CD care se doresc a fi create, însa vom parasii aceasta fereastra de tip caseta de dialog cu mai multe pagini prin apasarea tastei Escape sau prin activarea butonului Cancel, aceasta întrucât ne vom ocupa de ea mai târziu pe parcursul cursului. Dupa parasirea primului ecran al aplicatiei Nero va fi afisata interfata acestui program care este dupa cum urmeaza:

1. Bara de titlu: În care este afisat numele aplicatiei Nero - Burning Rom.

2. Semnele standard de lucru cu o fereastra, si anume butoanele Minimize, Maximize (sau Restore) si Close.

3. Bara de meniuri: Cu meniuriile: File, Edit, Recorder, Extras, Window si Help.

4. Apoi se afla zona de lucru efectiva a aplicatiei Nero care se prezinta sub forma unei ferestre de tip Explorer, numita "File Browser", cu doua controale: un control TreeView si un control de tip ListView. Practic cu ajutorul acestei ferestre vom putea accesa toate informatiile pe care dorim sa le inscriptionam pe un CD. (

Obs.: Vom revenii!)

5. Urmeaza apoi o bara de progresie.

6. Ultima linie a interfetei fiind rezervata Barei de Stare în care sunt furmizate informatii ajutatoare (de tip Help).

2.1. Inscriptionarea unui CD de date

Dupa cum se stie un CD poate contine :

--date, de exemplu,  aplicatii soft, imagini, documente. Acest CD este numit de date  ;

--melodii numit si Cd audio, un format recunoscut si de CD-Player-ele comerciale ;

-- filme numit si DVD (Digital Video Data, un CD de mare capacitate pe care pot fi  înregistrate filme de lung metraj.

Pe parcursul acestui curs se va arata cum pot fi inscriptionate CD-uri care contin Date si CD-uri Audio.

Vom începe prin inscriptionarea unui CD cu date . Pentru aceasta va trebuii sa facem urmatorii pasi:

1. Mai întâi vom introduce CD-ul Blanc (gol) în unitatea de CD-Writter;2. Lansam în executie aplicatia Nero din meniul Start, submeniul Programs, submeniul Ahead Nero. Aceasta presupunând ca programul a fost instalat în pozitia lui implicita.

3. La deschidere programul Nero afiseaza un ecran de tipul unei casete de dialog cu mai multe pagini, vom închide aceasta fereastra prin apasarea tastei Escape.

4. Focarul va fi plasat în fereastra "File Browser" pe controlul TreeView al acestei ferestre.

5. Din meniul "File" vom deschide caseta de dialog simpla "New" care are scurtatura Control plus N.

6. În acest moment focarul va fi plasat într-o caseta de dialog cu mai multe pagini, pe un control de tip ListView din care putem allege tipul de CD ce va fi creat. Din aceasta lista se va allege, pentru un CD Data, optiunea "CD-ROM (ISO)". Cu ajutorul acestei casete de dialog stabilim tipul de CD ce va fi creat în continuare.

7. În continuare va trebuii sa definim daca pe CD-ul nostru vom crea mai multe sectiuni ori vom închide CD-ul la acest moment. Pentru aceasta va trebuii sa ne asiguram ca suntem cu focarul pe pagina de tab-uri numita "Multisession" prin citirea barei de titlu (cu ajutorul combinatiei de taste Insert plus tasta litera T), iar daca nu sa localizam focarul în cadrul respectivei pagini folosind combinatiile de taste de schimbare a paginilor într-o caseta de dialog cu mai multe pagini, anume combinatiile Control plus Tab (pentru urmatoarea pagina) si Control plus Shift plus Tab (pentru pagina precedenta).

Dupa localizarea paginii dorite, vom naviga cu ajutorul tastei Tab pâna pe controlul grup de butoane Radio numit "Multisession"; pâna la acest control este posibil sa întâlnim urmatoarele controale de tip buton Simplu numite "Wizard" si urmatorul "Open". Grupul de 3 butoane radio cuprinde:

-- Start Multisession Disc (care permite redeschiderea unei sesiuni noi pe CD);

-- Continue Multisessions Disc (continua o sesiune deja deschisa pe un CD); si

-- No Multisession (închide CD-ul si nu permite înscrierea si a altor sesiuni).

Obs.: Recomandabil este ca la momentul inscriptionarii unui CD-Data sa se strânga atâta informatie cât poate fi introdusa pe un CD, ca respectivul CD sa fie închis la momentul încheierii procesului de inscriptionare.

8. Dupa alegerea optiunii dorite se va apasa Enter pe butonul Simplu numit "NEW", care este urmatorul control al acestei casete de dialog, dupa sectiunea grupului de 3 butoane radio Multisession.

9. Dupa activarea butonului Simplu "New" focarul va fi mutat în cadrul ferestrei principale a programului Nero cu o noua fereastra deschisa, si anume fereastra dedicata CD-ului. Astfel acum avem pe ecran doua ferestre, una numita "File Browser" si una numita "ISO". Ambele ferestre prezinta doua controale, unul de tip TreeView si unul de tip ListView.

10. La acest moment avem focarul localizat pe fereastra numita "ISO" cu focarul în controlul TeeView, denumit automat de programul Nero "new". Acesta poate fi redenumit dupa dorinta utilizatorului prin selectarea optiunii "Rename" din meniul "Edit" dsau prin apasarea tastei fierbinti F2. Atunci se va deschide un câmp de editare în care putem scrie numele pe care dorim sa-l dam CD-ului nostru. Deci aici vom putea denumii CD-ul nostru asa cum este necesar sau cum dorim.

11. Dupa ce am denumit CD-ul, va trebuii sa activam fereastra numita "File Browser" pentru a localiza informatiile ce urmeaza a fi inscriptionate pe CD. Pentru a cicla între cele doua ferestre ale aplicatiei Nero ("ISO" si "File Browser") se va folosii combinatia de taste Control plus Tab. Dupa activarea ferestrei "File Browser" cu ajutorul controlului TreeView vom localiza directorul ce contine informatia dorita, iar în controlul ListView asociat vom avea listat continutul directorului selectat în controlul TreeView. Pentru a naviga între cele doua tipuri de controale vom folosii tasta Tab.

12. Apoi din acest control ListView vom selecta informatia care urmeaza a fi inscriptionata pe CD (dupa modalitatile clasice de selectie fie în ordine consecutiva, fie pe sarite) si o vom copia temporar în memoria Clipboard cu ajutorul combinatiei de taste Control plus C, sau folosind functia Copy din meniul "Edit".

13. Reîntorcându-ne pe fereastra "ISO" (fereastra CD-ului), vom plasa informatia (cu ajutorul combinatiei de taste Control plus V, sau prin functia Paste din meniul "Edit") în controlul ListView al CD-ului.

14. Pâna acum am pregatit compilatia care urmeaza a fi inscrisa pe CD. Pentru a pornii procesul de inscriptionare vom folosii caseta de dialog "Write" din meniul "File".

15. Dupa activarea acestei casete de dialog cu mai multe pagini, vom avea urmatoarele controale (în ordinea apasarii tastei Tab):

-- un control de tip ListView în care avem afisat tipul de CD ales a fi inscriptionat;

-- urmeaza butonul Simplu "Wizard";

-- urmeaza butonul "Medium Info" la activarea caruia sunt obtinute informatii despre tipul de CD ce urmeaza a fi creat, cantitatea de informatie ce urmeaza a fi inscriptionata etc;

-- urmeaza controlul caseta de marcare numita "Action Determine maximum speed" care în mod implicit nu este selectata (marcata);

-- urmatorul control este tot o caseta de marcare numita "Action Simulation" care de asemenea în mod implicit nu este selectata (marcata), iar prin marcarea acestei optiuni spunem programului ca înainte de inscrierea efectiva a informatiei pe CD sa realizeze o simulare, iar daca simularea este corecta de-a bea atunci sa înceapa si procesul de inscriptionare;

-- urmeaza controlul Caseta de Marcare numita "Action Write" prin a carei marcare (cu ajutorul tastei Spatiu) vom seta programul sa scrie pe CD;

n     urmeaza apoi controlul caseta de marcare "Action Finalize CD (No further writing possible!), prin a carei marcare spunem programului sa finalizeze CD-ul dupa inscriptionare astfel în cât alte actiuni nu mai sunt posibile pe viitor cu acest CD.

Obs.: Aceasta numai pentru CD-urile normale, întrucât CD-urile reinscriptibile se mai pot si sterge.

-- urmeaza apoi un control de tip ComboBox numit "Write Speed" unde se poate seta viteza de inscriptionare a unui CD;

-- urmatorul control este un câmp de editare numit "Number of Copies" în care  poate fi trecut numarul de copii ce se doreste a fi realizate la momentul respectiv;

-- urmatorul control este o caseta de marcare numita "Seamless Link" care în mod implicit nu este marcata;-- urmatorul control este tot o caseta de marcare numita "Use Multiple Recorder" care în mod implicit nu este selectata (marcata);

-- urmatorul control este o alta caseta de marcare numita "Do a virus check before burning" care de asemenea în mod implicit este nemarcata;

-- urmeaza butonul simplu "Write" prin activarea caruia se porneste procesul efectiv de inscriptionare (ardere) a unui CD; si

-- ultimul control este butonul Cancel care ar închide aceasta caseta de dialog fara a se pornii procesul de inscriptionare (ardere) a CD-ului.

16. Dupa activarea butonului Simplu "Write" pe ecran va fi afisata o caseta de dialog în care sunt afisate în permanenta informatii despre starea derularii procesului de inscriptionare a CD-ului.

17. Dupa terminarea procesului de inscriptionare programul Nero ne ofera un mesaj de confirmare asupra încheierii procesului, cu singura optiune, apasarea butonului Simplu "OK".

18. Dupa aceea se deschide o caseta de dialog noua cu mai multe controale, însa butonul simplu "Discard" este cel mai important, prin activarea caruia programul scoate afara din unitate CD-ul si focarul este reintors în fereastra principala a programului Nero, închizându-se totodata caseta de dialog.

19. Acum se poate parasii programul Nero fie prin comanda "Exit" din meniul "File", fie apelându-se la combinatia de taste standard a sistemului de operare Windows de închidere a aplicatiei curente, si anume Alt plus F4. La închidere ni se cere confirmarea daca vrem sa salvam ultimile configurari facute, iar optiunile disponibile sun butoanele Simple: Yes, No si Cancel. Evident ca vom selecta butonul simplu "No".

2.2. Inscriptionarea unui CD-Audio

Pentru realizarea unui CD-Audio se urmeaza pasii descrisi, cu diferenta ca în loc sa alegem optiunea de CD-Data, vom alege optiunea Audio-CD (vezi pasul 6, la 2.1.).

Obs.: În momentul inscriptionarii unui CD-audio este obligatoriu ca la sfârsitul procesului de inscriptionare CD-ul sa fie închis aceasta pentru a-l face sa fie recunoscut si de un CD-Player normal.

2.3. Copierea unui CD pe un alt CD

Pentru copierea unui CD se va alege optiunea CD-Copy, din lista de tipuri de CD-uri. Astfel, vom avea urmatoarele controale:

-- butonul simplu "Wizard";

-- butonul simplu "Medium info";

-- caseta de marcare "Action Write";

-- caseta de optiuni "Write speed";

-- câmpul de editare "Number of copies";

-- caseta de marcare "Seamless Link";

-- caseta de marcare "Use multiple recorders";

-- butonul simplu "Copy" prin activarea caruia se porneste procesul de copiere a CD-ului;

-- butonul "Cancel" prin activarea caruia se închide caseta de dialog.

Obs.: Înainte de momentul lansarii comenzii de copiere ambele CD-uri (adica CD-ul blanc, cât si CD-ul care se doreste a fi copiat) trebuie sa se afle deja în unitatile fizice respective.

3. stergerea unui CD-Re-Writable

Pentru aceasta actiune vom folosii caseta de dialog "Erase CD" din meniul "Recorder" a ferestrei principale a programului Nero. Deci pentru a realiza acest lucru faceti urmatorii pasi:

1. Se introduce CD-Re-Writable în unitatea de CD-Writer.

2. se închide caseta de dialog cu mai multe pagini "New Compilation".

3. Se deschide caseta de dialog "Erase CD" din meniul "Recorder".

4. Caseta prezinta urmatoarele controale în ordinea apasarii tastei Tab:

un prim control care contine 3 optiuni într-un control de tip ComboBox: "

--Quick-erase rewritable media" (prin alegerea careia spunem programului Nero sa stearga rapid informatia de pe CD fara a sterge însa si fisierele de sistem ale CD-ului);

---Full-erase rewritable media" (prin alegerea careia spunem programului sa stearga în întregime informatia de pe CD);

--Unclose the last session" ultima optiune se refera la redeschiderea sesiunii de lucru ".

-- urmatorul control este o caseta de marcare numita "Use multiple recorders" care în mod implicit nu este marcata;

-- urmatorul control este un control de tip ComboBox numit "Choose erase speed" prin intermediul caruia putem selecta viteza de stergere a CD-ului;

-- urmatorul control este butonul simplu "Erase" prin a carui activare se porneste procesul de stergere a informatiei de pe CD;

-- ultimul control este butonul simplu "Cancel" prin activarea caruia se închide aceasta caseta de dialog.

5. Pe tot parcursul desfasurarii procesului de stergere a unui CD, pe ecran este afisata o caseta de dialog de tip mesaj în care se arata timpul scurs si timpul ramas pâna la finalizarea acestui proces.

6. La finalizarea procesului de stergere focarul este reîntors în fereastra principala a aplicatiei Nero.

Document Info


Accesari: 4598
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )