Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PROGRAMUL DRAFT

Informatica


PROGRAMUL DRAFT



1.SCOPUL LUCRĂRII

Prezentarea programului pentru desenarea schemei electrice necesară în realizarea cablajului imprimat si verificarea funcsionării corecte a circuitului. Se vor utiliza comenzile pentru: căutarea în bibliotecile de componente, aducerea si amplasarea componentelor pe desen, realizarea conexiunilor între componente.

2.CONSIDERAsII TEORETICE

La execusia programului de desenare DRAFT, este afisat pe linia prompterului mesajul: Load file?. Pentru a începe un desen de schemă nou, se răspunde tastatând <CR>, iar pentru a încarca un desen anterior creat, se introduce numele fisierului (fără cale si cu extensia explicită .SCH), urmat de <CR>.

Dacă numele de fisier există, desenul este încărcat si afisat pe ecran. În caz contrar, pe linia prompterului apare mesajul: <<new worksheet>>, iar utilizatorul poate începe un desen nou.

1.Meniul comenzilor principale este următorul:

Again

Block

Conditions

Delete

Edit

Find

Get

Hardcopy

Jump

Library

Macro

Place

Quit

Repeat

Set

Tag

Zoom

Comenzile se pot executa în două moduri:

- se tastează prima literă din numele comenzii. Nu este necesar ca meniul de comandă să apară afisat pe ecran.

- se selectează comanda sau sub 11411t1916l comanda din meniu, mutând cursorul luminos si se apasă <CR>. Se apasă <ESC> pentru a abandona o comandă sau o subcomandă. Această manevră produce revenirea pe nivelul principal sau pe cel anterior, dintr-o subcomandă.

În continuare va fi utilizată nosiunea de obiect. Ea se referă la componente de bibliotecă, trasee, magistrale, joncsiuni, etichete, simboluri de pagină, module port, surse de alimentare, etc.

Pentru multe comenzi trebuie definită o zona din desen unde se doreste ca aceste comenzi să aibă efect. Când se selectează una dintre aceste comenzi, se folosesc subcomenzile lor Begin si End pentru a defini începutul, respectiv sfârsitul zonei, precum si tastele de deplasare ale cursorului. Odată suprafasa definită, se poate continua comanda care a fost selectată.

2.Descrierea comenzilor

2.1 Comanda Again repetă comanda de nivel principal anterior executată.

2.2 Comanda Block si subcomenzile sale permit manevrarea zonelor definite de pe desen. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Move

Drag

Fixup

Save

Get

Import

Export

Subcomanda Move mută un obiect sau o zonă de pe desen. Când aria este definită, DRAFT răspunde:

Place Find Jump Zoom escape

Subcomanda Drag mută obiectele mensinând continuitatea conexiunilor pentru trasee si magistrale (prin alungirea legăturilor). Se execută la fel ca si Move.

Subcomanda Fixup permite fixarea traseelor si magistralelor si le transformă în trasee ortogonale prin adăugare de segmente noi. DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Pick Find Jump Zoom escape

Se selectează Pick pentru a localiza cursorul. DRAFT returnează acest meniu de subcomenzi :

Drop End Find Jump Zoom escape

Se selectează Drop pentru a fixa noul traseu acolo unde se doreste. Dacă un nod are mai mult de un traseu sau o magistrală conectate, un submeniu permite selectarea tuturor traseelor (Drag All) sau numai a unui singur traseu sau magistrala (Pick one). Drag All permite alungirea tuturor traseelor sau magistralelor legate la un nod.

Pick One selectează un traseu sau magistrală din cele conectate la nod, pentru alungire. Dacă se selectează Pick One, DRAFT returnează:

Next

Previous

This

Traseul selectat este afisat cu linii întrerupte. Next selectează urmatorul traseu. Previous selectează traseul anterior. Se selectează This pentru a fixa traseul selectat sau afisat cu linii întrerupte. La fel se procedează si pentru magistrale.

Subcomanda Save memorează un grup de obiecte pentru duplicarea acestora pe o altă zonă a desenului. Selectând End după definirea zonei, obiectele din zona definită se salvează în memorie si se revine în meniul comenzilor principale.

Subcomanda Get reafisează obiectele salvate cu Save. DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Place Find Jump Zoom escape

Subcomanda Import poate reface si amplasa pe desenul curent obiecte salvate în alte fisiere. DRAFT răspunde cu mesajul: File to Import?. Se tastează calea si numele fisierului cu datele salvate si apoi<CR>. DRAFT răspunde:

Place Find Jump Zoom escape

Subcomanda Export poate salva într-un fisier o zonă definită din desenul curent. DRAFT răspunde: Export file name?. Se tastează calea si numele de fisiere pentru zona de salvat, apoi <CR>.

2.3 Comanda Conditions permite gestionarea memoriei disponibile pentru următoarele: pagina de desen, bufferul de ierarhii, bufferul de macrodefinisii. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

- Worksheet Memory Size: specifică dimensiunea în octesi a memoriei alocate pentru pagina de desen;

- Free Hierarchy Buffer: specifică memoria disponibilă în bufferul de ierarhii;

- Free Macro Buffer: specifică memoria disponibilă în bufferul de macrodefinisii;

- Free System Memory: specifică memoria disponibilă a calculatorului.

2.4 Comanda Delete permite stergerea obiectelor sau a blocurilor de obiecte. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Object

Block

Undo

2.5 Comanda Edit permite editarea etichetelor. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Edit Find Jump Zoom Escape

Pentru editarea unei etichete se pozisionează cursorul sub numele etichetei si se selectează Edit. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Name

Orientation

Larger

Smaller

Pentru editarea unui modul port se pozisionează cursorul în interiorul simbolului de modul port, si se selectează Edit. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Name

Type

Style

Pentru editarea surselor de alimentare se pozisionează cursorul pe sursă si se apelează subcomanda Edit. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Name Type Orientation

Pentru componente se permite editarea sau mutarea numelui componentei sau a valorii atasate acesteia. De asemenea se poate selecta o grupare de componente, o structură multicomponentă, aflată într-o bibliotecă, si se poate modifica orientarea simbolurilor. Pentru a edita o componentă se pozisionează cursorul în limitele simbolului componentei, si se selectează Edit. La selectarea comenzii Edit, DRAFT răspunde cu:

Reference

Part Value

Part field 1

Part field 2

Part field 3

Part field 4

Part field 5

Part field 6

Part field 7

Part field 8

Orientation

Dacă se editează un pachet de mai multe componente,se afisează pe linia prompterului: Which device?.

Pentru a edita informasiile din indicator, se pozisionează cursorul în interiorul indicatorului si se apelează Edit. Numele indicatorului se află în colsul dreapta jos al paginii. La apelul Edit, DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Revision Code

Title of Sheet

Document Number

Sheet Number

Number of Sheets

Organisation Name

Adress Lines

Size

Date

Revision History

2.6 Comanda Find localizează un sir de caractere aflat pe desen si pozisionează cursorul la obiectul care consine sirul căutat. sirul de caractere poate fi de orice lungime, reprezentând unul din următoarele elemente: module port, etichete, specificatori de referinsă, specificatori de valoare, nume de pagini de desen, surse de alimentare.

2.7 Comanda Get regăseste obiecte din baza de date a bibliotecii de componente si le amplasează pe desen. Există două modalităsi de regăsire a componentelor în bibliotecă:

- se selectează Get. DRAFT răspunde cu: Get ?. Se tastează numele obiectului asa cum apare el în directorul bibliotecii de componente. Dacă obiectul nu este găsit în bibliotecă, se afisează un mesaj de eroare pe linia prompterului. Se apasă <CR> pentru a afisa componenta pe ecran.

- se selectează Get. DRAFT răspunde cu: Get ?. Se apasă <CR>. DRAFT răspunde cu un meniu de subcomandă, afisând o listă a bibliotecilor de componente. Se selectează biblioteca din care se doreste extragerea unei componente.

Având componenta selectată si simbolul încadrat pe ecran, programul DRAFT răspunde cu următorul meniu:

Place Rotate Convert Normal Up Over Down Mirror Find Jump Zoom escape

Se mută simbolul unde se doreste amplasarea lui. Se pot utiliza aceste subcomenzi pentru a roti si amplasa componenta pe desen.

Subcomanda Place permite amplasarea componentei pe ecran.

Subcomanda Rotate roteste componenta cu 90 grade în sens invers acelor de ceas.

Subcomanda Normal se utilizează pentru a roti componenta în pozisie originală, asa cum se găseste ea în biblioteca de componente.

Subcomanda Up roteste componenta cu 90 grade, în sens invers acelor de ceas.

Subcomanda Over se utilizează pentru a roti o componenta cu 180 grade, în sens invers acelor de ceas.

Subcomanda Down se utilizează pentru a roti o componenta cu 270 grade, în sens invers acelor de ceas.

Subcomanda Mirror se utilizează pentru a obsine o imagine oglindită a componentei.

După ce se amplasează o componentă pe desen, DRAFT păstrează aceeasi componentă selectată. Astfel se permite amplasarea ei repetat, fără a mai fi nevoie să se reia procesul de selecsie. După ce se amplasează toate componentele, se apasă <ESC> pentru revenirea la nivelul comenzilor principale.

2.8 Comanda Hardcopy permite tipărirea unui desen la imprimantă sau într-un fisier. Comanda Hardcopy nu poate fi utilizată pentru iesirea pe plotter. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Destination

File Mode

Make Hardcopy

Width of Paper

2.9 Comanda Jump permite mutarea rapidă a cursorului la pozisii specifice de pe desen. Aceste pozisii pot fi: marcaje, locasii de grilă sau coordonate X-Y. DRAFT răspunde cu un meniu pe ecran, din care se pot selecta urmăroarele subcomenzi:

A Tag

B Tag

C Tag

D Tag

E Tag

F Tag

G Tag

H Tag

Reference

X-Location

Y-Location

2.10 Comanda Library permite afisarea directoarelor cu listele de componente si vizualizarea componentelor din bibliotecile configurate în DRAFT. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Directory

Browse

Subcomanda Directory permite selectarea unei biblioteci si afisarea directorului componentelor pe ecran, pe imprimantă sau într-un fisier. La selectarea subcomenzii, DRAFT răspunde cu un meniu sau afisează o listă a bibliotecilor configurate. Se selectează biblioteca dorită din meniu.

Subcomanda Browse permite vizualizarea consinutului unei biblioteci sau selectarea unei componente si afisarea ei pe ecran. Se selectează All Parts pentru a vizualiza toate componentele din biblioteca selectată sau Specific Parts pentru a vizualiza o anumită componentă.

2.11 Comanda Macro permite generarea, stergerea, inisializarea, listarea, scrierea si citirea macrodefinisiilor în si din fisiere. Aceste macrouri pot fi asociate la taste funcsionale, taste utilizate în combinasie cu <CTRL>, <SHIFT> sau <ALT>, sau butonul din mijloc al unui mouse cu trei butoane. DRAFT răspunde cu următoarele subcomenzi:

Capture

Delete

Initialize

List

Read

Write

2.12 Comanda Place permite amplasarea de trasee, magistrale, joncsiuni, intrări de magistrală, etichete, module port, linii de alimentare, linii întrerupte si desene ierarhizate pe schema electrică desenată. Programul DRAFT răspunde cu următoarele subcomenzi:

Wire

Bus

Junction

Entry (Bus)

Label

Module Port

Power

Sheet

Text

Dashed Line

Subcomanda Wire se utilizează pentru a amplasa trasee pe desen. Programul DRAFT răspunde cu următoarele subcomenzi:

Begin Find Jump Zoom escape

Pentru a desena un traseu se pozisionează cursorul pe desen la punctul de origine al traseului dorit. Se selectează Begin. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu:

Begin End New Find Jump Zoom escape

Se desenează traseul prin miscarea cursorului. Se selectează una din subcomenzi pentru a termina desenarea traseului. Selectând în mod repetat subcomanda Begin în timp ce se desenează traseul se poate redefini originea traseului atunci când acesta trebuie continuat la un unghi de 90 grade. Se continuă astfel desenarea traseului pâna la capătul final dorit. Pentru a încheia si a corecta traseul se va selecta una din subcomenzile End sau New. Având cursorul pozisionat pe capatul terminator al traseului se selectează End. La apelul acestei subcomenzi, după execusie programul revine în meniul comenzilor principale. Având cursorul pozisionat pe capătul terminator al traseului, se selectează New. Această subcomandă permite ramânerea în modul amplasare trasee si se revine în meniul:

Begin Find Jump Zoom escape

Subcomanda Bus este utilizată pentru a amplasa magistrale. Desenarea unei magistrale este identică cu cea a unui traseu (subcomanda Wire).

Subcomanda Junction permite legarea unor trasee si magistrale între ele. Joncsiunile se amplasează pe desen pentru a distinge o conexiune de o încrucisare. Dacă se doreste conectarea la un nod a mai mult de două trasee sau magistrale, se va amplasa întotdeauna o joncsiune la acel nod. Aceasta marchează faptul că nodul este o conexiune fizică. Dacă nu se plasează o joncsiune la intersecsia a două trasee sau magistrale, se interpretează intersecsia ca fiind o încrucisare fără legatură fizică. Pentru a amplasa o joncsiune pe desen se va selecta subcomanda Junction. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu:

Place Find Jump Zoom escape

Se pozitionează cursorul acolo unde se doreste amplasarea joncsiunii si se procedează precum în cazul subcomenzii Entry (Bus) descrisă mai jos.

Subcomanda Entry (Bus) permite amplasarea intrărilor de magistrală pe desen. Ele se utilizează pentru conectarea traseelor sau altor magistrale la o magistrală. La selectarea subcomenzii, DRAFT arată ultima conexiune de magistrală selectată, cu următorul meniu de subcomenzi:

Place / \ Wire Bus Find Jump Zoom escape

Subcomanda Place permite amplasarea unei conexiuni de magistrală. Se va selecta una din subcomenzile / sau \ pentru a alege unghiul de conectare la magistrală. Se va utiliza această subcomandă ori de câte ori un traseu iese sau intră într-o magistrală, pornind de la un alt obiect.

Subcomanda Bus se utilizează pentru a amplasa conexiuni de grosimea magistralei.Se va utiliza această subcomandă atunci când o magistrală face un ocol (la 90 grade) sau este legată de o altă magistrală.

Subcomanda Label crează o etichetă. O etichetă este un identificator plasat pe desen, pentru a lega semnale (trasee si magistrale) fără să le lege efectiv în mod fizic. Etichetele se pot amplasa orizontal sau vertical pe desen. Etichetele se amplasează pe trasee, magistrale sau membri de magistrale. Programul DRAFT răspunde: Label?. Se tastează numele etichetei apoi <CR>. Se afisează submeniul:

Place Orientation Value Larger Smaller Find Jump Zoom escape

Subcomanda Place permite amplasarea etichetei. După amplasare se revine la prompterul Label?, de unde se poate reveni în meniul comenzilor principale apăsând tasta <ESC>, sau se poate continua operasiunea de amplasare a unei alte etichete.

Subcomanda Orientation se utilizează pentru a schimba amplasarea etichetei: orizontal sau vertical.

Subcomanda Value se utilizează pentru revenirea la prompterul Label?. Din acest punct se poate modifica ultima etichetă introdusă.

Subcomenzile Larger sau Smaller se utilizează pentru a mări sau micsora mărimea numelui etichetei.

Subcomanda Module port crează un modul port care leagă semnale din fisiere ierarhii sau fisiere tip pagină, semnale care părăsesc desenul, cu semnale cu acelasi nume din alte pagini. Modulele port neprecizate (unspecified) sunt utilizate pentru transferul alimentării de la o schemă la alta. Modulele port pot fi conectate fie la trasee, fie la magistrale. Semnalele care ramân în interiorul paginii vor fi etichetate cu etichete. Programul DRAFT răspunde:

Module Port Name?. Se tastează numele modulului port la prompter, apoi <CR>. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi permisând specificarea tipului de modul port:

Input

Output

Bidirectional

Unspecified

Se va selecta Input dacă modulul port este utilizat la un semnal de intrare, Output dacă modulul port este utilizat la un semnal de iesire, Bidirectional dacă modulul port este atasat unui semnal bidirectional si Unspecified dacă modulul port se va utiliza pentru transmiterea alimentării de la o pagină la alta, sau pentru semnale fără importansă.

Dacă se selectează una din aceste subcomenzi DRAFT răspunde afisând numele modulului port pe ecran. Acesta poate fi deplasat după dorinsă înainte de amplasare. DRAFT afisează următorul meniu de subcomenzi:

Place Value Type Style Find Jump Zoom escape

Subcomanda Place se utilizează pentru a amplasa un modul port. Programul DRAFT va reveni la prompterul Module Port Name? si permite astfel amplasarea unui alt modul port. Se apasă <ESC> pentru revenirea în meniul comenzilor principale.

Subcomanda Power permite amplasarea conexiunilor de alimentare pe desen. Selectând subcomanda, simbolul alimentării este afisat, gata de a fi pozisionat si amplasat pe desen. DRAFT răspunde cu următoarele subcomenzi:

Place Orientation Value Type Find Jump Zoom escape

Se va selecta Orientation pentru a modifica orientarea simbolului. Se poate opta între subcomenzile:

Top

Bottom

Left

Right

Se va selecta Value pentru a modifica valorile utilizate. La prompterul Power value? se va sterge afisarea anterioară si se va tasta nouă valoare.

Se selectează Type pentru a modifica reprezentarea simbolului de alimentare. Se poate opta între subcomenzile:

Circle

Arrow

Bar

Wave

adică: cerc, săgeată, bară sau undă.

Subcomanda Sheet permite crearea de desene structurate ierarhic, utilizând simboluri pentru pagina de desen. Simbolul de pagină, reprezentând o pagină de desen într-o ierarhie, consine nume de legături utilizate pentru a interconecta desenul prezent si pagina reprezentată prin simbol.

Subcomanda Text permite introducerea unui text. Textul este un comentariu, util pentru a amplasa date despre actualizarea desenului, toleranse si alte informasii utile pe desen. La fel ca si etichetele, textele se pot amplasa orizontal sau vertical pe desen.

Subcomanda Dashed Line este identică ca si mod de execusie cu subcomanda Wire. Singura deosebire dintre ele constă în faptul că linia desenată este întreruptă si nu continuă.

2.13 Comanda Quit permite: intrarea sau iesirea în si din desenele ierarhice, încărcarea, actualizarea si scrierea în fisiere, stergerea desenului, întreruperea cu iesire în DOS si abandonarea editării. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu de subcomenzi:

Enter Sheet

Leave Sheet

Update File

Write to File

Initialize

Suspend to DOS

Abandon Edits

PSpice

Probe

Parts

2.14 Comanda Repeat repetă ultimul obiect sau etichetă amplasată pe desen. Repetările sunt definite în comanda Set Repeat Parameters.

2.15 Comanda Set permite modificarea stării unei opsiuni. Programul DRAFT răspunde cu următorul meniu:

Auto Pan

Backup Files

Drag Buses

Error Bell

Left Button

Macro Prompts

Orthogonal

Show Pins

Tile Block

Worksheet Size

X,Y Display

Grid Parameters

Repeat Parameters

Visible Lettering

2.16 Comanda Tag identifică si memorează locasii pe desen, care sunt specificate de pozisia cursorului. Se pot preciza 8 pozisii (de la A la H) si acestea pot fi utilizate ca destinasii pentru comanda Jump. Fiecare asemenea pozisie este invizibilă atunci când este precizată pe ecran si nu este salvată împreuna cu desenul.

2.17 Comanda Zoom permite apropierea sau îndepărtarea ferestrei de vizualizare de desen, modificând astfel limitele de detaliere în examinarea desenului. Se pot selecta 5 nivele de detaliere.

3.MERSUL LUCRĂRII

3.1 Salvarea, mutarea, multiplicarea si copierea unor blocuri

Subcomanda Block permite manevrarea unor zone definite de pe desen.

Pentru a muta un obiect sau o zonă de pe desen se utilizează subcomanda Move. Mai întâi se defineste aria dorită: se selectează Begin, se înconjoară aria si apoi se selectează End. Când aria este definită, DRAFT răspunde:

Place Find Jump Zoom escape

Pentru a plasa obiectele închise si intersectate de aria astfel definită în noile pozisii pe desen, se selectează Place. Ecranul este redesenat amplasând obiectele astfel mutate.

Subcomanda Save memorează un grup de obiecte pentru duplicarea acestora pe o alta zonă a desenului. Se selectează End după definirea zonei, obiectele din zona definită se salvează în memorie si DRAFT revine în meniul comenzilor principale.

Subcomanda Get reafisează obiectele salvate cu Save. Selectând Get, programul DRAFT returnează:

Place Find Jump Zoom escape

Pe ecran apare o casetă consinând obiectele anterior salvate si cursorul atasat la capătul ei. Se mută caseta în pozisia dorită. Se amplasează obiectele pe desen utilizând subcomanda Place. Se poate continua amplasarea obiectelor salvate utilizând Get, sau apăsând <ESC> se revine în meniul comenzilor principale.

3.2 Editarea valorilor simbolurilor

Selectând comanda Edit programul DRAFT răspunde cu următorul meniu:

Edit Find Jump Zoom Escape

Editarea etichetelor

Se pozisionează cursorul sub numele etichetei si se selectează Edit. Pentru a edita numele etichetei se selectează Name. În acest caz numele etichetei apare pe linia prompterului. Se sterge numele vechi utilizând tasta <BACKSPACE>, apoi se tastează noul nume pe linia prompterului si se apasă <CR> pentru amplasarea numelui pe desen.

Pentru a stabili orientarea, scrierea verticală sau orizontală a etichetei, se selectează Orientation. Opsiunile Larger si Smaller măresc, respectiv micsorează dimensiunea caracterelor ce reprezintă numele etichetei.

Editarea modulelor port

Pentru editarea unui modul port se pozisionează cursorul în interiorul simbolului de modul port, si se selectează Edit. Se selectează Name pentru editarea numelui modulului port. La apelul Name numele modulului port apare pe linia prompterului după Module Port name?. Se sterge numele vechi cu tasta <BACKSPACE>, si se tastează noul nume, apoi se apasă <CR> pentru amplasarea lui pe pagina de desen.

Se selectează Style pentru a modifica tipul de modul port. Alternativele sunt:

Right pointing

Left pointing

Both pointing

Neither pointing

echivalente cu tipurile input, output, bidirectional sau unspecified. Se utilizează <ESC> pentru a abandona editarea unui modul port si revenirea în prompterul subcomenzii Edit.

Editarea surselor de alimentare

Pentru editare se pozisionează cursorul pe sursă si se apelează subcomanda Edit. Se selectează Name pentru a edita numele sursei de alimentare. Numele vechi al sursei apare pe ecran după prompterul Power Name?. Tasta <BACKSPACE> asigură stergerea lui. Se tastează noul nume urmat de <CR>.

Se selectează Type pentru a schimba tipul sursei. Se selectează Orientation pentru a modifica orientarea la: vârf, bază, stânga sau dreapta.

Editarea componentelor

Programul permite editarea sau mutarea numelui componentei sau a valorii atasate acesteia. De asemenea se poate selecta o grupare de componente,o structură multicomponentă, aflată într-o bibliotecă, si se poate modifica orientarea simbolurilor. Pentru a edita o componentă se pozisionează cursorul în limitele simbolului componentei, si se selectează Edit. În continuare sunt descrise subcomenzile editării componentelor:

Subcomanda Reference se utilizează pentru a edita sau muta simbolurile de referire ale componentelor amplasate pe desen. Programul DRAFT răspunde:

Name

Location

Visible

Se selectează Name pentru a edita numele unui simbol de componentă. Dacă componenta are un simbol asociat, acesta este afisat pe linia prompterului. Se sterge numele vechi cu tasta <BACKSPACE> si se introduce noul nume de simbol apoi se apasă tasta <CR>.

Se selectează Location pentru a modifica pozisia simbolurilor pe desen. DRAFT afisează luminos simbolul si valoarea asociată componentei si returnează:

Place Find Jump Zoom escape

Se poate muta simbolul componentei oriunde pe desen utilizând cursorul. Pentru amplasarea simbolului în noua pozisie se selectează Place.

Se selectează Visible pentru a vizualiza sau nu, pe desen, numele simbolului asociat componentei.

Subcomanda Part value se utilizează pentru a edita sau muta valorile asociate componentelor. DRAFT returnează:

Name Location Visible

Se procedează în continuare ca si la subcomanda Reference.

Subcomanda Part field 1 ... Part field 8.

În afara informasiilor despre o componentă cuprinse în Part value, în mod identic, se pot memora si alte informasii suplimentare, dacă se doreste aceasta, prin intermediul a maxim 8 zone, numerotate de la 1 la 8. Acestora li se poate asocia un nume dorit de către utilizator. Pot fi utilizate una, mai multe sau nici una din aceste zone. Se lucrează cu ele identic cu Part

value, cu acelasi submeniu de comenzi.

Subcomanda Orientation permite reamplasarea unei componente. DRAFT răspunde:

Rotate Normal Up Over Down Mirror Zoom escape

Subcomanda Which Device apare numai la editarea unui pachet multicomponentă. Se poate selecta orice componentă din acest pachet utilizând Which Device?. Se selectează numărul corespunzător care reprezintă componenta din pachet.

Editarea indicatorului

Pentru a edita informasiile din indicator, se pozisionează cursorul în interiorul indicatorului si se apelează Edit. Numele indicatorului se află în colsul dreapta jos al paginii.

3.3 Corectarea schemei

Pentru stergerea unui obiect de pe desen se va folosi subcomanda Delete Object. Se selectează Object, programul DRAFT afisează:

Delete Find Jump Zoom escape

Se plasează cursorul pe obiectul care trebuie sters, apoi se selectează subcomanda Delete. Dacă cursorul selectează mai multe obiecte DRAFT răspunde: Delete Which Object?. DRAFT afisează o listă cu obiectele de eliminat. Se selectează obiectul din meniu si se sterge.

Subcomanda Delete Block se utilizează pentru a sterge o zonă de pe desen. După ce s-a definit zona de sters, obiectele din interior sau cele intersectate de cadrul zonei definite vor fi sterse, la executarea subcomenzii End. DRAFT revine în meniul comenzilor principale.

Subcomanda Delete Undo poate restaura obiecte sterse accidental de pe desen la ultima execusie a comenzii Delete.

3.4 Utilizarea comenzilor din meniul Quit

Subcomanda Enter Sheet permite intrarea într-o pagină de desen ierarhizat.

Subcomanda Leave Sheet se utilizează pentru a iesi dintr-un desen ierarhizat. Pe nivelul superior se va selecta subcomanda Leave Sheet.

Subcomanda Update File este utilizată pentru a salva într-un fisier, ultima sesiune de desenare. Dacă desenul curent a fost anterior încarcat dintr-un fisier, acel fisier este actualizat. Dacă desenul curent nu are un nume, DRAFT răspunde cu Write to File?. Se va tasta numele fisierului destinasie urmat de <CR>.

Subcomanda Write File permite salvarea desenului curent, într-un fisier precizat de utilizator. La apelul subcomenzii, DRAFT răspunde Write to File?. Se va tasta calea si numele de fisier dorit, urmat de <CR>. DRAFT revine în meniul subcomenzii Quit. Se tastează <ESC> pentru revenirea la meniul comenzilor principale.

Subcomanda Initialize permite fie încarcarea unui fisier desen, fie stergerea întregului fisier care consine desenul curent. Pentru a îndeplini aceste sarcini, se va selecta subcomanda si se va urma una din cele două proceduri subliniate mai jos.

Dacă exista obiecte pe desen, DRAFT răspunde Are you sure? Yes or No. Se va selecta No pentru a abandona subcomanda Initialize si a reveni la meniul comenzilor principale. Se va selecta Yes pentru a sterge desenul.

Cu un desen vid, DRAFT răspunde Load File?. Se va tasta calea si numele fisierului de încărcat, urmat de <CR>. Dacă fisierul există, desenul este încarcat si afisat. Dacă fisierul nu există, DRAFT răspunde <<new worksheet>>. Se tastează <ESC> pentru revenirea în meniul comenzilor principale.

Subcomanda Suspend to DOS permite întreruperea temporară a desenării si a programului DRAFT, salvarea desenului în memorie si reîntoarcerea în DOS. Odată programul DRAFT suspendat, se pot executa alte funcsii DOS sau chiar alte programe în măsura în care spasiul de memorie rămas permite aceasta. La subcomanda Suspend to DOS, DRAFT îsi întrerupe operasiile, încarcă interpretorul de comenzi DOS si adaugă un nou promter la prompterul DOS. DRAFT este întrerupt temporar, dar ocupă o parte din memorie. Pentru revenirea în DRAFT se tastează Exit la prompterul DOS. DRAFT se reîncarcă si desenul care a fost întrerupt reapare din nou pe ecran.

Subcomanda Abandon Edits se va selecta pentru a părăsi DRAFT si a reveni în sistemul de operare. Dacă au fost amplasate obiecte de la ultima actualizare, DRAFT răspunde: Are You sure? Yes or No, în meniul de subcomandă. Se va selecta No pentru abandonarea subcomenzii. Se va selecta Yes pentru abandonarea sesiunii de lucru si revenirea în sistemul de operare.

4.CONsINUTUL REFERATULUI

Listingul pentru schema electrică sau fisierul nume.sch unde nume reprezintă numele studentului.


Document Info


Accesari: 1872
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )