Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Retea de calculatoare locala

Informatica
Retea de calculatoare locala

Necesar :

doua calculatoare dotate cu cite o placa de retea de tip UTP 10/100
doua mufe

cablu egal cu distanta dintre calculatoare (max 100m)

se mai recomanda si un switch, daca distanta e prea mare (>100m) intre calculatoare si pentru a avea siguranta transmisiei datelor (pentru a nu pierde pachete de date)

Cablu se mufeaza in doua feluri:

daca nu exista switch se mufeaza cross;

daca exista hub sau switch se mufeaza normal.

Avem nevoie de doua mufe RJ45,cum sunt alea de tel. numai ca sunt un pic mai mari si au 8 pini. Cablul trebuie sa fie UTP Cat 5:

este format din patru perechi torsadate;

fiecare pereche are cite o culoare de baza;

cele patru culori sunt : portocaliu, verde, albastru si maro

Daca avem switch, in partea cealalta a cablului se mufeaza la fel. Daca nu exista switch, se mufeaza 1 cu 3 si 2 cu 6 (firul de la pinul 1 ajunge la pinul 3, iar firul de la pinul 2 ajunge la pinul 6 ).

Avantajul switch-ului este ca se pot conecta mai multi la retea in functie de numarul porturilor, spre deosebire de un cablu cross caz in care nu putem pune decit doua calculatoare in retea.

NOTA ! Reteaua nu foloseste decit doua perechi de cablu: 1 cu 2 si 3 cu 6. Perechile 4 cu 5 si 7 cu 8 nu sunt folosite. Dupa ce mufam cablu si introducem mufele in placile de retea, se poate porni la configurarea retelei - adica a sistemului de operare .Sa trecem la partea de soft!Dupa ce pornim calculatoarele si conectam cablul (in cazul in care avem switch putem vedea de la pornirea calculatoarelor ca e ok prin verificarea switch-ului). Orice switch are pentru fiecare port cite un led.

Daca led-urile cu porturile ocupate se aprind, inseamna ca switch-ul "vede" calculatoarele => inseamna ca sunt ok cablurile (in principiu si placile de retea detin cite un led pentru activitate, care se "aprind" o data cu pornirea calculatorului).

Elemente de configurare software.Partea de soft cuprinde instalarea protocoalelor si verificarea legaturii. Ne ducem la Network si dam click dreapta Properties. Aici avem Configuration, rubrica unde se adauga protocoalele de care avem nevoie. In continuare mergem la Add->Protocol.Pentru a inceput, ca sa verificam ca reteaua e ok se instaleaza protocolul TCP/IP .Cum facem acest lucru efectiv? Ne ducem la Add, de unde se selecteaza Protocol

Dupa ce selectam Protocol, alegem optiunea Add. Pentru ca noi avem sistemul de operare Windows, se selecteaza in partea stinga Microsoft iar in partea dreapta vor fi listate protocoalele compatibile cu Windows. Se selecteaza TCP/IP si apoi OK (si pentru protocolul IPX/SPX la fel se instaleaza - acest protocol este folosit foarte des la jocuri in retea).

Se asteapta pina se instaleaza protocolul (aici sistemul va cere -sau nu- kitul de instalare pentru a-si mai lua citeva resurse necesare TCP/IP. De exemplu *.dll, *.vxd).Dupa ce se instaleaza, se da click pe TCP/IP si apoi Properties. Se selecteaza Specify an IP address si se scrie o adresa de IP din clasa "falsa" (192.168.x.x).

NOTA! Nu se da aceeasi adresa la toate calculatoarele, ci diferite.EX: Calculatorul A - adresa IP: 192.168.0.21,Calculatorul B - adresa IP: 192.168.0.22 Calculatorul C - adresa IP: 192.168.0.23. La Submask, se scrie: 255.255.255.0 la toate calc. -pentru a se putea vedea in retea toata clasa.

Ca in orice retea, trebuie sa ii dam un nume. Ne ducem la Identification pentru a personaliza reteaua si dam un nume Calculatorului. Computer name: cum vrei sa se numeasca calculatorul tau. Workgroup: se da un nume retelei (la toate calculatoarele este acelasi).

Dupa ce am instalat protocoalele se restarteaza calculatorul. Prima proba se face in promtarul de Dos sau se da comanda ping 192.168.0.x.Adica se da ping pe calculatorul din retea (se scrie adresa IP a calculatorului cu care vrem sa comunicam).


Document Info


Accesari: 2640
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )