Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Serializarea obiectelor

Informatica


Serializarea obiectelor

Facilitatile legate de serializare/deserializare apar īn pachetul java.ioNecesitatea serializarii si deserializarii obiectelor

Īn multe situatii apare necesitatea ca unul sau mai multe obiecte sa poata fi memorate pentru a fi folos 828t1923i ite si dupa īncheierea aplicatiei care le-a creat. Pentru aceasta starea lor trebuie salvata īntr-un mod care sa permita refacerea lor ulterioara. Java ofera mecanismele de serializare si deserializare, care realizeaza tocmai salvarea, respectiv refacerea obiectelor. Una dintre aplicatiile evidente ale acestor mecanisme consta īn serializarea obiectelor pe un sistem, urmata de transmiterea lor la distanta si deserializarea lor pe o noua masina gazda pentru a fi folosite īn continuare.

Serializarea consta īn memorarea, īntr-un anumit format, a starii obiectelor īntr-un tablou de octeti sau īntr-un fisier. Acestea au un caracter serial: pot accepta numai secvente de octeti. De aici deriva denumirile de serializare/deserializare. Mai este evident ca vor fi folosite operatii de intrare/iesire la nivel de octet.

Facilitatea ca obiectele sa poata "supravietui" si dupa teminarea executarii programului care le-a creat se mai numeste persistenta datelor.

Īn cele ce urmeaza ne vom īndrepta atentia īn special asupra fisierelor ca fluxuri pentru salvarea/restaurarea obiectelor.

Īn exemplele care urmeaza vor presupune ca serializarea se va face īn cadrul unui director, iar deserializarea se va realiza din alt director. Ele vor fi numite ad-hoc director sursa si director destinatie si nu sunt neaparat distincte.

Un prim exemplu

Exemplul 1. Directorul sursa contine clasa Angajat

import java.io.*;

public class Angajat implements Serializable

public void print()

si clasa Serial1

import java.io.*;

public class Serial1

Facem deocamdata abstractie de continutul comentariilor de sfārsit de linie.

Clasa ObjectOutputStream extinde clasa abstracta OutputStream. Prin invocarea metodei writeObject se realizeaza serializarea (īntr-un mod standard) a obiectelor create si scrierea rezultatului serializarii īn fluxul de iesire.

Clasa Angajat implementeaza interfata Serializable. Prin abuz de limbaj vom numi clasa serializabila o clasa ce implementeaza aceasta interfata. Sa retinem ca numai instantele unei clase serializabile pot fi serializate.

Mai observam ca un flux de serializare poate contine mai multe obiecte.

Presupunem īn continuare ca īn directorul destinatie apar (de exemplu au fost copiate) fisierele Angajat si Serial, precum si urmatoarea clasa, al carei nume este tot Serial

import java.io.*;

public class Serial2

Clasa ObjectInputStream extinde clasa abstracta InputStream. Prin invocarea metodei readObject se realizeaza deserializarea (īntr-un mod standard) a obiectelor din fluxul de intrare.

Metoda readObject īntoarce un obiect de tipul Object, ceea ce face necesara conversia explicita la tipul Angajat

Sa observam ca la iesire, īn dreptul numelui firmei apare null. Aceasta se datoreaza faptului ca īn mecanismul de serializare nu sunt incluse si cāmpurile statice. Explicatia consta īn aceea ca serializarea se refera la obiecte, iar cāmpurile statice sunt variabile de clasa.

Daca comentariile de sfārsit de linie din clasele de mai sus devin instructiuni efective, atunci si cāmpul static firma va fi inclus īn procesul de serializare. Drept urmare, la iesire va aparea si numele firmei.

Un cāmp declarat cu transient acest modificator nu va fi inclus īn procesul de serializare. Aceasta corespunde de exemplu situatiei īn care la deserializare el nu mai este folosit. Daca pentru un anumit obiect dorim totusi sa transmitem si acest cāmp, va trebui sa o facem explicit, la fel ca pentru cāmpurile statice.

Ce se transmite la serializare?

Raspundem partial, mentionānd ca nu sunt transmise:

- cāmpurile statice si cele cu modificatorul transient

- corpurile metodelor: este transmisa numai signatura lor.

Exemplul 2. Serializam un obiect al urmatoarei clase:

import java.io.*;

public class UnuC implements Serializable

void print()

Daca la deserializare īn directorul destinatie īn metoda print a clasei UnuC īnlocuim (x+y) prin (x*y), iar obiectul de tipul UnuC obtinut prin deserializare invoca aceasta metoda, la iesire va aparea produsul (si nu suma) celor doua cāmpuri.

Īntrebare: Cāte obiecte sunt serializate la serializarea unui obiect?

Intervine notiunea de graf asociat unui obiect. Graful asociat unui obiect consta din obiectul respectiv, dar si din obiectele referite direct sau indirect de el.

La serializarea unui obiect este serializat īntregul graf asociat obiectului respectiv. Aceasta facilitate este foarte utila si este ilustrata īn continuare.

Exemplul 3. Serializarea unei liste circulare.

Directorul sursa contine clasa element

import java.io.*;

class element implements Serializable

element(char ch)

void creare()

u.leg = p;

}

element adaug(char ch)

String parcurg(element x)

precum si clasa Lista1

import java.io.*;

public class Lista1

Metoda principala a clasei Lista1 construieste o lista īnlantuita circulara formata din caracterele citite de la intrare pāna la īntālnirea caracterului . Capul listei apare īn cāmpul static p al clasei elem. La serializarea lui p sunt de fapt serializate toate elemetele (obiectele) din lista, adica īntreg graful asociat acestui obiect.

Īntr-adevar, daca īn directorul destinatie includem clasa element si urmatoarea clasa Lista2

import java.io.*;

public class Lista2

atunci la executarea metodei principale vor fi listate toate elementele listei.

Exemplul de mai sus arata ca serializarea "nu se īncurca" daca un obiect din graful asociat se autorefera. Sa mentionam ca īn acest caz mecanismul de serializare "memoreaza" o singura data un astfel de obiect.

Interfete si clase folosite la serializare/deserializare

Interfata Serializable

public interface Serializable

Interfata nu are nici metode, nici cāmpuri. Rolul sau este de a autoriza serializarea si deserializarea instantelor sale.

Clasele ce extind aceasta interfata sunt automat serializabile. La serializarea grafului asociat unui obiect, daca un obiect din acest graf nu este serializabil, atunci va fi lansata exceptia NotSerializableException

Clasa ObjectOutputStream

public class ObjectOutputStream extends OutputStream

implements DataOutput,ObjectOutput

Un flux de iesire ce instantiaza aceasta clasa permite scrierea de date primitive si de grafuri asociate unor obiecte īntr-un mod standard, care permite reconstituirea lor folosind metodele clasei ObjectInputStream

Clasa ObjectInputStream

public class ObjectInputStream extends InputStream

implements DataInput, ObjectInput

La deserializare sunt alocate noi adrese, prevenindu-se astfel scrierea peste obiecte existente. Drept urmare, serializarea si deserializarea pot fi realizate īn cadrul aceluiasi program, fara "pericolul" ca obiectul serializat si cel obtinut prin deserializare sa aiba aceeasi adresa.

La invocarea metodelor writeObject si readObject pentru un obiect se verifica daca obiectul ce trebuie serializat/deserializat este o instanta a unei clase ce contine aceste metode. Īn caz afirmativ, se īntreprind actiunile de mai sus, iar īn caz contrar se īntreprinde actiunea standard.


Document Info


Accesari: 4846
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )