Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Servicii XP-Optimizare

Informatica


Servicii XP-Optimizare

Cel mai popular sistem de operare este, la ora aceasta, Windows XP. Trecand de epoca Windows 95 si 98 si intrand in forta in era NT, Microsoft a facut o treaba buna. Desi vechiul Windows NT 4.0 era bun si fiabil, acesta era mult prea restrictiv pentru a deveni un sistem de operare pentru mase. Windows 2000 a initiat iar Windows XP a desavarsit trecerea la un sistem de operare modern si solid.
Microsoft a ales pentru instalarea de Windows XP o configuratie generica, care nu ar trebui sa creeze nici un fel de probleme. Din pacate, pentru marea parte a utilizatorilor, aceasta inseamna doar un consum nejustificat de memorie si de CPU time.
Configuratia urmatoare este un ghid primar pentru optimizarea serviciilor XP pentru o performanta maxima si consum minim de memorie. Acest ghid este valabil pentru Windows XP Service Pack 2 cu updateurile la zi, incarcarea memorie dupa pornire, fara nici un alt program rezident, fiind de aproximativ 75MB RAM. Configuratia rezultata este compatibila cu majoritatea sistemelor care functioneaza singure sau intr-o retea simpla, fara domeniu NT sau Active Directory.
Configurarea serviciilor se face prin pornirea consolei de management "services.msc" care se poate accesa din meniul Run.
Acestei configuratii i se pot aduce imbunatatiri, lista urmatoare avand doar titlul de ghid de start in optimizare. Eventualele incompatibilitati care pot aparea in configuratii software si hardware mai exotice nu pot cadea in responsabilitatea siteului sau a revistei XtremPC.

.net runtime optimization service
Necesar pentru aplicatiile scrise in .net. Este instalat de Visual Studio sau de alte aplicatii. Uneori se poate intampla sa genereze o incarcare de 100% a procesorului complet nejustificata.
Manual

Alerter
Necesar pentru a primi alerte din partea administratorului de retea intr-un domeniu NT. Nu este necesar intr-o retea fara domeniu.
Disable

Application layer gateway service
Necesar pentru functionarea unor plugin-uri pentru Windows Firewall si Internet Connection Sharing. Cum aplicatii care sa ruleze astfel si sa necesite prezenta lui nu prea exista, acesta se poate opri.
Disable

Application management
Este un serviciu folosit in instalarea sau configurarea de aplicatii, executand operatiunile de Assign, Publish, si Remove. Este utilizat de Control Panel pentru "Add/remove control panel"
Manual

ASP.net state service
Folosit de aplicatiile pentru Internet scrise in .net; folosit de Internet Information Server.
Manual

Automatic updates
Acest serviciu este necesar pentru rularea WindowsUpdate, atat in modul automat cat si in cel manual. Din nefericire acesta consuma memorie inutil, optiunea cea mai buna este oprirea lui si pornirea doar in cazul actualizarii sistemului de operare. Pentru aceata operatiune trebuie schimbat atat modul de pornire (in Automatic) cat si 11211q161l porni manual serviciul.
Disabled

Background intelligent transfer service
Este un serviciu care se ocupa de transferul datelor de pe Internet folosind latimea de banda libera. Este necesar pentru Windows Update.
Manual

Clipbook
Este ruda mai mare a cunoscutului Clipboard, continutul lui putand fi partajat in retea. daca nu se intentioneaza utilizarea unor astfel de facilitati e recomandata oprirea lui.
Disabled
COM+ event system
Este un manager pentru evenimentele semnalate prin System Event Notification Service (SENS) de catre aplicatiile care folosesc Component Object Model (COM). Desi denumirea este criptica si pare neimportanta, este un serviciu important
Automatic

COM+ system application
Este serviciul care controleaza COM+ event system, urmareste si controleaza obiectele Component Object Model (COM). De asemenea este un serviciu care nu este recomandat sa fie oprit definitiv
Manual

Computer browser
Mentine lista computerelor din retea pentru a le face vizibile in Network Neighbourhood. Daca exista un singur computer sau nu se foloseste reteaua in modul de clasic de rasfoire, utilizandu-se doar maparea discurilor din retea, atunci acest serviciu nu este util.
Disabled

Cryptographic services
Mentine si actualizeaza lista certificatelor pentru drivere, aplicatii si altele.
Manual

DCOM server process launcher
este un manager pentru lansarea proceselor DCOM
Automatic

DHCP client
Face cereri, aloca si actualizeaza IP-ul in cadrul retelelor cu DHCP. A nu se opri daca exista dial-up, ADSL cu DHCP, LAN cu DHCP, VPN, PPPoE, PPPoA. Daca exista IP fix se poate opri definitiv.
Disabled

Distributed link tracking manager
Urmareste stergerea, mutarea si redenumirea fisierelor pe o partitie NTFS. Functionarea lui este conditionata de existenta unui domeniu NT sau Active Directory. In lipsa lor se poate opri.
Disabled

DNS Client
Functionarea lui este necesara in cazul computerelor autentificate in cadrul unei retele cu domeniu NT sau Active Directry. In cazul unui calculator izolat sau al unei retele simple acesta se ocupa doar de DNS cache. Oprirea lui se soldeaza cu mai multe accese catre serverul DNS dar sistemul de operare nu va mai pastra informatii neactualizate.
Automatic

Error reporting service
Manager pentru mesajele de eroare generate de aplicatii si servicii. Oprirea lui elimina ecranul care atentioneaza utilizatorul despre posibilitatea raportarii catre Microsoft a erorii intervenite.
Disabled

Event log
Este serviciul care tine o jurnalizare a evenimentelor intervenite in functionarea sistemului de operare, a serviciilor si aplicatiilor.
Automatic

Fast user switching compatibility
Acest serviciu se ocupa de managementul aplicatiilor folosite intr-un mediu cu mai multi utilizatori. este folosit doar daca este utilizata si facilitatea Fast User Switch. Daca aceasta facilitate nu este folosita, recomandarea este de oprire a lui.
Disabled

Help and support
Este managerul pentru sistemul de Help imbunatatit din Windows XP. Daca acest sistem de ajutor nu este utilizat, este recomandata oprirea lui.
Disabled


HTTP SSL
Acest serviciu este necesar pentru conectarea cu un server care foloseste protocolul HTTPS ( HTTP Securizat cu SSL). Chiar daca nu se foloseste browserul Internet Explorer si deci nici rutinele interne ale acestuira, nu se recomanda oprirea lui definitiva.
Manual

Human interface device access
Acest serviciu asigura suportul pentru tastaturi, mousi sau periferice pentru jocuri. Marea parte a acestor echipamente functioneaza fara el, daca dupa oprirea lui nu apar probleme cu aceste periferice este recomandata oprirea lui definitiva.
Disabled

IMAPI CD burning COM service
Este modulul care permite scrierea de cd-uri direct din explorer (drag-n-drop). Daca se folosesc aplicatii de scriere de sine statatoare este recomandata oprirea lui, acesta cauzand uneori probleme cu aceste aplicatii.
Disabled

Indexing service
Este conceput pentru indexarea fisierelor aflate pe haddisk-ul local sau in retea. Din pacate beneficiile lui sunt subminate de consumul de procesor destul de mare si caracterul necontrolabil al activitatii lui.
Disabled

IPSEC services
Necesar pentru conexiuni VPN sau in autentificarea in domenii NT, fiind necesar pentru functionarea Windows Update.
Manual

Logical disk manager
Este un serviciu necesar pentru detectia si montarea haddisk-urilor noi iar in cazul in care se folosesc volume dinamice este indispensabil. Acesta trimite aceste apeluri catre Logical Disk Manager Administrative
Automatic

Logical disk manager administrative service
Acest serviciu este partenerul celui anterior, setarea recomandata este cea de pornire manuala.
Manual

Machine debug manager
Apare dupa ce se instaleaza suita Microsoft Office si foloseste la debuggingul scripturilor Visual Basic, fiind inutil unui utilizator obisnuit.
Disabled

Messenger
Acest serviciu este folosit pentru trimiterea de mesaje din retea catre un alt calculator. Deoarece este folosit intens pentru trimiterea de mesjae de spam, este recomandata oprirea lui. Nu are legatura cu aplicatia Windows Messenger.
Disabled

MS software shadow copy provider
Este utilizat doar de aplicatia Microsoft Backup. Daca aceasta nu este folosita atunci utilitatea lui este nesemnificativa.
Disabled

Net Logon
Acest serviciu este folosit in cadrul unui domeniu NT sau Active Directory si se ocupa de transmiterea catre server a autentificarilor necesare. Daca nu exsita un domeniu NT atunci acest serviciu devine inutil
Disabled

Net Meeting remote desktop share
Serviciul este utilizat de aplicatia NetMeeting in scopul partajarii unor resurse in cadrul retelei. Daca nu exista intentia de a folosi aceasta aplicatie este recomandata oprirea lui definitiva.
Disabled


Network Connections
Este managerul pentru conexiunile de retea sau de dial-up prezente in directorul Network Connections. Oprirea lui nu cauzeaza probleme majore, dar este recomandata pornirea lui in mod automat.
Automatic

Network DDE
Permite schimbul de informatii intre aplicatii identice ruland pe computere diferite. Singura aplicatie care se pare ca il foloseste este clipbook. daca ati orpit serviciul Clipbook atunci si acest serviciu devine inutil
Disabled

Network DDE DSDM
Similar cu serviciul anterior, doar ca se ocupa de partajarea si sincronziarea informatiilor de pe discurile fizice. Nu este necesar intr-o utilizare standard
Disabled

Network location awareness
Colecteaza informatii privind setari de retea si actualizeaza configuratiile locale in urma acestor schimbari. Este un element de care depinde Internet Connection Sharing. Daca acesta din urma nu este folosit, este recomandata si oprirea serviciului de fata
Disabled

Network provisioning service
Este un serviciu aparut odata cu Service Pack 2 si este folosit pentru actualizarea datelor de tip XML in cadrul unei retele prin intermediul carora administratorul poate forta reguli pe sistemele client care se autentifica in retea. In mod normal nu este necesar, dar oprirea lui definitiva poate provoca unele probleme.
Manual

NT LM security support provider
Ofera suport pentru serviciile Telnet si Message Queuing precum si alte servicii si aplicatii care folosesc alt tip de transport a datelor decat named pipes.
Disable

Office source engine
Apare daca se instaleaza suita Microsoft Office, foloseste pentru a inlatura si adauga componente.
Manual

Performance logs and alerts
Este utilizat pentru a colecta diverse informatii despre performantele computerului local sau a celor din retea.
Disabled

Plug and play
Nucleul serviciilor de detectie a resurselor alocate componentelor hardware instalate in calculator. Este un serviciu indispensabil, chiar daca oprirea lui nu cauzeaza daune.
Automatic

Portable media serial number service
Folosit pentru digital right management. Acesta poate interactiona cu playerele MP3 conectate la computer. Daca nu intampinati probleme inseamna ca acesta foloseste alte metode de autentificare.
Disabled

Print spooler
Este managerul imprimantelor instalate in sistem. Daca nu exista un astfel de periferic, nici local nici partajat pe alt calculator, atunci se poate opri.
Disabled

Protected storage
Are grija de informatiile vitale gen parole din computer. Daca este oprit, toate programele care folosesc pentru salvarea parolelor platfoma Windows, precum Internet Explorer, Outlook Express si altele nu va vor mai oferi posibilitatea salvarii parolelor. Este aplicabil si conexiunilor dial-up, VPN si PPPoE. Daca nu exista nimic din acestea si nici nu se folosesc programele susmentionate, se poate opri
Disabled


QoS RSVP
Folositor in cazul aplicatiilor care au habar de quality of service. Cum acestea sunt atat de rare incat se pot neglija, recomandata este oprirea lui. Acest serviciu este responsabil pentru mitul care pretindea ca Windows XP "fura" 20% din latimea de banda, lucru care este complet fals.
Disabled

Remote access auto connection manager
Creeaza o conexiune catre un alt computer in cazul in care se face un apel catre un nume de computer sau server DNS. Este utilizat de conexiunile de tip dial-up si de unele conexiuni xDSL.
Manual

Remote access connection manager
Este folosit pentru crearea unor conexiuni de retea. Este un serviciu a carui oprire definitiva nu este recomandata sub nici o forma.
Automatic

Remote desktop help session manager
Este un serviciu necesar pentru managementul conexiunilor de tip Remote Desktop. daca nu este folosit acest serviciu sau se folosesc produse similare de la alti producatori, atunci nu mai este necesar. Oprirea lui nu implica nefunctionarea conectarii la sistem prin intermediul Remote Desktop
Disabled

Remote procedure call
Este unul dintre cele mai critice procese de Windows, nu este recomandata modificarea setarilor implicite
Automatic

Remote procedure call locator
ca si Remote procedure call, este unul dintre cele mai critice procese de Windows, nu este recomandata modificarea setarilor implicite
Automatic

Remote registry
Permite comectarea de la distanta la computer permitand modficarea registrilor de Windows. Poate deveni usor o bresa de securitate, oprirea lui este imperativa.
Disabled

Removable storage
este un manager pentru diskuri de tip floppy, Zip, optice si a perifericelor de tip tableta grafica. Oprirea lui nu ridica in general probleme de conectivitate.
Manual

Routing and remote acces service
Este utilizat pentru computerul care functioneaza ca router sau dial-up server. Nu are legatura cu Internet Connection Sharing, deci daca nu este nevoie de aceste facilitati atunci se poate opri
Disabled

Secondary logon.
Este utilizat pentru accesarea unor resurse cu alte drepturi decat cele ale utilizatorului autentificat. Permtie folosirea aplicatiilor prin intermediul meniului "Run as....". Daca nu este nevoie de acest lucru se poate opri.
Disabled

Security accounts manager
Similar cu Protected Storage, acesta este un manager pentru informatii mai critice si mai apropiate de nucleul sistemului de operare. Nu este recomandata oprirea lui.
Automatic

Security center
Unul dintre cele mai enervante servicii din Windows XP. Acesta este un manager pentru aplicatiile de tip firewall sau a celor antivirus. Daca va deranjeaza, sau daca nu va detecteaza aplicatiile instalate ca valide, atunci se poate opri.
Disabled

Server
Unul dintre procesele importante din Windows Xp, este un manager al resurselor locale si al conexiunilor cu alte computere.
Automatic

Shell hardware detection
Singura lui utilizate este aceea de detectare a continutului nou adus de o unitate optica sau o camera digitala, sau mai simplu AutoPlay.
Automatic

Smart card
Este folosit pentru autentificarea prin intermediul unui smartcard. Daca nu se foloseste aceasta optiune atunci se poate opri.
Disabled

SSDP discovery service
Este managerul care se ocupa de cautarea, identificarea si utilizarea echipamentelor compatibile cu standardul Universal Plug and Play. Nu este recomandata utilizarea lui pe un calculator direct conectat la Internet. De asemenea, daca nu exista astfel de echipamente in retea, este recomandata orpirea lui.
Disabled

System event notification
Urmareste evenimentele precum autentificarile, pornirile si opririle sistemului si activitatile retelei, interactionand cu COM+ Event System. Nu este recomandata oprirea lui.
Automatic

System restore service
Daca se foloseste functia System restore din Windows XP atunci trebuie lasat pe automatic, Cum aceasta este consumatoare de spatiu si timp de procesor, beneficiile fiind discutabile, este recomandata oprirea lui
Disabled

Task scheduler
Este folosit de sistemul de operare si de alte aplicatii pentru a putea porni diferite activitati la intervale prestabilite de timp. Oprirea lui duce la neexecutarea cestor servicii si la disparitia functiei de optimizare Prefetch.
Automatic

TCP/IP NetBIOS helper
Este un mod de compatibilitate cu vechiul protocol NetBIOS. Windows Xp foloseste mult mai modernul SMB. Optiunea recomandata este cea de oprire definitiva.
Disabled

Telephony
Este un serviciu utilizat de conexiunile de tip dial-up, VPN, PPPoE sau PPPoA. Daca nu exsita astfel de conexiuni se poate incerca oprirea lui.
Manual

Telnet
Server de telnet inclus in Windows XP care poate deveni repede periculos pentru integritatea sistemului.
Disabled

Terminal services
Folosit de remote desktop, remote registry si alte tipuri de conectare la distanta. In mod normal acesta se poate opri, desi pot aparea unele probleme ciudate. Un exemplu ar fi Sony Vegas care refuza rularea pe un sistem de operare cu acest serviciu oprit.
Automatic

Themes
Daca folositi interfata Luna din XP, atunci trebuie lasat ca serviciu automat. In caz ca se prefera stilul vechi, cel similar Windows 2000, atunci se poate opri.
Automatic

Uninterruptible power supply
In cazul in care exista un UPS conectat la calculator, acest serviciu este necesar pentru controlul si verificarea starii echipamentului. In caz contra, este complet inutil
Disabled


Universal plug and play device host
Ofera suport pentru echipamentele Universal Plug and Play din retea, Este un serviciu care a adus multe probleme de securitate din cauza modului de functionare, recomandata fiind oprirea lui. Daca conectarea la Internet se face prin intermediul unui router cu suport UPnP atunci este bine sa fie lasat ca serviciu automat
Disabled

Volume shadow copy
Este un manager pentru ceea ce Microsoft numeste Volume Shadow Copies . Util in cazul copiilor de siguranta facute cu aplicatia Microsoft Backup.
Disabled

WebClient
Permite aplicatiilor Windows sa acceseza si modifice fisiere de pe Internet prin intermediul platformei WebDAV. In mod normal este inutil
Disabled

Windows Audio
Managerul subsistemului audio din sistem. Oprirea lui va insemna si imposibilitatea redarii vreunui sunet prin placa de extensie aferenta.
Automatic

Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS)
Este un serviciu comun folosit atat de ICS cat si de firewall. Daca nu sunt folosite nici unul dintre ele, este recomandata oprirea lui. Nu are legatura cu Routing and Remote Access Service.
Disabled

Windows image acquisition (WIA)
Este serviciul folosit de scannere, webcamuri si camere digitale. Util doar daca aveti astfel de periferice. Daca nu, se poate opri.
Disabled

Windows installer
Este parte componenta a Windows Installer, oprirea lui va va pune in imposibilitate de a instala aplicatii care folosesc acest serviciu.
Manual

Windows management instrumentation
Este unul dintre serviciile critice de Windows. Oprirea lui se poate solda cu un sistem de operare nefunctional.
Automatic

Windows management instrumentation driver extensions
Companion pentru cel dinaintea lui, la fel de important, dar poate fi pornit in mod automat
Manual

Windows media connect (WMC)
Folosit de echipamentele media UPnP, inutil daca nu exista un asanumit multimedia home server
Disabled

Windows media connect (WMC) Helper
La fel ca cel de mai sus
Disabled

Windows time
Daca va place ca Windowsul XP sa-si sincronizeze ora cu un timeserver de pe Internet, atunci trebuie pornit automat. In caz contrar se poate opri, nevanad alte implicatii.
Automatic

Windows user mode driver framework
Unul dintre serviciile nedocumentate exact de catre Microsoft, recomandata este pornirea lui manuala/
Manual

Wireless zero configuration
Permite configurarea rapida a echipamentelor wireless de tip 802.11. In caz ca nu exista adapator de acest tip instalat, se poate opri.
Disabled

WMI performance adapter
Permite culegerea de date utilizabile de catre serviciul Windows management instrumentation
Manual

Workstation
Un serviciu care nu este critic, dar este important. Oprirea lui se poate solda cu imposibilitatea navigarii in retea, a utilizarii resurselor remote si chiar a conexiunii Internet.
Automatic

Dorian Prodan


Document Info


Accesari: 7487
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )