Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sisteme Wireless

Informatica


Sisteme Wireless

1.3.1 Telefonia mobila



Premisa care sta în spatele sistemelor de telefonie mobila este reutilizarea aceluiasi spectru de frecventa pentru locatii sep 21321s1823v arate spatial. Mai precis, aria de acoperire a unui sistem de telefonie mobila este împartita în celule care nu se suprapun, si un set de canale este asignat fiecarei celule; acelasi set de canale poate fi folosit pe o alta celula aflata la oarecare distanta fata de cea precedenta.

Primele sisteme celulare foloseau putine celule de putere foarte mare pentru a acoperi o zona; aceste celule mari, care de obicei se monteaza pe cladiri înalte se numesc macrocelule.

Astazi telefonia mobila evolueaza prin folosirea unor celule mai mici si mai multe, care transmit la o putere mult mai mica; o celula de dimensiuni mai mici poate suporta în principiu acelasi numar de utilizatori ca si o celula mai mare, daca sistemul este implementat corespunzator. Pe lânga avantajele oferite, cum ar fi puterea mai mica a terminalelor datorata apropierii de statii, sistemul cu microcelule prezinta si unele dezavantaje, cum ar fi complicarea retelei. Daca celulele sunt foarte mici, un utilizator poate trece dintr-o arie de acoperire în alta foarte rapid, lucru care poate face administrarea sistemului mai dificila.

De asemenea, sistemele celulare au evoluat de la tehnologia analogica la digitala; tehnologia digitala are mai multe avantaje fata de cea analogica: componente mai ieftine, mai rapide, mai mici, care consuma mai putin. În plus, tehnicile de criptare pot fi folosite pentru a împiedica scurgerea de informatii.

1.3.2 Telefoanele fara fir

Aparute la sfârsitul anilor 1970, au suferit o evolutie continua. De exemplu, aproape jumatate din telefoanele de acasa din Statele Unite sunt fara fir. Primele telefoane fara fir aveau o calitate scazuta si se descarcau foarte repede.

Aceste telefoane constau dintr-un terminal conectat wireless cu o baza, care la rândul ei este conectata la reteaua de telefonie fixa. Acest lucru nu complica deloc reteaua de telefonie fixa, deoarece legatura fara fir exista doar la utilizatorul final, de acasa.

Deoarece nu exista o sincronizare între aceste sisteme, un numar mare de astfel de telefoane aflate într-o arie relativ restrânsa poate duce la interferente. Tocmai de aceea telefoanele de astazi au mai multe canale de voce; se foloseste un sitem de scanare pentru alegerea acelui canal pe care exista cele mai putine interferente.

1.3.3 Retelele LAN wireless

Aceste retele au fost dezvoltate pentru a oferi rate mari de transfer în zone relativ restrânse, cum ar fi birouri sau campusuri; vor fi tratate mai pe larg în aceasta lucrare.

1.3.4 Sistemele satelit

Ofera servicii de voce, date, broadcast cu raspândire globala, atât pentru utilizatori stationari cât si pentru cei mobili. Sistemele satelit au aceeasi arhitectura de baza ca si sistemele celulare, cu exceptia ca celulele de baza sunt sateliti care orbiteaza în jurul Pamântului. Satelitii sunt caracterizati de distanta la care orbiteaza fata de Pamânt; astfel avem 3 tipuri de sateliti: de orbita mica (500 - 2000 km), orbita medie (10000 km), si orbita mare (35800 km). Ultima categorie de sateliti au o arie mare de acoperire, însa este stationara, deoarece viteza de pe orbita a satelitilor este aceeasi cu viteza de rotatie a Pamântului. Satelitii de orbite mai mici acopera arii mai restrânse, care se pot schimba, daca e nevoie de satelit pentru locatii fixe sau mobile.

1.3.5 Bluetooth

Este o tehnologie radio pentru înlocuirea conexiunilor pe cablu care acopera arii mici. Standardul Bluetooth reprezinta un microcip încorporat într-un aparat de emisie/receptie radio prezent în dispozitivele digitale. Raza de actiune a unui astfel de dispozitiv este mica, de aproximativ 10 m la o putere de 1 mW, si poate ajunge pâna la 100 m crescând puterea la 100 mW. Sistemul opereaza în banda de 2,4 Ghz, fara licenta. Standardul furnizeaza 1 canal de date la 721 kbps si pâna la 3 canale de voce la 56 kbps.

Acest standard a fost dezvoltat împreuna de 3COM, Ericsson, Intel, IBM, Lucent, Microsoft, Motorola, Nokia, Toshiba. Iata câteva produse care folosesc tehnologia bluetooth: hands-free pentru telefoanele mobile, adaptoare între PC si alte dispozitive wireless (mouse, tastatura), comunicatie între PC si laptop, telefon mobil etc.

1.3.6 RF de acasa (Home RF)

Home RF reprezinta un grup care dezvolta un standard industrial pentru comunicatiile wireless digitale între PC-uri, PDA-uri, si alte dispozitive. Initial grupul a fost dezvoltat de catre Intel, HP, Microsoft, Compaq, si IBM. Componenta principala este reprezentata de protocolul SWAP (Shared Wireless Access Protocol), care opereaza în banda de 2,4 Ghz, la fel ca si bluetooth.

Acest protocol a fost dezvoltat sa transporte atât trafic de date, cât si de voce, precum si sa interactioneze cu reteaua PSTN si Internetul. Puterea la transmisie este de 100 mW, ceea ce ofera rate de transfer de 1-2 Mbps. Cu toate acestea, în august 2000 FCC a aprobat marirea de 5 ori a benzii, astazi ajungând la 10 Mbps.


Document Info


Accesari: 1673
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )