Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Microsoft Word - modul de lucru

Informatica


Microsoft Word - modul de lucru

Microsoft Word, similar celorlalte aplicatii din Microsoft Office, poate fi utilizat īn mai multe moduri:

cu ajutorul mouse-ului;

cu comenzile din meniuri;cu ajutorul barelor de unelte si a tastelor directe (shortcuts).

Cele trei moduri nu sunt exclusive si unele actiuni se efectueaza combinat.

Desi este generalizata utilizarea mouse-ului, cunoasterea organizarii meniurilor, ca si cunoasterea unor taste directe, este importanta pentru util 545d320f izarea eficienta a mediului Word.

Utilizarea mouse-ului

Exista cāteva notiuni importante īn utilizarea mouse-ului:

a indica, a puncta = a deplasa mouse-ul pāna cānd este atins, selectat, obiectul vizat;

click = actionarea scurta (apasare - eliberare) a butonului stānga al mouse-ului Daca se actioneaza butonul dreapta al mouse-ului, atunci se va vorbi de click dreapta sau right click. Actiunea are semnificatia uzuala de a selecta un obiect sau de a actiona un buton. Observatie. Īn mediul Windows este posibil sa se inverseze functiile butoanelor mouse-ului.

dublu click = actionarea rapida de doua ori a butonului stānga al mouse-ului. Actiunea are semnificatia uzuala de a activa un obiect sau de a pune īn functiune un anumit mecanism.

dragare = deplasarea mouse-ului tinānd concomitent apasat butonul stānga. Actiunea are semnificatia deplasarii obiectului selectat (agatat de mouse) sau selectarea unei zone de pe ecran. Eliberarea butonului lasa obiectul deplasat sau termina selectarea.

Pointerul mouse-ului se schimba, īn general, dupa elementul pe care īl vizeaza si dupa actiunea care este sau poate fi executata.

Utilizarea comenzilor si meniurilor Word

Prin comanda Word se īntelege o actiune elementara pe care o poate efectua aplicatia Word. Fiecare asemenea actiune (salvarea unui fisier, stabilirea culorii unui caracter etc.) poarta un nume distinctiv, recunoscut de sistemul de calcul. Majoritatea comenzilor sunt accesibile prin intermediul meniurilor, īn care sunt grupate dupa categorii de functiuni.

Comenzile simple sunt activate direct, cele mai complexe se realizeaza prin deschiderea unor casete de dialog, care permit alegerea parametrilor comenzii. O comanda simpla este indicata īntr-un meniu prin numele ei (cum ar fi Paste din meniul Edit), o comanda complexa este semnalata prin nume urmat de "." (cum ar fi Font. din meniul Format).

Tastatura:

Selectarea barei de meniu se realizeaza prin actionarea tastei ALT sau F10 (ambele cu rol de comutator cu doua pozitii - dubla actionare readuce mediul la starea anterioara).

Actionarea simultana ALT + litera subliniata din denumirea unui meniu deschide direct meniul respectiv.

Pentru a anula selectarea (deschiderea) unui meniu, se actioneaza tasta ESC (uneori este nevoie de doua actionari pentru a reveni la text).

Īntr-un meniu deschis se activeaza o comanda prin

deplasarea cu sagetile si apasarea tastei ENTER sau

actionarea literei subliniate īn denumirea comenzii.

Mouse

Click pe un meniu deschide meniul respectiv.

Click pe o comanda dintr-un meniu deschis activeaza comanda.

Click īn afara zonei de meniu deschise īnchide meniul si activeaza obiectul vizat.

Meniu contextual

Toate comenzile uzuale de procesare a unui element din document sunt grupate īntr-un meniu contextual care poate fi activat prin

click pe butonul drept al mouse-ului (right click) sau

actionarea simultana SHIFT + F10, din tastatura.

Meniul contextual este īntotdeauna atasat elementului activ īn document: text, imagine, grafic etc. si apare lānga pozitia pointerului sau a punctului de insertie:

Desi nu toate comenzile dorite sunt cuprinse īn meniul contextual, utilizarea lui conduce la marirea vitezei de formatare a documentului.

Dialoguri

Un dialog, numit si boxa de dialog, cutie de dialog sau caseta de dialog, este reprezentat printr-o fereastra, afisata pe ecran, īn care sunt prezente elemente de control. Prin actionarea acestora se selecteaza atribute/caracteristici definitorii pentru actiunea unei comenzi. Dialogul este activ (senzitiv) īn sensul ca anumite actiuni ale utilizatorului pot produce activari/inhibari/modificari ale dialogului afisat.

Componentele unui dialog pot fi grupate pe fise (tabs) īn cazul īn care sunt prea numeroase pentru afisarea simultana. Īntr-o fisa, elementele pot fi grupate dupa semnificatie īn grupuri reprezentate grafic īntr-un cadru (frame).

Pentru a trece la alta fisa se va actiona combinatia de taste CTRL+TAB sau se va utiliza mouse-ul. Pentru a trece la alt element al dialogului se tasteaza TAB sau ALT+litera subliniata.

Elementele unui dialog sunt de urmatoarele tipuri:

Zone de text

Liste

Liste derulante

Butoane de optiune

Boxe de control

Vizualizari


Butoane de control (comutatoare).

Īn figura alaturata este reprezentat dialogul de stabilire a paginii (Page Setup. din meniul File).

Zone de text - permit scrierea unei informatii sau fixarea ei prin actionarea unor controale atasate (īn figura se poate stabili dimensiunea foii de hārtie prin scrierea directa sau prin actionarea sagetilor din dreapta zonelor).

Liste - permit selectarea informatiei dintr-o lista disponibila. Selectarea unei intrari din lista produce si scrierea acesteia īn zona de text, dupa cum scrierea īn zona text a unui item produce selectarea acestuia. Nu trebuie sa se confunde acest element cu cel de lista derulanta (ascunsa). Lista poate fi prevazuta cu bare de defilare.

Liste derulante - permit selectarea unui element dintr-o lista care nu este vizibila permanent. Activarea listei se face prin actionarea butonului situat īn dreapta, acest fapt produce afisarea listei, se va selecta elementul dorit iar lista se ascunde la trecerea catre un alt element de control din dialog. Ramāne vizibil doar elementul selectat.

Butoane de optiune - permit selectarea unui atribut. Daca sunt grupate īntr-un frame, atunci actioneaza ca un grup de butoane radio: doar unul poate fi selectat. Acesta este cazul grupului Orientation din dialogul Page Setup.

Boxe de control - permit selectarea unui atribut. Daca sunt grupate, atunci permit selectari multiple, fiecare alegere este independenta de celelalte selectii. Este to­tusi de remarcat ca, prin pro­gram, se poate inhiba o ale­gere datorita configu­ra­tiei de alegeri existente la un moment dat.

Vizualizari - permit o imagine, chiar daca aproximativa datorita scalei, a efectului unei alegeri de optiuni.

Butoane - Orice dialog are cel putin doua butoane: OK indicānd executarea comenzii cu atributele fixate prin dialog, Cancel indicānd anularea comenzii si stergerea selectarilor efectuate īn dialogul afisat. Butonul OK se considera actionat la apasarea tastei ENTER, iar butonul Cancel se considera actionat la ESC sau la īnchiderea ferestrei dialogului din butonul de īnchidere a ferestrei. Alte butoane care apar īntr-un dialog sunt specifice dialogului respectiv. Daca numele butonului este urmat de ".", cum este Default īn dialogul Page Setup, semnifica faptul ca actionarea butonului conduce la afisarea unui dialog suplimentar.

Observatie. Majoritatea dialogurilor afisate sunt modale. Aceasta īnseamna ca nu se poate reveni īn document pāna cānd nu se īnchide dialogul printr-un buton OK sau Cancel (de regula) sau ca fereastra. Exista īnsa si dialoguri nemodale, cum ar fi Find, care permit lucrul alternativ īn document sau īn dialog. Īn asemenea cazuri, click īn document activeaza documentul, click īn dialog activeaza dialogul (care ramāne vizibil).

Bare de unelte si taste directe

O tasta directa (shortcut) este o combinatie de taste care activeaza o comanda Word. Sunt utilizate īn acest scop combinatii de forma CTRL+litera sau CTRL+SHIFT+litera. Acestea pot fi definite implicit, la definirea mediului Word, sau definite de utilizator īn cadrul procesului de personalizare a mediului Word.

Dintre tastele directe uzuale pot fi memorate

CTRL+Y repetarea ultimei actiuni

CTRL+X "taierea" portiunii selectate

CTRL+C copierea portiunii selectate

CTRL+V lipirea continutului Clipboard

Printr-o unealta se īntelege, īn general, un buton, cu un desen specific si sugestiv, prin apasarea caruia se activeaza o comanda Word. Se poate deci considera ca o unealta este echivalentul grafic al unui shortcut. Uneltele, numarul lor este aproape egal cu numarul comenzilor, sunt grupate īn bare de unelte, dupa specificul lor. Uneltele pot sa corespunda comenzilor din meniuri, dar majoritatea dau acces direct la comenzi care altminteri sunt accesate prin dialoguri (nu direct din meniuri). Exista īnsa si unelte construite ca elemente de control complexe, cum ar fi liste derulante (uneltele Style, Font, Font size), zone de text (Zoom), sau butoane care afiseaza pe loc dialoguri complementare (Insert Table, Columns).

Utilizarea unei unelte implica click pe unealta respectiva. Pentru unele unelte (cum ar fi Format Painter), dublu click are o actiune extinsa.

Afisarea barelor de unelte este gestionata de comanda Toolbars din meniul View. Īn lista care apare se selecteaza barele care se vizualizeaza. Pentru acelasi efect se poate utiliza meniul contextual vizualizat (a nu se uita click dreapta) daca mouse-ul puncteaza o bara de unelte.


Observatie. Īn general, cu schimbarea corespunzatoare a denumirilor meniurilor si comenzilor, toate actiunile descrise īn acest document sunt valabile īn toate aplicatiile din Microsoft Office si pot fi regasite īn majoritatea aplicatiilor Windows.


Document Info


Accesari: 2924
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )