Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Structura unui document Word

Informatica
Structura unui document Word


În linii generale, un document Word are urmatoarea organizare ierarhica a elementelor componente:Observatie. Nu trebuie sa se considere schema de mai sus drept o parte a modelului de obiecte Word, notiune necesara pentru cei care aprofundeaza problematica aplicatiilor Microsoft Office în privinta automatizarii programatice. Schema este 20220o1411u construita doar pentru a constitui un suport valid pentru diversele prelucrari pe care le poate efectua un utilizator asupra unui document Word. Poate fi, totusi, considerata ca un punct de trecere catre întelegerea modelului de obiecte Word.

Pentru a aplica un anumit format sau pentru a efectua o transformare permisa, elementul vizat trebuie sa fie selectat. Notiunea de selectare este suficient de flexibila, depinde de nivelul ierarhic al elementului procesat si de actiunea propriu-zisa dorita.

Selectiile uzuale sunt explicate în continuare.

Document

Pentru a aplica o operatiune la nivel de document nu trebuie efectuata nici o actiune speciala de selectare. Este necesar doar ca documentul respectiv sa fie activ (în cazul mai multor documente deschise simultan).

Astfel, operatiunile de salvare, închidere, stabilire a numarului de ferestre, definirea stilurilor etc., care privesc întregul document, pot fi executate în orice moment al editarii, indiferent de locul unde este punctul de insertie, daca documentul este activ.

Ferestre

Un document poate fi vizualizat în mai multe ferestre (lucru necesar în cazul documentelor mari si în care este nevoie sa navigam rapid în document). O fereastra poate fi divizata în mai multe geamuri (panes), poate fi maximizata etc. O fereastra se considera selectata atunci când este fereastra activa (cea cu focusul).

Lucrul cu ferestrele deschise în aplicatie este gestionat de meniul Window.

Sectiuni

Un document nou creat are o singura sectiune. Noi sectiuni apar prin interventia utilizatorului (Insert - Break - Section break) sau în mod automat, ca urmare a unor formatari ale documentului: modificarea numarului de coloane, schimbarea orientarii hârtiei etc. Practic, sectiunea este delimitata de un simbol de salt de sectiune (un caracter netiparibil, vizibil daca se doreste acest lucru: Tools - Options - View - Nonprinting characters - ) si este indicata, pe bara de stare a aplicatiei, prin Sec urmata de numarul sectiunii curente. Se poate considera ca simbolul de salt de sectiune are atasata întreaga informatie privind formatul sectiunii. stergerea acestui simbol anuleaza prin urmare formatul sectiunii si sectiunea va prelua formatul sectiunii urmatoare.

O sectiune se considera selectata daca punctul de insertie este în interiorul sectiunii.

Paragrafe

Un document nou are un unic paragraf (chiar daca acesta este vid). De fiecare data când se actioneaza tasta ENTER se insereaza un salt de paragraf. Un paragraf are atribute proprii care privesc spatierile pe orizontala si verticala, chenare, fundaluri etc. Practic, un paragraf este delimitat de marca de paragraf "¶", care este un caracter netiparibil, vizibil daca se doreste acest lucru: Tools - Options - View - Nonprinting characters - . Se poate considera ca, similar saltului de sectiune, marca de paragraf are atasata întreaga formatare a paragrafului. stergerea acestei marci anuleaza formatul existent si paragraful preia formatul paragrafului urmator.Un paragraf se considera selectat atunci când cuprinde punctul de insertie. Anumite comenzi (cum ar fi, de exemplu, copierea) necesita totusi o selectare completa a paragrafului, fapt realizabil prin

dublu click în zona libera situata în stânga paragrafului sau

selectare manuala: pozitionarea punctului de insertie la inceputul paragrafului, mentinerea apasarii tastei SHIFT si deplasarea punctului de insertie cu tastele sageti pâna la selectarea întregului paragraf, sau

dragarea mouse-ului peste întregul paragraf.

Caractere

Caracterele inserate într-un document (litere, cifre, caractere speciale) pot fi formatate în ceea ce priveste fontul, marimea, spatierea etc. si pot suferi actiuni de copiere, mutare.

Orice actiune asupra unui caracter necesita selectarea lui. Acest fapt se realizeaza prin dragarea mouse-ului peste caracterele vizate sau prin SHIFT + sageti pâna când zona dorita este selectata.

Obiecte

Un obiect inserat într-un document Word este selectat prin click pe obiectul respectiv (imagine, grafic etc.).

Selectarea unui întreg tabel este diferita: plasarea punctului de insertie în tabel si se da comanda Table - Select Table.

Anteturi si picioare de pagina

Continutul unui antet/picior de pagina este formatat dupa procedurile uzuale în restul documentului (paragrafe, caractere etc.). Pentru a avea acces la acest continut trebuie ca punctul de insertie sa fie în respectiva zona. Acest fapt se realizeaza prin

comanda Header and Footer din meniul View sau

dublu click în zona vizata (antet sau picior) daca documentul este în modul de vedere Page Layout.

Document Info


Accesari: 3508
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )