Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Tehnologia informatiei (IT)

Informatica
Tehnologia informatiei (IT)

Civilizatia contemporana este considerata a fi o civilizatie a informatiei. Notiuni precum card, moneda electronica, licitatie electronica, comert electronic, banking, po 838x2315i sta electronica, biblioteca virtuala, etc. au devenit parte integranta a vietii cotidiene. Aceasta preocupare pentru informatie este fireasca. Transmiterea, prelucrarea, analiza, sinteza, consultarea informatiilor au devenit o componenta esentiala a vietii de zi cu zi. Orice activitate are la baza un flux informational. Gestionarea si utilizarea competitiva a acestor fluxuri de informtie a condus la dezvoltarea sistemelor informationale, ca elemente de legatura īntre factorul de decizie - sistemul de management si factorul de executie - sistemul operativ. Necesitatea de a optimiza prelucrarea fluxurilor de informatie a condus la aparitia si dezvoltarea echipamentelor electronice de calcul si a sistemelor informatice, ca parti componente ale sistemului informational. Īn cadrul echipamentelor electronice un loc aparte īl ocupa calculatorul electronic (sistemul de calcul).
Structura unui sistem informatic:

calculatoare electronice;

alte echipamente utilizate pentru culegerea, stocarea, transmiterea, listarea datelor;

resursa umana necesara utilizarii si īntretinerii sistemului informatic (operatori, analisti, programatori, electronisti, etc.);

pachetul de programe - software de baza - necesare pentru utilizarea corecta si eficienta a echipamentelor;

pachetul de programe - software de aplicatii - necesare realizarii obiectivelor sistemului informatic;

cadrul organizatoric al sistemului pe care sistemul informatic īl deserveste.

Īn literatura de specialitate s-au impus pentru desemnarea celor doua componente de baza ale unui sistem informatic urmatorii temeni:

Hard (hardware) - ansamblul componentelor fizice care sunt folosite pentru culegerea, prelucrarea, stocarea, transmiterea, vizualizarea datelor

Soft (software) - ansamblul elementelor (sistem de operare, programe, proceduri, etc.) care controleaza functionarea componentelor hardware pentru atingerea obiectivelor sistemului informatic

Varietatea componentelor hardware si software, impactul foarte puternic al fluxului informational īn toate domeniile de activitate au impus īn limbajul de specialitate sintagma "tehnologii informationale" (IT), prin care desemnam asnsamblul resurselor folosite pentru preluarea activitatilor de rutina din domeniul informational, astfel īncāt omul sa se ocupe de rezolvarea problemelor nealgoritmizate sau insuficient algoritmizate, sau care presupun creativitate.

dispozitivele de intrare tastatura

mouse-ul 

joystick-ul

scanner-ul

aparatul foto digital

camera video digitala

HARDWARE calculatorul unitatea centrala de prelucrare microprocesorul

memoria interna

componente de transmitere a informatiei 

unitati de stocare a informatiei hard disk-ul

dischetaCD-ROM-ul

CD-ReWriteable

DVD-ul

banda magnetica

dispozitivele de iesire monitorul

imprimanta 

plotter-ul

boxele audio

Dispozitivele de intrare sunt dispozitive prin care sunt introduse informatii īn calculator. Exemple: tastatura, mouse-ul, joystick-ul, scanner-ul, aparatul foto digital, camera video digitala, etc.

Calculatorul constituie componenta de baza a sistemului de calcul denumit din obisnuinta doar calculator. Din punct de vedere al arhitecturii fizice (hardware) calculatorul are īn componenta unitatea centrala de prelucrare (UCP) si componentele de transmitere si stocare a informatiei.

Dispozitivele de iesire se folosesc pentru vizualizarea sau audierea datelor sau rezultatelor. Exemple: monitorul, imprimanta, plotter-ul, echipamentele pentru redarea sunetului (boxele audio), etc..

software de sistem sisteme de operare

programe utilitare

SOFTWARE

software de aplicatii procesoarele de text

procesoarele de calcul tabelar 

sisteme de gestiune a bazelor de date

prelucrare grafica

prelucrare imaginiDocument Info


Accesari: 5084
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )