Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
UTILIZAREA PROGRAMULUI YAHOO MESSENGER PENTRU TAIFASUL IN MOD AUDIO-VIDEO-TEXT

Informatica
MESAGERIE INSTANTANEE

UTILIZAREA PROGRAMULUI YAHOO MESSENGER PENTRU TAIFASUL IN MOD AUDIO-VIDEO-TEXT
MANUAL YAHOO MESSENGER (versiunea 6)

YM PARTEA 1

YAHOO CHAT

1. INTRODUCERE

2. PROGRAME 

3. ĪNSCRIEREA CA UTILIZATORI AI SERVICIILOR PORTALULUI YAHOO

4. DESCARCAREA SI INSTALAREA YAHOO MESSENGER

5. CONECTAREA LA SERVERUL YAHOO MESSENGER

6. CONFIGURAREA OPTIUNILOR YAHOO MESSENGER

7. FEREASTRA PRINCIPALA YAHOO MESSENGER

8. LISTA DE MESAGERIE

INTRODUCERE

Mesageria Instantanee (MI) reprezinta o aparitie relativ recenta in rindul aplicatiilor internet si permite comunicarea in timp real (in mod text) intre internauti. MI este foarte asemanatoare cu IRC din punct de vedere al functionalitatii, insa ea se deosebeste de IRC prin faptul ca internautii comunica direct si nu este nevoie ca sa se alature unor canale (camere) de discutii aflate pe un server IRC. Succesul MI a fost determinat de usurinta in utilizare in comparatie cu programele de textaifas (IRC) si de prezenta unei interfete mai atragatoare.

Principiul de functionare se bazeaza pe stabilirea unei legaturi (prin intermediul unui server central) intre programele de MI ale unor internauti, ceea ce permite o comunicare extrem de rapida, iar in consecinta schimbul de mesaje este aproape instantaneu. Prin comparatie comunicarea care are loc prin posta electronica este mediata de mai multe servere si deci are o latenta variabila, mergind de la zeci de secunde la citeva minute.

MI este folosita in principal pentru conversatii in mod text, insa prin integrarea programelor de MI cu alte facilitati oferite de producatorii programelor respective, este posibil sa avem si conversatii in mod multimedia (audio-video) si sa schimbam fisiere cu alti internauti.

MI este oferita in mod gratuit de multe companii care desfasoara o activitate in domeniul internetului (AOL, Microsoft, Yahoo, etc.). Dupa descarcarea programului de MI de pe situl web al companiei care ofera programul respectiv trebuie sa ne inregistram ca utilizatori. Daca folosim deja un alt serviciu (de ex. un cont gratuit de posta electronica) oferit de compania furnizoare a programului MI nu mai este nevoie sa ne inregistram.

PROGRAME

Cel mai mare neajuns al MI este reprezentat de faptul ca softurile folosite nu sint de obicei interoperabile intre ele. Spre deosebire de IRC unde putem comunica cu alti internauti indiferent de programul folosit de acestia, in cazul MI se formeaza comunitati de utilizatori ai diverselor programe de MI care sint separate unele de altele, fara sa existe posibilitatea de interconectare. Cu alte cuvinte, daca folosim softul oferit de Microsoft nu putem comunica cu internautii care folosesc softurile oferite de AOL sau Yahoo si viceversa.

Acest lucru este datorat faptului ca unele din marile companii care ofera servicii de MI nu doresc sa se ajunga la o intelegere cu privire la standardele pe care sa le indeplineasca programele de MI, in asa fel incit acestea sa devina interoperabile. Fiecare companie mare are ca scop crearea unui mini-internet propriu (portal, serviciu de posta electronica, gazduire de situri web, etc.), in care utilizatorii sa petreaca un timp cit mai mare, fara a "pasi" in afara lui. Motivul principal pentru o astfel de strategie este legat de obtinerea de profituri cit mai mari din contractele publicitare.

Softurile de MI sint gratuite, dar acest lucru isi are "pretul" sau, pentru ca prin intermediul softului putem comunica doar cu utilizatorii care se afla in aceeasi retea de MI cu noi. Situatia este intrucitva similara cu cea existenta in domeniul retelelor de telefonie mobila, unde tarifele pentru convorbiri in aceeasi retea sint mult mai ieftine decit cele pentru convorbiri in afara retelei. Rezolvarea acestei situatii este sa ne inregistram la mai multe companii ofertante de MI si in consecinta sa folosim mai multe programe de MI in acelasi timp. O alta rezolvare este sa folosim un program de MI care este oferit (de obicei gratuit) de o terta parte si care permite comunicarea cu internautii care folosesc oricare din programele de MI cel mai frecvent utilizate.

Alegerea unui program pe care sa-l folosim in mod principal este o chestiune de preferinta personala, dar trebuie sa luam bineinteles in calcul si care este alegerea facuta deja de cei cu care dorim sa conversam. Cele mai folosite programe sint : Yahoo Messenger (oferit de Yahoo), MSN Messenger (oferit de Microsoft prin preinstalare o data cu sistemele de operare Windows), AIM (oferit de AOL), ICQ (oferit tot de AOL) si Jabber. Daca dorim sa folosim un program care sa rezolve problemele de interoperabilitate avem la dispozitie IM2, Easy Message, Miranda IM, Gaim, Trillian sau alt program de acest tip pe care il gasim pe siturile specializate in prezentarea de soft gratuit (vezi pagina Legaturi Calculatoare, sectiunea Software). O lista a celor mai utilizate programe de mesagerie instantanee poate fi gasita in pagina Legaturi Programe.

ĪNSCRIEREA CA UTILIZATORI AI SERVICIILOR PORTALULUI YAHOO

Pentru a putea folosi Yahoo Messenger (YM) trebuie sa ne inscriem ca utilizatori ai serviciilor portalului Yahoo, lucru care ne va permite sa beneficiem de toate serviciile gratuite puse la dispozitie de acesta (cont webmel, sit web pe domeniul Geocities, etc). Mergem pe pagina principala a sitului Yahoo si facem clic pe legatura "Sign Up" si apoi urmam instructiunile de pe ecran pentru a ne inregistra. In prinicpiu trebuie sa ne hotarim dinainte asupra unui nume de utilizator (care este de fapt actul nostru de identitate - Yahoo ID - pentru accesul la serviciile Yahoo) si asupra unei parole (alcatuita dintr-o combinatie de litere, cifre si simboluri), apoi completam in cimpurile adecvate din paginile de inscriere citeva date personale.

DESCARCAREA SI INSTALAREA YAHOO MESSENGER

Softul poate fi instalat fie prin conectarea la internet si descarcarea lui de pe situl Yahoo, fie prin folosirea fisierului de instalare existent pe o unitate de stocare (de ex. pe un cd-rom al unei reviste de tehnologia informatiei). Mai jos vor fi prezentate pe rind ambele variante.

1. INSTALAREA DE PE INTERNET

Ne conectam la internet si mergem la sectiunea Messenger a sitului Yahoo, de unde putem sa descarcam ultima versiune a programului YM pentru sistemul de operare pe care il avem. Nu exista versiuni diferite ale YM pentru Windows 98 / ME /2000 / XP, softul este compatibil cu toate. Instalarea YM decurge in patru etape si anume : descarcarea fisierului de instalare, configurarea instalarii, descarcarea fisierului ce contine programul YM si in fine instalarea propriu-zisa.

1.1 DESCARCAREA INSTALATORULUI

Facem clic pe butonul "Get it now" pentru a parcurge prima etapa, care este diferita in functie de sistemul de operare prezent pe calculatorul nostru.

Daca avem Windows ME (sau 98 SE) cu Internet Explorer 6.1 atunci dupa o scurta perioada de asteptare va apare o fereastra de avertizare (cu titlul "Security Warning") in care scrie "Do you want to install and run Yahoo Install Manager signed and distributed by Yahoo.inc ?" ("Doresti sa instalezi si sa rulezi YIM semnat si distribuit de compania Yahoo?"). Facem clic pe butonul "Yes" ("Da") si apoi asteptam cam 1 minut pentru ca fisierul ce contine instalatorul YM sa fie descarcat pe calculatorul nostru. Apoi va apare in mod automat prima fereastra a vrajitorului de instalare ("install wizard"), care are titlul "Welcome!" ("Bine ati venit!").

Daca avem Windows XP SP2 cu Internet Explorer 6.2 atunci dupa o scurta perioada de asteptare va apare o fereastra de avertizare (cu titlul "Security Warning") in care scrie "Do you want to run or save this file [msgr6suite.exe] ?" ("Doresti sa salvezi sau sa rulezi acest fisier [msgr6suite.exe] ? "). Facem clic pe butonul "Run" ("ruleaza"). Putem face clic pe butonul "Save" daca dorim sa salvam fiserul pe calculatorul nostru, dar acest lucru nu este necesar pentru ca acest mic fisier nu contine programul YM. Dupa ce am facut clic pe butonul "Run" va apare o a doua fereastra de avertizare in care sintem intrebati daca dorim sa rulam (lansam in executie) fisierul respectiv. Facem clic pe butonul "Run". Va apare prima fereastra a vrajitorului de instalare ("install wizard"), care are titlul "Welcome!" ("Bine ati venit!").

1.2 CONFIGURAREA INSTALARII

In aceasta etapa indicam care sint componentele auxiliare pe care dorim sa le instalam alaturi de YM si care sint setarile exploratorului ("browser") pe care dorim sa le schimbam. Softul YM este integrat cu toate serviciile gratuite oferite de Yahoo si prin intermediul lui putem avea acces mai facil la ele. Instalarea componentelor auxiliare nu este insa obligatorie, YM va functiona perfect indiferent daca alegem sa le instalam sau nu.

Facem clic pe butonul "Next" in fereastra de intimpinare a vrajitorului de instalare. Va apare fereastra cu titlul "Install Options" ("Optiuni de instalare"). Aici avem de ales intre doua variante de instalare si anume "Typical" ("tipica, obisnuita") sau "Custom" ("personalizata"). Diferenta dintre ele este data de faptul ca varianta obisnuita instaleaza YM si toate componentele auxiliare, in timp ce varianta personalizata ne permite sa alegem pe care dintre componentele auxiliare sa le instalam alaturi de YM. Facem clic in cerculetul de linga varianta "Custom" pentru a o selecta si apoi facem clic pe butonul "Next". Va apare o fereastra numita "Custom Install Options" ("optiuni de instalare personalizate") in care bifam componentele (sau setarile) pe care le dorim si le debifam pe cele de care nu avem nevoie. Bifarea si debifarea se fac foarte simplu, printr-un clic in casuta de linga componenta (setarea) propusa.

"Yahoo Messenger - Instant Messaging" - Aceasta componenta trebuie bifata neaparat pentru ca ea se refera la softul YM, cel pe care dorim sa-l instalam.

"Yahoo Toolbar with pop-up blocker" - Se refera la bara de instrumente Yahoo. Aceasta este o bara ce se integreaza in Internet Explorer si ne permite accesul direct la toate serviciile Yahoo (cautare, e-mail, jocuri, etc.). In plus ea blocheaza toate miniferestrele publicitare de tip "pop-up". Putem sa instalam aceasta componenta sau nu. Daca folosim deja o alta instrubara (Google, MSN, etc.) este recomandat sa nu bifam optiunea. Daca folosim mult serviciile Yahoo atunci putem bifa optiunea. Sau putem sa instalam instrubara si daca nu ne convine o putem inlatura, folosind serviciul "Add / Remove Programs" din sistemul de operare.

"Yahoo extras" - Acces mai usor la serviciile "Search" ("Cautare"), "Maps" ("Harti"), "Games" ("Jocuri"). O putem bifa sau nu, in functie de cit folosim serviciile respective si cit de important este sa avem acces rapid la ele. Aceste servicii pot oricum fi accesate de pe pagina gazda (principala) a portalului Yahoo.

"Make Yahoo my default search engine" - Daca bifam setarea atunci Yahoo va fi motorul de cautare implicit ("default") folosit de explorator. Cind dorim sa cautam un cuvint (sau o sintagma) pe internet tastam cuvintul in bara de adrese a exploratorului si apasam tasta Enter. In mod obisnuit motorul de cautare implicit este cel oferit de MSN, dar oricum IE ne permite sa il schimbam cu ce motor dorim (Google, etc.). Yahoo pune la dispozitie un motor de cautare bun, insa este la latitudinea fiecarui utilizator daca va bifa optiunea sau nu.

"Make Yahoo.com my home page" - Daca bifam setarea atunci pagina gazda a portalului Yahoo va fi afisata ori de cite ori deschidem exploratorul. In functie de cit de mult folosim serviciile acestui portal putem accepta sau nu setarea. Autorul acestui manual (MunteAlb) recomanda ca pagina gazda o pagina goala ("blank"), deci bifarea acestei optiuni nu se impune.

"Make Yahoo mail my default mail application" - Daca bifam setarea atunci serviciul de webmel oferit de Yahoo va fi desemnat ca aplicatie principala de posta electronica si va fi folosit ca atare de sistemul de operare. Nu este recomandata bifarea acestei setari.

Alegem deci componentele si setarile dorite si apoi facem clic pe butonul "Next". Va apare o fereastra ce contine licenta de folosire a softului. O citim (derulam in jos continutul ferestrei) si daca sintem de acord cu ea va trebui sa bifam optiunea "Yes, I accept the terms of this agreement" ("Da, accept termenii acestei intelegeri") si apoi sa facem clic pe butonul "Next".

1.3 DESCARCAREA SOFTULUI YAHOO MESSENGER

In fereastra urmatoare sintem instiintati cit va dura operatiunea de descarcare a softului (care are aproape 5 MB), in functie de viteza conexiunii la internet. Pentru internautii ce folosesc o conexiune obisnuita prin telefon ("dial-up") durata este intre 15 si 30 de minute, in functie de cit de rapida este conexiunea la acel moment. Facem clic pe butonul "Next". Se va declansa descarcarea si va apare o fereastra in care urmarim progresia acesteia afisata sub forma de procente.

Este recomandat sa nu desfasuram alte operatii la calculator pe timpul descarcarii, fiindca este posibil ca procesul de instalare sa se blocheze sau sa se intrerupa. Desi descarcarea dureaza destul de mult (pe dial-up) este bine sa raminem la calculator, sau oricum pe linga el. In situatia in care descaracrea se prelungeste peste 20 de minute este posibil ca SO sa incerce sa inchida conexiunea pentru ca o considera inactiva ("idle") din moment ce nu desfasuram operatiile obisnuite cu exploratorul (accesarea paginilor web, etc.). Inainte de a inchide conexiunea va apare o minifereastra de avertizare cu textul "The connection has been idle for 20 minutes. Windows will disconnect it in [x] seconds". Pentru a impiedica deconectarea facem clic pe butonul "Stay Connected", sau facem clic intii pe optiunea "Don't use Auto-Disconnect" si abia apoi pe butonul "Stay Connected" pentru a dezactiva pe viitor functia de deconectare automata. Putem preveni aparitia miniferestrei de avertizare si declansarea numaratorii inverse pina la inchiderea conexiunii daca miscam din cind (o data la 4-5 minute) mausul, fara a face clic pe vreun buton.

1.4 INSTALAREA SOFTULUI YAHOO MESSENGER

Dupa terminarea descarcarii fisierului va fi lansata automat procedura de instalare, care decurge fara vreo interventie din partea utilizatorului si dureaza in jur de un minut. La sfirsitul ei apare o fereastra cu titlul "Installation Results" care prezinta sumarul procesului de instalare. In aceasta fereastra este si o casuta bifata linga care se afla textul "Launch YM" (lanseaza YM). Facem clic pe butonul "Finish" pentru a incheia instalarea si a lansa softul Yahoo Messenger.

2. INSTALAREA DE PE O UNITATE DE STOCARE

Daca avem fisierul de instalare al ultimei versiuni YM pe un cd-rom sau pe hardisc il putem folosi pe acesta, fara a-l mai descarca de pe situl Yahoo. Facem dublu clic pe fisier si va apare o fereastra de conectare, pentru ca instalatorul vrea sa verifice daca dispunem de ultima versiune. Facem clic pe butonul "Cancel" pentru a impiedica incercarea de conectare si va apare o fereastra cu titlul "Welcome" in care sintem avertizati ca daca avem o versiune de YM deja instalata sa o inchidem. Facem clic pe butonul "Next" si va fi afisata licenta de folosire a softului. Facem clic pe butonul "I Accept" daca sintem de acord cu termenii licentei. Va apare o fereastra cu titlul "Destination Directory" in care trebuie sa alegem dosarul in care sa instalam YM. Alegem dosarul care este deja specificat si apoi facem clic pe butonul "Next". In fereastra urmatoare numita "Ready to Install" facem clic pe butonul "Next" pentru a declansa procedura de instalare propriu-zisa. Apare o minifereastra care ne prezinta progresia copierii pe hardisc a fisierelor necesare pentru functionarea YM. La terminarea acesteia apare o fereastra cu titlul "Installation Completed" in care trebuie sa facem clic pe butonul "Finish" pentru a incheia procedura de instalare.

CONECTAREA LA SERVERUL YAHOO MESSENGER

Lansam YM (daca nu a fost lansat automat dupa instalare) si vor apare doua miniferestre, una in prim plan (minifereastra de logare) si alta in fundal (fereastra principala). In minifereastra de logare (conectare la serviciul YM) trebuie sa completam in cimpul "Yahoo ID" numele de utilizator (uznumele) iar in cimpul "Password" parola aleasa, dupa care va trebui sa facem clic pe butonul "Sign In" ("inregistrare, autentificare"). Tot aici putem sa setam si citeva optiuni legate de conectare, bifindu-le pe cele dorite si debifindu-le pe celelalte:

"Remember my ID & Password" - Softul va tine minte identificatorul (uznumele) si parola dupa ce au fost introduse prima data. Optiunea este bifata in mod implicit si o putem lasa asa, pentru ca sa nu fim nevoiti sa completam de fiecare data aceste doua elemente de identificare. In situatia in care calculatorul este folosit de mai multe persoane este recomandat ca optiunea sa fie debifata, pentru a impiedica logarea in numele nostru a altcuiva, care astfel dobindeste acces si la alte servicii Yahoo, cum ar fi contul de mel.

"Automatically sign in" - Si aceasta optiune este bifata in mod implicit pentru ca este utila, ea permitindu-ne sa ne logam automat, fara sa ne mai complicam cu minifereastra de logare. In mod similar cu optiunea anterioara si aceasta trebuie debifata daca exista mai multi utilizatori ai YM care folosesc acelasi calculator.

"Sign in as invisible" - Notiunea de "invizibil" aplicata la softurile de mesagerie instantanee este legata de mentinerea intimitatii personale. Optiunea este debifata in mod implicit tocmai pentru ca fiecare utilizator sa decida in cunostinta de cauza care este preferinta sa. In mod obisnuit atunci cind ne logam la serverul YM prezenta noastra este semnalata tuturor utilizatorilor retelei, pentru ca acestia sa ne poata contacta. Dezavantajul acestui procedeu este insa ca in acest fel ne pierdem intimitatea, pentru ca in mod potential oricine poate sa afle detalii despre modul in care folosim YM (la ce ora ne-am logat si cit timp petrecem in retea) si oricine poate sa ne contacteze chiar daca nu dorim acest lucru. Din aceasta cauza avem posibilitatea sa activam optiunea de logare "invizibila" care ne permite sa folosim YM fara ca prezenta noastra in retea sa fie semnalata tuturor. Bineinteles ca ne vom pierde "invizibilitatea" fata de cei cu care vom initia conversatii, insa toti ceilalti nu vor sti ca ne-am conectat la retea.

Dupa ce facem clic pe butonul "Sign In" vom fi conectati la serverul specializat pentru mesagerie instantanee al portalului Yahoo si va ramine prezenta pe ecran doar fereastra principala a YM.

Daca logarea a reusit aspectul miniferestrei principale se schimba in sensul ca sub bara cu meniuri apare si o bara cu instrumente (butoane) iar in bara de statut ("status") apare scris "I'm available" ("sint disponibil [pentru conversatii]"). Daca observam ca logarea nu se realizeaza atunci trebuie sa verificam daca conexiunea noastra la internet este functionala (de ex. mergem pe un sit web oarecare). In acest caz inseamna ca serverul Yahoo are probleme tehnice si va trebui sa reincercam sa ne logam dupa citeva minute sau zeci de minute. Mai exista insa si o alta posibilitate, care tine de configurarea programului YM. Facem clic pe meniul "Messenger" din fereastra principala si alegem optiunea "Preferences" pe care facem clic. Va apare o fereastra care prezinta optiuni de conectare la YM. Facem clic in cerculetul de linga textul "No network detection" si apoi pe butonul OK. Inchidem YM si apoi il pornim din nou si incercam sa ne logam. Este posibil ca acum sa avem succes in tentativa de conectare.

CONFIGURAREA OPTIUNILOR YAHOO MESSENGER

Este o etapa extrem de importanta si se poate face doar daca sintem conectati la internet. Facem clic pe meniul "Messenger" din fereastra principala si alegem optiunea "Preferences" pe care facem clic. Se va deschide o fereastra numita "YM Preferences" care are mai multe sectiuni ale caror titluri sint afisate in partea stinga a ferestrei. Facem clic pe titlul unei sectiuni pentru a dobindi acces la optiunile de configurare a programului sub forma unei liste in care trebuie sa bifam (facind clic intr-un patratel) optiunile pe care le dorim si sa inlaturam bifarea sau sa lasam nebifate optiunile pe care nu le dorim. Dupa ce am terminat de configurat optiunile dintr-o anumita sectiune putem face clic pe butonul "Apply" pentru ca acestea sa intre in vigoare si fie memorate. La sfirsitul operatiunii de configurare facem clic pe butonul "OK" si preferintele noastre vor fi salvate.

1. FEREASTRA GENERAL (Generalitati)

In aceasta fereastra putem (si este indicat) sa impiedicam programul YM sa porneasca o data cu pornirea sistemului de operare Windows. La prima sectiune a ferestrei , numita "When I start up my computer" ("cind pornesc calculatorul"), inlaturam bifarea din casuta "Automatically start YM" si din acest moment YM va porni doar atunci cind dorim. Aceasta masura este recomandata pentru ca YM sa consume din resursele sistemului doar atunci cind este folosit si nu in mod permanent.

"Stand by and wait until I connect to the internet" (programul trebuie sa astepte sa ne conectam la internet). Este recomandat sa o bifam. Daca nu e bifata atunci YM va incerca sa se conecteze in mod automat.

"Open web links in a new browser window" (deschide legaturile intr-o pagina noua a exploratorului). Este recomandat sa o bifam. In acest fel atunci cind se face clic pe o legatura dintr-un mesaj, exploratorul (Internet Explorer sau altul) va deschide o pagina noua, ceea ce ne permite sa nu pierdem pagina care este deja afisata.

"Automatically sign me in when I click a Yahoo link in Messenger". Este recomandat sa o bifam. In acest fel atunci cind facem clic pe o legatura catre unul din serviciile Yahoo vom avea acces mai rapid la el pentru ca vom fi logati automat.

Toate celelalte optiuni prezente in aceasta fereastra este recomandat sa fie debifate.

2. FEREASTRA ALERT & SOUNDS (Alerte si Sunete)

Ne permite sa specificam modul in care sa fim alertati (atentionati) de catre YM atunci cind are loc un anume eveniment.

"Enable Alert Sounds" - Alertele prin sunete sint activate in mod implicit pentru ca optiunea "Enable alert sounds" este bifata. Fiecare eveniment va fi semnalat printr-un sunet scurt. Daca nu dorim sa fim deranjati de sunete sau nu tinem de obicei difuzoarele deschise putem debifa optiunea.

"Showing a message at the bottom-right corner of the screen" - Aceasta modalitate de atentionare este una vizuala si presupune aparitia unui mic mesaj in coltul din dreapta-jos al ecranului. Putem alege sa o lasam bifata sau nu.

"Displaying a dialog box" - Este debifata in mod implicit pentru ca este ceva mai intruziva, deoarece presupune aparitia unei casete de dialog pe ecran, lucru destul de suparator cu timpul.

"Playing a sound" - Ne permite sa alegem noi insine sunetele pentru diversele alerte. Este recomandat sa nu facem modificari la aceasta optiune.

3. FEREASTRA APPEARANCE (Aspect)

In aceasta fereastra putem personaliza aspectul ferestrei principale si a ferestrei de mesaje a YM prin modificarea culorilor interfetei ("skin"), a culorii literelor ("text color") si a fontului ("text font").

"Messenger interface style" ("Stilul interfetei YM") - Fata ("skin") unui soft este reprezentata de modul de afisare a elementelor de interfata. Tendinta moderna este ca pentru fiecare soft sa fie puse la dispozitia utilizatorului mai multe fete, dintre care acesta sa o poata alege cea care īi convine cel mai mult. In cazul YM fetele difera doar prin aranjamentul coloristic folosit pentru afisarea elementelor de interfata. Pentru a schimba fata curenta facem clic pe butonul "Change Skin". Va apare o fereastra in care avem un meniu derulant care ne ajuta sa alegem fata dorita. Fetele "Indigo" si "Maverick Blue" sint mai colorate, dar fata "Classic" este mai bine suportata de ochi, mai ales daca folosim YM pe perioade lungi de timp. Selectam fata dorita din meniu si facem clic pe butonul "OK" pentru a ne intoarce la fereastra cu optiuni.

"Default fonts & colors for message windows" - Ne permite sa schimbam caracteristicile (tipul, marimea, aspectul si culoarea) fontului folosit implicit in fereastra care contine mesajele trimise si primite.

"When other people customize their fonts and colors" - Ne permite sa nu tinem cont de optiunile de personalizare a fonturilor si culorilor folosite de partenerii de discutie. Fonturile si culorile pot sa fie conforme doar cu preferintele noastre, nu cu cele ale expeditorului, mai ales daca acesta are in obicei sa foloseasca culori tipatoare sau dimensiuni mari ale literelor si aceste lucruri ne deranjeaza. Pentru aceasta bifam casuta cu textul "Always use my fonts and colors".

"List text" - Ne permite sa setam tipul si culoarea fontului (corpului 252y247c de litera) folosit pentru afisarea listei de contacte.

4. FEREASTRA ARCHIVE (Arhiva)

Ne permite sa specificam daca dorim sa fie arhivate (pastrate) mesajele pe care le schimbam cu ceilalti internauti prin intermediul YM. Daca dorim acest lucru trebuie sa bifam optiunea "Enable Archiving" ("arhivarea este permisa") si apoi sa selectam ce anume dorim sa fie arhivat (mesajele, alertele, conferintele, mesajele catre mobil).

De asemenea putem sa specificam numarul de zile dupa care dorim ca mesajele arhivate sa fie sterse ("automatically delete files older than ... days").

5. FEREASTRA DISPLAY IMAGE (Imaginea Afisata)

Sectiunea "Default Display Image" ne ofera posibilitatea folosirii unei imagini care sa ne reprezinte atunci cind participam la conversatii. Pentru a selecta o imagine facem clic pe butonul "Change Default". Va apare o fereastra speciala care are trei optiuni, discutate mai jos.

"Don't share a display image" - este optiunea selectata implicit si in traducere inseamna "nu partaja [cu partenerii de discutie] nici o imagine".

"Share my picture" ("partajeaza imaginea mea") - ne permite sa selectam o imagine pentru a o partaja. Facem clic in cerculetul din stinga optiunii si apoi facem clic pe butonul grafic "Select a picture". Apare o fereastra de unde putem sa alegem o imagine din cele instalate impreuna cu YM. Daca nici una din ele nu ne convine putem alege o imagine de pe hardiscul calculatorului nostru, folosind butonul "Browse". Facem clic pe butonul "OK" dupa ce am ales imaginea dorita.

"Share my avatar" ("partajeaza avatarul meu") - ne permite sa cream o imagine personalizata (avatar) pe baza unui sablon existent pe situl Yahoo si apoi sa o partajam. Facem clic in cerculetul din stinga optiunii si apoi facem clic pe butonul grafic "Create your own avatar". Se va deschide in explorator pagina speciala de pe situl Yahoo. Aici trebuie sa cream o imagine pornind de la un sablon existent. Alegem sexul avatarului si apoi facem clic pe butonul "Create my avatar" pentru a personaliza imaginea conform dorintelor noastre.

Sectiunea "Display Image Options" ne ofera posibilitatea setarii preferintelor noastre legate de afisarea imaginilor care ii reprezinta pe participantii la discutii. Optiunea "Enable display images" este bifata in mod implicit si ca urmare imaginile folosite de partenerii nostri de discutie vor fi afisate intotdeauna. Daca insa nu dorim acest lucru putem debifa optiunea. Putem sa afisam sau nu avatarurile celor cu care discutam, si de asemenea putem sa ne dam sau nu acordul ca imaginile persoanelor care nu se afla in lista de contacte sa fie afisate.

6. FEREASTRA CHAT (Taifas)

Se refera la functia de mediataifas (audio-video chat) care este inclusa in YM sub numele de Yahoo Chat.

Optiunea "Tell me when other people join or leave the room" - daca este bifata ne permite sa fim anuntati printr-un mic mesaj text in fereastra de taifas ori de cite ori cineva se alatura unei camere de discutii sau o paraseste. Este recomandat sa o lasam bifata.

Optiunea "Ignore chat invitations" - daca este bifata ne permite sa ignoram toate cererile de taifas in particular care ne sint adresate. O lasam nebifata pentru a decide la momentul respectiv daca acceptam sau nu o astfel de cerere in functie de persoana care solicita acest lucru.

Filtrul de cuvinte ("word filter") ne permite sa nu vedem cuvintele ofensatoare (injurii) sau cu continut controversat (cuvinte cu tenta sexuala) care apar in cursul discutiilor din camerele de taifas.Putem alege sa nu existe deloc filtru ("none") sau sa fie instituit un filtru slab ("weak") sau unul puternic ("strong"). Facem clic in cerculetul de linga optiunea care ne convine cel mai mult. Filtrul de cuvinte nu functioneaza decit pentru limba engleza.

7. FEREASTRA CONNECTION (conectare)

In aceasta fereastra trebuie sa specificam modul in care ne conectam la internet, in asa fel incit utilizarea YM sa fie optima.

Optiunile disponibile sint : "No proxies" (conectare directa), "Use Proxies" (conectare prin server proxy), "Firewall with no proxies" (conectare directa, dar din spatele unui foczid-firewall), "No network detection" (conectare directa fara a face parte dintr-o retea de calculatoare). Optiunea "No Proxies" este deja selectata pentru ca Yahoo socoteste ca aceasta optiune este cea folosita de cei mai multi internauti.

Fiecare utilizator trebuie sa faca clic pe modul de conectare pe care il are. Utilizatorii care nu reusesc sa se conecteze trebuie sa se informeze care este modul de conectare (in cazul in care fac parte dintr-o retea) sau sa aleaga optiunea "No network detection" in cazul in care sint utilizatori casnici (se conecteaza de acasa si nu au calculatorul inclus intr-o retea) si folosesc un modem de tip dial-up.

8. FEREASTRA CONTENT TABS (Continutul Taburilor)

In aceasta fereastra alegem ce taburi sa fie prezente in fereastra principala YM. Taburile din YM sint niste iconite care apar la partea de jos a ferestrei principale si ne permit sa selectam mai usor sectiunea (Prieteni, Calendar, Vremea, etc.) care dorim sa fie in prim plan.

Adaugam (facind clic pe butonul "Show" - "Afiseaza") taburile pe care le dorim si inlaturam (facind clic pe butonul "Hide" - "Ascunde") taburile care nu ne intereseaza. Taburile selectate apar afisate in compartimentul din dreapta al ferestrei "Content".

Pentru a schimba ordinea taburilor facem clic pe butoanele "Up" si "Down".

9. FEREASTRA FILE TRANSFER (Transfer de fisiere)

Ne permite sa selectam optiunile care ne convin in legatura cu transferul de fisiere prin intermediul YM.

In cimpul "When other people send files to me" ("cind alte persoane imi trimit fisiere") alegem optiunea "Ask me for permission before downloading file" (YM trebuie sa-mi ceara permisiunea inainte de a descarca fisiere pe hardiscul meu). Alte optiuni sint : "Never accept files from anyone" (nu accepta fisiere de la nimeni) si "Accept files automatically if the sender is in my Messenger List" (accepta automat fisierele al caror expeditor este pe lista mea de contacte). Va trebui sa facem clic pe optiunea dorita pentru a o selecta, insa este recomandata optiunea mentionata la inceput.

In cimpul "When other people try to get files from me" (cind alte persoane incearca sa obtina fisiere de la mine) alegem optiunea "Ask me for permission to get files" (YM trebuie sa-mi ceara permisiunea inainte ca altii sa aiba acces la fisierele mele). Alte optiuni sint : "Never allow others to download files from me" (nimeni nu are permisiunea sa descarce fisiere de pe hardiscul meu) si "Allow users on my Messenger List to always get my files" (internautii de pe lista mea de contacte pot sa descarce fisierele mele fara a-mi cere permisiunea in prealabil). Va trebui sa facem clic pe optiunea dorita pentru a o selecta, insa este recomandata optiunea mentionata la inceput.

In cimpurile "Directory for files I receive" si "Directory where others can get my files" specificam dosarele in care tinem fisierele primite, respectiv fisierele pe care le punem la dispozitia celorlalti. Facem clic pe butonul "Browse" si alegem dosarele respective de pe hardisc. Este bine sa le lasam pe cele create deja de YM.

Optiunea "Automatically show progress window when other people get files from me" (arata o fereastra de progresie a transferului atunci cind altii descarca fisiere de pe hardiscul meu) trebuie bifata.

Optiunea "Number of users that can get my files at the same time" ne permite sa specificam numarul de internauti care pot descarca simultan fisiere de pe hardiscul nostru. Daca numarul acestora e prea mare, nu vom putea sa mai folosim decit cu greu calculatorul pentru activitati pe internet pina la terminarea transferurilor. Alegem valoarea deja stabilita si anume trei internauti.

Optiunea "Port number to use" ne permite sa specificam un anumit port al calculatorului pentru operatiile cu fisiere. O lasam nemodificata.

Optiunea "Virus Checker" (cautarea de virusi in fisiere cu un program specializat) ne permite sa indicam YM locul de pe hardisc unde se afla programul antivirus, in asa fel incit acesta sa porneasca automat si sa scaneze toate fisierele imediat dupa descarcare. Folosim butonul "Browse" pentru localizarea programului antivirus si bifam optiunea "Check file for virus after download".

10. FEREASTRA IGNORE LIST (Lista de Persoane Ignorate)

In aceasta fereastra putem administra lista de persoane ignorate. Internautii desemnati ca fiind ignorati nu vor putea comunica personal cu noi in nici un fel, nu ne vor putea trimite mesaje si nu ne vor putea contacta.

Optiunea "Ignore anyone who is not on my Messenger List" ne permite sa ignoram toti internautii ale caror porecle nu se gasesc in lista noastra de mesagerie (lista de contacte).

Optiunea "Ignore only the people below" ne permite sa facem o lista speciala cu internauti pe care dorim sa-i ignoram. Apasam butonul "Add" si adaugam porecla (uznumele Yahoo) unui internaut cu care nu dorim sa avem de-a face. Daca ne razgindim ulterior apasam butonul "Remove" si inlaturam poreclele internautilor cu care ne-am reconciliat intre timp.

11. FEREASTRA LAUNCHCAST RADIO (Radio prin Internet)

In aceasta fereastra putem seta optiunile referitoare la postul de radio prin internet oferit de Yahoo.

Optiunea "Automatically start LaunchCast Radio" nu trebuie bifata decit daca avem o conexiune de mare viteza (cablu sau DSL), pentru ca radioul pe internet se bazeaza pe fluxuri audio ("audio streams") care nu sint receptionate corespunzator decit pe conexiuni puternice si stabile.

12. FEREASTRA MESSAGES (Mesaje)

La sectiunea "When I receive a new message" ("atunci cind primesc unu mesaj") bifam optiunea "Show the message window" ("adu in prim plan in mod automat fereastra acestuia").

La sectiunea "Pressing Enter in a message window" ("Apasarea tastei Enter in fereastra de mesaje") bifam optiunea "Sends the message" ("Trimite mesajul"). Aceasta optiune este cea uzuala pentru IRC sau MI, unde tasta Enter nu este folosita pentru a ne muta la alt rind, din cauza faptului ca mesajele sint de obicei scurte si nu contin mai multe paragrafe. Trecerea la alt rind se face automat cind am ajuns la capatul rindului pe care scriem.

La sectiunea "When I receive messages from people not on my Messenger List" ("Atunci cind primesc mesaje de la persoane care nu se afla pe Lista de Mesagerie") bifam optiunea Show the messages in separate windows" ("Afiseaza fiecare mesaj intr-o fereastra separata"). Daca primim multe astfel de mesaje putem alege cealalta optiune care pune toate aceste mesaje (mai mult sau mai putin nedorite) intr-o singura fereastra ("Show the messages in a single window").

La sectiunea "Miscellaneous" ("Diverse") putem sa activam sau nu mai multe componente de interfata, care vor fi discutate mai jos.

"Enable IMvironments" - numele optiunii provine de la combinarea cuvintelor IM (prescurtarea de la "instant messaging") si "environment" ("mediu, ambianta"). Optiunea ne permite sa infrumusetam aspectul YM prin folosirea de desene sau poze ca fundal pentru ferestre.

"Enable Emoticons" ("Activeaza Emoticonitele") - este o optiune care ne permite sa adaugam o noua dimensiune la comunicarea cu ceilalti, folosind niste mici iconite care arata starea noastra de spirit sau care ajuta la o mai buna intelegere a celor scrise (de ex. atunci cind sintem ironici in exprimare si vrem ca mesajul nostru sa nu fie luat ad-litteram).

"Enable Audibles" ("Activeaza Acustitele - Iconitele Acustice") - Acustitele sint niste iconite animate pe care daca facem clic este citit un text (de obicei amuzant ca exprimare si continut) care va fi transmis partenerului de discutie. In legatura cu acustitele exista si doua optiuni secundare, explicate mai jos.

"Always show captions when I send or receive Audibles" ("Arata intotdeauna si legenda acustitelor - transcrierea textului vorbit"). Daca este bifata va apare un mic text deasupra barei cu acustite atunci cind le trimitem sau primim.

"Always play audio when I send or receive Audibles" ("Reda intotdeauna continutul audio al acustitelor). Daca este bifata vom auzi continutul audio al acustitelor atunci cind le trimitem si primim.

13. FEREASTRA PRIVACY (Intimitate)

In aceasta fereastra putem sa specificam modul in care dorim sa ne fie respectata intimitatea atunci cind folosim YM. De asemenea este bine sa citim politica privind intimitatea personala practicata de portalul Yahoo. Yahoo culege date despre toti utilizatorii serviciilor sale si le foloseste in principal pentru scopuri de marketing. Detaliile acestei politici se gasesc in pagina "Privacy Policy".

In sectiunea "When I sign into YM" ("Cind ma autentific la logare") trebuie sa specificam daca dorim sa semnalam momentele in care sintem conectati la reteau YM. In mod obisnuit conectarea noastra la retea este semnalata persoanelor din lista noastra de contacte (lista de mesagerie) prin faptul ca emoticonita din dreptul poreclei noastre se coloreaza in galben (daca nu sintem conectati ea este gri). Dar Yahoo permite si unor situri (cum sint forumurile de discutii la care ne-am inscris) sa semnaleze in acest fel conectarea noastra la retea.

"Always sign in as invisible. (Appear offline to all users)" (Intotdeauna autentifica-ma ca invizibil. Apar ca neconectat la reteaua YM pentru toti utilizatorii acesteia). Daca dorim sa nu fim "reperati" pe timpul conectarii la reteaua YM va trebui sa bifam aceasta optiune. Vom alege aceasta optiune in principal daca nu dorim sa fim contactati de nimeni. Alti internauti vor putea sa sesizeze ca ne-am conectat la retea doar daca se intilnesc cu noi in camerele de taifas de pe Yahoo sau ii contactam noi printr-un mesaj instanataneu.

"Allow Yahoo websites to show when I am online" (Permite siturilor Yahoo sa semnaleze starea mea de conectare). Daca dorim sa permitem numai siturilor diferitelor servicii Yahoo sa semnaleze atunci cind sintem conectati la retea putem bifa aceasta optiune.

In sectiunea "Idle Status" ("Starea de inactivitate") avem de ales intre mai multe optiuni care le indica celorlalti internauti starea noastra de (in)activitate. YM tine evidenta perioadelor noastre de activitate evidentiate prin scrierea de mesaje sau comunicarea in alt mod cu ceilalti internauti. In momentul in care nu avem activitate YM poate semnala acest lucru celorlalti internauti pentru ca acestia sa nu incerce sa ne contacteze in aceasta perioada. Bifam optiunile pe care le dorim si inlaturam bifarea de la cele pe care nu le dorim.

Optiunea "Show me as idle if I don't use the computer for ... minutes" ne permite sa specificam intervalul de timp dupa care sa aparem ca fiind inactivi ("idle"). Acesta lucru le semnaleaza celorlalti internauti faptul ca nu sintem atenti la ce se intimpla in YM pentru ca sintem ocupati cu altceva sau am plecat de linga calculator.

Optiunea "Do not show anyone how long I have been idle" ("Nu arata nimanui cit timp am fost inactiv"). Daca o bifam starea noastra de inactivitate nu va fi semnala nimanui, deci vom apare ca avind mereu activitate chiar daca acest lucru nu este adevarat.

14. FEREASTRA WEBCAM (minicamera video)

Butoanele "Camera Settings" (parametri) si "Camera Source" (sursa de imagine) ne permit sa facem reglaje tehnice legate de minicamera. Sub ele se afla o rigla pe care se afla un glisor. Facem clic pe glisor, tinem apasat butonul mausului si mutam glisorul la stinga sau la dreapta pentru a alege combinatia cea mai potrivita intre viteza de transmisie a imaginilor si calitatea acestora. Daca avem o conexiune prin telefon ducem cursorul la marginea stinga pentru viteza maxima ("faster speed"), iar daca avem o conexiune foarte rapida (cablu sau DSL) putem duce cursorul la marginea dreapta pentru o calitate mai buna a imaginii ("better quality").

Sectiunea "When someone tries to see my webcam" ("atunci cind cineva incearca sa vada imaginile transmise de minicamera mea") ne permite sa bifam una din cele trei optiuni disponibile, care sint explicate mai jos.

"Always ask for my permission" ("YM trebuie sa-mi ceara permisiunea inainte ca o persoana sa vada imaginile transmise de minicamera)

"Allow everyone to see my webcam" ("Oricine poate vedea imaginile mele fara o permisiune explicita")

"Always allow the following people to view my webcam" ("YM trebuie sa lase internautii specificati de mine sa-mi vada imaginile fara permisiunea mea explicita"). Daca alegem aceasta optiune trebuie sa apasam butonul "Edit" si sa indicam YM care sint internautii agreati de noi. Avem si posibilitatea sa ignoram orice alte solicitari de vizualizare a imaginilor, daca bifam casuta "Ignore other view requests".

Optiunea "If I am in a chat room allow people in the chat room to view my webcam" ne permite, daca o bifam, sa facem disponibile pentru vizualizare imaginile oferite de minicamera noastra tuturor celor prezenti in aceeasi camera de taifas cu noi.

Optiunea "When I show my webcam, change my status message to" (cind minicamera e pornita, schimba mesajul de stare in ...) ne permite sa schimbam mesajul care apare in bara de stare. In mod obisnuit acest mesaj este "View My Webcam" insa putem scrie orice altceva, eventual ceva similar in limba romana.

. FEREASTRA SUPERWEBCAM (supercamera video)

In aceasta fereastra precizam niste parametri care permit transmiterea imaginilor minicamerei noastre la o rezolutie mai mare decit cea obisnuita si la un numar de cadre pe secunda ("frames per second") mai mare. Imaginea este mai fluida si de calitate mai buna, insa acest lucru este posibil doar daca avem o conexiune rapida la internet.

FEREASTRA PRINCIPALA YAHOO MESSENGER

Fereastra principala a YM seamana cu a tuturor programelor pentru sistemul de operare Windows insa are si unele caracteristici speciale. Ea contine mai multe bare (explicate mai jos), un compartiment de mesagerie si un compartiment de continut.

Barele care apar in fereastra principala sint urmatoarele:

BARA DE MENIURI ("menubar") se afla la partea de sus a ferestrei principale. In mod obisnuit din meniuri nu se vad decit titlurile (Messenger, View, Contacts, Help), dar daca facem clic pe unul din titluri apare o lista (meniu) care se deruleaza in jos. Fiecare meniu contine diverse optiuni sau comenzi. Aceasta bara este discutata in detaliu mai jos.

BARA DE STATUT ("status bar") se afla sub bara cu meniuri. Ea arata care este starea noastra de activitate si daca sintem disponibili ("Available") sau nu pentru taifas cu alti internauti. Daca facem clic pe bara va apare un meniu cu diverse optiuni ("Be right back" - ma intorc imediat ; "Busy" - ocupat ; etc.). Facem clic pe optiunea care se potriveste cel mai bine cu starea noastra de disponibilitate. Avem si posibilitatea de a compune un text care sa exprime cel mai bine aceasta stare daca facem clic pe optiunea "New status message". De asemenea avem posibilitatea sa fim "invizibili" pentru alti internauti chiar daca avem programul YM deschis. Aceasta ultima optiune ne permite sa-i contactam pe cei cu care dorim sa discutam, fara a ne trada prezenta altor internauti care folosesc YM.

BARA DE INSTRUMENTE ("toolbar" - "instrubara") se afla sub bara de meniuri si contine niste butoane pe care apasam pentru a da comenzi rapide programului. Ea contine butoanele "Add" (facind clic pe el putem adauga un internaut la lista noastra de contacte), "IM" (facind clic pe el apare fereastra de compunere a mesajelor instantanee), "Text" (facind clic pe el putem sa trimitem un scurt mesaj de tip text [SMS] catre un telefon mobil), "Chat" (facind clic pe el ne putem alatura la o camera de taifas).

BARA DE CONTINUT ("content bar") se afla in partea de jos a ferestrei. Ea este o bara cu taburi care ne permite accesul usor la categoriile de continut specificate de noi (stiri, calendar, vreme, etc.). In momentul in care facem clic pe unul din taburi, in ferestra principala a YM se afiseaza continutul dorit de noi.

BARA DE CAUTARE ("search bar") se afla sub bara de continut. Daca dorim sa aflam care sint paginile web care contin un anumit cuvint sau grup de cuvinte scriem cuvintul respectiv in cimpul de cautare si facem clic pe butonul "Search" (cauta). Va apare in explorator o lista de pagini web care contin cuvintul cautat.

Putem decide care dintre bare sa fie afisate daca facem clic pe meniul "View", apoi pe optiunea "Show" si inlaturam bifarea din dreptul barelor pe care nu le dorim

1. BARA DE MENIURI contine urmatoarele meniuri :

1.1 MESSENGER - Contine comenzi referitoare la conectarea la serverul YM

"Change My Status" : Ne permite sa schimbam starea noastra de activitate ("online status"). Alegem din meniul care se deschide starea adecvata : available (disponibil), be right back (ma intorc in curind), busy (ocupat), etc.

"Privacy Options" : Ne permite sa modificam modul in care dorim sa ne fie respectata intimitatea atunci cind folosim YM.

"My Profiles" : Ne permite sa editam profilul nostru si sa cream sau sa stergem identitatile alternative ("alternate ID's") pe care le folosim cu YM.

"My Contact Details" : Ne permite sa modificam informatiile despre noi pe care dorim sa le facem publice (nume de familie, prenume, telefon, adresa de mel, etc.).

"Change my Display Image" : Ne ofera posibilitatea setarii preferintelor noastre legate de afisarea imaginii sau avatarului care ne reprezinta atunci cind particpam la discutii.

"Yahoo Account Info" : Ne permite sa vedem informatiile despre contul nostru de la Yahoo.

"Start my Webcam" : Ne permite sa pornim minicamera video, bineinteles daca avem una conectata la calculator.

"Yahoo Chat Rooms" : Ne permite accesul la camerele de taifas puse la dispozitie de Yahoo.

"Preferences" : Ne permite sa modificam preferintele noastre legate de programul YM.

"Sign Out" : Ne permite sa ne delogam de la servicul de mesagerie instantanee Yahoo (sa ne deconectam de la serverul YM), fara a inchide programul.

"Close" : Inchide programul YM.

1.2 VIEW - Ne permite sa selectam care dintre elementele grafice (bara de meniuri, bara cu instrumente, etc.) ale ferestrei principale YM dorim sa fie afisate. Tot de aici putem schimba fata programului ("skin").

1.3 CONTACTS - Contine comenzile programului YM care ne permit sa comunicam cu alti internauti.

"Add a Contact" : Ne permite sa adaugam un contact (persoana cu care dorim sa conversam) la lista de mesagerie.

"Invite People to YM" : Ne permite sa invitam persoane (prin posta electronica) pentru a ni se alatura in reteaua YM.

"Search Yahoo Member Directory" : Ne permite sa cautam persoane in Catalogul Membrilor Yahoo. Putem astfel sa gasim parteneri de conversatie care au afinitati cu noi (au aceeasi virsta, gusturi, etc.).

"Send an Instant Message" : Ne permite sa trimitem un mesaj instantaneu.

"Send a Text Message" : Ne permite sa trimitem un SMS catre posesorul unui telefon mobil.

"Send an Email" : Ne permite sa trimitem un mel cu ajutorul programului implicit ("default") de posta electronica (Outlook Express, etc.).

"Place an Internet Call" : Ne permite sa folosim servicul de telefonie prin internet (Voice over IP - VOIP) pentru a apela numere din reteaua telefonica fixa sau mobila. Este un servicu cu plata

"Invite to Conference" : Ne permite sa invitam mai multi internauti (maximum 10) pentru a participa la o conferinta (taifas simultan cu sau fara voce).

"Profile" : Ne permite sa vedem profilul (informatii detaliate) unei anumite persoane sau profilul nostru. Fiecare utilizator Yahoo isi poate modifica oricind profilul, adaugind sau inlaturind informatii.

"Message Archive" : Ne permite sa vedem si sa administram mesajele schimbate cu ceilalti internauti prin intermediul YM. Arhivarea mesajelor nu este o optiune implicita a programului YM. Daca dorim ca mesajele sa fie arhivate trebuie sa specificam acest lucru in fereastra cu optiunile programului ("Preferences") la sectiunea corespunzatoare ("Archive").

"Edit Messenger List" : Este un submeniu care contine comenzi ce ne permit sa administram lista de contacte (alcatuirea de grupuri de persoane, stergerea grupurilor, etc.).

1.4 HELP - Contine comenzi referitoare la informatiile ajutatoare necesare pentru a invata sa folosim corect YM

2. COMPARTIMENTUL DE MESAGERIE :

Acesta se afla in centrul ferestrei principale YM, iar continutul sau este determinat de tabul care este selectat. Avem la dispozitie tabul "Messenger" pe care daca facem clic apare lista de mesagerie (alcatuita din amicii nostri si din persoanele cu care conversam la momentul respectiv) si tabul "Address Book" pe care daca facem clic apare agenda de contacte pe care o putem astfel administra.

3. COMPARTIMENTUL DE CONTINUT :Este situat sub compartimentul de mesagerie, iar continutul sau este determinat de tabul care este selectat. Informatiile care apar in acest compartiment sint furnizate de diversele servicii oferite de Yahoo. Astfel, facind clic pe taburi putem afisa pe rind : stiri, calendarul, cotatiile bursiere, vremea, etc.

LISTA DE MESAGERIE

Lista de mesagerie (LIM, lista de contacte) este o componenta esentiala a oricarui program de MI si de aceea ea se gaseste intotdeauna in partea centrala a ferestrei principale a acestora. Pentru ca YM se doreste un program care sa fie folosit atit de utilizatorii casnici (care se conecteaza de acasa), cit si de cei din mediul institutional (scoala, servici, etc.) in versiunea 6 a YM a fosta inlocuita denumirea "Friends List" (lista de prieteni) folosita in versiunea 5 a programului cu denumirea mult mai neutra "Messenger List" (lista de mesagerie). Ea are deci diferite denumiri ("buddy list", "friends list", etc.) in limba engleza in functie de softul folosit si de versiunea acestuia, insa functionalitatea ramine aceeasi. In principiu ea functioneaza ca o carte de telefon care ar contine numele prietenilor nostri si care in acelasi timp ne-ar indica daca acestia sint acasa, pentru a fi siguri ca ne vor raspunde la telefon. Tocmai aceasta ultima caracteristica face ca intelegerea functionarii listei de mesagerie sa fie esentiala pentru oricine doreste sa foloseasca programele de MI.

GRUPURILE DE CONTACTE (PERSOANE)

Uznumele (numele de utilizator, identificatorul Yahoo) ale contactelor (persoanelor) prezente pe lista sint aranjate in mai multe grupuri pe care trebuie sa le definim. Aceste grupuri nu sint altceva decit o modalitate de a pune in ordine lista de mesagerie, ele neavind in afara de aceasta functie nici o alta importanta. De exemplu putem sa avem grupul persoanelor pe care le cunoastem de la scoala (sau servici), grupul acelora care ne sint rude si grupul acelora cu care am comunicat exclusiv prin internet (pe care nu le-am intilnit niciodata in realitate).

Grupurile apar in compartimentul de mesagerie al ferestrei principale YM ca niste liste care pot fi expandate (vedem uznumele contactelor) sau comprimate (vedem doar titlul grupului) daca apasam pe sagetuta din stinga denumirii lor. Putem crea grupuri facind clic pe meniul "Contacts" si apoi pe optiunea "Edit Messenger List". Se va deschide un nou meniu in care facem clic pe optiunea "Create New Group". Va apare o minifereastra continind un cimp in care trebuie sa competam numele grupului si apoi sa apasam butonul OK. Grupul nou creat va fi afisat in compartimentul de mesagerie.

Daca facem clic dreapta pe numele grupului va apare un meniu cu mai multe optiuni pe care facem clic daca avem nevoie : "Add a Contact to Group" (adauga o persoana la grup), "Rename Group" (redenumeste grupul), "Delete Group" (sterge grupul) si "Create New Group" (creaza un grup nou). In afara de aceste optiuni administrative mai exista doua optiuni de comunicare foarte importante si anume : "Send Instant Message to All in Group" (trimite un mesaj tuturor persoanelor din grup) si "Invite All in Group to Conference" (invita toate persoanele din grup la o conferinta).

Putem muta persoanele (contactele) dintr-un grup in altul facind clic pe uznumele lor si apoi (tinind apasat butonul sting al mausului) tragind uznumele in grupul dorit. Metoda este denumita "drag and drop" (trage si da drumul).

2. ADAUGAREA DE CONTACTE (PERSOANE) LA LISTA :

Pentru a adauga contacte (persoane cu care conversam pe internet) la lista avem mai multe variante. Cea mai evidenta este apasarea pe butonul "Add" din fereastra principala YM. Alte posibilitati sint legate de comanda "Add a Contact" prezenta in meniul "Contacts" al ferestrei principale YM si de comanda "Add to Messenger List" prezenta in submeniul "Contact Options" din meniul "Contacts" al ferestrei de comunicare cu ceilalti internauti.

Oricare varianta am alege-o va apare o fereastra in care sintem intrebati cum dorim sa identificam amicul pe care-l dorim adaugat la lista. In cimpul "Yahoo ID or email address" completam identificatorul Yahoo (uznumele, porecla) sau adresa de mel a contactului respectiv. In cimpurile "First Name" si "Last Name" completam prenumele si numele de familie ale contactului, bineinteles daca le cunoastem. Facem apoi clic pe butonul "Next".

Va apare o fereastra cu doua cimpuri care trebuie completate. In cimpul "Choose or Enter a Group for this person" trebuie sa selectam un grup existent din meniu sau sa completam un nume de grup nou in care dorim sa includem persoana respectiva. Atunci cind dorim sa adaugam o persoana la lista de contacte trebuie sa avem mai intii consimtamintul acesteia, din motive de respectare a intimitatii personale. Ca urmare el (sau ea) va primi un mesaj din partea noastra la care poate sa raspunda afirmativ (aproba adaugarea la lista de contacte) sau negativ (refuza). In functie de raspuns putem adauga sau nu persoana la lista, softul YM nu ne permite sa adaugam o persoaana fara consimtamintul acesteia. In cimpul "Enter a brief introduction to this person" scriem deci un mic mesaj catre persoana respectiva in care expunem motivele pentru care dorim sa o adaugam la lista de mesagerie. Acest din urma lucru este o dovada de politete si este recomandat sa procedam in acest fel daca dorim sa obtinem un raspuns afirmativ. Totusi este o etapa optionala (neobligatorie). Facem apoi clic pe butonul "Next" si mesajul va fi transmis automat. In fereastra urmatoare putem sa apasam pe butonul "Add More Details" daca dorim sa completam informatii detaliate despre noul contact. Daca socotim ca informatiile initiale sint de ajuns nu apasam pe acest buton, ci facem clic direct pe butonul "Finish", pentru a incheia procedura de adaugare a unui nou contact.

Internautul pe care dorim sa-l trecem pe lista de amici va primi o instiintare de la Yahoo sub forma unei miniferestre numita "New Contact Request" ("Solicitare de Contact Nou"). El (sau ea) are doua posibilitati de raspuns : afirmativ (face clic pe butonul "Allow") sau negativ (face clic pe butonul "Deny"). Daca raspunsul este afirmativ internautul va apare in lista noastra de contacte. Un al treilea buton, numit "Allow and add to my Messenger List" permite atit acceptarea cererii cit si adaugarea solicitantului la lista de contacte.

Daca nu avem cunostinte care sint inregistrate la portalul Yahoo putem sa le sfatuim sa se inregistreze sau putem incerca sa gasim parteneri de conversatie cu ajutorul serviciului Yahoo Member Directory. Acesta este un catalog care contine uznumele persoanelor inregistrate la Yahoo care doresc sa fie contactate pentru initierea unei conversatii. Pentru a fi listat in acest catalog un membru Yahoo trebuie sa specifice in profilul sau in mod expres acest lucru, adica sa bifeze casuta "Directory Listing". Fiecare persoana prezenta in catalog are specificate datele personale pe care a ales sa le faca publice in profilul Yahoo (virsta, domiciliu) si de asemenea care sint subiectele de conversatie preferate. Membrii Yahoo sint grupati in catalog dupa intersele lor in privinta purtarii unei discutii. Astfel, avem mai multe categorii si anume : "Computers & Internet", "Regional", etc. In cadrul fiecarei categorii membrii sint grupati dupa subcategorii. Astfel in categoria "Regional" avem subcategoria "Romania" si mai departe in aceasta din urma subcategoria "Romanian [Language]". Membrii Yahoo listati in aceasta categorie doresc sa converseze in limba romana, pe subiectele care ii intereseaza pe fiecare in parte. Putem sa vizualizam in pagina web doar o anumita parte dintre acestia (dupa sex sau dupa categoria de virsta), pentru a-i gasi mai usor pe aceia cu care dorim sa intram in contact. Cei listati au alaturi de uznume emoticonita care arata daca sint sau nu conectati la reteaua YM. Daca sint conectati ii putem contacta prin YM, iar daca nu sint ii putem contacta cu ajutorul unui mesaj offline sau prin posta electronica. In acest fel, dupa ce purtam mai multe conversatii cu persoanele care au aceleasi preocupari ("interests") cu ale noastre ne putem alcatui o lista de mesagerie. Cautarea in catalog se poate face direct din YM (folosind optiunea "Search Yahoo Member Directory" din meniul "Contacts") sau se poate face din explorator, mergind la adresa specificata mai sus.

3. ADMINISTRAREA LISTEI DE MESAGERIE

Putem sa facem diverse operatii administrative cu lista de contacte : adaugare de noi contacte, stergerea unor contacte, mutarea sau copierea contactelor dintr-un grup in altul, crearea si stergere de grupuri. Acestea se fac apelind la procedura prezentata mai sus ("drag and drop") si facind clic pe optiunile ("Delete Group", Move to Group" sau "Copy to Group") din meniul care apare daca facem clic dreapta pe numele unui grup. Atunci cind stergem o persoana din lista de mesagerie aceasta nu va fi notificata de actiunea noastra.

4. FOLOSIREA LISTEI DE MESAGERIE:

Principala functie a listei de mesagerie este sa ne arate care dintre persoanele din lista sint conectate la reteaua YM, in asa fel incit sa putem sa le contactam pentru a discuta cu ele. In momentul in care o persoana s-a conectat la internet si a lansat in functiune programul YM, serverul Yahoo ne va atrage atentia asupra faptului ca persoana este online prin aparitia unei emoticonite ("smilie" - zīmbaret) simbolizīnd o fata zimbitoare colorata in galben in dreptul uznumelui persoanei respective. Daca facem dublu clic pe uznumele contactului va apare o fereastra de comunicare in care va trebui sa scriem mesajul de initiere a unei conversatii. Alternativ, daca facem clic dreapta pe uznume va apare un meniu cu multe optiuni (trimitere de fisiere, invitatie la conferinta, etc.). Alegem optiunea dorita din acest meniu si facem clic pe ea. Daca linga uznumele unui contact se afla o emoticonita reprezentind o fata colorata in gri, atunci acesta nu este conectat la reteaua YM. Si in aceasta situatie putem sa ii trimitem un mesaj, care ii va fi prezentat in momentul in care se va conecta la retea ("offline message").

YAHOO CHAT

Alegerea terminologiei este explicata īn materialul Limba Romāna īn Epoca Informaticii.

Sit vazut optim cu optiunea "Large Fonts" selectata īn Display Properties. Alternativ se poate face clic in Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste optiunea "Text Size" si apoi se face clic pe optiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului si a fundalului paginilor sitului poate fi modificata in asa fel incit sa respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. In Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe optiunea "Internet Options". In fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" si se bifeaza casuta "Ignore colors specified on Web pages", dupa care se apasa pe butonul "OK". Se procedeaza similar daca este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se inlatura bifarea.

MESAGERIE INSTANTANEE

UTILIZAREA PROGRAMULUI YAHOO MESSENGER PENTRU TAIFASUL IN MOD AUDIO-VIDEO-TEXT

MANUAL YAHOO MESSENGER (versiunea 6)

YM PARTEA 2

YAHOO CHAT

1. FEREASTRA DE COMUNICARE

2. COMUNICAREA PRIVATA

3. CONFERINTA

4. TRANSFERUL SI PARTAJAREA FISIERELOR

5. SALVAREA SI ARHIVAREA MESAJELOR

6. PASTRAREA INTIMITATII PERSONALE

FEREASTRA DE COMUNICARE

Mesageria instantanee are la baza stabilirea unei comunicari in timp real intre doi sau mai multi internauti. In general comunicarea este de tipul unu-la-unu dar se pot organiza si conferinte la care sa participe mai multi internauti (maximum zece daca se foloseste YM).

Pentru a initia comunicarea va trebui sa apasam pe butonul "IM" (prescurtarea de la "Instant Message") din fereastra principala a softului. Este imediat afisata fereastra de comunicare YM. Aceasta are ca elemente principale de interfata o bara de meniuri, o bara de instrumente, o bara de formatare si o bara de sunet, dar cel mai caracteristic aspect al ei este prezenta a doua compartimente si anume: compartimentul de afisare a conversatiei si compartimentul de scriere a mesajelor. Mai exista doua cimpuri, unul de identificare a destinatarului mesajului (in care trebuie sa scriem porecla internautului cu care dorim sa comunicam) si altul care ne permite sa alegem aliasul (identitatea curenta, in caz ca avem mai multe identitati definite in pagina continind profilul Yahoo) sub care dorim sa purtam conversatia. Aceste ultime doua cimpuri dispar dupa initierea conversatiei.

BARA DE MENIURI ("Menubar") contine meniurile : Conversation, Edit, View, Contact si Help.

Meniul "Conversation" ("Conversatie") contine comenzile : "New" (noua fereastra de comunicare), "Send" (trimite mesajul curent), "Save As" (salveaza pe hardisc totalitatea conversatiei afisate in acel moment), "Print" (tipareste conversatia curenta), "Privacy Options", "Preferences" si "Close" (inchide fereastra de comunicare).

Meniul "Edit" ("Editare") contine comenzile obisnuite de editare a unui text.

Meniul "View" ("Vizualizare") contine comenzile : "Conversation Toolbar" (afisarea sau nu a barei cu instrumente), "Audibles Toolbar" (afisarea sau nu a barei cu iconite acustice - acustite), "Text Format Toolbar" (afisarea sau nu a barei de formatare), "Timestamps" (afisarea sau nu a orei la care a fost trimis sau primit fiecare mesaj din cadrul converastiei), "Recent History". Alaturi de acestea sint si trei optiuni legate de afisarea imaginilor ce ii reprezinta pe participantii la discutie.

Meniul "Contact" contine un submeniu si o o lista de comenzi. Submeniul se numeste "COntact Options" si contine optiuni referitoare la persoana cu care comunicm in acel moment. Comenzile din meniu sint urmatoarele : "Send a Text Message" ("trimite un SMS"), "Send an Email" ("trimite un mel"), "Place an Internet Call" ("telefoneaza prin internet"), "Buzz" ("alerteaza"), "Invite to View My Webcam" (invita [contactul] sa vizualizeze imaginile transmise de minicamera noastra), "Invite to Play a Game" ("invita la joc"), "Invite to conference" ("invita la o conferinta"), "Send a File" ("initiaza transferul unui fisier").

Meniul Help ("Ajutor") contine legaturi catre paginile de ajutor referitoare la YM de pe situl Yahoo dar si un vrajitor ("wizard") care ne ajuta in configurarea placii de sunet pentru a functiona optim cu YM.

BARA DE INSTRUMENTE ("Toolbar") contine sapte butoane (Webcam, Games, Voice, Send Files, Photos, Conference, Search) care ne permit accesul rapid la cele mai folosite comenzi. Daca ducem cursorul mausului peste un buton va fi afisata descrierea pe scurt a functiei butonului.

BARA AUDIO contine comenzile care ne permit sa comunicam sonor cu alti internauti. Daca facem clic si tinem apasat butonul "Talk", iar apoi vorbim in microfon, ceea ce spunem va fi auzit de interlocutorul nostru.

BARA DE FORMATARE contine butoane care ne permit formatarea rapida a mesajului pe care dorim sa-l trimitem. Putem sa schimbam in functie de preferintele noastre fundalul compartimentului de afisare a conversatiei dar si tipul, marimea, aspectul si culoarea fontului in care este afisata conversatia. Daca facem clic pe butonul "IMVironments" se va deschide un meniu de unde putem alege un fundal pentru compartimentul de afisare a conversatiei.

COMPARTIMENTUL de afiSare a conversaTiei se afla la partea de sus a ferestrei si contine textul conversatiei pe care o avem cu un internaut. Continutul acestui compartiment se improspateaza pe masura desfasurarii conversatiei.

COMPARTIMENTUL de scriere a mesajului se afla la partea de jos a ferestrei si in el tastam mesajul pe care dorim sa-l trimitem. Dupa trimiterea mesajului acest compartiment redevine gol, permitindu-ne sa scriem alt mesaj.

COMUNICAREA PRIVATA

Comunicarea privata se defineste ca fiind conversatia cu un singur internaut. Ea are loc in general in mod text (similar cu o conversatie privata prin IRC), insa este posibil sa comunicam in acelasi timp si in mod audio si/sau video.

Pentru a putea comunica in mod audio avem nevoie de un microfon si de difuzoare (sau casti), ambele conectate la calculator si a caror functionare corecta a fost verificata in prealabil cu ajutorul vrajitorului de configurare audio ("Audio Setup Wizard") al programului YM.

Pentru a putea comunica in mod video avem nevoie de o minicamera video ("webcam") conectata la calculator prin portul USB sau de o camera de luat vederi ("camcorder") conectata la o placa de captura video. Camera video nu este indispensabila decit daca vrem sa transmitem imagini video ale noastre. Chiar daca noi nu avem o camera video, vom putea totusi sa vedem imagini ale interlocutorilor nostri care au o camera video.

Daca dorim sa comunicam in acelasi timp cu mai multi internauti in mod privat va trebui sa deschidem cite o fereastra de comunicare separata cu fiecare internaut. In aceasta situatie fiecare internaut cu care comunicam va putea sa urmareasca doar discutia pe care o purtam cu el si nu va putea sa stie ce discutam cu ceilalti.

Etapele de desfasurare a unei conversatii private in mod TEXT sint urmatoarele:

1) Facem clic pe butonul "IM" din fereastra principala softului YM. Va apare fereastra de comunicare. Alternativ, putem sa facem dublu clic pe uznumele unui internaut aflat in lista de mesagerie (lista de contacte) si care apare ca fiind conectat la reteaua YM, iar rezultatul va fi acelasi.

2) Completam uznumele (Yahoo ID) destinatarului mesajului in cimpul linga care se afla scris "To" ("Catre"). Internautul respectiv trebuie sa fie conectat la retea (sa fie "on-line") pentru ca noi sa putem purta o dicutie cu el (ea). Alegem aliasul sub care dorim sa purtam conversatia (aceasta etapa este optionala si este posibila doar daca avem definite mai multe aliasuri in pagina cu profilul nostru de pe situl Yahoo).

3) Facem clic in interiorul compartimentului de scriere, tastam mesajul pe care dorim sa-l transmitem si apoi apasam tasta Enter (sau facem clic pe butonul "Send"). Dupa transmitere mesajul nostru va apare in compartimentul de afisare a conversatiei. Inainte de a transmite mesajul putem sa formatam textul in modul dorit de noi. Repetam procedura de trimitere a unui mesaj pe tot parcursul discutiei. Atunci cind dorim sa terminam conversatia inchidem fereastra de comunicare.

Etapele de desfasurare a unei conversatii private in mod AUDIO sint urmatoarele :

1) Initiem o comunicare in mod text cu un internaut (daca aceasta nu este deja in desfasurare). Apoi facem clic pe butonul "Voice" din bara cu instrumente a ferestrei de comunicare. YM se va conecta la serverul audio al portalului Yahoo. Dupa ce conectarea a fost stabilita va apare bara audio. Aceasta contine butoane care ne permit desfasurarea conversatiei alaturi de indicatoare grafice ale starii comunicarii audio.

2) Pentru a vorbi facem clic pe butonul "Talk" (vorbeste) si il tinem apasat pe tot parcursul timpului cit vorbim in microfon. In momentul in care unul dintre participantii la conversatie vorbeste, pe bara audio se observa un indicator format din mici bare verzi si galbene care ne arata ca programul YM transmite voce si care este volumul acesteia. Putem vorbi in microfon si fara a tine apasat butonul "Talk" daca bifam optiunea "Hands Free".

3) Atunci cind dorim sa incheiem conversatia in mod audio facem din nou clic pe butonul "Voice" din bara de instrumente.

Etapele de desfasurare a unei conversatii private in mod VIDEO sint urmatoarele :

1) Pornirea camerei video se poate face in doua feluri. Daca nu ne aflam intr-o conversatie cu cineva atunci facem clic pe meniul "Messenger" din fereastra principala YM si alegem optiunea "Start My Webcam" pe care facem clic. Daca am initiat deja o comunicare in mod text cu un internaut facem clic pe butonul "Webcam" din instrubara ferestrei de comunicare. In ambele situatii va apare o fereastra de avertizare in care compania Yahoo ne atrage atentia ca desi comunicarea in mod video nu este supravegheata, compania Yahoo isi rezerva dreptul de a lua masuri in cazul in care un utilizator al serviciilor Yahoo incalca termenii contractuali ("Termes of Service") care au fost acceptati de utilizator la inregistrarea necesara pentru folosirea serviciilor companiei Yahoo. Bifam optiunea "Do not show this warning again" (nu mai arata avertismentul din nou) si facem clic pe butonul OK. Va apare o minifereastra in care trebuie sa alegem care este modul in care ne conectam la internet, in asa fel incit YM sa aleaga viteza optima (cadre pe secunda) de transmisie a imaginilor video. Cu cit conectarea are viteza mai mare (cablu sau ADSL) cu atit numarul de cadre pe secunda va fi mai mare, iar imaginea mai fluida, mai naturala. Facem clic pe optiunea corecta si apoi pe butonul OK.

2) Va apare fereastra numita "My Webcam". Pentru a initia transmiterea de imagini video ale noastre va trebui sa facem clic pe butonul "Broadcast". Din acel moment intrelocutorul nostru va putea nu numai sa citeasca ceea ce scriem si sa ne auda, el va putea sa ne si vada. Daca dorim sa facem o pauza in transmisia video (de ex. pentru ca nu dorim sa fim vazuti timp de citeva minute) facem clic pe butonul "Pause". Pentru a reporni transmisia video va trebui sa apasam din nou pe butonul "Pause". Atunci cind dorim sa intrerupem transmisia video va trebui sa inchidem fereastra "My Webcam" sau eventual sa inchidem fereastra principala YM daca dorim sa parasim programul in totalitate.

3) In situatia in care interlocutorul nostru are si el o camera video in functiune, putem sa vedem imagini cu el daca facem clic in fereastra de comunicare pe meniul "Contacts", apoi pe submeniul "Contact Options" si alegem optiunea "View Webcam" pe care facem clic. In acest moment, tinind cont de faptul ca ambii participanti la conversatie au imagini video ale interlocutorului lor, comunicarea devine completa pentru ca la comunicarea in mod text si cea prin voce se adauga comunicarea prin gestica si mimica.

CONFERINTA

Conferinta se defineste ca o conversatie intre mai multi internauti in care continutul mesajelor trimise este vazut de toti participantii la discutie. Comunicarea se desfasoara deci ca in situatia in care internautii ar sta in aceeasi camera si este similara cu discutiile care au loc in canalele IRC, cu diferenta ca o conferinta prin YM nu se poate desfasura decit cu maximum 10 internauti.

Unul dintre internauti va fi "gazda" conferintei si anume acela care ii invita pe ceilalti sa participe. Daca ne hotarim sa initiem o conferinta trebuie sa facem clic pe comanda "Invite to conference" prezenta in mai multe meniuri ("Contacts" din fereastra principala, "Contact" din fereastra de comunicare si meniul care apare cind facem clic dreapta pe porecla (uznumele) unui amic.

Va apare o fereastra numita "Invite Contacts to Conference" in care avem doua compartimente. Cel din stinga contine lista de mesagerie ("Messenger List"), iar cel din dreapta contine lista celor pe care dorim sa-i invitam la conferinta ("Invitation List"). Selectam poreclele amicilor pe care dorim sa ii invitam si apasam butonul "Add" pentru a-i trece pe lista invitatilor. Daca ne razgindim asupra unor invitati, le selectam uznumele din compartimentul din dreapta si facem clic pe butonul "Remove" pentru a-i inlatura de pe lista. Daca dorim sa invitam si un internaut care nu se afla pe lista de amici facem clic pe butonul "Invite Other" si in minifereastra care apare scriem uznumele acestuia si facem clic pe butonul OK. Dupa ce am definitivat lista de invitati scriem un scurt mesaj in cimpul "Message", de exemplu "Va invit la o conferinta pe tema folosirii internetului in Romania". Daca dorim sa conversam si in mod audio cu ceilalti participanti bifam casuta "Enable Voice Chat for this Conference" si apoi facem clic pe butonul "Invite". Daca dorim doar comunicare in mod text (lucru recomandat pentru conexiunile proaste la internet), inlaturam bifarea si apasam butonul "Invite".

Internautii care vor accepta invitatia la conferinta vor putea sa comunice intre ei in mod text si audio. Modul practic de comunicare (trimiterea mesajelor si comunicarea prin voce) este cel descris mai sus la conversatia privata.

TRANSFERUL SI PARTAJAREA FISIERELOR

Schimbul de fisiere aduce inca o dimensiune comunicarii intre internauti, facind ca aceasta sa se apropie si mai mult de comunicarea din lumea reala, de exemplu atunci cind facem un schimb de poze de familie. Este recomandat sa scanam cu un antivirus actualizat fisierele pe care dorim sa le trimitem si pe acelea pe care le primim.De asemenea este recomandat sa arhivam fisierele in format RAR, ZIP, 7-ZIP sau ACE pentru ca ele sa aiba dimensiuni mai mici.

TRANSFERUL DE FISIERE :

Implica schimbul (trimiterea sau primirea) de fisiere intre internauti prin intermediul serverelor portalului Yahoo. Sa presupunem ca avem uznumele (porecla) "X" iar interlocutorul nostru uznumele "Z". Fisierul trimis de X lui Z nu ajunge direct la Z, ci mai intii ajunge la serverul Yahoo care il redirectioneaza catre Z. Din aceasta cauza fisierul de transferat nu trebuie sa depaseasca 10 MB !

Yahoo Messenger creeaza la instalare pe partitia pe care e instalat SO Windows un dosar cu denumirea luata dupa uznumele nostru ("X" in cazul de fata). Dosarul se afla in Windows ME la adresa C:\WINDOWS\Application Data\Yahoo! Messenger\X , iar in Windows XP la adresa C:\Documents and Settings\Utilizator\Application Data\Yahoo! Messenger\X (unde bineinteles in loc de "Utilizator" este folosit numele de utilizator ales la instalarea Windows XP). In acest dosar sint create doua subdosare denumite "shared" ("[fisiere] partajate") si "receive" ("[fisiere] primite"). YM lucreaza in principal cu aceste doua subdosare pentru transferul de fisiere, dar de fapt putem sa-i indicam programului (in sectiunea "File Transfer" prezenta in fereastra de configurare a optiunilor YM) sa foloseasca oricare dosar de pe hardisc pentru a lucra cu fisierele partajate sau cu cele care trebuie primite.

Pentru a initia transferul unui fisier avem mai multe posibilitati, insa cele mai la indemina sint doua : 1) Facem clic pe butonul "Send File" (trimite fisier) din bara de instrumente a ferestrei de comunicare cu un internaut ; 2) Facem clic dreapta pe uznumele unui contact din lista si apoi facem clic pe optiunea "Send a File".

In ambele situatii va apare o fereastra numita "Send a File" cu mai multe cimpuri care trebuie completate. In cimpul "To" completam (daca nu e completat in mod automat de YM) uznumele celui caruia dorim sa-i trimitem fisierul. In cimpul "From" se afla uznumele nostru deja completat. Daca avem mai multe aliasuri putem alege unul din acesta din meniul care apare daca apasam pe sagetuta.

In cimpul "File to Send" ("fisier de trimis") trebuie sa fie prezenta calea catre fisierul (fisierele) de pe hardisc, pentru a putea fi gasit de YM. Facem clic pe butonul "Browse" (rasfoieste) si va apare o fereastra de selectare a fisierelor care ne arata continutul subdosarului "Shared". Daca avem fisiere depozitate aici il selectam pe cel (cele) dorit(e) si facem clic pe butonul "Open". Daca fisierul de trimis este in alta parte il cautam pe hardisc, facem clic pe el si apoi pe butonul "Open". Ne vom reintoarce automat la fereastra "Send a File" si in cimpul "Enter a brief description of the file that you are sending" scriem o mica descriere a fisierului de trimis sau nu scriem nimic.

Facem clic pe butonul "Send" si va apare o fereastra care urmareste progresia transferului. Initial in fereastra apare mesajul "Waiting for Z to accept file..." (asteptam permisiunea lui Z pentru acceptarea fisierului). Daca Z accepta transferul va apare o fereastra de progresie a transferului numita "Send File to Z". La completarea transferului (bara de progresie indica 100%) X trebuie sa inchida fereastra facind clic pe butonul "Close".

In acest timp, Z (interlocutorul nostru) va vedea ca apare o fereastra numita "Receive File from X" cu mesajul "X is sending you a file" (X iti trimite un fisier), numele fisierului, marimea acestuia si descrierea lui. Z are doua posibilitati, sa accepte fisierul (face clic pe butonul "Download") sau refuza fisierul (face clic pe butonul "Cancel"). Daca Z accepta fiserul ii va apare o noua fereastra numita "Enter File Name" care arata continutul dosarului "receive" de pe hardiscul sau. Acesta trebuie doar sa faca clic pe butonul "Save" din fereastra si o copie a fisierului se va transfera de pe hardiscul lui X pe hardiscul lui Z. Progresia descarcarii va putea fi urmarita (sub forma unei bare in care se vede procentul din fisier deja transferat) de Z in fereastra "Download Progress Dialog". Daca Z doreste sa intrerupa transferul (de ex. daca observa ca viteza de transfer e prea mica) el trebuie sa apese pe butonul "Close" al acestei ferestre. La completarea transferului (100%) Z are urmatoarele optiuni : 1) Deschide fisierul (face clic pe butonul "Open File"); 2) Deschide dosarul "receive" ; 3) Inchide fereastra de progresie a transferului urmind sa deschida fisierul mai tirziu. Este recomandat ca fisierele primite sa fie deschise doar dupa scanarea cu un antivirus actualizat, indiferent daca provin de la cunoscuti din viata reala sau de la persoane pe care le-am intilnit doar pe internet.

PARTAJAREA DE FISIERE

YM functioneaza si ca un program de partajare de fisiere ("File Sharing") asa cum sint de exemplu programele Kazaa sau eMule, insa YM are o functionalitate limitata fata de acestea. Totusi functia de partajare de fisiere este foarte utila, pentru ca ne ajuta sa depasim limita de marime (10 MB) impusa la transferul de fisiere. Acest lucru este posibil pentru ca in cazul partajarii de fisiere intre internauti legatura intre calculatoarele lor se realizeaza direct si nu prin intermediul serverelor Yahoo. Ca urmare dimensiunea fisierelor partajate poate fi oricit de mare. A partaja niste fisiere inseamna a le pune la dispozitia internautilor cu care comunicam prin YM. Acestia pot sa vada care sint fisierele partajate si pot alege sa descarce unele dintre acestea pe calculatorul lor.

Sa presupunem ca avem uznumele X si unul din amicii nostri uznumele Z. In fereastra de comunicare cu Z facem clic pe meniul "Contact", apoi pe submeniul "Contact Options" si in acesta facem clic pe optiunea "Shared Files" ("fisiere partajate").

Va apare pe ecranul nostru o fereastra numita "Z - File Transfer Status" care are un compartiment central gol, deasupra caruia apare textul : "Getting Permission from Z, wait" ( Obtinerea permisiunii din partea lui Z, asteptati). In acest timp pe ecranul lui Z apare o minifereastra cu textul : "X is trying to get files from your local folder...Approve request?" (X incearca sa obtina fisiere din dosarul local...Aprobati cererea [de descarcare de fisiere]?" Z este de acord si va face clic pe butonul "Yes". In caz contrar va trebui sa faca clic pe butonul "No". In cazul raspunsului afirmativ pe ecranul lui Z va apare o fereastra care va arata progresia descarcarii fisierelor alese de catre X.

Pe calculatorul nostru (X) in fereastra "File Transfer Status" observam ca a aparut in compartimentul central continutul dosarului "shared" de pe calculatorul lui Z. Nu putem sa vedem decit continutul acestui dosar, alte dosare de pe hardiscul lui Z sint inaccesibile. Selectam fisierele pe care dorim sa le descarcam si facem clic pe butonul "Download". Va apare o bara de progresie a transferului care ne arata procentul din fisierele dorite care a fost descarcat pe hardiscul nostru. Putem intrerupe oricind transferul (de ex. daca viteza este mica) apasind pe butonul "Cancel". Atunci cind transferul este complet putem alege alte fisiere partajate de Z sau putem inchide fereastra "File Transfer Status". Fisierele descarcate se afla pe hardiscul nostru in subdosarul de la adresa C:\WINDOWS\Application Data\Yahoo! Messenger\X\receive (Windows ME) sau de la adresa C:\Documents and Settings\Utilizator\Application Data\Yahoo! Messenger\X\receive (Windows XP). Dosarul in care se descarca fisierele poate fi schimbat daca apasam inainte de descarcare pe butonul "Browse" si alegem un alt dosar de pe hardiscul nostru.

Tot in fereastra specificata mai sus avem si posibilitatea sa vedem care este continutul mapei ("Yahoo Briefcase") lui Z, "mapa" care este un dosar de pe serverele Yahoo unde acesta poate stoca fisiere ce pot insuma 30 MB. Pentru aceasta facem clic pe butonul "Briefcase" si in explorator va apare o pagina web cu continutul mapei lui Z sub forma unei liste de dosare si fisiere. Daca insa apare o pagina cu textul "This folder is currently empty" (acest dosar este gol) inseamna ca Z nu a depozitat nimic in mapa sau ca fisierele depozitate nu pot fi vazute si accesate decit de el.

SALVAREA SI ARHIVAREA MESAJELOR

Daca purtam discutii interesante prin YM avem posibilitatea sa le arhivam (sa le pastram pe serverul Yahoo pentru a le reciti ulterior) sau sa le salvam (sa le pastram pe hardiscul nostru). Pot fi salvate doar conversatiile purtate in mod text, nu si cele in mod audio-video.

SALVAREA MESAJELOR :

Atunci cind dorim sa salvam o conversatie cu un internaut purtata prin YM trebuie sa facem clic pe meniul "Conversation" din fereastra de comunicare si sa facem clic pe optiunea "Save As". Va apare o fereastra in care trebuie sa specificam numele fisierului de salvat si dosarul de pe hardisc in care dorim sa-l punem. Apoi facem clic pe butonul "Save" si fisierul (continind conversatia purtata deja) va fi salvat in format TEXT.

ARHIVAREA MESAJELOR :

Arhivarea inseamna pastrarea pentru mai mult timp a mesajelor noastre pe serverul Yahoo. Aceasta optiune poate fi activata sau dezactivata din sectiunea "Archive" a ferestrei "YM Preferences" (care a fost prezentata la capitolul despre configurarea optiunilor YM). Daca dorim activarea optiunii bifam casuta "Enable Archiving" si apoi bifam casutele care specifica ce anume dorim sa arhivam (Mesajele, Conferintele, Alertele, SMS-urile). Apoi specificam dupa cite zile sa fie sterse mesajele arhivate ("automatically delete files older than [...] days"). Daca nu dorim arhivarea mesajelor inlaturam bifarea din casuta "Enable Archiving".

Pentru a consulta arhiva facem clic pe meniul "Contacts" din fereastra principala YM si apoi facem clic pe optiunea "Message Archive". Alternativ putem face clic pe meniul "View" din fereastra de comunicare si apoi facem clic pe optiunea "View Message Archive". In ambele cazuri va apare o fereastra cu trei compartimente, in cel din stinga fiind dosarele care contin obiectele arhivate grupate in categorii (Mesaje, Conferinte, etc.), in cel din dreapta sus fiind prezentat continutul dosarului care este selectat iar in cel din dreapta jos aparind continutul unui mesaj arhivat. Facem deci clic pe un dosar (de ex. "Messages") si vedem ca in compartimentul din dreapta-sus apar grupate dupa data fisiere care contin textul mesajelor schimbate cu interlocutorii nostri. Facem clic pe un fisier si continutul acestuia va fi afisat in compartimentul din dreapta-jos.

In fereastra de arhivare putem face operatiile administrative obisnuite cu orice fisier (copiere, stergere, salvare pe hardisc, tiparire). Pentru aceasta apelam la functiile prezente in meniuri sau la butoanele din bara cu instrumente a ferestrei.

PASTRAREA INTIMITATII PERSONALE

YM are optiuni cu ajutorul carora putem sa reglam precis nivelul de intimitate personala pe care dorim sa-l avem atunci cind folosim acest program. Optiunile sint prezente in sectiunea "Privacy" a ferestrei "YM Preferences" si au fost explicate la capitolul despre configurarea optiunilor YM.

Una din problemele cauzate de folosirea internetului este pierderea (in grade variate) a intimitatii personale, in sensul ca putem fi contactati (in mod mai mult sau mai putin insistent ) de persoane cu care nu dorim sa avem de-a face. Unele din aceste persoane nu inteleg conceptul de intimitate personala si se incapatineaza sa ne trimita mesaje, desi le-am facut cunoscut faptul ca nu dorim sa purtam o conversatie cu ele. Internautii care nu doresc sa fie contactati de persoane necunoscute prin intermediul YM nu trebuie sa se inscrie in catalogul membrilor Yahoo ("Member Directory").

O alta problema legata strict de YM este faptul ca in momentul in care sintem pe lista de contacte a cuiva, acesta poate vedea in permanenta daca sintem sau nu conectati la reteaua YM, chiar daca noi nu dorim ca el (sau ea) sa stie acest lucru. Daca nu dorim sa stie nimeni (nici macar amicii nostri) momentul in care ne conectam la retea si cit timp stam conectati, va trebui sa bifam optiunea "Always sign as invisible (Appear offline to other users)" atunci cind configuram YM. In acest fel vom putea discuta cu alti internauti (amici sau nu) doar daca ii contactam noi, iar prezenta noastra in reteaua YM va apare evidenta doar daca ne intilnim cu internautii pe care ii cunoastem in camerele de discutii Yahoo Chat. Putem sa devenim "invizibili" in orice moment daca schimbam statutul nostru in bara de statut a ferestrei principale. Facem clic pe bara si apoi pe optiunea "Invisible to Everyone" ("Invizibil pentru Toti").

Daca participam la forumurile de discutii online si specificam la inscrierea la acestea faptul ca folosim YM, atunci la fiecare mesaj postat pe forum este atasata o emoticonita care arata daca sintem sau nu conectati la retea, pentru a putea fi contactati prin YM. Unii dintre internauti nu au nimic impotriva sa arate tuturor daca sint conectati sau nu la reteaua YM, pentru ca le place sa discute cu oricine ii contacteaza. Alti internauti insa nu doresc sa fie contactati decit de amicii lor, sau mai mult, doresc ca doar ei sa ii contacteze pe partenerii de conversatie. In situatia in care ne inscriem la un forum de discutii si nu dorim sa fim contactati prin YM de cei care ne citesc mesajele postate pe forum, va trebui ca la inscriere sa nu specificam faptul ca folosim YM.

IGNORAREA UNUI INTERNAUT :

In situatia in care nu dorim sa mai conversam cu un internaut va trebui sa-l trecem pe lista de persoane ignorate ("ignolista"). In acest fel ii va fi imposibil sa ne mai contacteze si nu vom mai vedea mesajele trimise de acesta in cadrul conferintelor la care participam impreuna sau in cadrul camerelor de discutii Yahoo Chat. Mergem la sectiunea "Ignore List" a optiunilor de configurare a YM si facem clic linga textul "Ignore only the people below". Apoi facem clic pe butonul "Add". In minifereastra care apare scriem uznumele (Yahoo ID) internautului in cauza si facem clic pe butonul "Ignore". Acesta va fi adaugat automat la lista de persoane ignorate. Din acest moment internautul in cauza va vedea in permanenta faptul ca nu sintem conectati la reteaua YM, desi in mod evident acest lucru nu este adevarat. Daca ulterior ne razgindim in privinta internautului in cauza, facem clic pe uznumele lui din lista si apoi apasam butonul "Remove". Astfel vom putea din nou sa purtam conversatii cu el.

Daca nu dorim sa fim contactati decit de internautii prezenti in lista de mesagerie (lista de contacte) atunci trebuie sa facem clic pe optiunea "Ignore anyone who is not on my Messenger List".

Sit vazut optim cu optiunea "Large Fonts" selectata īn Display Properties. Alternativ se poate face clic in Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste optiunea "Text Size" si apoi se face clic pe optiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului si a fundalului paginilor sitului poate fi modificata in asa fel incit sa respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. In Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe optiunea "Internet Options". In fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" si se bifeaza casuta "Ignore colors specified on Web pages", dupa care se apasa pe butonul "OK". Se procedeaza similar daca este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se inlatura bifarea.

MEL (E-MAIL)

UTILIZAREA PROGRAMULUI OUTLOOK EXPRESS PENTRU POSTA ELECTRONICA

MANUAL OUTLOOK EXPRESS (versiunea 6.1)

PARTEA 1

1. INTRODUCERE

2. DEFINIREA CONEXIUNII LA INTERNET

3. DEFINIREA CONTULUI DE POSTA ELECTRONICA

4. CONFIGURAREA INTERFETEI OE

5. CONFIGURAREA OPTIUNILOR OE

INTRODUCERE

Posta electronica, numita si mesagerie electronica (prescurtat MEL), a fost aplicatia care a demonstrat utilitatea si viabilitatea Internetului ca aplicatie civila si nu exclusiv militara. Pina la aparitia programelor de explorare ("browsing") a internetului (Mosaic, Netscape Navigator, Internet Explorer) mel a reprezentat de fapt Internetul insusi pentru foarte multa lume. Chiar si azi, in prezenta programelor de tip mesagerie instantanee ("instant messenger") si a programelor de taifas ("chat"), mel ramine mijlocul cel mai folosit de comunicare interumana prin intermediul Internetului, in principal din cauza simplitatii in utilizare si a costurilor scazute.

Functionarea postei electronice se bazeaza pe existenta unei retele de calculatoare numite servere care sint specializate in transferul de date. Fiecare furnizor de servicii internet (FSI) are servere de mel interconectate cu alte servere care fac parte din reteaua internet.Serverele sint de doua tipuri, cele care trimit mesaje (SMTP) si cele care primesc mesaje (POP). Atunci cind trimitem un mesaj electronic calculatorul nostru se conecteaza la serverul SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) de la furnizorul de servicii internet la care avem abonament, caruia ii transmite ("inmineaza") mesajul de trimis. Serverul SMTP receptioneaza mesajul si il trimite mai departe prin reteaua internet pina la serverul POP (Post Office Protocol) al furnizorului de servicii internet la care este abonat destinatarul mesajului. Mesajul este stocat intr-o "casuta postala" pe acest server pina cind destinatarul mesajului se conecteaza cu calculatorul personal la serverul POP si descarca mesajul. Drumul de la expeditor la casuta postala a destinatarului este parcurs de un mesaj electronic in cel mult 1-2 minute.

Pentru internautii incepatori si cei cu cunostinte medii cel mai bun program de mel este Outlook Express (OE) care este instalat in acelasi timp cu programul Internet Explorer (IE) de catre sistemul de operare Windows. Un alt program foarte bun este Calypso care este gratuit.

O lista cu siturile care ofera conturi gratuite de posta electronica, accesibile cu exploratorul de internet sau cu ajutorul unui program de mel este prezenta in pagina Manual WebMel .

2. DEFINIREA CONEXIUNII LA INTERNET

Pentru a putea folosi posta electronica avem nevoie de un cont de mel deschis la un FSI. Acest cont poate fi cumparat fie separat (min. 2,4 USD lunar) fie inclus intr-un cont de acces complet la internet (min. 6 USD lunar). La deschiderea contului ne alegem un nume de utilizator ("username") si o parola ("password"). FSI ne va furniza un numar de telefon si adresele serverelor de mel (SMTP si POP). Cu ajutorul acestor date vom defini conexiunea la internet pe care o vom folosi pentru contul de posta electronica.

Sa presupunem ca am cumparat un cont la un FSI numit "NetRomania" (FSI fictiv, inexistent) si ne-am ales numele de utilizator "internaut". Adresele serverelor de mel sint "mail.netromania.ro" (SMTP) si "mail.netromania.ro" (POP). Adresele serverelor pot fi identice (cel mai frecvent) sau nu.

Definirea conexiunii se face in doua etape, in prima etapa se creeaza conexiunea iar in a doua se configureaza (se completeaza niste detalii). Definirea conexiunii se poate face in trei moduri,rezultatul fiind insa acelasi. Pentru acest caz vom folosi varianta crearii conexiunii din dosarul "Control Panel" (panou de comanda).

ETAPA 1 - CREAREA CONEXIUNII - WINDOWS 9x si WINDOWS ME

Pentru a "ajunge" la panoul de comanda deschidem Windows Explorer si apoi facem clic pe dosarul "Control Panel" care se afla de obicei sub dosarele care simbolizeaza hardiscul si compact discul. Alternativ putem sa apasam butonul "Start" de pe bara de sarcini ("taskbar") care se afla in partea de jos a suprafetei de lucru ("desktop"). Alegem din meniul care se desfasoara in sus optiunea "Settings" (parametri) pe care facem clic. Se va deschide un nou meniu la dreapta si din acesta facem clic pe optiunea "Control Panel". In dosarul "Control Panel" exista mai multe subdosare,fiecare referindu-se la o alta componenta a calculatorului. Facem dublu clic pe subdosarul "Dial-Up Networking" pentru a-l deschide. Dupa ce am deschis acest dosar facem dublu clic pe comanda "Make New Connection" (fa o noua conexiune).

Apare o fereastra numita "Make New Connection". Se scrie in cimpul "Type a name for the computer you are dialing" un nume ales de noi pentru conexiunea respectiva (de ex. NetRomania). Se apasa butonul "Next" din josul ferestrei.

Apare o noua fereastra unde exista trei cimpuri care trebuie completate.In cimpul "Area Code" se scrie prefixul localitatii de unde ne conectam (de ex. 021 pentru Bucuresti). In cimpul "Telephone Number" se scrie numarul de telefon oferit de FSI pentru conectare. In cimpul "Country or Region Code" alegeti din meniul derulant (daca nu este deja ales automat) optiunea "Romania (40)". Se apasa butonul "Next" din josul ferestrei.

Apare o noua fereastra in care este specificat titlul conexiunii si unde nu trebuie sa scriem nimic (nici nu putem dealtfel). Se apasa butonul "Finish" din josul ferestrei. Crearea conexiunii este incheiata.

ETAPA 2 - CONFIGURAREA CONEXIUNII - WINDOWS 9x si WINDOWS ME

In dosarul "Dial-Up Networking" se face clic dreapta pe conexiunea nou creata (numita "NetRomania") si din meniul care apare se alege optiunea "Properties" pe care se face clic.

Apare o multifereastra intitulata "NetRomania" care are mai multe sectiuni (General, Networking, Security,etc.) si este deschisa la sectiunea "General". Putem sa ne mutam la alta sectiune (fereastra) daca facem clic pe titlul sectiunii respective aflat in partea de sus a multiferestrei.

In fereastra "General" nu modificam nimic ci doar ne asiguram ca optiunea "Use area code and Dialing Properties" nu este bifata. Daca este bifata facem clic pe casuta (in care este un mic "v") si inlaturam bifarea, observind in acelasi timp cum cimpurile "Area Code" si "Country Code" devin gri.

In fereastra "Networking" exista un cimp care specfica tipul de server "Type of Dial-up Server" unde trebuie sa fie specificat "PPP:Internet,Windows 2000/NT, Windows Me". Daca este specificat altceva facem clic pe sageata din dreapta cimpului si alegem tipul de server amintit mai sus.In aceeasi fereastra trebuie sa ne asiguram ca sint bifate optiunile "Enable Software Compression" si "TCP/IP". Daca nu sint bifate le bifam facind clic in casutele respective.Apasam butonul "TCP/IP settings".

Apare o noua fereastra numita "TCP/IP settings". Aici nu trebuie modificat nimic de obicei. Exista insa si FSI (din ce in ce mai putini) care alaturi de numarul de telefon si adresele serverelor de mel indica si un numar numit DNS ("Domain Name Server") care trebui completat in aceasta fereastra. Acest numar este format din mai multe grupuri de cifre separate prin puncte (de forma xxx.xxx.xxx.x). Daca sintem in aceasta situatie selectam optiunea "Specify Name Server Addresses" facind clic pe cerculetul de linga ea. In acest moment cele patru cimpuri care erau gri pot fi modificate. Nu modificam insa decit cimpul "Primary DNS" care are patru compartimente. Selectam cifra "0" (sau o stergem) din primul compartiment si scriem primul grup. Vom fi mutati in al doilea compartiment unde scriem al doilea grup si asa mai departe. Dupa ce am completat cifrele apasam butonul "OK".

Ne vom intoarce la multifereastra cu mai multe sectiuni (General, Networking, Security,etc.). Facem clic pe titlul sectiunii "Security" pentru a ne muta in acea fereastra. Aici completam in cimpul "User Name" numele de utilizator ales (de ex. "internaut", fara ghilimele) iar in cimpul "Password" parola aleasa (o combinatie de litere si cifre de preferinta). Apasam butonul "OK" aflat in partea de jos a ferestrei. Configurarea conexiunii este incheiata.

ETAPA 1 bis - CREAREA CONEXIUNII - WINDOWS XP

Folosim vrajitorul de creare a unei conexiuni noi. Acesta poate fi invocat in doua moduri. Facem clic pe butonul "Start" de pe bara de sarcini ("Taskbar") care se afla in partea de jos a spatiului de lucru ("desktop"). In meniul care apare facem clic pe optiunea "Programs" sau "All Programs" depinzind de configurarea interfetei Windows XP ("Classic" sau "Luna-Default XP"). Va apare un alt meniu in care facem clic pe optiunea "Accesories". Va apare un alt meniu in care facem clic pe optiunea "Communications". In sfirsit, va apare un alt meniu in care facem clic pe optiunea "New Connection Wizard". La acelasi rezultat ajungem daca facem clic pe urmatoarele optiuni (in ordine) : Butonul Start - Control Panel (dublu clic) - Network Connections (dublu clic) - New Connection Wizard. Va apare o fereastra cu titlul "Welcome..." in care facem clic pe butonul "Next".

Apare o fereastra cu numele "Network Connection Type" cu mai multe optiuni. In general prima optiune "Connect to the Internet" este deja selectata. Daca nu e selectata, facem clic in cerculetul de linga ea. Facem clic pe butonul "Next".

Apare o fereastra cu numele "Getting Ready" cu mai multe optiuni. Facem clic in cerculetul de linga optiunea "Set up my connection manually". Facem clic pe butonul "Next".

Apare o fereastra cu numele "Internet Connection" cu mai multe optiuni. Facem clic in cerculetul de linga optiunea "Connect using a dial-up modem". Facem clic pe butonul "Next".

Apare o fereastra cu numele "Connection Name". Completam in cimpul "ISP Name" numele furnizorului de servicii Internet de la care am cumparat ore de internet, de exemplu NetRomania. Facem clic pe butonul "Next".

Apare o fereastra cu numele "Phone Number to Dial". Completam in cimpul "Phone Number" numarul de telefon special pentru conectarea la internet oferit de furnizorul de servicii Internet. Facem clic pe butonul "Next".

Apare o fereastra cu numele "Internet Account Information". In cimpul "User Name" completam numele de utilizator ales de noi, de exemplu "internaut" (fara ghilimele). In cimpul "Password" completam parola aleasa. In cimpul "Confirm Password" completam inca o data parola aleasa. Tot in aceasta fereastra avem deja bifate optiunile : "Use this account name and password when anyone connects to the internet from this computer" (foloseste acest nume de utilizator si parola indiferent de persoana care foloseste acest calculator). "Make this the default connection" (desemneaza aceasta conexiune drept conexiune principala). "Turn on Internet Connection Firewall" (activeaza programul protector al calculatorului contra intruziunilor venind dinspre internet). Putem lasa optiunile bifate sau putem inlatura bifarea la unele din optiuni (de ex. dezactivam protectorul inclus in WIN XP daca avem instalat programul Zone Alarm Firewall).

Apare o fereastra cu numele "Completing the New Connection Wizard". Facem clic pe butonul "Finish".

ETAPA 2 bis - CONFIGURAREA CONEXIUNII - WINDOWS XP

Facem clic pe iconita Internet Explorer de pe spatiul de lucru (desktop). Va fi lansat programul IE si in prim plan va apare o minifereastra numita "Dial-Up Connection" in care trebuie sa facem clic pe butonul "Settings" (caracteristici ale conexiunii).

Va apare multifereastra "Internet Properties" deschisa la fereastra cu titlul "Connections". Facem clic pe numele conexiunii create si apoi pe butonul "Settings".Va apare o noua fereastra cu numele "ISP [denumirea conexiunii] Settings" in care facem clic pe butonul "Properties".

Va apare o noua fereastra cu numele "ISP [denumirea conexiunii] Properties". Aici trebuie sa bifam optiunea "Use dialing rules" (foloseste regulile de conectare).

Va apare o noua fereastra cu numele "Location Information". La sectiunea "What country are you from" (in ce tara locuiti) facem clic pe cimp si derulam meniul care apare pina ajungem la "Romania" pe care facem clic. La sectiunea "What area (city code) are you in now" (care este codul telefonic - prefixul al zonei in care locuiti) scriem codul respectiv, de exemplu 021 pentru Bucuresti. La sectiunea "If you dial a number to access an outside line, what is it?" (care este numarul folosit pentru a accesa o linie telefonica catre exterior) scriem numarul respectiv. Daca folosim o linie telefonica directa (de ex. cea de acasa) nu scriem nimic in acest cimp. La sectiunea "The phone system at this location uses" (Telefonul de la aceasta locatie foloseste) bifam optiunea "Tone Dialing" daca sintem conectati la o centrala telefonica (RomTelecom sau alt acompanie care ofera telefonie fixa) digitala sau "Pulse Dialing" daca sintem conectati la o centrala telefonica analogica. Facem clic pe butonul "OK".

Va apare o noua fereastra cu numele "Phone and Modem Options". Facem clic pe butonul "OK" pentru a o inchide.

Ne intoarcem la multifereastra "ISP Properties". Verificam inca o data ca in cimpul Country/Region Code este scris "Romania (40). Daca este scris altceva remediem eroarea facind clic pe cimp si apoi pe optiunea "Romania".

In acest moment configurarea este incheiata cu exceptia situatiei in care avem de completat si adresa serverului DNS (majoritatea furnizorilor de internet furnizeaza adresa in mod automat la conectare si nu e nevoie sa o mai completam). Facem clic pe butonul "OK" si ajungem la fereastra "ISP Settings" in care facem clic pe butonul "OK". Ajungem la fereastra "Internet Properties" in care facem clic pe butonul "OK". Ajungem la fereastra de conectare.

Facem clic pe butonul "Work Offline" pentru a continua cu definirea contului de posta electronica in OE.

Daca trebuie sa completam adresa serverului DNS va trebui ca in multifereastra "ISP Properties" sa facem clic pe titlul ferestrei "Networking". Aici observam daca este selectata optiunea "Internet Protocol (TCP/IP)" (daca nu, facem clic pe titlul ei, nu pe casuta din fata titlului) si apoi facem clic pe butonul "Properties". Va apare o fereastra cu numele "Internet Protocol (TCP/IP) Properties" in care facem clic pe cerculetul de linga "Use the following DNS server addresses. Apoi completam in cimpul respectiv adresa serverului care este sub forma unei īnsiruiri de cifre separate in patru grupuri (xxx.xxx.xxx.x). Facem clic pe butonul "OK" in toate ferestrele care apar pina ajungem la minifereastra de conectare. Facem clic pe butonul "Work Offline".

3. DEFINIREA CONTULUI DE POSTA ELECTRONICA

Pentru a putea folosi programul Outlook Express la trimiterea si primirea de meluri (mesaje electronice) trebuie sa definim un cont de posta electronica in interiorul programului. Definirea conturilor in programul Outlook Express se face in doua etape,in prima etapa se creeaza contul iar in a doua se configureaza (se completeaza niste detalii). Daca programul incearca sa se conecteze la internet apasam butonul "Work Offline" din fereastra de conectare.

ETAPA 1 - CREAREA CONTULUI

Dupa lansarea OE (prin dublu clic pe iconita de pe suprafata de lucru) se face clic pe meniul "Tools" si din meniul derulant care apare se alege crearea de conturi ("Accounts"). Apare o multifereastra numita "Internet Accounts" care are mai multe sectiuni : All, Mail, News, Directory Service. Apasam butonul "Add" din partea dreapta a multiferestrei si din meniul care apare alegem optiunea "Mail" facind clic pe ea.

Se deschide un program de tip "vrajitor" (numit "Internet Connection Wizard") care ne va ajuta la crearea contului.

In fereastra numita "Your Name" a "vrajitorului" completam in cimpul "Display Name" numele utilizatorului contului. Acesta poate fi numele real sau o porecla. Apasam butonul "Next".

In fereastra numita "Internet E-Mail Address" a "vrajitorului" completam in cimpul "E-Mail Address" adresa de mel care va fi de forma internaut@netromania.ro pentru exemplul nostru al unui cont fictiv. Pentru un cont real in loc de "internaut" si "netromania" scriem numele de utilizator ("username") pe care ni l-am ales si respectiv denumirea FSI la care ne-am deschis contul. Apasam butonul "Next".

In fereastra numita "E-Mail Server Names" a "vrajitorului" avem doua cimpuri de completat pe care le vom completa identic (sau nu,daca FSI ne da adrese diferite pentru serverele SMTP si POP). In cimpul "Incoming Mail (POP3) server" si in cimpul "Outgoing Mail (SMTP) server" completam : mail.netromania.ro. In cimpul de sus al ferestrei trebuie sa fie specificata optiunea POP3. Daca nu se afla aceasta optiune o selectam din meniul care apare cind facem clic pe sageata din dreapta cimpului. Apasam butonul "Next".

In fereastra numita "Internet Mail Logon" a "vrajitorului" avem doua cimpuri de completat. Primul este deja completat cu numele de utilizator iar in al doilea cimp scriem parola aleasa pentru contul respectiv. Optiunea "Remember Password" trebuie sa fie bifata. Daca nu este bifata o bifam facind clic in casuta respectiva. Apasam butonul "Next".

In fereastra numita "Congratulations" a "vrajitorului" apasam butonul "Finish".

Crearea contului este incheiata.

ETAPA 2 - CONFIGURAREA CONTULUI

In multifereastra numita "Internet Accounts" la care ne-am intors dupa ce am creat contul se selecteaza contul nou creat (se face clic stinga pe el) si apoi se apasa butonul "Properties".

Apare o multifereastra numita "mail.netromania.ro Properties" cu mai multe sectiuni. Sintem in sectiunea "General". Aici trebuie (in mod obligatoriu) doar sa bifam optiunea "Include this account when receiving mail or synchronizing" facind clic in casuta respectiva. Incepatorii pot sa nu mai modifice nimic in aceasta sectiune,ei trebuie sa apese direct pe butonul "Servers" din partea de sus a multiferestrei pentru a merge la sectiunea urmatoare.In sectiunea "General" putem face si citeva modificari facultative. De exemplu putem sa redenumim contul de mel,stergind denumirea "mail.netromania.ro" din cimpul cel mai de sus al ferestrei si inlocuind-o de exemplu cu "MEL". La sectiunea "User Information" in cimpul "Name" putem sa schimbam forma numelui nostru (care va apare in antetul mesajelor pe care le trimitem) sau sa scriem in loc de nume o porecla. In cimpul "Organization" putem sa nu scriem nimic sau sa scriem compania la care lucram sau scoala unde invatam. In cimpul "E-mail address" este bine sa nu modificam adresa care este deja completata.In cimpul "Reply address" putem sa nu scriem nimic sau sa scriem o alta adresa de posta electronica la care sa ni se trimita raspunsurile la measjele noastre. Apasam pe butonul "Servers" din partea de sus a multiferestrei pentru a merge la sectiunea urmatoare.

In fereastra "Servers" nu trebuie sa facem nici o modificare. Apasam apoi pe butonul "Connection" din partea de sus a multiferestrei pentru a merge la sectiunea respectiva.

In fereastra "Connection" trebuie sa bifam optiunea "Always connect to this account using" si apoi sa alegem din meniul derulant conexiunea la Internet corespunzatoare (conexiunea NetRomania, definita anterior). Apasam butonul "OK".

In multifereastra numita "Internet Accounts" la care ne-am intors apasam butonul "Close" aflat in partea de jos a ei.

Configurarea contului este incheiata.

4. CONFIGURAREA INTERFETEI OE

Fereastra principala a OE seamana cu a tuturor programelor pentru sistemul de operare Windows insa are si unele caracteristici speciale. La partea de sus a ferestrei avem o bara cu meniuri ("menubar"). In mod obisnuit din meniuri nu se vad decit titlurile (File, Edit, View, Tools, Message, Help) dar daca facem clic pe unul din titluri apare un meniu care se deruleaza in jos. Fiecare meniu contine diverse optiuni sau comenzi. Sub bara de meniuri se afla bara de instrumente ("toolbar") care contine niste butoane pe care apasam pentru a da comenzi programului.In partea stinga a ferestrei se afla bara Outlook care este o bara cu butoane care ne permite accesul usor la dosarele in care sint depozitate mesajele (melurile).

Atunci cind pornim prima oara programul observam ca partea centrala a ferestrei principale seamana cu o pagina web care are ca fundal o imagine. Aceasta configurare nu este recomandata nici macar internautilor incepatori,carora li se adreseaza in viziunea firmei producatoare a programului. In partea din stinga jos a imaginii se afla o casuta nebifata linga care este scris "When OE starts, go directly to my Inbox folder" (la pornirea OE mergi direct la dosarul Inbox). Bifam casuta facind clic in ea si apoi inchidem OE. La redeschiderea OE aspectul de pagina web a disparut si nu va mai apare decit daca dorim in mod expres acest lucru.

OE lucreaza cu niste "casute postale" (boxes) care sint de fapt un sistem de dosare si subdosare in care sint stocate mesajele de posta electronica. Exista doua tipuri de dosare,cele care sint create deja atunci cind pornim prima data OE (dosare principale) si cele pe care le cream noi. Dosarele principale sint extrem de importante pentru functionarea corespunzatoare a programului OE si de aceea nu pot fi sterse sau redenumite. Ele sint :

"Inbox" stocheaza mesajele primite

"Outbox" stocheaza mesajele de trimis

"Drafts" (ciorne) stocheaza mesajele a caror compunere nu a fost definitivata

"Sent Items" stocheaza copii ale mesajelor trimise

"Deleted Items" stocheaza mesajele pe care vrem sa le stergem

Pentru a administra mai bine mesajele putem crea oricite alte dosare vrem in interiorul dosarelor principale sau separat de acestea. Putem sa avem doar un dosar deschis la un moment dat insa trecerea la alt dosar este extrem de simpla. Titlurile mesajelor continute in dosarul pe care il avem deschis sint afisate in compartimentul principal al interfetei OE, compartiment care este vizibil tot timpul, indiferent de modificarile pe care le aducem interfetei programului.

Pentru a schimba aspectul interfetei trebuie sa facem clic pe meniul "View" din bara de meniuri si apoi sa alegem optiunea "Layout" (asezare in pagina). Va apare o fereastra numita "Window Layout Properties" unde bifam toate optiunile la cele doua sectiuni (Basic si Preview Pane) si apoi apasam butonul OK din josul ferestrei. In partea centrala a ferestrei OE se afla acum 4 compartimente si nu unul singur cum era mai inainte. Ele sint:

Compartimentul Principal este cel mai mare,se gaseste in partea dreapta sus si contine date grupate pe mai multe coloane (expeditor, titlu, marime, etc.) despre mesajele din dosarul in care ne aflam. Putem sa alegem care coloane sa fie prezente daca facem clic dreapta pe titlul unei coloane si apoi din meniul care apare alegem optiunea "Columns" (coloane) pe care facem clic. Apare o minifereastra numita "Columns" in care bifam coloanele care dorim sa fie afisate si apoi apasam butonul OK. Este recomandata prezenta urmatoarelor coloane de la stinga la dreapta : Attachment, Watch/Ignore, From, Subject, Flag, Size, Received. Aranjarea de la stinga la dreapta a coloanelor se face fie in fereastra "Columns" cu ajutorul butoanelor "Move Up/Down", fie in fereastra principala OE prin metoda "trage si da drumul" (drag and drop). Facem clic pe denumirea unei coloane si tinem apasat butonul sting al mausului. Mutam coloana respectiva la stinga sau la dreapta si apoi dam drumul butonului mausului. Coloanele pot fi redimensionate daca ducem cursorul mausului spre marginea coloanei pina cind se transforma intr-o bara cu doua sageti. Apoi apasam si tinem apasat butonul sting al mausului si mutam marginea coloanei la stinga sau la dreapta. Cind am ajuns la dimensiunea dorita dam drumul la butonul mausului.

Compartimentul (Panoul) de Previzualizare ("Preview Pane") se gaseste sub compartimentul principal si ne permite sa previzualizam continutul unui mesaj fara a deschide mesajul respectiv. Daca facem clic pe titlul unui mesaj aflat in compartimentul principal continutul acestuia devine vizibil in panoul de previzualizare. Acest lucru este folositor daca avem multe mesaje intr-un dosar si vrem sa cautam un mesaj anume fara a le deschide pe rind pe toate si fara a apela la functia de cautare in mesaje. Desi are o functie utila panoul poate sa produca si neplaceri, legate de virusii cuprinsi in anumite mesaje. Din aceasta cauza este recomandat ca panoul sa fie ascuns.

Compartimentul cu Dosare ("Folder List") se gaseste in partea stinga sus si contine o structura arborescenta care ne prezinta dosarele cu care lucreaza programul OE. Ea ne permite sa administram dosarele si sa ne mutam dintr-un dosar in altul. Daca facem clic pe denumirea unui dosar continutul acestuia va apare in compartimentul principal. Radacina structurii este numita "Outlook Express" si daca facem clic pe ea va apare in compartimentul principal pagina (asemanatoare cu o pagina web) care ne-a intimpinat atunci cind am lansat prima oara OE. Sub dosarul radacina se afla de obicei doar dosarul "Local Folders" care contine dosarele principale folosite pentru posta electronica (Inbox, Outbox, etc.). Daca ne-am creat conturi uznet tot sub dosarul radacina se vor afla si dosare care reprezinta serverele uznet la care ne-am deschis conturi.

Compartimentul cu Interlocutori ("Contacts") se gaseste sub compartimentul cu dosare si contine numele persoanelor cu care corespondam prin mel sau mesagerie instantanee. El ne permite sa vedem de exemplu daca persoanele respective sint online si pot fi contactate cu ajutorul programului MSN Messenger.

In afara de aceste compartimente OE mai foloseste si alte elemente de interfata care ne fac lucrul cu mesaje mai usor. Acestea sint:

Bara cu Dosare ("Folder Bar") se afla deasupra compartimentului principal si contine numele dosarului in care ne aflam. Daca facem clic pe acest nume va deveni vizibil compartimentul cu dosare ("Folder List") si vom putea sa ne mutam in alt dosar facind clic pe numele acestuia.

Bara Outlook ("Outlook Bar") se afla in partea stinga a ferestrei OE si este o bara cu butoane care ne permite accesul extrem de usor la dosarele in care sint depozitate mesajele.

Bara de Stare ("Status bar") se afla in partea de jos a ferestrei OE si ne prezinta date despre starea in care se afla OE (online sau offline) si despre numarul de mesaje din dosarul in care ne aflam.

Bara cu Instrumente ("Toolbar") se afla sub bara de meniuri si contine niste butoane pe care apasam pentru a da comenzi programului.

Bara cu Optiuni de Vizualizare ("Views Bar") se afla sub bara cu instrumente si ne permite sa alegem care dintre mesajele dintr-un dosar vrem sa fie vizibile. Daca apasam pe sageata cu virful in jos care se afla la partea din dreapta a barei va apare un meniu cu trei optiuni si anume: "Show all messages" (toate mesajele sint vizibile) , "Hide read or ignored messages" (ascunde mesajele citite sau ignorate) si "Hide read messages" (ascunde mesajele citite).Lista cu titluri de mesaje prezente in dosarul in care ne aflam se va modifica in functie de optiunea pe care o alegem facind clic pe ea. Mesajele care nu mai sint vizibile nu sint sterse ci doar ascunse privirii. Ele reapar daca alegem sa fie afisate toate mesajele.

Compartimentele si barele prezentate mai sus (cu exceptia compartimentului principal care este mereu vizibil) pot fi vizibile sau ascunse. Fiecare internaut isi poate alege pe care din compartimente si bare sa le pastreze vizibile si pe care sa le ascunda. Pentru aceasta facem clic pe meniul "View" din bara de meniuri si apoi alegem optiunea "Layout". In fereastra care apare bifam (facem clic in casuta de linga nume) elementele care vrem sa fie vizibile si inlaturam bifarea la elementele pe care vrem sa le ascundem. Este recomandat bifarea urmatoarelor elemente: Folder Bar, Outlook Bar, Status Bar, Toolbar, Views Bar. Panoul de previzualizare nu trebuie bifat din motive de securitate a calculatorului. Dupa terminarea selectarii elementelor de interfata facem clic pe butonul OK din partea de jos a ferestrei.

Bara cu instrumente ("Toolbar") este unul dintre cele mai importante elemente de interfata, de aceea este bine sa ne alegem cu grija care butoane sa fie vizibile. In acest fel lucrul cu OE va fi mai usor.

Putem sa configuram bara cu instrumente facind clic dreapta pe oricare din butoanele sale si apoi facind clic pe optiunea "Customize" (configureaza) din meniul care apare. Va apare o fereastra numita "Customize Toolbar" care are doua compartimente si doua cimpuri.In compartimentul din stinga ( numit "Available buttons" - butoane disponibile) se afla butoanele care nu sint afisate iar in compartimentul din dreapta (numit "Current buttons" - butoane prezente) se afla butoanele care sint deja afisate.

Pentru a muta un buton dintr-un compartiment in celalalt putem sa-l tragem sau sa-l mutam cu butoanele Add (adauga) si Remove (indeparteaza). Daca dorim sa folosim metoda "trage si da drumul" (drag and drop) facem clic pe un buton dintr-un compartiment pentru a-l selecta si apoi cu butonul sting al mausului tinut apasat "tragem" butonul si-i "dam drumul" (eliberam butonul mausului) cind am ajuns deasupra celuilalt compartiment.In timpul mutarii cursorul mausului se tranforma intr-o mina care tine un buton. Daca dorim sa folosim butoanele "Add" sau "Remove" selectam un buton si il mutam din compartimentul din stinga in cel din dreapta apasind pe butonul "Add" sau invers apasind butonul "Remove".

Putem adauga spatii intre butoane pentru ca sa fie mai bine delimitate adaugind intre ele in compartimentul din dreapta separatoare ("Separator") dupa metoda descrisa mai sus. Separatoarele apar in bara cu instrumente ca niste linii verticale intre butoane.

Ordinea butoanelor in bara cu instrumente poate fi modificata dupa preferintele fiecaruia. Dupa ce am stabilit care butoane vrem sa fie vizibile in bara le ordonam de la stinga la dreapta. Putem muta butoanele in cadrul compartimentului "Current buttons" din fereastra de configurare in sus si in jos prin metoda "trage si da drumul" sau cu ajutorul butoanelor "Move up" (muta in sus) si "Move down" (muta in jos). Butonul care se va afla cel mai sus in compartiment va fi butonul care va fi afisat la marginea stinga a barei cu instrumente.

Este recomandata alegerea pentru afisare a urmatoarelor butoane in ordine de la stinga la dreapta : "Create Mail", "Reply", "Forward", "Address Book", "Delete", "Send/Receive", "Find", "Move To", "Next Unread".

In cimpul "Icon Options" (optiuni de afisare a icoanei butonului) al ferestrei de configurare putem alege dimensiuneaa butoanelor afisate facind clic pe sageata cu virful in jos care se afla la partea din dreapta a cimpului si apoi facind clic pe optiunea din meniu care ne convine mai mult. Avem doua optiuni "Large" (butoane mari) si "Small" (butoane mici).Este recomandata optiunea "Large".

In cimpul "Text Options" (optiuni de afisare a denumirii butonului) al ferestrei de configurare putem alege modul de afisare a denumirii butoanelor din bara de instrumente. Facem clic pe sageata cu virful in jos care se afla la partea din dreapta a cimpului si apoi facem clic pe optiunea din meniu care ne convine mai mult. Avem trei optiuni "Show text labels" (afiseaza denumirile) , "Selective text on right" (afiseaza doar denumirile unor anumitor butoane) si "No text labels" (denumirile nu sint afisate). Este recomandata optiunea "Show text labels".

Dupa ce am terminat configurarea barei cu instrumente apasam butonul "OK" de la partea de jos a ferestrei de configurare.

Bara Outlook este un element extrem al interfetei care ne usureaza considerabil administrarea mesajelor mel.

Ea contine butoane cu denumirile dosarelor care ne permit accesul extrem de usor la continutul acestora. Daca facem clic pe butonul "Sent Items" de exemplu sintem mutati in acest dosar si ii vedem continutul in compartimentul principal al ferestrei OE.

Putem adauga noi butoane in bara daca facem clic dreapta pe o portiune libera (fara butoane) a ei si alegem din meniul aparut optiunea "New Outlook Bar shortcut" (scurtatura noua in bara).In fereastra "New Shortcut" care apare facem clic pe dosarul catre care vrem sa punem o scurtatura si apasam butonul OK.

Putem inlatura un buton din bara daca facem clic dreapta pe el si alegem din meniul aparut optiunea "Remove from Outlook Bar" pe care facem clic. Putem muta butoanele din bara in sus si in jos prin metoda "trage si da drumul".

Putem modifica dimensiunea butoanelor daca facem clic dreapta pe o portiune libera a ei si alegem din meniul aparut optiunea "Small icons" (butoane mici) sau "Large icons" (butoane mari). Daca apasam pe optiunea "Hide Outlook Bar" (ascunde bara Outlook) aceasta va dispare. O putem face sa reapara procedind cum este explicat mai sus la sectiunea de configurare a interfetei ferestrei principale OE.

Este recomandat ca bara Outlook sa fie afisata si sa contina butoanele care reprezinta scurtaturi catre dosarele principale. Ordinea butoanelor de sus in jos poate fi de exemplu "Inbox", "Drafts", "Sent Items", "Outbox", "Deleted Items".

5. CONFIGURAREA OPTIUNILOR OE

Inainte de a incepe explicarea folosirii OE pentru primirea si trimiterea mesajelor de posta electronica trebuie sa configuram unele optiuni ale programului care ne vor ajuta sa-l folosim mai usor.

Facem clic pe meniul "Tools" (instrumente) din fereastra principala OE si selectam "Options" pe care facem clic. Va apare o multifereastra intitulata "Options" care are mai multe sectiuni (General, Read, Receipts, etc.) si este deschisa la sectiunea "General". Putem sa ne mutam la alta sectiune (fereastra) daca facem clic pe titlul sectiunii respective aflat in partea de sus a multiferestrei.In fiecare fereastra selectam ("bifam") optiunile pe care le dorim facind clic in casutele de linga titlul optiunilor. Daca nu dorim o optiune care este deja bifata facem clic in interiorul casutei de linga titlul ei si inlaturam astfel bifarea.

FEREASTRA "GENERAL"

Sectiunea "General".Bifam optiunile de mai jos si inlaturam bifarea la celelate optiuni:

"When starting go directly to my Inbox folder" (la pornirea OE va fi afisat continutul dosarului Inbox).

"Notify me if there are any new newsgroups" (anunta-ma daca au aparut uzgrupuri noi). Aceasta optiune are importanta doar daca folosim OE si pentru citirea uzgrupurilor, ea nu are importanta in cazul postei electronice.

"Automatically display folders with unread messages" (afiseaza automat dosarele care contin mesaje necitite). Dosarele in cauza sint scoase in evidenta si astfel sintem avertizati ca au ramas mesaje pe care nu le-am citit.

Sectiunea "Send/Receive Messages" (trimiterea si primirea mesajelor).Bifam optiunile de mai jos si inlaturam bifarea la celelate optiuni:

"Play sound when new messages arrive" (OE emite un sunet atunci cind sint primite mesaje noi).

"Check for new messages every ... minutes" (OE verifica daca in cutia postala pe care o avem pe serverul FSI au sosit noi mesaje la fiecare ... minute). Putem specifica numarul de minute la care sa se faca verificarea.Sub aceasta optiune se afla un cimp cu titlul "If my computer is not connected at this time" (in situatia in care calculatorul nu este conectat la internet in momentul verificarii). In acest cimp trebuie sa fie selectata varianta "Do not connect" (calculatorul nu se conecteaza la internet) din meniul care apare daca apasam pe sageata cu virful in jos care se afla in dreapta cimpului.

FEREASTRA "READ" (CITIREA MESAJELOR)

Sectiunea "Reading Messages". Bifam optiunile de mai jos si inlaturam bifarea la celelate optiuni:

"Show ToolTips in the messages list for clipped messages" (in cazul in care titlul unui mesaj nu se vede in intregime arata titlul complet la ducerea cursorului mausului peste el)

In cimpul "Highlight watched messages" (evidentiaza mesajele care sint urmarite) putem sa alegem o culoare pentru mesajele (sau conversatiile) pe care le urmarim in mod special. OE va colora titlul acestor mesaje in culoarea aleasa de noi.

Sectiunea "News" (Uznet). Bifam optiunile de mai jos si inlaturam bifarea la celelate optiuni:

"Get ... headers at a time" (descarca anteturile a ... mesaje uznet de la fiecare uzgrup). Putem specifica numarul de anteturi care dorim sa fie descarcate. Aceasta optiune are importanta doar daca folosim OE si pentru citirea uzgrupurilor, ea nu are importanta in cazul postei electronice.

Sectiunea "Reading Messages". Aici exista doua butoane care ne permit modificarea aspectului literelor folosite de OE. Nu facem nici o modificare.

FEREASTRA "RECEIPTS" (CONFIRMARE DE CITIRE)

Sectiunea "Requesting Read Receipts" (cererea de confirmare de citire a mesajelor noastre).Nu bifam nimic.

Sectiunea "Returning Read Receipts" (returnarea confirmarii de citire in cazul unui mesaj primit de noi). Bifam optiunea "Notify me for each read request" (programul OE trebuie sa ma anunte inainte de a returna o confirmare de citire).

Sectiunea "Secure Receipts" se refera la confirmarea de citire in cazul mesajelor semnate digital si securizate. Nu facem nici o modificare.

FEREASTRA "SEND" (TRIMITEREA MESAJELOR)

Sectiunea "Sending". Bifam optiunile de mai jos si inlaturam bifarea la celelate optiuni:

"Save copy of sent messages in the 'Sent Items' folder" (salveaza o copie a mesajelor trimise in dosarul "Sent Items").

"Include message in reply" (atunci cind raspundem la un mesaj include in acesta si mesajul original). Mesajul original are la marginea stinga a fiecarui rind un semn distinctiv. Este recomandat sa stergem pasajele din mesajul initial care nu au relevanta pentru mesajul nostru de raspuns.

"Reply to messages using the format in which they were sent" (raspunde la mesaje folosind formatul mesajului initial). Aceasta optiune poate fi bifata sau nu. Daca e bifata, mesajul nostru de raspuns la un mesaj primit va fi in acelasi format ca mesajul primit (HTML sau TEXT).

Sectiunea "Mail Sending Format" (formatul mesajelor pe care le trimitem).Mesajele mel pot fi in format HTML (la fel ca paginile web) sau TEXT (la fel ca fisierele TEXT).Formatul TEXT este recomandat pentru mesajele pe care le trimitem. Facem deci clic in casuta linga care scrie "Plain Text" (text simplu).

Sectiunea "News Sending Format" (formatul mesajelor uznet pe care le trimitem). Mesajele uznet pot fi in format HTML (la fel ca paginile web) sau TEXT (la fel ca fisierele TEXT). Formatul TEXT este recomandat pentru mesajele pe care le trimitem. Facem deci clic in casuta linga care scrie "Plain Text" (text simplu). Aceasta optiune are importanta doar daca folosim OE si pentru citirea uzgrupurilor,ea nu are importanta in cazul postei electronice.

FEREASTRA "COMPOSE" (COMPUNEREA MESAJELOR)

Sectiunea "Compose Font" (fontul folosit atunci cind compunem mesaje). Aceasta sectiune ne permite sa alegem tipul si marimea literei folosite la compunerea mesajelor mel si uznet. Apasam pe butonul "Font Settings" din stinga cimpului "Mail" (lucrurile decurg similar pentru cimpul "News"). Va apare o fereastra numita "Font" cu trei compartimente. In compartimentul numit "Font" avem o lista cu tipuri de litere. Facem clic pe tipul de litera care ne place cel mai mult,de exemplu Arial.In compartimentul numit "Font Style" avem o lista cu stiluri de litere si anume Regular (Obisnuit), Italic (Inclinat), Bold (Ingrosat), Bold-Italic (Ingrosat si Inclinat).Facem clic pe stilul de litera care ne place cel mai mult,de exemplu Regular. In compartimentul numit "Size" (marime) avem o lista cu mai multe dimensiuni ale litere.Facem clic pe dimensiunea care ne place cel mai mult,de exemplu 12. Apasam butonul OK al ferestrei "Font".

FEREASTRA "SIGNATURES" (SEMNATURI)

Va fi discutata cind se va vorbi despre semnaturile care pot fi atasate mesajelor.

FEREASTRA "SPELLING" (ORTOGRAFIE)

Aceasta fereastra se refera la verificarea ortografiei unui mesaj scris in limba engleza, franceza sau spaniola pe care o poate face OE. Verificam sa nu fie bifata optiunea "Always check spelling before sending" (verifica totdeauna ortografia unui mesaj inainte de a-l trimite) daca folosim OE pentru trimiterea de mesaje in limba romana. In rest nu facem modificari.

FEREASTRA "SECURITY" (SECURITATE)

Sectiunea "Virus Protection"

Se refera la protectia fata de virusii informatici. Se va discuta pe larg despre protectia fata de virusi intr-o sectiune speciala a acestui manual. Putem alege o zona de securitate pe care sa o foloseasca OE atunci cind primim mesaje in format HTML. Putem alege fie "Internet Zone" (mai putin sigura dar mesajele HTML primite au mai multe elemente functionale), fie "Restricted Sites Zone" (mult mai sigura, dar este posibil ca mesajele HTML primite sa nu arate atit de frumos).

Optiunea "Warn me when other applications try to send messages as me" (anunta-ma atunci cind exista programe care incearca sa trimita mesaje mel in mod automat). Multi virusi informatici se raspindesc prin generarea automata de mesaje mel pe care incearca sa le trimita prin intermediul OE. Din aceasta cauza este bine ca aceasta optiune sa fie bifata.

Optiunea "Do not allow attachements to be saved or opened that could potentially be a virus" (OE sa nu permita salvarea sau deschiderea atasamentelor care pot contine virusi informatici). Aceasta optiune este bine sa fie bifata de internautii incepatori. Ea poate fi lasata nebifata de internautii care stiu sa deosebeasca atasamentele care pot contine virusi de cele care nu pot contine virusi si de aceia care au pe calculator un program antivirus actualizat in mod regulat.

Sectiunea "Secure Mail" (Posta electronica securizata) se refera la lucrul cu mesaje mel securizate. Nu facem nici o modificare, utilizatorii obisnuiti nu folosesc mel securizata. Mesajele securizate sint folosite in special de companii, de exemplu atunci cind se discuta contracte.

FEREASTRA "CONNECTION" (CONECTARE)

Sectiunea "Dial-Up" (conectare prin telefon)

"Ask before switching dial-up connections" (OE trebuie sa intrebe inainte de a schimba conexiunea folosita pentru primirea si trimiterea de mesaje). Aceasta optiune este relevanta doar daca avem definite mai multe conexiuni la internet. O bifam.

"Hang up after sending and receiving" ("pune receptorul in furca" dupa ce am trimis si primit mesaje). Daca bifam optiunea atunci OE va inchide conexiunea la internet dupa ce am primit si trimis mesajele mel. Bifarea aceastei optiuni este recomandata daca vrem sa facem economie la costul facturii telefonice. Daca insa vrem sa verificam contul de mel in timp ce rasfoim online niste pagini web atunci optiunea trebuie sa nu fie bifata altfel OE ne va deconecta de la internet si va trebui sa ne conectam din nou pentru a continua rasfoirea.

Sectiunea "Internet Connection Settings" (parametrii de conectare la internet).Nu facem modificari la aceasta sectiune.

FEREASTRA "MAINTENANCE" (ĪNTRETINERE)

Se refera la modul in care OE trebuie sa administreze spatiul ocupat de mesajele mel si uznet pe care le avem pe calculator. Verificam sa fie bifata optiunea "Compact messages in the background" (compacteaza mesajele descarcate), in rest nu facem modificari.

Dupa ce am terminat de configurat optiunile din toate ferestrele apasam butonul OK aflat in partea de jos a multiferestrei "Options".

MEL (E-MAIL)

UTILIZAREA PROGRAMULUI OUTLOOK EXPRESS PENTRU POSTA ELECTRONICA

MANUAL OUTLOOK EXPRESS (versiunea 6.1)

PARTEA 2

6. COMPUNEREA MESAJELOR

7. TRIMITEREA SI PRIMIREA MESAJELOR

8. CITIREA SI ADMINISTRAREA UNUI MESAJ

9. RASPUNSUL LA UN MESAJ SI RETRANSMITEREA LUI

10. ADMINISTRAREA UNUI NUMAR MARE DE MESAJE

6. COMPUNEREA MESAJELOR

Mesajele sint scrise intr-o fereastra speciala care apare daca facem clic pe butonul "Create Mail" (creeaza mesaj) din fereastra principala OE. Alternativ putem sa facem clic pe meniul "File" si sa alegem optiunea "New", iar din meniul care apare sa facem clic pe optiunea "Mail Message".

Fereastra de compunere a mesajului are drept caracteristica principala prezenta mai multor cimpuri in care se poate scrie. De sus in jos cimpurile sint:

"To" (Catre) : Aici se scrie adresa de posta electronica a destinatarului mesajului. Daca ducem cursorul mausului peste denumirea cimpului vedem ca aceasta se transforma intr-un buton. Daca apasam pe buton se deschide o noua fereastra numita "Select Recipients" (selecteaza destinatarii). Aceasta fereastra ne permite sa alegem dintr-o lista destinatarul mesajului scutindu-ne astfel de scrierea adresei. O adresa de mel este de forma utilizator@fsi.ro unde in loc de utilizator trebuie scris numele de utilizator (username) ales de o persoana atunci cind isi deschide un cont de mel iar in loc de fsi se scrie numele furnizorului de servicii internet la care este deschis contul.

"Cc" (Carbon copy - Copie la indigo) : Aici se scrie adresa de mel a unor persoane carora dorim sa le trimitem mesajul desi nu le este destinat lor in mod special. Daca dorim sa trimitem mesajul catre o singura persoana lasam acest cimp necompletat. Si cimpul "Cc" ne permite sa alegem dintr-o lista persoanele carora dorim sa le trimitem o copie a mesajului. Se procedeaza ca mai sus.

"Subject" (Subiect) : Aici se scrie subiectul (titlul) mesajului. Subiectul mesajului trebuie sa explice pe scurt despre ce este vorba in mesaj.

"Body" (Corp) : Acest cimp nu are o denumirea specificata in dreptul sau, dar el este denumit in mod curent corpul mesajului. Este cel mai mare dintre cimpuri si in el se scrie mesajul propriu-zis.

Fereastra de compunere a mesajului are o bara cu instrumente ("Toolbar") in care se gasesc niste butoane. Bara poate fi configurata in functie de preferintele fiecaruia. Alegerea butoanelor care sa fie prezente in bara se face in mod similar cu alegerea butoanelor pentru bara de instrumente a ferestrei principale OE. Este recomandata alegerea pentru afisare a urmatoarelor butoane, in ordine de la stinga la dreapta : "Send", "Recipients", "Cut", "Copy", "Paste", "Attach", "Insert Signature", "Priority", "Undo".

SCRIEREA UNUI MESAJ ĪN FORMAT "PLAIN TEXT" (TEXT SIMPLU)

Majoritatea mesajelor schimbate intre internauti sint in acest format, care prezinta avantajul ca nu poate contine virusi informatici. Alt avantaj este dat de faptul ca aceste mesaje au dimensiuni mici, deci se transmit si se descarca foarte usor. In consecinta se sta mai putin timp online si se platesc mai putini bani operatorului de telefonie.

Pentru a scrie un mesaj facem clic in interiorul corpului mesajului si scriem ce dorim sa transmitem destinatarului mesajului. Putem chiar si sa lipim in interiorul mesajului portiuni de text copiate din fisiere (de tip .TXT, .DOC, etc.) sau din pagini web.

Atunci cind scriem un mesaj trebuie sa il salvam din cind in cind pentru ca daca de exemplu se intrerupe curentul electric sau se blocheaza calculatorul mesajul neterminat este pierdut. Facem clic pe meniul "File" si alegem optiunea "Save" pe care facem clic. Acelasi lucru se poate face apasind in acelasi timp pe tastele CTRL si S. Salvarea unui mesaj neterminat face ca acesta sa apara in dosarul "Drafts" (ciorne). In aceasta situatie aparitia unei pene de curent nu ne afecteaza pentru ca la repornirea calculatorului observam ca mesajul neterminat este salvat in dosarul "Drafts". Il deschidem si ne continuam scrisul.

Dupa ce am scris mesajul ne asiguram ca am scris corect adresa destinatarului si apoi facem clic pe butonul "Send" (trimite). Mesajul va fi depozitat in dosarul "Outbox", urmind sa fie trimis atunci cind ne vom conecta la Internet. Un mesaj este trimis chiar daca nu este completat titlul sau in cimpul respectiv. OE va refuza insa sa mute un mesaj in dosarul "Outbox" daca nu este scrisa adresa destinatarului mesajului.

SCRIEREA UNUI MESAJ ĪN FORMAT "RICH TEXT" (TEXT IMBOGATIT)

Daca dorim sa scriem un mesaj care sa arate mai frumos d.p.d.v. grafic sau dorim sa inseram imagini in cuprinsul sau trebuie sa folosim formatul "Rich Text" (HTML) care este folosit in paginile web. Pentru aceasta facem clic in fereastra mesajului pe meniul "Format" si apoi alegem optiunea "Rich Text" pe care facem clic. Se observa ca fereastra mesajului se schimba prin aparitia unei bare cu butoane ("bara de formatare") intre cimpul titlului si corpul mesajului.

Pentru a scrie un mesaj facem clic in interiorul corpului mesajului si scriem. Avem la dispozitie doua meniuri in bara de formatare, meniuri cu ajutorul carora putem sa modificam tipul si marimea literelor pe care le folosim. Apasind pe butoanele din bara de formatare putem sa folosim litere ingrosate (bold), inclinate (italic), subliniate (underline) sau colorate (font color). Alte butoane ne permit sa formatam paragrafele de text modificindu-le distanta fata de marginea din stinga a ferestrei ("Indentation") sau alinierea cu marginile ferestrei ("Align right-left","Center", "Justify"). Putem sa inseram marcaje (bullets-buline sau numere) care sa usureze prezentarea unor liste daca apasam butoanele "Formatting Numbers" sau "Formatting Bullets".Butonul "Insert Horizontal Line" ne permite inserarea de linii orizontale in text, linii care evidentiaza impartirea textului in sectiuni. Daca selectam un sir de cuvinte si apoi apasam butonul "Create Hyperlink" putem sa specificam adresa unei pagini web care are legatura cu cuvintele selectate.

Daca dorim sa inseram o imagine in corpul mesajului trebuie sa apasam pe butonul "Insert Picture". Va apare o minifereastra numita "Picture" care are mai multe cimpuri. Cel mai important este cimpul "Picture Source" linga care se afla un buton numit "Browse" (rasfoieste). Daca apasam acest buton va apare o noua fereastra in care putem alege fisierul de pe hardiscul calculatorului care contine imaginea pe care dorim s-o inseram. Dupa gasirea fisierului apasam butonul "Open". Tot in minifereastra "Picture" putem specifica un text care sa apara in locul imaginii ("Alternate Text") daca programul de mel folosit de destinatarul mesajului este configurat in asa fel incit sa nu afiseze decit mesaje in format text. De asemenea putem specifica modul in care sa fie aranjata in pagina imaginea, folosind butoanele de la sectiunea "Layout" a miniferestrei.

SCRIEREA UNUI MESAJ ĪN MAI MULTE ETAPE

Daca dorim sa scriem un mesaj in mai multe etape atunci trebuie sa il salvam in prealabil. Facem clic pe meniul "File" si alegem optiunea "Save" pe care facem clic. Alternativ putem apasa in acelasi timp pe tastele CTRL si S. In momentul in care am salvat un mesaj neterminat el va apare in dosarul "Drafts" (ciorne) si atunci cind dorim sa reluam scrisul la mesaj mergem in dosarul respectiv, deschidem mesajul neterminat si il completam.

INSERAREA DE ATASAMENTE

Atasamentele sint un aspect deosebit de important al folosirii postei electronice. Orice internaut trebuie sa stie sa foloseasca atasamentele pentru ca ele ne ajuta sa transmitem fisiere prin posta electronica. In acelasi timp atasamentele sint principalele purtatoare de virusi informatici de aceea internautii trebuie sa stie sa le deosebeasca pe cele potential periculoase de cele inofensive.

Un atasament este un fisier de orice tip (text, imagine, sunet, program) care este trimis impreuna cu un mesaj mel ("este atasat"). Un atasament este deci un fisier care poate avea orice extensie (.TXT, .DOC, .JPG, .MP3, .EXE, etc.).

Daca dorim sa transmitem un fisier prin mel trebuie sa apasam in fereastra mesajului pe butonul "Attach" (ataseaza). Alternativ putem sa apasam pe meniul "Insert" si sa alegem optiunea "File Attachment" pe care sa facem clic. Va apare o minifereastra numita "Insert Attachment" unde va trebui sa alegem fisierul pe care dorim sa-l atasam. Rasfoim fisierele de pe hardisc si facem clic pe fisierul dorit iar apoi apasam butonul "Attach" al miniferestrei. In fereastra mesajului va apare un cimp nou numit "Attach" in care este afisat numele si extensia fisierului atasat dar si marimea acestuia. Putem sa trimitem mai multe fisiere ca atasamente la un singur mesaj mel dar trebuie sa fim atenti la dimensiunea totala a lor.

Marimea unui atasament nu este limitata teoretic, insa in mod practic cei mai multi internauti trimit atasamente cu marimea de maxim 100 KB. Dimensiunea unui fisier pe care dorim sa-l trimitem ca atasament poate fi micsorata cu ajutorul unui program de arhivare (WinRAR, WinACE, WinZIP sau programe similare gratuite). Fisierele care nu pot fi comprimate (sunete, imagini, programe) pot fi divizate in mai multe parti cu ajutorul unor programe speciale numite "File Splitters" ( Split'em, Dariolius, Splitter, etc.) si apoi fiecare din aceste parti este trimisa atasata la cite un mesaj mel. Destinatarul mesajului va trebui sa recompuna fisierul initial folosind partile primite ca atasamente.

Este indicat sa se evite trimiterea de mesaje cu atasamente avind dimensiuni mai mari de 1-2 MB pentru ca acestea se transmit si se descarca greu si pentru ca uneori casuta postala a destinatarului poate sa fie mai mica decit marimea atasamentului. Este recomandat ca inainte de a trimite un fisier cu extensie de tipul .DOC sau .EXE ca atasament sa il scanam cu un antivirus actualizat pentru a fi siguri ca nu trimitem un atasament infectat. De asemenea se recomanda ca inainte de trimiterea unui mesaj cu un atasament mare sa il avertizati pe destinatar (printr-un mesaj simplu) ca urmeaza sa primeasca un mesaj de dimensiuni mari.

INSERAREA SEMNATURII

Semnatura folosita intr-un mesaj mel are in mare aceeasi semnificatie cu semnatura de pe o scrisoare obisnuita. Foarte multi internauti folosesc insa semnatura mai mult ca pe un anunt publicitar, facindu-si de exemplu reclama la propria pagina web.

Tipul de semnatura pe care si-l alege un internaut este o preferinta personala. De exemplu putem sa ne scriem numele adevarat si adresa sitului web personal. Unii dintre internauti scriu in loc de nume un citat care le-a placut mult, altii se definesc in citeva cuvinte iar altii pot sa-si scrie adresa si numarul de telefon de acasa sau de la servici. Semnatura trebuie sa nu fie mare, adica trebuie sa aiba 1-3 rinduri de text.

Crearea uneia sau mai multor semnaturi se face in felul urmator. Se face clic pe meniul "Tools" din fereastra principala OE si se alege optiunea "Options" pe care se face clic. Va apare o multifereastra in care facem clic pe titlul ferestrei "Signatures" pentru a ne muta in aceasta. La sectiunea "Signatures" a acesteia facem clic pe butonul "New" pentru a crea o semnatura. In cimpul sectiunii va apare scris #Signature Nr.1. Cursorul mausului va fi mutat in cimpul "Text" de la sectiunea "Edit Signature". Scriem in acest cimp semnatura asa cum dorim sa apara si apoi apasam butonul OK al multiferestrei "Options". Daca avem un fisier text al carui continut dorim sa-l folosim ca semnatura selectam cimpul "File" de la sectiunea "Edit Signature" si apasam butonul "Browse" pentru a cauta pe hardisc fisierul respectiv. Dupa ce l-am gasit il selectam si apasam butonul "Open" din fereastra de cautare.

Daca dorim sa stergem o semnatura apasam butonul "Remove" iar daca dorim sa fie numita in alt fel decit "Signature #n" apasam butonul "Rename" si facem modificarea dorita. Putem sa cream mai multe semnaturi si putem sa desemnam una din ele ca semnatura principala daca o selectam si apasam butonul "Set as Default".

Inserarea semnaturii intr-un mesaj se face alegind locul de inserare (de obicei la sfirsitul mesajului) si apoi facind clic pe butonul "Insert Signature". Va fi inserata semnatura principala. Daca am creat mai multe semnaturi si nu dorim sa inseram semnatura principala apasam pe sageata cu virful in jos de linga buton si apoi facem clic in meniul care apare pe semnatura dorita.

STABILIREA IMPORTANTEI UNUI MESAJ

Daca destinatarul mesajului nostru are de citit zilnic multe mesaje, putem sa-i semnalam faptul ca mesajul pe care i-l trimitem este foarte important si trebuie sa-l citeasca inaintea altora sau este mai putin important si poate sa-l citeasca dupa ce a terminat de citit celelalte mesaje.

Un mesaj poate fi clasificat ca fiind : Foarte Important ("High Priority"), Obisnuit ("Normal Priority") sau Putin Important ("Low Priority").

Pentru a stabili importanta unui mesaj apasam pe sageata in jos din dreapta butonului "Priority" si alegem din meniul care apare importanta dorita. Dupa ce isi va descarca mesajele din casuta postala destinatarul mesajului nostru va vedea in dosarul "Inbox" ca unele din titlurile mesajelor primite au in stinga lor un semn de intrebare colorat in rosu (mesaj foarte important) sau o sageata indreptata in jos si colorata in albastru (mesaj putin important). El va putea astfel sa-si aleaga ce mesaje sa citeasca mai intii.

Marcarea mesajelor ca importante sau putin importante nu este folosita pe scara larga poate si pentru ca unii abuzeaza de aceasta facilitate marcindu-si mesajele (eventual publicitare) ca foarte importante desi nu merita aceasta clasificare.

7. TRIMITEREA SI PRIMIREA MESAJELOR

Dupa ce am scris mesajele pe care dorim sa le trimitem si acestea au fost depozitate in dosarul "Outbox" trebuie sa ne conectam la Internet pentru ca mesajele noastre sa ajunga la destinatarii lor. Programul OE se poate conecta la internet singur si aceasta este varianta pe care trebuie s-o alegem daca dorim sa lucram doar cu mesaje mel in timpul sesiunii de conectare sau daca avem acces doar la un cont de posta electronica (nu si la internet in ansamblul sau). OE poate trimite si primi mesajele si in cazul in care conexiunea la Internet este deja stabilita cu ajutorul programului Internet Explorer (sau alt program similar). Unii internauti prefera sa stabileasca o conectare la internet cu IE si abia apoi sa trimita si sa primeasca mesajele pentru ca uneori IE se conecteaza mai usor la internet decit OE.

Facem clic pe butonul "Send/Receive" (trimite si primeste). Va apare o minifereastra cu textul "You are currently working offline.Would you like to go online now?" (Lucrezi neconectat la Internet pe moment. Doresti sa te conectezi la Internet acum?). Apasam pe butonul "Yes".

Vor apare doua ferestre, una in prim plan si alta in fundal. Fereastra din prim plan este fereastra de conectare la Internet (este numita "Connect To") in care trebuie sa apasam pe butonul "Connect". Dupa ce apasam va apare o minifereastra numita "Connecting to FSI" unde in loc de FSI este scris numele conexiunii.

In cazul in care conectarea reuseste aceasta minifereastra dispare si apare in prim plan fereastra care era initial in fundal si care se numeste "Outlook Express". Aceasta fereastra ne permite sa vedem progresiunea trimiterii si primirii de mesaje (progresiunea sarcinilor trasate OE). Ea are trei butoane. Daca apasam pe butonul "Hide" aceasta fereastra va fi ascunsa.Daca apasam pe butonul "Stop" trimiterea si primirea mesajelor vor fi intrerupte. Daca apasam pe butonul "Details" vom putea sa vedem detalii ale operatiunilor in curs si eventualele mesaje de eroare.

Dupa conectarea la Internet OE trimite mesajele aflate in dosarul "Outbox" si apoi descarca din casuta postala mesajele primite, pe care le depoziteaza in dosarul "Inbox". Urmarim progresiunea operatiunilor in curs fara sa intervenim. Dupa terminarea celor doua operatiuni OE va intrerupe conexiunea la Internet sau o va lasa deschisa in functie de preferinta pe care am specificat-o atunci cind am configurat optiunile OE.

Este posibil ca OE sa nu reuseasca sa se conecteze la internet desi a incercat de mai multe ori la rind. Vina este a furnizorului de serviciii internet (FSI) al carui server de mel s-a defectat (de obicei aceste defectiuni sint reparate in scurt timp de la sesizarea lor). Daca situatia se prezinta astfel apasam butonul "Cancel" (anuleaza) din minifereastra numita "Connecting to FSI" si OE va abandona incercarile de conectare. Va apare fereastra "Connect To" in care facem clic pe butonul "Work Offline". Va ramine in prim plan fereastra de progresie a sarcinilor pe care o ascundem apasind butonul "Hide". Putem reincerca sa ne conectam peste citeva minute sau zeci de minute. Daca nici dupa mai multe incercari de reconectare la ore diferite aceasta ramine imposibila putem sa dam telefon la servicul tehnic al FSI si sa aflam in cit timp se va repara defectiunea.

Este posibila si situatia in care conectarea a reusit (evidentiata de faptul ca putem folosi IE) insa trimiterea si primirea de mesaje nu sint posibile. In acest caz trebuie sa ne deconectam de la internet si sa incercam sa ne conectam din nou mai tirziu. Vina este tot a FSI iar defectiunea va fi remediata probabil in scurt timp.

Putem sa separam daca dorim cele doua sarcini indeplinite de OE dupa conectare. Astfel, putem instrui programul sa faca doar operatiunea de trimitere a mesajelor noastre daca facem clic pe sageata cu virful in jos de linga butonul "Send/Receive" si apoi alegem optiunea "Send All" pe care facem clic. De asemenea putem instrui programul sa faca doar operatiunea de descarcare a mesajelor din casuta postala daca facem clic pe sageata cu virful in jos de linga butonul "Send/Receive" si apoi alegem optiunea "Receive All" pe care facem clic.

Comenzile de trimitere si primire a mesajelor sint disponibile si daca facem clic pe meniul "Tools" din fereastra principala OE si selectam optiunea "Send and Receive". Va apare un meniu derulant din care alegem operatiunea pe care vrem sa o execute OE.

8. CITIREA SI ADMINISTRAREA UNUI MESAJ

Mesajele noi care au fost descarcate din casuta postala au titlurile scrise cu litere ingrosate.Pentru a deschide un mesaj mel trebuie sa facem dublu clic pe titlul sau. Alternativ putem sa facem clic dreapta pe titlul mesajului si sa alegem optiunea "Open" pe care sa facem clic.

1. CITIREA MESAJULUI

Se va deschide o fereastra speciala care este fereastra de citire a mesajului. Aceasta are o bara cu instrumente ("Toolbar") in care se gasesc niste butoane.Bara poate fi configurata in functie de preferintele fiecaruia. Alegerea butoanelor care sa fie prezente in bara se face in mod similar cu alegerea butoanelor pentru bara de instrumente a ferestrei principale OE. Este recomandata alegerea pentru afisare a urmatoarelor butoane, in ordine de la stinga la dreapta : "Save as", "Previous", "Next", "Reply", "Forward", "Delete", "Address Book", "Move To", "Next Unread".

Sub bara cu instrumente se gaseste antetul mesajului ("header"). Acesta prezinta citeva date despre mesaj si anume: Expeditorul, Data si Ora Trimiterii, Destinatarul si Titlul (subiectul). Sub antet se gaseste continutul propriu-zis al mesajului, cel pe care-l citim.

Dupa ce citim mesajul avem la dispozitie mai multe optiuni. Daca dorim sa-l pastram pentru o recitire ulterioara inchidem mesajul si il lasam in dosarul "Inbox" sau il mutam in alt dosar. Daca dorim sa-l stergem apasam butonul "Delete" si mesajul va fi mutat in dosarul "Deleted Items" (mesaje care trebuie sterse) urmind sa fie sters complet de pe hardisc atunci cind golim acest dosar. Daca dorim sa-l pastram pentru mai multa vreme este bine sa salvam mesajul pe hardisc.

2. DESCHIDEREA ATASAMENTELORDaca mesajul pe care l-am deschis are atasamente inserate avem posibilitatea de a le deschide sau de a le salva pe hardisc. Daca facem dublu clic pe un atasament se va deschide o fereastra numita "Open Attachment Warning" (atentionare cu privire la deschiderea unui atasament) in care sintem intrebati ce decizie luam in privinta atasamentului respectiv. Daca bifam optiunea "Open" si apoi apasam butonul OK atasamentul va fi deschis. Daca bifam optiunea "Save it to disk" si apoi apasam butonul OK va apare o fereastra numita "Save Attachment As" in care trebuie sa facem clic pe dosarul in care vrem sa salvam atasamentul si apoi sa apasam butonul "Save". Atasamentul va fi salvat instantaneu pe hardisc. Este recomandat sa salvam atasamentele pe hardisc, sa le scanam cu un antivirus actualizat si daca nu a fost descoperit nici un virus putem sa le deschidem.

Din cauza faptului ca toti autorii de virusi folosesc Outlook Express ca un mijloc de raspindire a acestora pe internet sub forma de mesaje cu atasamente infectate, compania Microsoft a fost obligata sa ia unele masuri pentru a stopa acest lucru. Incepind cu Outlook Express 6 a fost dezactivata in mod implicit ("by default") optiunea de deschidere a atasamentelor care pot contine viermi sau virusi. Mesajele primite care contin atasamente vor putea fi deschise, insa atasamentele nu vor mai putea fi lansate in executie sau salvate pe hardisc, ceea ce ii impiedica pe incepatori sa contribuie involuntar la raspindirea virusilor.

Masura adoptata de Microsoft este foarte radicala, dar asta nu inseamna ca aceia care doresc sa trimita si sa primeasca mesaje cu atasamente nu o pot face, la fel ca mai inainte. Procedura de urmat este foarte simpla, trebuie doar sa fie debifata o optiune de securitate a OE. In fereastra principala OE se face clic pe meniul "Tools", apoi pe optiunea "Options". Apare o fereastra multipla, in care trebuie sa facem clic pe tabul (eticheta) "Security". In fereastra care apare facem clic in casuta de linga optiunea "Do not allow attachements to be saved or opened that could potentially be a virus". Apasam pe butonul OK pentru a inchide fereastra multipla si a salva preferinta noastra. De acum incolo putem deschide fara probleme orice atasamente, dar daca deschidem un mesaj virusat si facem dublu-clic pe atasamentul sau vom infecta calculatorul nostru si pe ale altora. Solutia este sa avem in permanenta in functiune un antivirus actualizat. In pagina Legaturi Programe se gaseste o lista cu cele mai bune antivirusuri, unele din ele avind si versiuni gratuite.

3. ADMINISTRAREA MESAJULUI

3.1 SALVAREA MESAJULUI SI ATASAMENTELOR

Pentru a salva un mesaj trebuie sa apasam butonul "Save As" (salveaza ca). Alternativ putem sa facem clic pe meniul "File" si apoi sa alegem optiunea "Save as" pe care trebuie sa facem clic. Va apare o fereastra numita "Save Message As" in care trebuie sa facem mai multe operatii.In primul rind trebuie sa alegem dosarul de pe hardisc unde dorim sa plasam o copie a mesajului. Facem acest lucru navigind prin structura de dosare a hardiscului si selectind dosarul dorit. In al doilea rind trebuie sa alegem un titlu pentru copia mesajului,titlu pe care il completam in cimpul "File Name" (numele fisierului).

Formatul de salvare trebuie ales facind clic pe sageata cu virful in jos din dreapta cimpului cu numele "Save as type" si alegind formatul pe care il dorim si anume Mail (*.eml), Text Files (*.txt) sau HTML Files (*htm, *.html). Formatul TEXT este recomandat pentru mesajele care contin text simplu, formatul EML este recomandat pentru mesajele care au incluse in ele imagini si pentru mesajele cu atasamente iar formatul HTML este recomandat pentru mesajele in format Rich Text (HTML) fara imagini. Formatul de salvare TEXT apare ca optiune doar daca mesajul contine text simplu iar formatul HTML apare ca optiune doar daca mesajul este in format Rich Text (HTML). Formatul EML apare ca optiune permanenta si poate fi folosit la salvarea oricarui tip de mesaj dar are dezavantajul ca fisierul rezultat are dimensiuni mari fata de celelalte formate.

Dupa ce am ales optiunile de salvare apasam butonul "Save" (salveaza). Mesajul va fi salvat pe hardisc.

Daca dorim sa salvam doar atasamentul unui mesaj trebuie sa facem clic pe meniul "File" si sa alegem optiunea "Save Attachments" pe care sa facem clic. Se va deschide o fereastra unde trebuie sa selectam dosarul in care vrem sa salvam atasamentul. Pentru aceasta apasam butonul "Browse" de linga cimpul "Save To" si in fereastra nou aparuta selectam dosarul si apasam butonul OK. Revenim astfel in fereastra "Save Attachments" si apasam butonul "Save" iar atasamentul este salvat. Daca avem mai multe atasamente le putem salva pe toate sau numai pe unele din ele.

3.2 MUTAREA SI COPIEREA MESAJULUI

In fereastra de citire a mesajului facem clic pe butonul "Move To". Va apare o fereastra numita "Move" in care trebuie sa selectam dosarul OE in care dorim sa mutam mesajul. Facem clic pe dosar (de ex. pe "Drafts") si apoi pe butonul OK. Exista si posibilitatea sa cream o copie a unui mesaj in alt dosar.Pentru aceasta folosim butonul "Copy To". Atit mutarea cit si copierea se pot efectua folosind in loc de butoanele amintite optiunile "Move to Folder" si "Copy to Folder" din meniul "File".

3.3 TIPARIREA MESAJULUI

Daca dorim sa tiparim la imprimanta un mesaj trebuie sa facem clic pe meniul "File" si sa alegem optiunea "Print" pe care sa facem clic.Alternativ putem sa apasam pe tastele CTRL si P in acelasi timp. Putem folosi si un buton cu aceeasi functie ("Print") daca il includem in bara cu instrumente ("Toolbar").

3.4 EVIDENTIEREA MESAJULUI

Daca dorim sa punem in evidenta mesajul pe care-l citim pentru a-l gasi mai usor in lista de mesaje din dosarul in care se afla trebuie sa facem clic pe meniul "Message" si sa alegem una din optiunile : "Flag", "Watch Conversation" sau "Ignore Conversation". Diferenta intre ele este data de faptul ca "Flag" (steag) va evidentia doar mesajul respectiv in timp ce optiunile "Watch Conversation" si "Ignore Conversation" vor evidentia toata conversatia din care face parte mesajul respectiv (daca este cazul).Optiunea "Flag" (marcheaza mesajul) adauga un stegulet linga titlul mesajului. Optiunea "Watch Conversation" (urmareste conversatia) va colora in rosu titlurile tuturor mesajelor care fac parte din conversatia respectiva si va adauga o pereche de ochelari linga titlurile lor. Optiunea "Ignore Conversation" (ignora conversatia) va colora in gri titlurile tuturor mesajelor care fac parte din conversatia respectiva si va adauga un cerc barat linga titlurile lor.

3.5 NAVIGAREA PRIN LISTA DE MESAJE

Atunci cind avem un mesaj deschis putem sa navigam (pornind dinauntrul acestuia) prin lista de mesaje din dosarul in care ne aflam. Pentru aceasta avem la dispozitie butoanele "Previous" si "Next" pe care daca apasam sintem mutati in mesajul precedent respectiv mesajul urmator aceluia pe care il avem deschis. Putem folosi in acelasi scop si niste combinatii de taste si anume tinem apasate in acelasi timp tastele CTRL si < (mesajul anterior) sau CTRL si > (mesajul urmator). Daca in lista sint si mesaje deja citite pe care vrem sa le sarim atunci apasam butonul "Next Unread" si sintem mutati direct la urmatorul mesaj necitit. Aceasta manevra se poate realiza si daca apasam in acelasi timp tastele CTRL si U.

3.6 STERGEREA MESAJULUI

In fereastra de citire a mesajului apasam butonul "Delete" si mesajul va fi transferat in dosarul "Deleted Items" (mesaje sterse). Acelasi lucru se intimpla si daca apasam in acelasi timp pe tastele CTRL si D. Mesajele sterse vor ramine in dosarul "Deleted Items" pina cind ne hotarim sa le stergem complet de pe hardisc. Pentru aceasta facem clic pe meniul "Edit" din fereastra principala OE si alegem optiunea "Empty Deleted Items Folder", pe care facem clic.

9. RASPUNSUL LA UN MESAJ SI RETRANSMITEREA LUI

RASPUNSUL LA UN MESAJ

Atunci cind primim un mesaj de la cineva si dorim sa-i raspundem putem sa cream un mesaj nou si sa copiem din mesajul interlocutorului nostru pasajele la care dorim sa raspundem. Exista insa si o alta modalitate, mult mai simpla, de a raspunde la un mesaj. In momentul in care am deschis un mesaj primit observam ca in bara de instrumente a ferestrei de citire a mesajului se afla un buton numit "Reply" (raspuns).

Daca apasam pe butonul "Reply" se va crea automat un mesaj nou in care se afla mesajul original avind la marginea sa stinga o coloana formata din caracterul ">". Scriem mesajul de raspuns pastrind din mesajul initial doar paragrafele care ni se par importante. Eventual putem scrie raspunsul intercalind paragrafele scrise de noi intre paragrafele importante ale mesajului initial. Adresa destinatarului este deja completata si de asemenea este completat si subiectul, care este de forma "Re: Titlu mesaj original". Acest format al titlului este foarte important pentru gruparea mesajelor de raspuns la un mesaj initial.In momentul in care mai multi internauti raspund la un mesaj se formeaza o "conversatie" (fir de discutie) in care sint grupate mesajul initial si mesajele de raspuns la acesta. OE va grupa sub mesajul initial toate mesajele care fac parte din conversatie si ca urmare firul discutiei va fi mai usor de urmarit.

Se poate raspunde la un mesaj si daca facem clic pe meniul "Message" si apoi sa alegem optiunea "Reply to Sender" (raspunde expeditorului) pe care facem clic. Acelasi rezultat se obtine apasind in acelasi timp pe tastele CTRL si R.

Daca mesajul la care dorim sa raspundem a fost trimis mai multor persoane si dorim ca raspunsul nostru sa ajunga la persoanele respective trebuie sa facem clic pe meniul "Message" si apoi sa alegem optiunea "Reply to All" (raspunde tuturor) pe care facem clic. Acelasi rezultat se obtine apasind in acelasi timp pe tastele CTRL, SHIFT si R. Exista si un buton cu aceeasi functie pe care putem sa-l afisam in bara de instrumente.

RETRANSMITEREA UNUI MESAJ

Atunci cind primim un mesaj de la cineva si dorim sa-l transmitem si altcuiva putem sa cream un mesaj nou si sa copiem din mesajul initial pasajele care ni se par interesante. Exista insa si o alta modalitate, mult mai simpla, de a retransmite la un mesaj. In momentul in care am deschis un mesaj primit observam ca in bara de instrumente a ferestrei de citire a mesajului se afla un buton numit "Forward" (retransmitere).

Daca apasam pe butonul "Forward" se va crea automat un mesaj nou in care se afla mesajul original avind la marginea sa stinga o coloana formata din caracterul ">". Putem scrie un mesaj din partea noastra deasupra mesajului retransmis. Adresa destinatarului trebuie completata dar subiectul este deja completat, fiind de forma "Fw: Titlu mesaj original".

Se poate retransmite un mesaj si daca facem clic pe meniul "Message" si apoi sa alegem optiunea "Forward" pe care facem clic. Acelasi rezultat se obtine apasind in acelasi timp pe tastele CTRL si F.

Daca mesajul pe care dorim sa-l retransmitem contine imagini (sau atasamente) trebuie sa-l retransmitem ca atasament la mesajul nostru. Facem clic pe meniul "Message" si apoi alegem optiunea "Forward as Attachment" pe care facem clic. Mesajul initial va fi atasat sub forma de fisier in format EML.

10. ADMINISTRAREA UNUI NUMAR MARE DE MESAJE

In fereastra principala OE putem face diverse operatii cu grupuri de mesaje si anume putem sa le rearanjam, copiem, mutam, stergem, etc. Inainte de a face operatia dorita selectam mesajele facind clic pe titlul unuia si apoi selectindu-le pe celelalte cu ajutorul tastelor CTRL sau SHIFT.

ARANJAREA MESAJELOR

Putem aranja mesajele dintr-un dosar dupa expeditor, titlu, marime sau data primirii. Pentru aceasta facem clic pe titlul coloanei (de ex. coloana "From"-expeditor) dupa care vrem sa aranjam mesajele. Mesajele sint aranjate in ordine alfabetica ascendenta (de la A la Z) dupa numele expeditorului. Daca facem inca o data clic mesajele sint aranjate in ordine alfabetica descendenta (de la Z la A) dupa numele expeditorului. Se procedeaza in mod asemanator daca dorim sa sortam mesajele dupa marimea lor,etc. Alternativ putem face clic dreapta pe titlul unei coloane si sa alegem din meniul aparut optiunea "Sort Ascending" sau "Sort Descending" pe care sa facem clic.

CREAREA DE DOSARE

Crearea de dosare noi ne permite sa mutam in ele mesajele primite, in asa fel incit sa nu aglomeram dosarul "Inbox" cu foarte multe mesaje. Putem crea dosare speciale pentru mesajele primite de la anumiti expeditori sau putem crea dosare in functie de subiectul mesajelor primite (de ex. Scoala, Servici, Personal, etc.). Pentru a crea un nou dosar facem clic pe meniul "File" din fereastra principala OE si apoi alegem optiunea "Folder" (dosar) pe care facem clic. Se va deschide un nou meniu in care alegem optiunea "New" pe care facem clic. Va apare o fereastra numita "Create Folder" care are mai multe cimpuri. In cimpul "Folder Name" scriem numele dosarului, de ex. "Arhiva". In cimpul "Select the folder in which to create the new folder" va trebui sa selectam dosarul existent deja in care vrem sa cream noul dosar. Facem clic pe acesta (de obicei "Local Folders") si apasam butonul OK. Noul dosar a fost creat.

MUTAREA MESAJELOR

In momentul in care am acumulat multe mesaje in dosarul "Inbox" (mesaje primite) este indicat sa mutam o parte din acestea in alte dosare. Selectam cu mausul si tastele CTRL si SHIFT mesajele pe care vrem sa le mutam si apasam butonul "Move To". Va apare o noua fereastra numita "Move" in care facem clic pe dosarul in care vrem sa mutam mesajele si apoi apasam butonul OK. Mesajele vor fi mutate imediat. Alternativ putem face clic dreapta pe titlul mesajelor dupa ce le-am selectat si sa alegem din meniul care apare optiunea "Move to Folder" pe care sa facem clic. Putem de asemenea sa facem clic pe meniul "Edit" si sa alegem din meniul care apare optiunea "Move to Folder" pe care sa facem clic.

Mutarea mesajelor se poate face si prin metoda "trage si da drumul". Selectam mesajele, facem clic pe titlurile lor si tinem apasat butonul sting al mausului. Ducem cursorul mausului peste butonul unui dosar din bara Outlook si dam drumul butonului mausului. Mesajele vor fi mutate imediat in dosarul respectiv.

COPIEREA MESAJELOR

Pentru a face copii ale mesajelor procedam la fel ca in cazul mutarii mesajelor cu diferenta ca folosim butonul numit "Copy To" daca il avem afisat in bara cu instrumente. Se poate folosi si comanda "Copy To" din din meniul "Edit" sau din meniul care apare cind facem clic dreapta pe titlurile mesajelor. Copiile mesajelor se vor afla in dosarul specificat de noi iar mesajele originale vor ramine la locul lor.

STERGEREA MESAJELOR

Daca dorim sa stergem mai multe mesaje le selectam si apoi apasam butonul "Delete". Mesajele vor fi transferate in dosarul "Deleted Items" (mesaje sterse). Acelasi lucru se intimpla si daca apasam in acelasi timp pe tastele CTRL si D. Mesajele sterse vor ramine in dosarul "Deleted Items" pina cind ne hotarim sa le stergem complet de pe hardisc. Pentru aceasta facem clic pe meniul "Edit" din fereastra principala OE si alegem optiunea "Empty Deleted Items Folder", pe care facem clic.

EVIDENTIEREA MESAJELOR

Daca dorim sa punem in evidenta unele din mesaje (pentru a le gasi mai usor in lista de mesaje din dosarul in care se afla) trebuie sa facem clic (in dreptul titlului mesajului) in coloana "Watch/Ignore" sau coloana "Flag". Marcajele pot fi inlaturate daca facem clic in acelasi loc.Aceste actiuni pot fi efectuate si daca facem clic pe meniul "Message" si apoi alegem una din optiunile urmatoare : "Flag Message" (marcheaza mesajul), Watch Conversation" (urmareste conversatia) sau "Ignore Conversation" (ignora conversatia).

MEL (E-MAIL)

UTILIZAREA PROGRAMULUI OUTLOOK EXPRESS PENTRU POSTA ELECTRONICA

MANUAL OUTLOOK EXPRESS (versiunea 6.1)

PARTEA 3

11. AGENDA CU ADRESE

12. CAUTAREA UNUI MESAJ

13. FILTRAREA SI SORTAREA MESAJELOR

14. EVITAREA SPAMULUI

15. SECURITATEA DATELOR

16. CRIPTAREA MESAJELOR

17. CONFIRMAREA DE CITIRE A MESAJELOR

11. AGENDA CU ADRESE

Agenda cu adrese ("Address Book") contine adresele de mel si alte date despre cei cu care corespondam. Deschidem agenda apasind pe butonul "Addresses" din bara cu instrumente. Va apare o noua fereastra care are o bara cu butoane si doua compartimente. In compartimentul din stinga avem dosare cu adrese iar in cel din dreapta avem o lista cu adresele dintr-un dosar.

INTRODUCEREA UNEI NOI ADRESE

Pentru a introduce o noua adresa apasam butonul "New" si alegem din meniul care apare optiunea "New Contact" pe care facem clic. Va apare o multifereastra numita "Properties" in care putem accesa diferitele ferestre facind clic pe titlul lor. Dintre aceste ferestre trebuie completate obligatoriu citeva cimpuri din fereastra "Name", completarea cimpurilor din celelalte ferestre fiind optionala.

In fereastra "Name" (nume) avem mai multe cimpuri de completat. In cimpul "First" scriem prenumele persoanei, in cimpul "Middle" scriem al doilea prenume, in cimpul "Last" scriem numele de familie, in cimpul "Title" scriem titlul persoanei ( ING., PROF., etc.),in cimpul "Nickname" scriem porecla iar in cimpul "E-mail Addresses" scriem adresa de mel. Cimpurile "Middle", "Title", "Nickname" sint optionale, adica putem sa nu le completam. De asemenea putem sa scriem doar prenumele sau doar numele de familie al persoanei respective. In cimpul "Display" (afisare) apasam pe sageata si alegem din meniu felul in care sa fie afisat numele in agenda, adica intii prenumele si apoi numele sau invers. Dupa ce am terminat de completat cimpurile apasam butonul "Add" si adresa apare in compartimentul de jos al ferestrei. Daca nu dorim sa completam in agenda date in plus despre persoana respectiva apasam butonul OK. Adresa va fi adaugata instantaneu la agenda.

In fereastra "Home" putem completa citeva date despre persoana a carei adresa de mel dorim sa o introducem in agenda. In cimpul "Street Address" scriem adresa la care locuieste, in cimpul "City" scriem orasul in care locuieste, in cimpul "State/Province" scriem judetul, in cimpul "Zip Code" codul postal, in cimpul "Country/Region" scriem tara, in cimpul "Phone" scriem numarul de telefon, in cimpul "Fax" scriem numarul de fax, in cimpul "Mobile" scriem numarul telefonului mobil iar in cimpul "Web Page" scriem adresa sitului web al persoanei respective.

In fereastra "Business" putem completa citeva date despre serviciul persoanei a carei adresa de mel dorim sa o introducem in agenda. In cimpul "Company" scriem compania la care lucreaza, in cimpul "Job Title" scriem functia pe care o are in companie, in cimpul "Department" scriem departamentul in care lucreaza, in cimpul "Office" scriem biroul in care lucreaza, in cimpul "Pager" scriem numarul de pager, in cimpul "IP Phone" scriem adresa IP a calculatorului persoanei. Cimpurile referitoare la adresa companiei le completam ca mai sus.

In fereastra "Personal" putem completa citeva date personale ale persoanei a carei adresa de mel dorim sa o introducem in agenda. In cimpul "Spouse" scriem numele sotiei (sotului), in cimpul "Children" adaugam numele copiilor, in cimpul "gender" alegem sexul persoanei, in cimpul "Birthday" alegem ziua de nastere iar in cimpul "Anniversary" alegem o data la care persoana aniverseaza un eveniment (de ex. casatoria).

In fereastra "Other" in compartimentu "Notes" putem completa citeva notite importante (pareri,etc.) despre persoana a carei adresa de mel dorim sa o introducem in agenda.

In fereastra "NetMeeting" putem completa citeva date tehnice care ne permit sa stabilim o conferinta audio-video prin Internet cu persoana a carei adresa de mel dorim sa o introducem in agenda.

In fereastra "Digital ID's" putem adauga (prin importul unor fisiere speciale) certificate digitale de securizare a schimbului de mesaje mel cu persoana a carei adresa de mel dorim sa o introducem in agenda.

Dupa ce am completat datele din toate ferestrele apasam butonul OK.Observam ca in fereastra agendei cu adrese a aparut o noua adresa in dosarul "Main Identity Contacts". Putem inchide fereastra agendei.

Putem oricind sa modificam datele referitoare la o persoana daca ii selectam adresa si apasam butonul "Properties" din bara cu butoane a ferestrei agendei cu adrese. Va apare o multifereastra similara cu aceea in care am introdus initial datele. Apasind pe numele unei ferestre ("Name", "Home", etc.) sintem mutati in fereastra respectiva unde putem efectua modificarile dorite.

Putem sterge o adresa daca o selectam si apasam butonul "Delete" din bara cu butoane a ferestrei agendei. Apare o fereastra de confirmare in care trebuie sa apasam butonul "Yes".

Adresele adaugate in agenda pot fi aranjate in ordine alfabetica ascendenta sau descendenta dupa prima litera a numelor (sau cea cu care incepe adresa de mel) sau pot fi aranjate dupa telefonul (de acasa sau de la servici) persoanelor prezente in agenda. Pentru aceasta facem un clic sau doua pe titlul coloanei compartimentului din dreapta a ferestrei agendei dupa care vrem sa aranjam adresele ("Name", E-Mail Address", etc.). Daca in loc de telefonul real de acasa sau de la servici al persoanelor prezente in lista scriem 1, 2, 3, etc. si apoi alegem sa le aranjam in agenda dupa numarul de telefon putem aranja adresele in ordinea dorita de noi.

CREAREA UNUI GRUP DE ADRESE

Daca dorim sa trimitem acelasi mesaj catre mai multe persoane putem sa automatizam adaugarea adreselor de mel in cimpul "To" al mesajului nostru creind un grup de adrese. Pentru aceasta apasam butonul "New" si alegem din meniul care apare optiunea "New Group" pe care facem clic. Va apare o multifereastra numita "Properties" in care putem accesa cele doua ferestre facind clic pe titlul lor. Dintre aceste ferestre trebuie completate obligatoriu citeva cimpuri din fereastra "Group", completarea cimpurilor din cealalta ferestra fiind optionala.

In fereastra "Group" trebuie sa completam un cimp si sa adaugam adresele de mel ale persoanelor pe care dorim sa le includem in grup.In cimpul "Group Name" scriem numele grupului (de ex. "Prieteni"). Daca apasam pe butonul "Select Members" va apare o fereastra numita "Select Group Members". Aici alegem membrii grupului tinind apasata tasta CTRL si facind clic pe numele si adresa de mel a acestora. Dupa ce am terminat selectia apasam butonul "Select". Daca nu dorim sa completam date despre grup in fereastra "Group Details" apasam butonul OK.Grupul va fi creat instantaneu.

Daca dorim sa adaugam la grup o persoana si in acelasi timp sa o includem si in agenda cu adrese folosim butonul "New Contact" din fereastra "Group". Daca dorim sa adaugam la grup o persoana (sau mai multe) dar nu dorim sa o includem si in agenda cu adrese completam cimpurile "Name" si "E-Mail" din josul ferestrei "Groups" si apasam butonul "Add".

In compartimentul "Group Members" vor apare pe masura ce sint introduse numele persoanelor care fac parte din grup.

In fereastra "Group Details" (detalii despre grup) putem completa citeva date despre grup ca adresa, sit web, notite, etc. Completarea acestor date este optionala.

Numele grupului va apare in compartimentul din stinga al ferestrei agendei cu adrese sub dosarul "Main Identity Contacts". Facind clic pe el putem sa vedem in compartimentul din dreapta care sint persoanele care fac parte din grup. Putem sa facem modificari in componenta grupului selectind numele acestuia si apoi facind clic pe butonul "Properties".

Putem sterge un grup daca il selectam si apasam butonul "Delete" din bara cu butoane a ferestrei agendei. Apare o fereastra de confirmare in care trebuie sa apasam butonul "Yes".

Atentie, este posibil ca la crearea primului grup in agenda acesta sa nu fie inregistrat si deci sa nu apara in fereastra agendei dupa creare. Avem de-a face probabil cu o greseala de programare (bug) care se manifesta doar daca la crearea grupului nu completam deloc date despre grup in fereastra "Group Details". Deci pentru a evita aceasta situatie va trebui ca la crearea primului grup sa scriem ceva si in fereastra "Group Details", de exemplu sa scriem in cimpul "Notes" care este scopul crearii grupului.

Trimiterea unui mesaj catre un grup este similara cu trimiterea catre o singura persoana. Apasam pe butonul "To" in fereastra de creare a mesajului si apoi facem clic in fereastra "Select Recipients" pe numele grupului, apasam butonul "To" si apoi butonul OK. Mesajul va fi trimis la toate adresele pe care le-am adaugat la grupul de adrese respectiv.

CREAREA UNUI NOU DOSAR

Putem sa cream mai multe dosare in care sa grupam adresele unor persoane. Putem crea deci un dosar numit "Prieteni", un dosar numit "Colegi de Servici", etc.

Pentru a crea un dosar nou apasam butonul "New" si alegem din meniul care apare optiunea "New Folder" pe care facem clic. Va apare o multifereastra numita "Properties" in care trebuie sa scriem numele dosarului (de ex. "Prieteni"). Completam numele in cimpul "Folder Name" si apasam butonul OK. Noul dosar va fi creat instantaneu. Numele noului dosar va apare in compartimentul din stinga al ferestrei agendei cu adrese sub dosarul "Main Identity Contacts".

Putem adauga adresa unei persoane la un dosar facind clic dreapta pe ea si apoi alegind din meniul care apare optiunea "Copy" pe care facem clic. Lipim in dosar adresa copiata facind clic dreapta pe numele dosarului si apoi alegind din meniul care apare optiunea "Paste" pe care facem clic.Comenzile "Copy"si "Paste" sint disponibile si din meniul "Edit" al ferestrei agendei cu adrese. De asemenea putem copia adrese intr-un dosar prin metoda "trage si da drumul" ("drag and drop".

Facind clic pe numele unui dosar putem sa vedem in compartimentul din dreapta care sint adresele prezente in acesta. Putem sa redenumim dosarul selectind numele acestuia si apoi facind clic pe butonul "Properties".

Putem sterge un dosar daca il selectam si apasam butonul "Delete" din bara cu butoane a ferestrei agendei. Apare o fereastra de confirmare in care trebuie sa apasam butonul "Yes".

12. CAUTAREA UNUI MESAJ

In momentul in care vom avea un numar mare de mesaje grupate in mai multe dosare cautarea unui mesaj este mult usurata de folosirea functiei de cautare din OE. Pentru aceasta trebuie sa apasam butonul "Find" (gaseste) din bara cu instrumente din fereastra principala OE. Va apare o noua fereastra numita "Find Message" cu mai multe cimpuri care trebuie completate in vederea realizarii unei cautari cit mai eficiente. Cu cit sint completate mai multe cimpuri cu atit avem mai multe sanse ca sa avem succes in gasirea cit mai rapida a mesajului cautat.

In cimpul "Look In" (cauta in) trebuie sa specificam dosarul in care credem ca se afla mesajul. Apasam pe butonul "Browse" din dreapta cimpului si in fereastra care apare facem clic pe un dosar si apoi apasam butonul OK. Daca dorim sa cautam in toate dosarele din OE trebuie sa facem clic pe dosarul "Local Folders". Este bine ca optiunea "include subfolders" (include in cautare si subdosarele) sa fie bifata.

In cimpul "From" (de la) trebuie sa specificam expeditorul mesajului.In cimpul "To" (catre) trebuie sa specificam destinatarul mesajului. In cimpul "Subject" (titlu) trebuie sa specificam titlul mesajului.In cimpul "Message" (mesaj) trebuie sa specificam un cuvint sau mai multe care apar in mesaj. In cimpurile "Received before" (primit inainte de data de) si "Received after" (primit dupa data de) trebuie sa specificam intervalul de timp in care a fost primit mesajul cu ajutorul unor meniuri care ne prezinta un calendar in care trebuie sa facem clic pe o data. Casutele "Message has attachments" (mesajul are atasamente) si "Message is flagged" (mesajul este marcat cu stegulet) trebuie bifate daca este cazul.

Dupa ce am terminat de specificat parametrii cautarii apasam butonul "Find now" (gaseste acum). La partea de jos a ferestrei va apare un cimp nou in care apar titlurile mesajelor care indeplinesc conditiile cautarii. Mesajele pot fi deschise facind dublu clic pe titlurile lor.

13. FILTRAREA SI SORTAREA MESAJELOR

Cei care primesc un numar mare de mesaje zilnic trebuie sa-si dedice o parte importanta din timp sortarii manuale a acestora. OE propune insa si o functie de filtrare-sortare automata care intra in functiune in momentul in care mesajele sint descarcate sau se aplica mesajelor deja descarcate. Aceasta functie extrem de folositoare se bazeaza pe instituirea unor filtre (numite "rules"-reguli) care ne permit pe de o parte sa decidem drumul luat de mesajele care sint descarcate pe calculatorul nostru (mutarea in dosare speciale, stergere, etc.) si pe de alta parte ne permit sa sortam mesajele deja descarcate.

Pentru a apela functia de filtrare-sortare trebuie sa facem clic pe meniul "Tools" din fereastra principala OE si sa alegem optiunea "Message Rules" pe care sa facem clic. Va apare un nou meniu unde facem clic pe optiunea "Mail". Se va deschide o fereastra noua numita "New Mail Rule" (regula noua [de filtrare] a mesajelor) care contine mai multe cimpuri. Crearea unei reguli noi presupune patru etape. Prima etapa presupune definirea unor conditii pe care trebuie sa le indeplineasca mesajele pentru a li se aplica regula respectiva (filtrul). A doua etapa presupune selectarea actiunii care trebuie sa i se aplice mesajului care este supus filtrului. A treia etapa presupune detalierea conditiilor definite in prima etapa. A patra etapa (optionala) presupune alegerea unui nume pentru regula respectiva.

CREAREA SI APLICAREA UNEI REGULI NOI

In cimpul "Select the Conditions for your rule" (selecteaza conditiile pentru regula) trebuie sa bifam una sau mai multe din conditiile prezentate mai jos:

"Where the "From" line contains people" (Cimpul "From" al mesajului contine persoane)

"Where the "Subject" line contains specific words" (Cimpul "Subject" al mesajului contine anumite cuvinte)

"Where the message body contains specific words" (Corpul mesajului contine anumite cuvinte)

"Where the "To" line contains people" (Cimpul "To" al mesajului contine persoane)

"Where the "Cc" line contains people" (Cimpul "Cc" al mesajului contine persoane)

"Where the "To" or "Cc" line contains people" (Cimpul "To" sau "Cc" al mesajului contine persoane)

"Where the message is marked as priority" (Mesajul este marcat cu semn de importanta crescuta sau scazuta)

"Where the message is from the specified account" (Mesajul provine dintr-un anumit cont)

"Where the message size is more than size" (Mesajul este mai mare decit o anumita marime)

"Where the message has an attachment" (Mesajul are un atasament)

"Where the message is secure" (Mesajul este securizat)

"For all messages" (Regula se aplica tuturor mesajelor primite)

In cimpul "Select the Actions for your rule" (selecteaza actiunile pentru regula) trebuie sa bifam una sau mai multe din actiunile prezentate mai jos:

"Move it to the specified folder" (Muta mesajul in dosarul specificat)

"Copy it to the specified folder" (Copiaza mesajul in dosarul specificat)

"Delete it" (sterge mesajul)

"Forward it to people" (Retransmite mesajul unor persoane"

"Highlight it with color" (Evidentiaza titlul mesajului prin colorare)

"Flag it" (Marcheaza mesajul cu un stegulet)

"Mark it read" (Marcheaza mesajul ca fiind citit")

"Mark the message as watched or ignored" (Marcheaza mesajul ca fiind urmarit sau ignorat"

"Reply with message" (Raspunde automat cu un mesaj predefinit)

"Stop processing more rules" (Opreste procesarea altor reguli)

"Do not download it from the server" (Nu descrca mesajul de pe server)

"Delete it from server" (Sterge mesajul de pe server)

In cimpul "Rule description" (descrierea-detalierea regulii) trebuie sa detaliem conditiile si actiunile definite anterior. Acest lucru se face facind clic pe cuvintele subliniate (care seamana cu niste legaturi web). Va apare o fereastra in care avem de completat un cimp in asa fel incit conditia sau actiunea dorita de noi sa fie inteleasa perfect de programul OE care trebuie sa o indeplineasca.

Dupa ce am stabilit conditiile de aplicare a regulii, am indicat actiunea pe care o dorim aplicata mesajelor, am detaliat conditiile de aplicare si am ales un nume pentru regula apasam butonul OK din fereastra "New Mail Rule". Sintem mutati in fereastra "Message Rules". Aici avem mai multe optiuni.Putem sa apasam pe butonul "New" pentru a crea o noua regula. Putem sa apasam pe butonul "Modify" pentru a modifica o regula existenta deja. Putem sa apasam pe butonul "Copy" pentru a crea o copie a unei reguli deja existente. Putem sa apasam pe butonul "Remove" pentru a sterge o regula deja existenta. Putem sa apasam pe butonul "Apply Now" pentru a aplica o regula existenta la mesajele care sint deja descarcate pe calculatorul nostru. Daca alegem sa aplicam regula doar mesajelor care vor fi descarcate de acum incolo apasam pe butonul OK. Regula este memorata de program si va fi aplicata atunci cind sint descarcarcate mesajele din casuta postala de pe serverul furnizorului de servicii internet.

SORTAREA MESAJELOR DEJA DESCARCATE

Daca dorim sa aplicam o regula mesajelor deja descarcate selectam in fereastra "Message Rules" regula dorita facind clic pe ea.Apasam apoi pe butonul "Apply Now". Se va deschide o noua fereastra numita "Aply Mail Rules Now". In cimpul "Apply to Folder" trebuie sa specificam dosarul care contine mesajele carora vrem sa le aplicam regula. Facem acest lucru apasind butonul "Browse" si va apare o noua fereatra numita "Apply to Folder". In aceasta facem clic pe dosarul dorit si apoi pe butonul OK (daca dorim ca regula sa fie aplicata mesajelor din toate dosarele va trebui sa facem clic pe "Local Folders"). Sintem mutati din nou in fereastra "Apply Mail Rules Now". Facem clic pe butonul "Apply Now". Programul OE va aplica regula si ne va comunica intr-o minifereastra faptul ca "Your rule has been applied..". Apasam pe butonul OK al miniferestrei. Sintem din nou in fereastra "Apply Mail Rules Now" pe care o inchidem apasind butonul "Close". Apasam apoi pe butonul OK pentru a inchide fereastra "Message Rules".

EXEMPLU DE STABILIRE A UNEI REGULI

Pentru a se intelege mai bine functia de filtrare va fi prezentat un exemplu. Sa presupunem ca primim mesaje de la un prieten care are adresa de mel prieten@fsi.ro. Dorim ca mesajele primite de la acesta sa fie transferate dupa descarcare in mod automat in dosarul "Prieteni".

In cimpul "Select the Conditions for your rule" selectam conditia "Where the "From" line contains people".

In cimpul "Select the Actions for your rule" selectam actiunea "Move it to the specified folder".

In cimpul "Rule Description" facem clic pe legatura "contains people". Se va deschide o fereastra numita "Select People". Aici putem proceda in doua feluri. Putem sa scriem adresa de mel (sau doar o parte din ea) in cimpul de sus si apoi sa apasam butonul "Add". Putem de asemenea sa apasam butonul "Address Book" iar in fereastra care apare (numita "Rule Addresses") sa facem clic pe adresa de mel dorita apoi sa apasam pe butonul "From" si in final pe butonul OK. Ne vom intoarce in fereastra "Select People" unde observam ca in cimpul "People" apare scris "Where the From line contains prieten@fsi.ro ". Apasam butonul OK.Ne vom intoarce in fereastra "New Mail Rule". Aici facem clic (in cimpul "Rule Description") pe legatura "specified folder". Se va deschide o fereastra numita "Move" in care facem clic pe dosarul "Prieteni" si apoi apasam butonul OK. Ne vom intoarce in fereastra "New Mail Rule". In cimpul "Name of the rule" (numele regulii) putem sa specificam un nume pentru regula respectiva, de ex. "Prieteni". Apasam pe butonul OK si ajungem in fereastra "Message Rules".Definirea regulii este terminata.

Sintem in fereastra "Message Rules". Avem posibilitatea sa aplicam aceasta regula mesajelor deja primite de la prietenul nostru daca procedam cum este descris mai sus. In final apasam butonul OK si regula va fi aplicata tuturor mesajelor pe care le vom primi de acum incolo de la adresa prieten@fsi.ro .

BLOCAREA (IGNORAREA) UNUI INTERNAUT

Daca nu dorim sa mai vedem in dosarul "Inbox" mesajele primite de la o anumita persoana avem posibilitatea sa cream o regula pentru adresa persoanei respective sau sa apelam la o metoda mult mai simplu de pus in practica. Daca de exemplu facem parte dintr-un grup de discutii si dorim sa ignoram mesajele trimise pe adresa grupului de un anumit membru vom folosi functia de blocare a mesajelor.

Blocarea mesajelor primite de la o anumita persoana implica faptul ca mesajele in cauza sint descarcate de pe serverul de mel direct in dosarul "Deleted Items" de pe calculatorul nostru. Pentru a bloca un internaut trebuie sa selectam un mesaj al lui si apoi sa facem clic in fereastra principala OE pe meniul "Message" si sa selectam optiunea "Block Sender" pe care sa facem clic. Va apare o minifereastra in care OE ne anunta ca internautul respectiv a fost blocat si ne cere acordul pentru stergerea mesajelor acestuia care se afla in dosarul "Inbox". Apasam pe butonul "Yes" si mesajele sint mutate in dosarul cu mesaje sterse. Va apare o minifereastra in care OE ne anunta ca mesajele au fost sterse. Apasam pe butonul OK din minifereastra. La final apasam pe butonul OK al ferestrei "Message Rules". OE a memorat adresa sau domeniul blocate si de acum incolo toate mesajele cu acea provenienta vor fi trecute automat in dosarul "Deleted Items". Blocarea se poate realiza in exact acelasi mod (facem clic pe meniul "Message", etc.) daca sintem in fereastra de citire a unui mesaj.

Lista internautilor blocati poate fi consultata daca facem clic pe meniul "Tools" din fereastra principala OE si selectam optiunea "Message Rules". Se va deschide un meniu nou in care facem clic pe optiunea "Blocked Senders List". Va apare multifereastra "Message Rules" deschisa la fereastra "Blocked Senders". Aici avem posibilitatea sa adaugam noi internauti la lista daca apasam butonul "Add". In aceasta situatie apare o fereastra numita "Add Sender" in care putem completa in cimpul "Address" adresa de mel a internautului respectiv care este de genul internaut@fsi.ro (sau internaut@domeniu.com ). Avem si posibilitatea de a bloca toate mesajele care provin de la furnizorul de servicii respectiv (sau de pe domeniul web respectiv) daca in cimpul "Address" completam doar fsi.ro sau doar domeniu.com . De asemenea putem sa specificam ce dorim sa blocam si anume doar mesaje mel, doar mesaje uznet sau ambele tipuri de mesaje selectind optiunea respectiva care se afla sub textul "Block the following" (blocheaza urmatoarele). Dupa ce am terminat apasam butonul OK.

In fereastra "Message Rules" avem si posibilitatea de a modifica adresele de mel blocate daca apasam butonului "Modify" si facem modificarile dorite. In momentul in care ne-am razgindit cu privire la adresa sau domeniul web blocat si dorim ca mesajele primite de la un internaut sa fie descarcate in dosarul "Inbox" selectam adresa sau domeniul si apasam butonul "Remove" din fereastra "Message Rules". OE ne va intreba prin intermediul unei miniferestre daca dorim cu adevarat sa stergem adresa respectiva din lista de adrese blocate. Apasam butonul "Yes" si adresa va dispare din lista.

14. EVITAREA SPAMULUI

Posta electronica a facut sa fie extrem de usoara si de ieftina raspindirea de anunturi publicitare. Spamul se defineste ca fiind primirea de mesaje publicitare nesolicitate. Aceste mesaje nu sint tintite catre o anumita persoana sau categorie de persoane ci sint expediate in acelasi timp la zeci de mii de adrese postale. Din aceasta cauza majoritatea spamului pe care il primim nu ne este de nici un folos pentru ca produsele la care se face reclama nu ne intereseaza si nu intentionam oricum sa le cumparam.

Pentru a evita primirea zilnica de spam trebuie sa nu oferim niciodata adresa de mel principala (cea de la furnizorul de servicii internet) atunci cind ni se cere o adresa de mel, de exemplu atunci cind ne inregistram ca membri pentru a putea folosi serviciile unui sit web (forum, infomel, etc.). De asemenea nu trebuie sa ne trecem adresa de mel principala in paginile sitului nostru web.In aceasta situatie trebuie sa oferim adresa unui cont de mel gratuit deschis pe un sit web (de ex. Yahoo, Hotmail, etc.). Yahoo si alte situri mari care ofera conturi gratuite au instituit un filtru anti-spam care de cele mai multe ori functioneaza corect. Daca un mesaj spam a trecut de filtru avem posibiltatea sa indicam acest lucru administratorului sitului care va imbunatati filtrul adaugind adresa comunicata de noi.

Un mesaj spam tipic are in afara de reclama propriu-zisa si o mica nota la sfirsit care spune ca daca trimitem un mel la o anumita adresa nu vom mai primi spam de la compania sau persoana care ne-a trimis mesajul respectiv. Acest lucru este impus de o lege din USA insa este putin probabil ca trimiterea unui mesaj la adresa respectiva sa aiba vreu efect benefic. Este posibil sa nu mai primim pe viitor spam de la adrresa mesajului initial insa vom primi in mod sigur de la o alta adresa. Trimitind un mesaj mel prin care sa indicam faptul ca nu dorim sa mai primim spam poate chiar sa indice spamerului faptul ca adresa la care a trimis mesajul initial este valida si folosita. Spamerii schimba intre ei, uneori pe bani, liste cu adresele de mel valide.

Daca adresa noastra principala de mel a intrat in posesia unui spamer atunci putem sa filtram spamul creind o regula care sa trimita mesajele spam care urmeaza sa fie descarcate in dosarul de mesaje sterse. Putem de asemenea crea o regula pe baza adresei spamerului sau pe baza unor cuvinte folosite frecvent de spameri in titlurile sau corpul mesajelor lor (cum este de exemplu "free"-gratuit). O alternativa este si adaugarea adresei spamerului la lista de adrese blocate.

15. SECURITATEA DATELOR

Integritatea datelor de pe calculatorul personal este importanta pentru toti internautii.In ultimii ani posta electronica a devenit principalul vector folosit pentru transmiterea de virusi informatici. Datorita faptului ca sint cele mai folosite programe de mel, Outlook Express si Outlook sint folosite de aproape toti creatorii de virusi pentru asigurarea raspindirii pe scara cit mai larga a virusilor. Vina imprastierii virusilor revine insa in cea mai mare masura utilizatorilor neexperimentati si nu creatorilor programelor Outlook si OE.

Majoritatea virusilor informatici se gasesc inglobati in mici fisere executabile care vin ca atasamente la mesajele mel. Un utilizator neexperimentat va incerca sa deschida atasamentul infectat si in acel moment se declanseaza atacul viral.In afara de actiunea virusului asupra unor fisiere de pe calculator (stergere, modificare, etc.) se mai produce in acelasi moment si raspindirea virusului prin mesaje mel generate automat care sint trimise la adresele existente in agenda cu adrese. Acest mecanism simplu dar eficient este raspunzator pentru "epidemiile" de virusi informatici care apar cu regularitate si care afecteaza sute de mii sau chiar milioane de calculatoare, generind pierderi financiare importante.

Creatorii programelor OE si Outlook au inclus in ultimele versiuni modalitati mai eficiente de protejare a calculatoarelor de atacurile cu virusi informatici. Cu toate acestea principalul mijloc de aparare contra virusilor ramine educarea utilizatorilor postei electronice cu privire la fisierele trimise prin mel care pot fi potential infectate.

Fisierele executabile virusate sint trimise ca atasamente la mesaje mel. In momentul in care primim un mesaj cu atasament este recomandat sa nu incercam sa deschidem direct atasamentul ci sa-l salvam pe hardisc, sa-l scanam cu un antivirus actualizat si abia apoi sa-l deschidem. Pentru aceasta facem clic pe meniul "File" din fereastra de citire a mesajului si alegem optiunea "Save Attachments" pe care facem clic. Va apare o fereastra noua in care apasind pe butonul "Browse" de linga cimpul "Save To" putem sa alegem dosarul in care vrem sa salvam atasamentul. Facem clic pe dosar si apoi apasam butonul "Save" si salvarea va avea loc instantaneu. Dupa salvare scanam imediat cu un antivirus actualizat atasamentul respectiv si daca nu este infectat il putem deschide. Daca atasamentul este infectat trebuie sa il stergem imediat si de asemenea trebuie sa stergem si mesajul mel prin care ne-a parvenit.

Fisierele prin care se transmit virusi sint de tip executabil, deci au o extensie de tipul .EXE, .COM, .BAT, etc. dar pot fi si fisiere cu text de tipul .DOC . Exista fisiere care nu au cum sa transmita virusi, asa cum sint fisierele de tip TEXT care au extensia .TXT sau fisierele grafice de tipul .JPG . Multi internauti stiu care sint extensiile unor fisiere care pot transmite virusi si de aceea pe acestea le scaneaza daca le primesc in mesaje mel ca atasamente. Insa aceeasi internauti au obiceiul sa deschida direct atasamente care contin fisiere aparent inofensive cum sint fisierele de tip TEXT.

Creatorii de virusi au gasit modalitatea de a face ca un fisier executabil sa apara ca avind extensia TEXT sau JPG si deci sa dea impresia ca este un simplu fisier care contine un text sau o imagine. Ei creaza un fisier executabil caruia ii adauga o dubla extensie (de tipul .COM.TXT sau EXE.JPG sau alta) in asa fel incit pe unele calculatoare nu va fi vizibila decit extensia TXT sau JPG.Internautii care primesc un mesaj cu un astfel de atasament il deschid fara a-l scana in prealabil cu un antivirus si in acel moment se declanseaza atacul viral. Solutia la aceasta situatie este sa scanam toate atasamentele primite indiferent de extensia lor. Pentru a vedea toate extensiile unui fisier primita ca atasament trebuie sa mergem i Windows Explorer si sa facem clic pe meniul "Tools" si sa alegem optiunea "Folder Options" pe care sa facem clic. Va apare o multifereastra numita "Folder Options" unde trebuie sa facem clic pe titlul ferestrei "View" pentru ca aceasta sa fie afisata in prim plan. In aceasta fereastra trebuie sa inlaturam bifarea de la optiunea "Hide file extensions for known file types" (ascunde extensia pentru fisierele folosite in mod uzual) si apoi sa apasam butonul OK. Din acest moment vom putea sa vedem care sint atasamentele care au dubla extensie si vom fi avertizati sa nu le deschidem.

Daca la calculatorul nostru au acces si persoane care nu stiu cum sa procedeze cu mesajele mel in asa fel incit sa nu produca o infectie cu virusi informatici atunci avem posibilitatea sa impiedicam deschiderea si chiar salvarea mesajelor care contin atasamente cu potential de a fi infectate. In fereastra principala OE facem clic pe meniul "Tools" si alegem optiunea "Options". Va apare o multifereastra cu acelasi nume in care facem clic pe titlul ferestrei "Security". La sectiunea "Virus Protection" bifam "Do not allow attachments to be saved or opened that could potentially be a virus" (nu permite salvarea sau deschiderea atasamentelor care sint potential infectate) si apasam pe butonul OK.

Un sfat important este sa nu fie deschise sau salvate atasamente primite de la internauti pe care nu ii cunoastem de mai multa vreme. In situatia in care primim din senin un mesaj de la un internaut care ne invita (de cel mai multe ori in limba engleza) sa deschidem un atasament pentru a vedea o poza sau o felicitare putem sa fim siguri ca este vorba de un atasament virusat si putem sa stergem direct mesajul fara a-l scana. Creatorii de virusi se bazeaza pe comportamentul unor internauti care din curiozitate deschid atasamentele fara a le scana in prealabil cu un antivirus

CRIPTAREA MESAJELOR

In drumul lor de la expeditor la destinatar mesajele mel pot fi interceptate si citite si de alte persoane decit acelea carora le sint destinate.In situatia in care dorim sa transmitem in mesaje date confidentiale (de ex. planul unei afaceri sau date medicale personale) putem sa criptam mesajele in asa fel incit persoana care le intercepteaza sa nu fie capabila sa le inteleaga continutul.

Metoda de criptare cea mai indicata este scrierea mesajelor intr-un editor de text (Notepad sau altul), salvarea sub forma de fisier text si apoi criptarea acestui fisier cu un program gratuit de criptare (de ex. Mooseoft Encrypter , Fine Crypt sau altul). Fisierul text criptat va fi atasat la un mesaj mel si trimis destinatarului. Putem de asemenea sa criptam si alte fisiere si sa le trimitem ca atasamente (fisiere de tip .DOC, .XLS, .JPG, etc.). Unele programe de arhivare (de ex. WinRAR sau ZipGenius) ne permit sa arhivam un fisier cu ajutorul unei parole in asa fel incit fisierul respectiv sa nu poata fi dezarhivat daca nu este cunoscuta parola. Destinatarul mesajului trebuie bineinteles sa cunoasca parola cu care sint criptate sau arhivate fisierele pentru a le putea deschide si citi.

Multi internauti folosesc pentru criptarea mesajelor mel un program gratuit numit PGP care cripteaza direct mesajele care urmeaza a fi trimise. Acest program se integreaza in programul de mel OE si acest lucru este un avantaj pentru ca mesajele sint criptate automat insa este si un mare dezavantaj pentru ca exista situatii in care PGP se blocheaza si genereaza mesaje de eroare de fiecare data cind deschidem OE.

CONFIRMAREA DE CITIRE A MESAJELOR

Atunci cind trimitem un mesaj de posta electronica acesta ajunge in cutia postala a destinatarului in 99,9 % din cazuri. Totusi nu putem fi absolut siguri ca mesajul a ajuns si a fost citit decit daca primim raspuns la mesajul respectiv. Daca avem de trimis un mesaj extrem de important si vrem sa stim daca si cind a fost citit de destinatar putem cere sa primim o confirmare de citire (CDC) a mesajului.

Daca dorim sa primim o CDC a mesajului de catre destinatarul sau trebuie ca in fereastra de compunere a mesajului sa facem clic pe meniul "Tools" si sa alegem optiunea "Request Read Receipt" pe care sa facem clic. In momentul in care destinatarul deschide mesajul nostru va apare o minifereastra in care este invitat sa trimita o CDC. Daca destinatarul mesajului apasa pe butonul "Yes" al miniferestrei programul de mel va genera automat un mesaj care specifica faptul ca mesajul nostru a fost deschis la o anumita data si ora. Aceasta CDC este depusa in dosarul "Outbox" si va trimisa impreuna cu celelalte mesaje atunci cind va avea loc conectarea la internet. Daca destinatarul mesajului nu doreste sa trimita o CDC va trebui sa apese pe butonul "No" al miniferestrei. Deci faptul ca nu am primit o CDC la un mesaj al nostru nu inseamna automat ca mesajul respectiv nu a fost primit si deschis.

OE ne ofera posibilitatea de a cere o CDC pentru toate mesajele pe care le trimitem insa aceasta optiune nu este recomandata. Daca totusi dorim sa apelam la ea trebuie sa facem clic in fereastra principala OE pe meniul "Tools" si sa alegem optiunea "Options" pe care sa facem clic. Va apare o multifereastra cu acelasi nume in care facem clic pe titlul ferestrei "Receipts". In aceasta fereastra la sectiunea "Requesting Read Receipts" bifam casuta de linga textul "Request a read receipt for all sent messages" (cere o CDC pentru toate mesajele trimise).

Tot in fereastra "Receipts" putem sa configuram modul in care dorim sa raspundem la cererile de CDC primite de la alti internauti. La sectiunea "Returning Read Receipts" facem clic in casuta de linga optiunea care ne convine si apoi pe butonul OK. OE va memora preferinta noastra si va actiona in consecinta. Daca alegem optiunea "Never send a read receipt" (nu trimite niciodata confirmare de citire" OE nu va trimite nici o confirmare si nu vom sti niciodata daca un mesaj a avut atasata o cerere de CDC sau nu. Daca alegem optiunea "Notify me for every read receipt" (atrage-mi atentia pentru fiecare CDC in parte) OE ne va intreba printr-o minifereastra care este decizia noastra cu privire la o cerere de CDC. Aceasta optiune este cea indicat pentru a fi bifata. Daca alegem optiunea "Always send a read receipt" OE va trimite automat o CDC ori de cite ori este solicitat acest lucru fara a ne mai atrage atentia ca un mesaj are atasata o CDC. Daca alegem aceasta optiune este bine sa bifam si optiunea "Unless it is sent to a mailing list and my name is not on the To or Cc lines of the message" (cu exceptia situatiei in care mesajul este trimis pe adresa unui grup de discutii si numele meu nu figureaza in cimpurile To sau Cc ale mesajului). Aceasta ultima precizare ne permite sa evitam deconspirarea adresei noastre de posta electronica catre unii membrii ai grupului care o pot folosi pentru a ne trimite spam.


Document Info


Accesari: 12727
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )