Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
WINE(Windows Emulator)

Informatica


WINE(Windows Emulator)

Autori:

George Petre <romeo2@k.ro>

Cum sa rulati aplicatii si jocuri de Windows sub Linux


Una din problemele principale pentru care utilizatorii de windows nu pot sa isi mute toata activitatea pe Linux este faptul ca fie s-au familiarizat cu anumite programe, fie acele programe nu au echivalent in Linux (lucru mai rar 19319h723t ) sau nu se pot juca.Codewavers( www.codewavers.com) a reusit sa rezolve unele aspecte ale acestei probleme, creand programul wine.

Wine (Windows Emulator) reuseste sa ruleze cu succes o serie de programe de windows. Nu va asteptati sa ruleze la fel de repede ca in Windows si nu va asteptati ca orice aplicatie sa ruleze.

.

Wine isi creaza in directorul home al fiecarui utilizator un director numit .wine. Aici veti gasi directorul windows care contine principalele dll-uri si registri. De asemenea, acest director se va numi c:\ pentru programele pe care le veti rula prin wine.

Configurarea wine se face destul de simplu. Exista utilitarul wineconfig care va intreba utilizatorul principalele setari. Daca doriti sa aduceti dll-uri din windows, le puteti copia in .wine/windows/system si apoi in utilitarul de configurare sa indicati locul unde ati introdus aceste dll-uri. Daca doriti o configurare mai complexa a wine, va trebui sa editati fisierul config din directorul .wine. Aici veti putea definii directoarele in care se gasesc partitiile c:\, d:\ etc si floppy-ul, cdrom-ul si imprimanta. De asemenea, tot aici definiti porturile seriale si paralele, font-urile, driverul de X, setarile registrilor, dll-urile folosite si multe alte setari.

Dupa ce ati facut toate setarile, puteti sa rulati programele de windows dand comanda wine numa_executabil.De curand, Microsoft DirectX a fost portat sub Linux. Nu va ganditi la un cod de DirectX scris de Microsoft pentru Linux. Solutia consta intr-un wine optimizat, numit wineX. WineX este produs de TransGaming si este o adevarata revolutie in ceea ce priveste capitolul jocuri pe Linux.

Superioritatea lui wineX fata de wine consta in introducerea fisierelor directdraw, direct3d si directsound, componente de baza a lui DirectX. Desi producatorii nu recomanda instalarea DirectX-ului de la Microsoft, dupa ce am instalat DirectX 8.0, o serie de jocuri au functionat in parametri buni. Printre acestea se numara Unreal Turnament, Starcraft, Quake 2, Undying (cu suport de Direct3D si software). Producatorii dau o serie mult mai mare de jocuri suportate de wineX, jocuri pe care personal nu le-am testat.

Momentan wine si wineX se dezvolta zilnic, datorita volumului mare de aplicatii pentru care acestea trebuiesc optimizate. Recomandarea mea este sa folositi wineX, care ruleaza si aplicatiile lui wine + jocuri care necesita DirectX. O a doua recomandare a mea este sa le actualizati la ultima versiune.

Document Info


Accesari: 2087
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )