Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Web design

Informatica




Web design

Septembrie 2002

Piata

În ultimii ani piata serviciilor care au la baza Internetul (si implicit designul de pagini web) a cunoscut un progres extraordinar. Acest fenomen a fost sprijinit si de gradul tot mai mare de penetrare al calculatoarelor si al Internetului în rândul populatiei. În mediul urban si îndeosebi în orasele mari accesul la Internet este deja un lucru obisnuit. Numeroase familii detin calculatoare si acces la Internet la domiciliu, altii la locul de munca / scoala, iar pentru cei care nu se încadreaza în nici una dintre aceste categorii exista deja o multitudine de Internet-café-uri, unde doritorii pot accesa toat& 444m1211e #259; gama de servicii web.

Pentru a fi competitiva pe aceasta piata, o firma trebuie sa ofere un pachet complex de servicii, compus din: web design (realizarea de situri cu continut cât mai variat si atractiv), prelucrarea si optimizarea de fotografii digitale, grafica web (design, prelucrare si corectare imagini, scanare, logo si tematica design pentru web, banere statice si rotative, Macromedia Flash, grafica originala – harti, traduceri), alte servicii.

Clientii

Clientii sunt în marea lor majoritate firme, care prin lansarea unui site pe Internet urmaresc sa îsi faca oferta cunoscuta unui numar practic nelimitat de clienti (se estimeaza ca, la nivel mondial, peste 800 milioane de persoane au acces la Internet, iar numarul acestora va depasi foarte curând 1 miliard).

Solicitarile acestor clienti variaza în functie de resursele financiare pe care le aloca acestei activitati, de natura ofertei firmei, de optiunea acestora de a apela sau nu la anumite elemente cum ar fi: varianta de vânzare on-line, prezentarea unor liste cu produsele firmei si preturile acestora, harti cu localizarea firmei sau a punctelor de lucru, fotografii ale produselor/magazinelor/persoanelor importante din cadrul firmei, cele mai frecvente întrebari (FAQ), calendar al evenimentelor, stiri de ultima ora, link-uri, forum de discutii pentru vizitatori/clienti, informatii de contact etc.

Colaborarea cu clientii depinde foarte mult de comunicarea cu acestia, în special în faza initiala, de planificare a tuturor activitatilor si proceselor. Trebuie definite foarte clar motivele pentru care se creaza pagina web, publicul caruia i se adreseaza, tipul de informatii care se doresc a fi prezentate si modul de prezentare, ritmul de actualizare (dupa momentul în care situl devine activ), alte mentiuni

specifice pentru a asigura o întelegere perfecta a cerintelor beneficiarului de catre web designer.

Concurenta

Dupa cum deja am precizat, concurenta în domeniul constructiilor de pagini web este acerba. Exista câteva firme mari, care prin calitatea si diversitatea serviciilor oferite si-au câstigat deja o anumita reputatie, cât si o multime de firme mici si foarte mici, asa-numite “de garaj”, care sunt adesea formate din una-doua persoane.

Promovarea

Dupa cum se poate banui, una dintre cele mai eficiente metode de promovare a designerilor de pagini web este chiar Internetul. Designerul trebuie sa lucreze cu multa atentie la propriul site, care sa cuprinda toate elementele ofertei sale, împreuna cu datele de contact, toate acestea într-un format atractiv, care sa trezeasca interesul celui care viziteaza adresa respectiva.

În faza incipienta a afacerii, extrem de importante sunt însa si cunostintele personale, care se pot materializa în gasirea primilor clienti ai firmei.

Pe masura ce firma începe sa aiba clienti si sa construiasca site-uri, îsi poate spori notorietatea prin mentionarea numelui sau logo-ului în interiorul paginilor realizate, ca si prin crearea în pagina proprie a unui director (denumit de cele mai multe ori “Portofoliu”) în care sa fie prezentati cei mai importanti clienti si parerile acestora despre colaborarea care a avut loc.

Costurile de început

Fata de alte afaceri “traditionale” (productie industriala, agricultura, transporturi, alte servicii), costurile pe care le solicita aceasta afacere sunt mult mai reduse.

Pe lânga costurile de înfiintare a unei societati comerciale (circa 300 €), investitia se rezuma la unul sau mai multe computere (pe care le putem evalua la 1000 – 1500 €/bucata) si la achizitionarea de programe (softuri) performante.

Evident, se adauga cheltuielile ocazionate de achizitionarea sau închirierea spatiului, în cazul în care afacerea nu îsi are locatia chiar la domiciliu.

Pregatire si calificare

În urma expansiunii Internetului si a folosirii calculatoarelor în tara noastra, au aparut numerosi tineri care s-au specializat în domeniul programarii si a realizarii de pagini web. Aceste abilitati se deprind prin practica si se mentin prin exercitiu. Totusi, exista si posibilitatea învatarii tuturor acestor cunostinte prin intermediul unor cursuri specializate.

Toate institutiile si companiile (publice sau private) care organizeaza cursuri de instruire, calificare si perfectionare în diverse meserii au în mod obligatoriu în portofoliul lor cursuri de web designer pentru diferite niveluri (începatori – avansati). Acestea fac cunoscute limbajele de programare si instrumentele utilizate pentru constructia serverelor de Internet, prezinta posibilitatile care decurg din integrarea mai multor servicii de retea etc.

Cadrul legal

O problema importanta în domeniul software este cea a drepturilor de autor.

În general, acestea sunt reglementate prin Legea nr. 8/1996 a Drepturilor de Autor si a drepturilor conexe, publicata în Monitorul Oficial, partea I nr. 60 din 26 martie 1996. Mai intervine si Legea nr. 213/2002, privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 124/2000 pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor si drepturile conexe, prin adoptarea de masuri pentru combaterea pirateriei în domeniile audio si video, precum si a programelor pentru calculator, publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 324 din 16 mai 2002.

Informatii suplimentare

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

Bd. Libertatii nr. 14, sector 5, Bucuresti

Tel: (021) 400.17.37 (021) 400.17.91 (021) 335.40.87 www.mcti.ro

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor

Calea Victoriei nr. 91-93, sector 1, Bucuresti

Cursuri web designer

www.eurocor.ro

International Computer School

Tel: (021) 252.29.22 (021) 311.09.53 (021) 413.80.67

www.ics.ro


Document Info


Accesari: 1768
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )