Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Baze de date ACCESS - 1 - tema rezolvata

Access


Baze de date ACCESS - 1 - tema rezolvata

A) AUTOTESTARE

P1. Pentru a va evalua viteza de tastare, porniti WORD si, la comanda conducatorului de seminar, veti incepe tastarea textului din anexa. La sfarsitul duratei de 10 minute constatati cate caractere (inclusiv spatii) ati tastat. Vedeti cum se pozitioneaza performanta dvs. fata de media de 10.000 caractere/ora (cca. 2,7 car./sec.).

B) RECAPITULAREP2.    Formatati complet (nu rapid!) discheta.

P3. Pe discheta creati un folder (director) cu numele identic cu numele dvs.

P4. Construirea si interogarea unei baze de date de tip Access in directorul creat mai sus. Index

S4. Dupa ce se lanseaza Access (componentul Microsoft Office) se alege facilitatea de creare a unei noi baze de date: Fisier – Nou (sau butonul Nou din bara de butoane – sub Fisier) – Baza de date necompletata, se alege salvare in discheta, directorul creat la P3, numele BAZA MEA. Din fereastra oferita se alege Creare tabel in mod Vizualizare Proiect, pentru a introduce, prin completarea rubricilor corespunzatoare, elemente descriptive pentru urmatoarele campuri (un clic in multe campuri ofera acces la o lista de valori!):

Nume camp Tip de date Descriere

Nume student    Text Numele studentului, scris cu MAJUSCULE

Dimensiune camp: 30

Obligatoriu: Da

Legenda: NUME

Se permite lungime zero: Nu

(Nu se accepta camp vid – Enter fara nici o valoare)

Indexat: Da (cu dubluri)

Prenume student Text Prenumele studentului, scris cu MAJUSCULE

Dimensiune camp: 40

Obligatoriu: Da

Legenda: PRENUME

Se permite lungime zero: Nu

(Nu se accepta camp vid – Enter fara nici o valoare)

Grupa Numar

Zecimale: 0

Masca: 999 (sunt acceptate numere cu maximum 3 cifre)

Regula de validare: > 100 and < 119 (se tasteaza in linie sau se da clic pe butonul cu … si, in caseta care apare, se apasa pe butonul cu simbolul >, se tasteaza 100, apoi operatorul logic And, apoi simbolul <, dupa care 119, sau valoarea care se doreste)

Text de validare: TREBUIE UN NUMAR INTRE 101 SI 118

Obligatoriu: da

Indexat: Da (Cu dubluri)

Judetul de Text Codul RUTIER al judetului

domiciliu Dimensiune camp: 2Legenda: JUDET DOM

Obligatoriu: Da

Se permite lungime zero: Nu

Indexat: Da (Cu dubluri)

Presupunem ca au fost omise unele campuri (numarul matricol, anul inmatricularii), care trebuie introduse la inceputul tabelei; se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe butonul gri din stanga primei linii (apare o sageata spre dreapta) si, prin clic dreapta, se alege Inserare randuri, unde se insereaza, ca prime doua linii:

Numar matricol Numar

Legenda: MATRICOL

Masca de intrare: 999

Regula de validare: >0 and < 301 (sau alta valoare, dupa caz)

Text de validare: NUMAR INTRE 1 SI 300

Obligatoriu: Da

Index: Da (Fara dubluri)

Anul inmatricularii    Numar

Legenda: AN INM

Valoare implicita: 2006

Regula de validare: =2006

Text de validare: OBLIGATORIU TREBUIE 2006!!!

Obligatoriu: Da

Pentru a putea face cautari, se impune o cheie primara: alegeti Numar matricol drept cheie primara. Pentru aceasta va aduceti mouse-ul pe butonul gri din stanga campului cu acest nume si, cand apare simbolul sageata dreapta, clic (se selecteaza linia!), din bara cu instrumente alegeti butonul cu simbol cheie, sau fiind pe butonul gri din fata numelui campului (numar matricol), se da clic dreapta si se alege optiunea cheie primara.

Se inchide fereastra (clic pe x in coltul dreapta sus), iar dupa confirmarea salvarii modificarilor, se numeste tabela: STUDENTI.

Pentru construirea unui borderou (macheta) pentru introducerea datelor in aceasta tabela, se alege obiectul FORMULARE, apoi optiunea Creare formular utilizand expertul, iar pentru trecerea tuturor campurilor in structura machetei se alege butonul >>. Se apasa, in secventa: Urmatorul, Tabele, Urmatorul, stilul, Terminare (implicit, formularul construit se va deschide automat pentru introducerea/afisarea datelor). Tastati in prima linie:

13, Enter, Enter (sa ramana valoarea 2006!), IONESCU, Enter, IULIA-ANDREEA, Enter, 1, Enter (apare mesajul TREBUIE UN NUMAR INTRE 101 SI 118, dati OK, corectati cu 101, Enter), B, Enter, iar cursorul s-a pozitionat pe a doua linie, pentru a introduce, eventual, date. Acum introduceti 14, Enter, 2003, Enter (apare mesajul OBLIGATORIU TREBUIE 2006!!!, OK, corectati, Enter), IONESCU, Enter, MARIANA, Enter, Enter, CL, Enter, Enter (apare mesajul pentru campul precedent, pozitionati-va si corectati), 101, Enter, Enter. Urmariti ca dupa Enter la sfarsit de inregistrare si trecere la o noua inregistrare se face salvare automata (discheta este utilizata!), iar contorul de inregistrari (stanga jos) este crescut cu 1. Enter poate fi inlocuit cu Tab, sau cu pozitionare cu mouse-ul in campul dorit.

Pentru urmatoarele 3 inregistrari introduceti, sarind cu Enter peste valoarea 2006:

980 (apare mesaj de eroare, corectati cu 239), POPESCU, ALEXANDRA-CARMINIA, 102, DJ

16, IRIMIA, MARIANA, 102, AG

1, ALBULESCU, CODRUTA, 101, BObservati ca atunci cand aveti pozitionat cursorul intr-un camp in care s-a completat rubrica Descriere (de exemplu, campul NUME STUDENT), acel text apare in bara de stare. Inchideti fereastra in care s-a lucrat (Nu ACCESS!).

Cum identificatorul campului in formular s-ar putea sa fie prea lung si nu se va vedea complet, trebuie facute modificari; fiind activ obiectul Formulare, se selecteaza formularul STUDENTI, se apasa pe butonul Proiect (sau clic dreapta si alegere optiunea Vizualizare in mod Proiectare) si se obtine forma in care se pot face modificari pentru dimensionare si pozitionare a campurilor in macheta, prin utilizarea sagetilor sau a manutei de pe punctele de marcaj sau din continutul zonei pe care s-a efectuat clic. Clic dreapta pe zona ofera facilitati de alocare atribute (font, fundal, culoare etc.). Se inchide fereastra si se salveaza modificarile.

Acum se vor realiza interogari – scopul final al unei baze de date. Se alege obiectul Interogari si Creare interogare in modul Vizualizare proiect, Adaugare, Inchidere (la construirea acestei intrebari nu se mai folosesc alte tabele sau interogari), din lista de campuri a tabelei se selecteaza in ordine: NUME pentru primul camp al interogarii (clic in prima celula a interogarii, apoi, fie dublu clic pe NUME in tabela STUDENTI, fie pe butonul care apare in partea dreapta a celulei si se completeaza la linia Criterii, valoarea Ionescu); PRENUME; JUDET DE DOMICILIU. Se inchide fereastra, dupa confirmarea salvarii, se denumeste intrebarea: CAUT PE NUME. Verificarea functionalitatii intrebarii se realizeaza prin dublu clic pe numele intrebarii si se vede daca s-au obtinut cele doua inregistrari care au Ionescu in campul NUME. Acum se cere modificarea intrebarii prin adaugarea criteriului la judetul de domiciliu. Se inchide fereastra, se selecteaza intrebarea, se activeaza butonul Proiect, se insereaza valoarea B la rubrica Judet de domiciliu, se solicita din Fisier optiunea Salvare ca si se numeste CAUT NUME PE JUDET. Dupa inchiderea ferestrei, se verifica prin dublu clic pe numele noii intrebari; trebuie sa apara o singura inregistrare care indeplineste criteriul (numele IONESCU si judetul B). Pornind de la aceasta intrebare, modificati sa obtineti o noua intrebare care sa ofere toti studentii avand judetul B (IONESCU si ALBULESCU); atribuiti-i numele CAUT PE JUDET. Construiti o interogare CAUT PRENUME care sa permita obtinerea tuturor studentilor cu prenume MARIANA, verificati-o, apoi o alta CAUT NUME-PRENUME cu nume IRIMIA si prenume MARIANA, careia, de asemenea, verificati-i functionalitatea.

Se formuleaza acum filtre. Din obiectul Tabele se selecteaza si se deschide tabela STUDENTI, din meniul Inregistrari, Filtrare – Filtrare dupa macheta, clic in campul NUME, apoi pe butonul cu sageata in jos, se selecteaza IONESCU din lista de termeni de cautare (index/dictionar de termeni), din meniul Filtru – Se aplica filtrare/sortare si se obtin cele doua inregistrari cu numele IONESCU. Pe acelasi traseu Inregistrari - … se alege din indexul campului JUDET DE DOMICILIU valoarea B si se aplica filtrul, pentru a se obtine toate inregistrarile avand nume = IONESCU si judet de domiciliu = B. Se observa ca, daca filtrele create anterior se inlocuiesc cu ultimele create, interogarile salvate (catalogate) au ramas si pot fi apelate oricand, ca atare sau modificate. Inchideti fereastra STUDENTI.

La tabela STUDENTI adaugati campul PARTICULARITATI de tip Memo, indexat (cu dubluri), inchideti tabela acceptand modificarile, deschideti tabela si adaugati in noul camp la prima inregistrare textul ACESTA ESTE UN CAMP MEMO (DEPOZIT DE DATE). Inchideti tabela, salvati modificarile, redeschideti si incercati un filtru cu macheta pentru acest camp. Aveti index la campul de tip Memo din care sa alegeti o valoare in filtru?

A fost creata o baza de date foarte simpla, pentru a putea formula filtre si interogari, dar pentru care nu s-au formulat cerinte initiale. Era vorba de EVIDENTA DATELOR DESPRE STUDENTI.

Interogare cu parametri. Intrucat, la crearea unei interogari, nu se cunoaste apriori valoarea care va constitui criteriu de cautare (in evolutia sa, baza de date se completeaza cu noi valori, dar se si elibereaza de valori devenite inutile), se recomanda introducerea unor parametri pentru construirea criteriilor, iar la utilizarea (rularea) intrebarii se va preciza valoarea concreta a fiecarui parametru, care va inlocui parametrul si va aduce intrebarea in forma clasica (criteriu cu valoare precizata).

Parametrul se identifica prin nume, care trebuie sa fie diferit de orice nume de camp din baza de date; el se caracterizeaza si prin tipul datei care trebuie sa corespunda tipului datei din campul pentru care se foloseste. Definirea parametrilor interogarii se obtine, la crearea acesteia, in modul Proiect, prin Parametri din meniul Interogare, iar in caseta obtinuta se completeaza numele in coloana Parametru si, corespunzator, tipul datelor in Tip de date. In linia din intrebare unde trebuie stabilit criteriul de cautare se va scrie Like[nume parametru 1], iar daca sunt doua criterii, in coloana cu cel de-al doilea criteriu se va scrie, similar, Like[nume parametru 2]. Verificarea corectitudinii criteriului se poate face apeland la optiunea Vizualizare SQL din meniul Vizualizare, situatie in care se obtine o fereastra in care ar trebui sa existe o comanda SQL de forma where …like[nume parametru 1] AND …like[nume parametru 2]. Daca valoarea dintr-un camp trebuie sa fie cuprinsa intre doua valori indicate ca valori de parametru, atunci in celula pentru criteriu pentru campul respectiv se va scrie between [nume parametru 1] and [nume parametru 2].

Construiti o interogare avand ca parametru NUMEP si care sa primeasca, la salvare, numele CAUT PE NUME CU PARAMETRU, apoi o alta cu parametru JUDET numita CAUT PE JUDET CU PARAMETRU. Similar, continuati cu intrebari de genul CAUT NUME PE JUDET CU PARAMETRU, CAUT NUME SI PRENUME CU PARAMETRU etc. Inchideti Access si scoateti discheta.

C) COMPLEMENTE WORD

a) O metoda mai simpla de selectare a unei cantitati mare de text este executarea unui clic in locul unde se vrea sa inceapa selectia, apoi, mentinand tasta Shift apasata, se executa clic in locul unde se vrea sa se termine selectia. Exersati.

b) Daca se doreste utilizarea acelorasi parametri pentru formatare in diverse locuri din document, se poate economisi timp copiind formatarea cu ajutorul butonului Descriptor de formate (o pensula) din bara cu instrumente; astfel, daca se doreste copierea formatarii in mai multe locuri se da dublu clic pe buton, iar daca se doreste o singura data se executa un singur clic.P5. Pe un text alocati atribute de aldin, cursiv si subliniere unei portiuni, care trebuie sa fie selectata, pentru ca apasand dublu clic pe butonul Descriptor de formate sa poata fi activata functia de copiere formatare; trageti indicatorul de mouse peste un alt text si observati efectul, apoi repetati pe alte portiuni de text. Un clic pe butonul utilizat il dezactiveaza.

c) Cautarea si inlocuirea caracterelor speciale are loc prin intermediul meniului Editare (Edit) – Inlocuire (Replace). Presupunand ca se doreste localizarea a doua marcaje de paragraf vecine in vederea inlocuirii cu unul singur, in fereastra specifica se pozitioneaza cursorul in caseta De cautat: si, dupa apasarea butonului Mai mult, apoi din butonul Speciala se obtine o lista din care se selecteaza Marcaj de sfarsit de paragraf, se repeta selectarea si se obtin doua coduri speciale, dupa care se plaseaza cursorul in caseta Inlocuire cu: si se repeta secventa pentru a obtine in acel loc codul marcajului de sfarsit de paragraf. Dupa ce se asigura ca a fost selectata optiunea de cautare Toate, utilizatorul poate activa butonul Inlocuire peste tot, situatie in care programul indica numarul de inlocuiri.

P6. In textul realizat mai sus incercati mai multe paragrafe vide (Enter repetat) si probati afirmatiile precedente.

d) Word permite crearea anteturilor si subsolurilor simple alternante, prin activarea optiunii Numere de pagina din meniul Inserare, ocazie cu care se constata ca exista posibilitatea de a ascunde (prima pagina fara numar implica pornire de la 0!) sau chiar a porni numaratoarea de la o anumita valoare (Format …). Din optiunea Antet si subsol – butonul Initializare pagina – Aspect (din caseta cu instrumente specifica antetelor) se pot personaliza anteturile si subsolurile, cu acelasi text pentru antetul/subsolul paginilor pare, respectiv impare etc.

P7. Exersati pe doua pagini optiuni din aceasta categorie.

e) Preluare text fara formatul original. Cand, la preluarea textului dintr-o pagina Web nu se doreste pastrarea formatului si a fonturilor originale si se cere si eliminarea unor „floricele nedorite”, se foloseste optiunea Lipire speciala – Text neformatat, din meniul Editare.

f) Eliminarea spatiilor din randuri in textul copiat. Daca textul preluat dintr-o pagina Web sau dintr-un e-mail are spatii mari in randuri, pentru eliminare se selecteaza textul importat, se foloseste, fara alte optiuni, functia Inlocuire din meniul Editare, in zona De cautat: se tasteaza ^l, se tasteaza spatiu in zona Inlocuire cu: si se alege Inlocuire peste tot. Se raspunde Nu la solicitarea de confirmare a continuarii inlocuirii in tot documentul. Similar se pot elimina zonele unde sunt 2 spatii intre cuvinte prin inlocuirea cu unul singur s.a.m.d. Pentru precizarea valorii in rubrica De cautat: se poate folosi si alternativa urmatoare: din caseta specifica functiei Inlocuire se poate selecta Mai mult, apoi Speciala si selectarea optiunii Sfarsit de linie manual; similar, pentru alte situatii, se pot alege alte caractere de sfarsit (de paragraf, de pagina etc.).

g) Modificarile si revizuirile din documente la care lucreaza mai multe persoane pot fi gestionate cu Urmarire modificari din meniul Instrumente, optiune cu care pot fi personalizate modalitatile de afisare a modificarilor, pot fi acceptate sau respinse modificarile, dar si comparate documente (cel curent cu altul care trebuie deschis).

P8. Salvati documentul realizat pana in acest moment in Documentele mele, deschideti un nou document Word, scrieti un text, efectuati modificari, urmariti-le si apoi lansati compararea cu documentul salvat. Din meniul Inserare activati Comentariu si inserati un text cu functie de comentariu pentru dvs. sau pentru un colaborator la realizarea documentului respectiv.

h) Drumul inapoi. La o apasare gresita pe o tasta care conduce la disparitia textului „in lucru”, se poate folosi Shift+F5 pentru a „da inapoi” pana la ultima adresa unde s-a efectuat o operatie de editare, manevra care se poate repeta de 2-3 ori, Word putand conduce utilizatorul chiar la alt document in care s-a efectuat ultima editare.

i) Intoarcerea in timp pentru preluarea unei variante vechi de text. Intr-un text in care s-au operat schimbari, folosind in mod repetat combinatia de taste Ctrl+Z, butonul Anulare tastare (Undo) sau optiunea corespunzatoare din meniul Editare, se poate ajunge la versiunea la care se dorea revenirea; forma veche se poate copia in Clipboard (Editare – Copiere, Ctrl+C), apoi cu Ctrl+Y (Redo – Anulare …) se revine la forma prezenta (curenta) a documentului, unde se poate insera textul preluat din varianta veche in locul dorit (Editare – Lipire, Ctrl+V).

j) Combinatii de taste utile pentru Word. Dupa cum se cunoaste deja, „indragostitii de tastatura” au la dispozitie o multime de combinatii de taste de mare utilitate. In plus fata de cele prezente prin meniurile standard Word, unele indicate si mai sus, pot fi folosite si: Shift+F3: transforma cuvantul curent sau expresia selectata in forma cu caractere mici, mari sau cu initiale mari; F4: repeta ultima actiune, inclusiv cautare, scriere, formatare etc.; Shift+F4: repeta cea mai recenta comanda Cautare/Gasire (Find); Shift+F5: executa salt la ultima schimbare efectuata in document (drumul inapoi pana la a treia sau a patra schimbare – vezi pct. h mai sus); Ctrl+F6: navigheaza prin ferestrele Word; F7: activeaza corectorul ortografic si gramatical; F8: deschide modul selectie de text; se poate apasa repetat aceasta tasta pentru a mari dimensiunea selectiei (cuvant, propozitie, paragraf, document) sau se poate folosi Gasire sau orice alta optiune pentru extinderea selectiei; Alt+clic: deschide panoul de cautare cu date despre un cuvant sau selectie.

k) Meniul WORD. Studiati optiunile din meniul Word pentru alte functiuni ale procesorului.

Document Info


Accesari: 2378
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )