Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Crearea si utilizarea interogarilor

Access


Crearea si utilizarea interogarilor

La terminarea acestei lectii veti sti:

n       Sa creati si sa executati o interogare.n       Sa specifica# 22222f517w 5;i criterii īntr-o interogare.

n       Sa creati un cāmp calculat.

n       Sa creati o interogare multi-tabel.

n       Sa imprimati o interogare.

Interogarile dau posibilitatea programului Microsoft® Access sa ofere informatii īntr-un numar practic nelimitat de modalitati. O interogare este un obiect al bazei de date care permite extragerea cāmpurilor si īnregistrarilor din tabele, pe baza unor criterii pe care le introduceti. Crearea unei interogari este ca o īntrebare adresata catre Access. Cānd se executa interogarea, Access ofera raspunsul.

Tipul de baza al interogarii īn Access este interogarea de selectare, care extrage datele din unul sau mai multe tabele si afiseaza rezultatele īntr-un format aproximativ identic cu Vizualizarea foaie de date pentru tabele. Interogarile de selectare pe care le creati sunt limitate numai de datele aflate īn bazele de date si de ingeniozitatea dvs. Aveti posibilitatea sa creati interogari de selectare care utilizeaza cāmpuri din mai multe tabele, reordoneaza datele din tabele si efectueaza calcule cu datele din tabele. De exemplu, angajatii de la biroul rezervari al statiunii de vacanta Adventure Works utilizeaza o interogare prin executia careia extrag īnregistrarile cu toate camerele ocupate īn luna curenta, sorteaza īnregistrarile dupa numarul camerei si calculeaza totalul taxelor pentru fiecare camera. Toate interogarile create īn aceasta lectie sunt interogari de selectare.

Interogarile si tabelele pe care se bazeaza acestea sunt interactive. Daca modificati datele din foaia de date cu rezultate ale interogarii, datele din tabelul (sau tabelele) pe care se bazeaza interogarea vor fi modificate la rāndul lor. Invers, daca modificati datele din tabel (tabele), rezultatele interogarii se vor modifica la rāndul lor.

Pentru a completa procedurile din aceasta lectie va trebui sa utilizati un fisier denumit Baze de date - Notiuni de baza 04 din folderul Baze de date - Notiuni de baza - Practica aflat pe discul fix.

Crearea si executarea unei interogari

Īn Access, se poate crea o interogare fie din Vizualizare proiect, fie cu ajutorul Expertului de Interogare simpla. Daca stiti ce informatii trebuie extrase si creati interogarea fara a utiliza sau a cunoaste conventiile de creare a interogarilor, expertul de interogare simpla este cea mai buna solutie. Dupa ce veti īntelege cum sunt compuse si structurate interogarile, veti constata ca este mai simpla si mai eficace crearea interogarilor īn Vizualizare proiect. Dupa crearea sa, interogarea poate fi modificata īn Vizualizare proiect, indiferent de modul īn care a fost creata.

Exercitiul din sectiunea urmatoare arata cum se creeaza o interogare fara a utiliza expertul.

Dupa ce creati o interogare, o executati facānd clic pe butonul Executare din bara de instrumente Proiectare interogare.

Īn acest exercitiu, veti deschide baza de date a cursului Baze de date - Notiuni de baza 04 si veti utiliza Expert de Interogare simpla pentru a crea interogarea care extrage cāmpurile Prenume, Nume si TelefonAcasa din tblAngajati.

Cu Access deschis, faceti clic pe butonul Deschidere din bara de instrumente Baza de date.

Va aparea caseta de dialog Deschidere.

2 Faceti clic pe sageata cu lista verticala Privire īn, faceti clic pe pictograma discului fix, apoi faceti dublu clic pe folderul Unlimited Potential.

3. Faceti dublu clic pe folderul Baze de date - Notiuni de baza - Practica.

4 Faceti clic pe baza de date a cursului Baze de date - Notiuni de baza 04, apoi pe Deschidere.

Apare fereastra Baze de date - Notiuni de baza 04.

Īn bara Obiecte, faceti clic pe Interogari.

Apar optiunile Creare interogare īn modul Vizualizare proiect si Creare interogare utilizānd Expertul. Nu exista nici o interogare īn baza de date a cursului Baze de date - Notiuni de baza 04.

6 Faceti dublu clic pe Creare interogare utilizānd Expertul.

Apare prima caseta de dialog din Expertul Interogare simpla, asa cum se arata īn ilustratia din pagina urmatoare.

Pentru a selecta cāmpuri din mai multe tabele, cāmpurile din diferite tabele trebuie sa se afle īn relatie. Interogarile multi-tabel se vor prezenta īn continuare īn aceasta lectie.

 

7 Faceti clic pe sageata cu lista verticala Tabele/Interogari, apoi pe Tabel: tblAngajati.

De asemenea, se poate face dublu clic pe numele cāmpului pentru a-l muta īn lista Cāmpuri selectate.

 
Īn lista Cāmpuri disponibile apar cāmpurile din tabelul tblAngajati.

Faceti clic pe Prenume din lista Cāmpuri disponibile, apoi pe butonul >    (Adaugare).

Access adauga cāmpul Prenume la lista Cāmpuri selectate.

9 Faceti clic pe Nume din lista Cāmpuri disponibile, apoi pe butonul >    (Adaugare).

Access adauga cāmpul Nume la lista Cāmpuri selectate.

Faceti clic pe TelefonAcasa din lista Cāmpuri disponibile, apoi pe butonul >     (Adaugare).

Access adauga cāmpul TelefonAcasa la lista Cāmpuri selectate.

Faceti clic pe Urmatorul.

Apare urmatoarea caseta de dialog Expert Interogare simpla.

Daca faceti clic pe optiunea Modificare proiect interogare, interogarea va aparea īn Vizualizare proiect cānd faceti clic pe Terminare.

 

Īn caseta Ce titlu alegeti pentru interogare?, tastati qryListaTelefonAngajati, verificati sa fie selectata optiunea Deschidere interogare pentru afisarea informatiilor, apoi faceti clic pe Terminare.

Interogarea apare īn Vizualizare foaie de date.

Numai cāmpurile Nume, Prenume si TelefonAcasa din tblAngajati apar īn qryListaTelefonAngajati.

 

13 Faceti clic pe butonul Īnchidere din coltul din dreapta sus al interogarii qryListaTelefonAngajati.

Interogarea se īnchide. Observati ca qryListaTelefonAngajati apare acum īn lista de interogari din fereastra Baza de date.

Specificarea criteriilor īntr-o interogare

Aveti posibilitatea sa optimizati rezultatele interogarii setānd criterii pentru interogare. Criteriile interogarii sunt reguli pe care le urmeaza interogarea pentru a stabili ce informatii extrage. Cānd setati criterii pentru o interogare, Access extrage toate cāmpurile si īnregistrarile care corespund criteriilor.

Cānd se afiseaza o interogare īn Vizualizare proiect, vedeti rāndul Criterii din sectiunea grila proiectului.

Rāndul Criterii se utilizeaza pentru a preciza criteriile care limiteaza rezultatele interogarii. O expresie alfabetica, cum ar fi CH, este un tip de criteriu care se poate specifica īntr-o interogare. De exemplu, sa presupunem ca avem un tabel care tine evidenta comenzilor facute de Adventure Works. Doriti sa vizualizati toate comenzile facute pentru Erewhon Children's Store, care au codul de distribuitor CH. Daca veti crea o interogare cu literele CH introduse īn rāndul Criterii al coloanei Cod distribuitor, numai comenzile pentru Erewhon Children's Store vor aparea īn rezultatele interogarii.

De asemenea, aveti posibilitatea sa particularizati criteriile cu ajutorul unui metacaracter. Un metacaracter este un caracter, cum ar fi un asterisc sau un semn de īntrebare, care se poate utiliza īn locul unuia sau a mai multor caractere īntr-un criteriu. Urmatorul tabel prezinta metacaracterele ce se pot utiliza īn rāndul Criterii pentru a restrictiona rezultatele interogarii.

Metacaracterele se utilizeaza īn general īn cāmpuri cu tipul de date Text, dar se pot utiliza si ca alte tipuri de date. De exemplu, se poate tasta *.02.96 pentru a extrage īnregistrarile pentru orice zi din februarie 1996. 
Metacaracter

Utilizare

Exemplu

*

Corespunde unui caracter sau mai multor caractere.

ma* gaseste mare, manual sau ma2gH.

?

Corespunde unui singur caracter alfabetic.

m?re gaseste mare, mure si mere.

[*]

Corespunde oricarui caracter (caractere) dintre parantezele drepte.

m[ae]re gaseste mare si mere, dar nu mire.

[!*]

Corespunde oricarui caracter (caractere) care se afla īntre parantezele drepte.

m[!ae]re gaseste mire si mure, dar nu mare sau mere.

[*-*]

Corespunde oricarui caracter dintr-un interval. Intervalul trebuie sa fie īn ordine ascendenta (de la A la Z, nu de la Z la A).

m[a-c]i gaseste mai, mbi si mci.

#

Corespunde oricarui caracter numeric unic.

gaseste 100 -109.

Metacaracterele constituie o modalitate comoda de extragere a informatiilor care urmeaza un model sau din care nu va amintiti decāt o parte a valorii. De exemplu, un asterisc instruieste Access sa caute cāmpuri cu unul sau mai multe caractere din partea respectiva cāmpului. Introducānd A* drept criteriu pentru un cāmp Prenume vor fi gasite īnregistrarile ca contin prenume care īncep cu A; Ana, Alice, Alex, Andrei si A (singur) satisfac acest criteriu. Se poate utiliza un asterisc si la īnceputul sau la mijlocul unei instructiuni de criteriu. De exemplu, pentru a gasi toate prenumele care contin litera a, tastati *a*.

De asemenea, pentru a crea o interogarea noua īn Vizualizare proiect, faceti clic pe butonul Nou din bara de instrumente a ferestrei Baza de date, apoi pe Vizualizare proiect din caseta de dialog Interogare noua.

 
Se pot specifica criterii pentru mai multe cāmpuri, simultan, īn aceeasi interogare. Daca introduceti un criteriu īn mai mult de o singura coloana īn rāndul Criterii, rezultatele interogarii vor include numai īnregistrarile care corespund tuturor criteriilor. De exemplu, creati o interogare care extrage īnregistrari din tblAngajati pentru angajatii al caror nume īncepe cu B si care au fost angajati īn 1996.

Īn acest exercitiu, utilizati tblDateResurseUmane pentru a crea o interogare īn Vizualizare proiect care genereaza o lista a tuturor angajatilor care au cuvāntul Marketing īn numele functiei si au fost angajati īn 1993.

De asemenea, se poate face dublu clic pe numele tabelului pentru a-l adauga la fereastra Vizualizarii proiect.

 
1 Faceti dublu clic pe Creare interogare īn modul Vizualizare proiect.

Apar fereastra Vizualizare proiect interogare si caseta de dialog Afisare tabel.

Īn caseta de dialog Afisare tabel, faceti clic pe tblDateResurseUmane, apoi faceti clic pe Adaugare.

Apare o lista de cāmpuri care afiseaza cāmpurile din tblDateResurseUmane, īn partea de sus a ferestrei Vizualizare proiect interogare.

Īn caseta de dialog Afisare tabel, faceti clic pe Īnchidere.

Se īnchide caseta de dialog Afisare tabel, iar fereastra Vizualizare proiect interogare devine complet vizibila.

De asemenea, se poate face dublu clic pe numele cāmpului din lista de cāmpuri pentru a-l adauga la prima celula necompletata din rāndul Cāmp.

 

Daca nu vedeti alta celula necompletata īn rāndul Cāmp, utilizati bara de defilare din partea de jos al grilei proiectului pentru a defila spre dreapta.

 
4 Īn lista de cāmpuri ale tblDateResurseUmane, faceti clic pe IDAngajat, apoi glisati numele cāmpului la prima celula necompletata din rāndul Cāmp al grilei de proiect.

5 Repetati pasul 4 pentru a adauga cāmpurile DataAngajare, Functie si Salariu la celulele necompletate din rāndul Cāmp.

Pentru a functiona pasul 6, setati computerul sa afiseze anul cu doua cifre (00), nu cu patru (2000).

 
6 Īn coloana DataAngajare, faceti clic īn rāndul Criterii, apoi tastati *.*.1993.

Interogarea va gasi numai īnregistrarile pentru cei angajati īn timpul anului 1993.

Īn coloana Functie, faceti clic īn rāndul Criterii, tastati *Marketing*, apoi apasati pe Enter.

Interogarea va gasi numai īnregistrarile pentru cei angajati īn 1993 si a caror functie cuprinde cuvāntul Marketing.

Cānd deplasati punctul de inserare la alta celula, cuvāntul Like si o pereche de ghilimele apar īn celula cu criteriul. Cuvāntul Like este inserat īnaintea criteriului care utilizeaza un metacaracter si ghilimelele sunt plasate īnaintea si dupa sirul de caractere pe care Access le va utiliza la restrictionarea datelor.

 

Īn bara de instrumente Proiectare interogare, faceti clic pe butonul Executare.

Apar rezultatele interogarii, afisānd īnregistrarile cu angajatii īn anul 1993 a caror functie cuprind cuvāntul Marketing.

Faceti clic pe butonul Īnchidere din coltul din dreapta sus al ferestrei interogarii.Apare o caseta de avertizare, care va īntreaba daca salvati modificarile.

Faceti clic pe Nu.

Interogarea se īnchide fara a salva modificarile.

Crearea unui cāmp calculat

Īn exercitiul anterior ati creat o interogare ce extrage toate comenzile pentru articolele cu un pret mai mare de 100 $ si pentru mai mult de o unitate. Interogarea nu mentioneaza īnsa costul total pentru fiecare comanda. Aveti posibilitatea sa setati o interogare pentru a calcula costul total prin crearea unui cāmp calculat.

Cāmpurile calculate combina unul sau mai multe cāmpuri cu unul sau mai multi operatori pentru a efectua calcule pentru care altfel ar trebui utilizat un calculator. Aceasta combinatie de operatori si cāmpuri se denumeste expresie si este utilizata pentru ca Access sa stie ce calcule trebuie sa efectueze cu datele.

Īn expresii, toate numele de cāmpuri sunt īncadrate de paranteze drepte ([]), iar operatorii utilizeaza aceleasi caractere folosite īn majoritatea calculelor matematice: + (adunare), - (scadere), * (īnmultire) si / (īmpartire). Expresiile urmeaza aceeasi ordine a operatiilor pe care probabil ca ati īnvatat-o la matematica īn liceu.

Calculele īncadrate īntre paranteze sunt efectuate mai īntāi. De exemplu, (6 + 3) *2 va fi egal cu 18, nu cu 12.

Īnmultirea si īmpartirea se calculeaza īnaintea adunarii si scaderii. De exemplu, 3 + 2 5 este egal cu 3 10 sau 13, nu cu 5*5 sau 25.

Pentru expresiile care contin numai adunari si scaderi sau numai īnmultiri si īmpartiri, Access face calculele de la stānga la dreapta. De exemplu, 6 / 3 2 este egal cu 2*2 sau 4, nu 6/6 sau 1.

Pentru a crea un cāmp calculat, faceti clic īn prima coloana necompletata din rāndul Cāmp al grilei de proiect, tastati numele noului cāmp, apoi tastati expresia de calculat. De exemplu, pentru a crea un cāmp calculat numit CostTotal care īnmulteste cāmpurile Pret si Unitati pentru a afla costul total al comenzii, trebuie sa tastati CostTotal:[Pret]*[Unitati].

Expresia nu trebuie sa contina spatii.

 
Īn acest exercitiu, veti crea un cāmp calculat care determina plata orara a angajatilor de la statiunea de vacanta Adventure Works. Cāmpul calculat va calcula numarul de ore lucrat de fiecare angajat īn fiecare an si va īmparti salariul anual al angajatului la acel numar.

1 Faceti dublu clic pe Creare interogare īn modul Vizualizare proiect.

Apar fereastra Vizualizare proiect interogare si caseta de dialog Afisare tabel.

Īn caseta de dialog Afisare tabel, faceti clic pe tblDateResurseUmane, faceti clic pe Adaugare, apoi pe Īnchidere.

Caseta de dialog Afisare tabel se īnchide si apare o lista de cāmpuri care afiseaza cāmpurile din tblDateResurseUmane, īn sectiunea de sus a ferestrei Vizualizare proiect interogare.

Īn lista de cāmpuri din tblDateResurseUmane, faceti dublu clic pe IDAngajat.

Cāmpul IDAngajat apare īn prima celula necompletata din rāndul Cāmp al grilei de proiect.

4 Repetati pasul 3 pentru cāmpurile Ore si Salariu.

Cāmpul Ore contine numarul de ore lucrate saptamānal de angajati. Expresia din pasul 5 calculeaza numarul de ore lucrate anual de angajati, īnmultind numarul de ore lucrate saptamānal cu 52. Parantezele care īncadreaza [Ore]*52 asigura ca Access efectueaza mai īntāi acel calcul.

 

5 Īn rāndul Cāmp, faceti clic pe prima celula necompletata, apoi tastati PlataOrara:[Salariu]/([Ore]*52).

Īn rāndul Afisare pentru noul cāmp, bifati caseta de selectare.

Apare o bifa īn interiorul casetei.

Caseta de selectare din rāndul Afisare determina daca un cāmp se afiseaza sau nu īn rezultatul interogarii. Daca este bifata, cāmpul va aparea īn rezultatele interogarii.

 

Īn bara de instrumente Proiectare interogare, faceti clic pe butonul Executare.

Apar rezultatele interogarii, avānd rezultatele calculului īn cāmpul PlataOrara.

Datele din cāmpul PlataOrara nu se pot modifica atunci cānd interogarea se afla īn Vizualizare foaie de date. Access va efectua calculul utilizānd datele curente din tblDateResurseUmane de fiecare data cānd executati interogarea.

 

Īn bara de instrumente Foaie de date interogare, faceti clic pe butonul Vizualizare.

Apare interogarea īn Vizualizare proiect.

Īn coloana PlataOrara, faceti clic pe rāndul Sortare, faceti clic pe sageata care apare, apoi pe Descendenta.

Access va sorta rezultatele interogarii īn ordine descendenta, dupa valorile din cāmpul PlataOrara.

Īn bara de instrumente Proiectare interogare, faceti clic pe butonul Executare.

Apar rezultatele interogarii. Īnregistrarea pentru angajatul care are cea mai mare plata pe ora apare primul īn tabel.

Īn bara de instrumente Foaie de date interogare, faceti clic pe butonul Salvare.

Va aparea caseta de dialog Salvare ca.

Tastati qryPlataOrara, apoi faceti clic pe OK.

Access salveaza interogarea ca qryPlataOrara.

Faceti clic pe butonul Īnchidere din coltul din dreapta sus al interogarii qryPlataOrara.

Interogarea se īnchide.

Crearea interogarilor multi-tabel

Interogarile multi-tabel pot fi utilizate si pentru a extrage date din cāmpurile din doua interogari sau din combinari de tabele si interogari. Relatiile sunt prezentate īn lectia 3, "Lucrul cu tabelele".

 
Posibilitatea de a crea interogari multi-tabel este una dintre cele mai puternice caracteristici din Access. Prin intermediul interogarilor multi-tabel, se pot extrage cāmpuri din doua sau mai multe tabele, ceea ce permite combinarea informatiilor care nu pot fi gasite īn nici un tabel individual. De exemplu, tabelul tblTarifOrar furnizeaza date referitoare cāstigul pe ora al fiecarui angajat, dar nu include numele angajatilor. Numele angajatilor sunt listate īn tblAngajati, care nu include informatii referitoare la plata angajatilor. Informatiile aflate īn aceste doua tabele se pot combina utilizānd o interogare multi-tabel.

Pentru a utiliza cāmpuri din mai multe tabele, mai īntāi asociati cāmpuri sau creati o relatie īntre cāmpuri din tabele diferite. Daca doua cāmpuri pe care doriti sa le asociati contin date identice si cel putin unul dintre cāmpuri este cheie primara, Access asociaza automat cāmpurile, utilizānd o setare denumita AutoAsociere. De exemplu, tblAngajati si tblTarifOrar au cāmpul identic IDAngajat ce poate fi utilizat pentru a crea o interogare care va afisa informatii cu plata pe ora si numele-date preluate din doua tabele separate.

Cheile primare sunt prezentate īn lectia 2, "Crearea tabelelor".

 
Daca unul dintre cāmpuri nu este cheie primara-chiar daca ambele cāmpuri contin date identice-Access nu le asociaza automat; acestea trebuie asociate manual. Pentru a asocia manual doua cāmpuri, faceti clic pe cāmpul din prima lista de cāmpuri si glisati-l pāna ajunge deasupra cāmpului corespunzator din a doua lista de cāmpuri. Apare o linie de asociere.

Daca nu doriti ca Access sa asocieze automat cāmpuri corelate, dezactivati AutoAsociere facānd clic pe Optiuni din meniul Instrumente, pe fila Tabele/Interogari, apoi deselectānd caseta Activare AutoAsociere.

 
Daca veti crea interogarea īn Vizualizare proiect si adaugati tblAngajati si tblTarifOrar la fereastra Vizualizare proiect interogare, Access asociaza automat cāmpurile IDAngajat, iar linia de asociere apare īntre cāmpurile asociate. Desi linia de asociere arata la fel ca linia care apare cānd doua tabele se afla īntr-o relatie, linia de asociere indica faptul ca doua dintre cāmpurile tabelelor se afla īntr-o relatie, nu ca tabelele īnsele se afla īntr-o relatie. Daca afisati fereastra Relatii a bazei de date, tabelele care au cāmpuri asociate nu apar decāt atunci cānd se afla si ele īn relatie. Linia de asociere se poate vedea īntre cāmpurile asociate numai īn fereastra Vizualizare proiect interogare.Īn acest exercitiu, veti crea o interogare care extrage numele angajatilor din tblAngajati si informatii despre salariul angajatilor din tblTarifOrar.

1 Faceti dublu clic pe Creare interogare īn modul Vizualizare proiect.

Apar fereastra Vizualizare proiect interogare si caseta de dialog Afisare tabel.

Īn caseta de dialog Afisare tabel, faceti clic pe tblAngajati, apoi faceti clic pe Adaugare.

Pentru a utiliza o interogare existenta ca sursa pentru o interogare multi-tabel, faceti clic pe fila Interogari sau fila Ambele din caseta de dialog Afisare tabel.

 
Apare lista de cāmpuri pentru tblAngajati īn sectiunea de sus a ferestrei Vizualizare proiect interogare.

Īn caseta de dialog Afisare tabel, faceti clic pe tblTarifOrar, apoi faceti clic pe Adaugare.

Apare lista de cāmpuri pentru tblTarifOrar īn sectiunea de sus a ferestrei Vizualizare proiect interogare.

Īn caseta de dialog Afisare tabel, faceti clic pe Īnchidere.

Caseta de dialog Afisare tabel se īnchide. Linia de asociere dintre cāmpurile IDAngajat din tabelele tblAngajati si tblTarifOrar indica faptul ca acele cāmpuri sunt asociate.

Access a asociat doua cāmpuri automat, deoarece ambele cāmpuri contin aceeasi informatie si, īn acest caz, ambele sunt cāmpuri cheie primara pentru tabelele lor.

 

5 Īn lista de cāmpuri pentru tblAngajati, faceti dublu clic pe cāmpul Nume.

Cāmpul Nume apare īn prima celula necompletata din rāndul Cāmp al grilei de proiect.

6 Repetati pasul 5 pentru cāmpul Prenume din tblAngajati si cāmpurile Ore, Salariu, PlataOrara si IDAngajat din tblTarifOrar.

Īn coloana PlataOrara, faceti clic pe rāndul Sortare, faceti clic pe sageata care apare, apoi pe Descendenta.

Access va sorta rezultatele interogarii īn ordine descendenta, dupa valorile din cāmpul PlataOrara.

Rāndul Tabel afiseaza tabelul sursa pentru cāmpurile din rāndul Cāmp.

 

Īn bara de instrumente Proiectare interogare, faceti clic pe butonul Executare.

Apar rezultatele interogarii, sortate īn ordine descendenta dupa plata pe ora.

Īn bara de instrumente Foaie de date interogare, faceti clic pe butonul Salvare.

Va aparea caseta de dialog Salvare ca.

Tastati qryTarifOrarCuNume, apoi faceti clic pe OK.

Imprimarea unei interogari

Metoda de imprimare a unei interogari este īn esenta aceeasi cu metoda de imprimare a unei foi de date. Deoarece rezultatele se īntind pe obicei pe mai multe pagini, este bine sa examinati o interogare īnainte de imprimare facānd clic pe butonul Examinare īnaintea imprimarii din bara de instrumente Proiectare interogare sau Foaie de date interogare. Examinarea īnaintea imprimarii afiseaza cum va arata interogarea si cāte pagini va avea la imprimare. Interogarea se poate imprima:

Din Examinare īnaintea imprimarii, facānd clic pe butonul Imprimare din bara de instrumente Examinare īnaintea imprimarii.

Din Vizualizare foaie de date, facānd clic pe butonul Imprimare din bara de instrumente Foaie de date interogare.

Din orice vizualizare, facānd clic pe Imprimare din meniul Fisier.

Īn acest exercitiu, veti examina interogarea qryTarifOrarCuNume īn Examinare īnaintea imprimarii, apoi o veti imprima.

Īn bara de instrumente Foaie de date interogare, faceti clic pe butonul Examinare īnaintea imprimarii.

Interogarea apare īn Examinare īnaintea imprimarii.

Daca interogarea apare pe mai multe pagini, se pot utiliza butoanele din coltul din stānga sus al ferestrei Examinare īnaintea imprimarii pentru a vizualiza celelalte pagini.

 

2 Īn bara de instrumente Examinare īnaintea imprimarii, faceti clic pe Īnchidere.

Examinare īnaintea imprimarii se īnchide.

Īn bara de instrumente Foaie de date interogare, faceti clic pe butonul Imprimare.

O caseta de mesaj indica faptul ca interogarea qryTarifOrarCuNume este īn curs de imprimare.

4 Faceti clic pe butonul Īnchidere din coltul din dreapta sus al interogarii qryTarifOrarCuNume.

Interogarea se īnchide.

Concluziile lectiei

Aceasta lectie abordeaza subiecte referitoare la crearea unei interogari, specificarea criteriilor unei interogari, crearea unui cāmp calculat, crearea unei interogari multi-tabel si imprimarea unei interogari.

Daca veti continua cu urmatoarea lectie:

Faceti clic pe butonul Īnchidere din coltul dreapta sus al ferestrei Baza de date.

Baza de date a cursului Baze de date - Notiuni de baza 04 se īnchide.

Daca nu veti continua cu urmatoarea lectie:

Pentru a īnchide Access acum, faceti clic pe butonul Īnchidere din coltul din dreapta sus al ferestrei Access

Access si baza de date din cursul Baze de date - Notiuni de baza 04 se īnchid.

Testare rapida

1 Care sunt cele doua modalitati de creare a unei interogari īn Access?

Ce este o interogare multi-tabel?

Cum se pot sorta rezultatele unei interogari?

4 Ce este un metacaracter?

5 Cum se imprima o interogare īn Vizualizare foaie de date?

6 Ce vizualizare utilizati pentru modificarea unei interogari?

Cum se specifica criteriile pentru o interogare?

Cum se executa o interogare?

Recapitulare

Exercitiul 1: Creati o interogare īn Vizualizare proiect care extrage cāmpul NumeDistribuitor din tblDistribuitori si cāmpurile Cod si Descriere din tblProduse. (Sugestie: Asociati cāmpurile IDDistribuitor din cele doua tabele.) Executati interogarea. Restrictionati rezultatele interogarii numai la produsele avānd KH īn codul de produs, apoi executati din nou interogarea. Īnchideti interogarea fara a salva modificarile.

Exercitiul 2: Selectati optiunea Creare interogare īn modul Vizualizare proiect din fereastra Baza de date. Din fereastra Afisare tabel selectati tabelele tblAngajati, tblDateResurseUmane si tblAsigurare pentru a le include īn interogare. Access va asocia automat cāmpurile IDAngajat din tabelele cu angajati si cu resurse umane. Creati o asociere a cāmpului PlanSanatate din tblDateResurseUmane cu cāmpul IDPlan din tblAsigurare. Adaugati cāmpurile IDAngajat, Nume, Prenume si Functie din tabelul cu angajatii, cāmpul PlanSanatate din tabelul de resurse umane si cāmpurile TipPlan si Rata din tabelul de asigurari. Sortati interogarea dupa cāmpul PlanSanatate. Executati interogarea si salvati-o ca qryAsigDupaTip.

Exercitiul 3: Creati o interogare cu ajutorul Expertului sau īn Vizualizare proiect care sa arate ce apartamente ale statiunii au fost ocupate īn lunile iunie, iulie si august ale anului 2000. Listati numerele apartamentelor, datele de īncepere si terminare ale sejururilor si sortati interogarea dupa cāmpul data de īncepere a sejurului. Salvati interogarea ca qryDataĪnceput.

Exercitiul 4: Deschideti baza de date MuzicaMea_XXX (unde XXX reprezinta initialele dvs.) pe care ati creat-o īn Lectia 2. Deschideti tabelul creat pentru datele colectiei de muzica si comutati la Vizualizare proiect, daca este necesar. Daca tabelul nu are deja un cāmp care descrie categoria sau genul muzical (de exemplu rock, pop, clasic etc.), adaugati un astfel de cāmp. Comutati la Vizualizarea foaie de date si adaugati valori pentru fiecare īnregistrare din tabel care sa descrie categoria fiecarei intrari. Creati o interogare utilizānd expertul sau Vizualizarea proiect si utilizati toate cāmpurile tabelului. Introduceti criterii de selectare pentru a regasi toate intrarile care sunt pe CD si intra īntr-una dintre categorii, aleasa de dvs. Executati interogarea si examinati rezultatele. Modificati interogarea pentru a selecta toate īnregistrarile care NU sunt pe CD, dar fac parte din aceeasi categorie utilizata īn prima interogare. Īnchideti interogarea fara a o salva si īnchideti baza de date.

Document Info


Accesari: 8468
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )