Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
49 de trucuri Windows

Informatica


49 de trucuri Windows

Un Windows personalizat 

Cat de mult timp petreceti in fata sistemului dumneavoastra PC? Mii de ore intr-un an? Cat timp aveti de cand folositi un sistem PC? Cinci ani? Zece? Mai multi? Pentru cei mai multi dintre noi, rutina zilnica incepe si se sfarseste cu acel logo in care flutura o fereastra pe un fundal albastru. Instrumentele pe care le folosim pot fi un procesor de texte, o foaie de calcul, un editor de imagini, insa toate ruleaza sub acelasi mediu: Windows. Desi ne consideram destul de acomodati cu acest sistem de operare, dupa multi ani de utilizare, exista o lume ascunsa in spatele meniurilor cascadate si a casetelor de dialog suprapuse. Aceasta lume aduce noi functii - este fata nevazuta a Windows, care va permite sa taiati si sa lipiti mai repede, sa modificati iconurile, sa creati meniuri personalizate (sau sa le personalizati pe cele existente) si sa eliminati casetele de dialog repetitive.Desi Windows are sute (daca nu mii) de caracteristici, se pare ca ii lipsesc multe facilitati importante. Acestea sunt brese pe care utilitarele produse de terti incearca sa le acopere. Veti identifica cateva profile ale acestor utilitare in casetele care urmeaza. 

Cele mai multe dintre trucurile urmatoare lucreaza in Windows 95, 98 si Millenium Edition, iar multe dintre ele si in Windows NT si 2000. Pentru trucuri aditionale in Windows Me si in Windows 2000, veti gasi cateva comentarii suplimentare in paginile urmatoare. 

Atunci cand aproape ati finalizat acordul fin al sistemului dumneavoastra de operare, timpul petrecut cu Windows va fi mult mai personal, mai productiv si poate putin mai amuzant. Va fi Windows in felul dumneavoastra.

Un icon cu orice  alt nume

"My Computer", "Network Neighborhood"? Aceste vechi obiecte, prea familiare, sunt gata de schimbare. Clic-dreapta pe orice icon de pe desktop (sau din Explorer) si alegeti Rename. Fiti cat de creativi puteti, insa nu intreceti masura, in definitiv mai trebuie si sa va reamintiti ce inseamna aceste iconuri. Nu incercati sa redenumiti "Recycle Bin", - este un nume de sistem predefinit si fixat.

Un nume nou merita 

o imagine noua 

Acum, o data ce vechile nume de iconuri au trecut in istorie, este timpul sa modificam si iconurile implicite. 

Pentru a inlocui un icon de sistem (cum a 20320d321u r fi My Computer, My Documents sau Recycle Bin), clic-dreapta pe desktop, selectati Properties, apoi selectati eticheta Effects (in Windows NT este denumita Plus). Selectati un icon si clic pe butonul Change icon. Selectati butonul Browse si identificati iconurile de pe sistemul dumneavoastra. Daca nu reusiti sa le gasiti, descarcati-le de pe site-ul PCW, sectiunea Downloads. Avem la dispozitia dumneavoastra sute de iconuri, cu stiluri si descrieri pe masura. 

Utilizatorii de Windows 95 care doresc sa realizeze aceste modificari trebuie sa gaseasca pachetul Microsoft Plus pentru versiunea lor de Windows. Va dorim succes, acestea nu prea se mai gasesc. 

Inauntru,

pe o cale noua 

Clic-dreapta intr-un folder sau pe desktop si apoi selectati New - veti obtine o lista de tipuri de documente pe care le puteti crea. Din nefericire, singurele optiuni practice sunt Folder si Shortcut. Acest impediment poate fi corectat. Acest truc are insa nevoie de Tweak UI. Mai multe detalii despre acest pachet exista pe discul Windows 98. 

Selectati Start-Settings-Control Panel si selectati Tweak UI. Selectati eticheta New si desetati orice element pe care nu doriti sa il vedeti in meniul de context. Daca decideti sa restaurati un tip de document care a fost anterior exclus din lista, selectati elementul si clic pe butonul Remove.

Luminita

de la capatul tunelului 

Multi utilizatori prefera scurtaturile de taste miscarilor de mouse. Putini cunosc insa ca pot folosi tastatura si pentru deplasari in ecran sau in document ca si cum ar folosi un mouse. Aplicatia Accessibility Options din Control Panel poate prelua efortul directionat catre mana si incheietura dreapta. Selectati Start-Settings-Control Panel si selectati Accessibility Options, selectati eticheta Mouse si Use MouseKeys. Retineti combinatia de taste care activeaza aceasta optiune. De acum inainte, puteti utiliza tastatura numerica pentru a controla miscarea pointerului pe ecran. Mentineti apasata tasta in timp ce miscati pointerul, iar viteza de deplasare va creste. Daca mentineti apasata tasta , miscarea se va incetini.

Ati folosit

Taskbar-ul astazi? 

Puteti lansa aplicatiile din Windows pornind din meniul de Start, din iconurile de pe dektop, din folderul de aplicatii sau din bara Quick Launch de pe taskbar. Ultima metoda este cea mai putin utilizata, insa este cea mai eficienta. Adaugati scurtaturi la acea bara si veti avea la indemana un acces facil, direct la aplicatiile dumneavoastra. 

Inainte de a incepe, cel mai bine este sa inlaturati orice icon de care nu aveti nevoie (Windows si aplicatiile sale instaleaza automat cateva iconuri). Pentru a inlatura un icon, clic-dreapta pe el si selectati Delete. Iconul Desktop - care arata sub forma unei sugative cu un creion si hartie deasupra - este foarte util, de aceea nu-l stergeti. 

Pentru a adauga un icon la taskbar, trageti o scurtatura de pe desktop sau din orice folder sau fereastra Explorer in spatiul liber de pe zona Quick Launch. Desigur, bara va deveni curand supraincarcata, deci nu prea utila. Pentru a creste spatiul disponibil, plasati mai intai pointerul pe marginea de sus a barei. Apoi, dupa ce pointerul se transforma intr-o sageata dubla, clic si trageti marginea in sus, pana cand rezultatul va convine.

Nu sunteti limitat la a adauga numai iconuri la bara Quick Launch. Puteti sa va construiti si propria bara de instrumente. Pentru a duce la capat aceasta misiune, clic-dreapta pe spatiul gol de pe taskbar, selectati toolbars. Daca selectati Links, veti obtine bara Links din Internet Explorer. Un clic pe Addresses va duce la aparitia unui camp in care se poate introduce o adresa locala sau de pe Internet. Daca selectati Desktop, toate iconurile se vor muta de pe desktop pe bara. Selectati New Toolbar pentru a crea o imagine de tip toolbar pentru orice folder. Daca ulterior decideti ca doriti sa modificati aspectul unei bare, clic pe terminatia verticala din stanga barei pe care doriti sa o mutati si trageti-o in sus, in jos, la dreapta sau la stanga, dupa dorinta. Pentru a obtine o maximizare/minimizare/adecvare dimensionala rapida, dublu-clic pe bara aleasa. Daca doriti sa faceti mai mult loc liber pe desktop, clic-dreapta pe un spatiu liber de langa orice bara si desetati Show Title si/sau Show Text.

Daca doriti sa relocati bara in alta margine a ecranului, clic pe un spatiu liber de pe taskbar, apoi trageti in noua locatie. In Windows Me, puteti altera setarile acestui obiect: clic-dreapta pe taskbar, selectati Properties, selectati eticheta Advanced si setati Enable moving and resizing din capatul inferior al listei de proprietati "Start menu and Taskbar".

Afara cu gunoiul 

Chiar daca pare ciudat, stergerea unui fisier nu este de fapt sinonima cu eliminarea sa totala. Pe de alta parte, uneori asa se intampla. De aceea, Microsoft nu a plasat pe desktop un icon numit Trash, ci unul mult mai adecvat ca nume - Recycle Bin. Daca trageti un item de pe desktop in Recycle Bin, de fapt il stocati temporar, pana cand veti decide sa goliti complet cosul de gunoi, prin Empty Recycle Bin, dupa clic-dreapta pe icon. O alta posibilitate este din Disk Cleanup (Start-Programs-Accessories-System Tools-Disk Cleanup).

Toate fisierele pe care le stergeti prin apasarea tastelor sau sunt transferate in aceasta stare de acces suspendat. Exista cateva exceptii: fisierele de pe dischete, discurile de retea si alte unitati externe nu sunt niciodata in Recycle Bin, atunci cand sunt sterse. Ele dispar imediat.

Daca incercati sa recapatati spatiul de disc prin stergerea de fisiere, o metoda rapida consta in mentinerea apasata a tastei in timp ce se apasa tasta . Fisierele nu vor mai fi parcate in cosul de gunoi. Daca doriti ca acest lucru sa se realizeze intotdeauna, trecand peste avantajele unui cos de gunoi, clic-dreapta pe iconul Recycle Bin si selectati Properties. Selectati unitatea dorita din partea de sus, cum ar fi C:, si setati caseta din dreptul liniei Do not move files to the recycle bin. Faceti acest lucru numai daca sunteti absolut siguri de ceea ce veti sterge. 

Pentru a obtine chiar si mai mult spatiu pe disc, specificati procentul de disc ce va fi alocat cosului de gunoi. Valoarea implicita este de 10%, insa veti avea nevoie de numai jumatate din aceasta valoare, daca aveti un disc mare. Deplasati cursorul din caseta de dialog Properties pana veti obtine spatiul pe care doriti sa-l alocati stocarii temporare a fisierelor sterse.

Dincolo de parole 

Un Windows care se incarca mai repede nu va aduce foarte mult in plus, daca tot trebuie sa introduceti o parola. Daca sunteti de parere ca puteti trai si fara protectia prin parole, clic pe OK fara a introduce nici o parola prima oara cand vedeti o astfel de caseta de dialog. Din acest moment, nu va trebui sa treceti peste procedura de verificare a unei parole de fiecare data cand porniti Windows. Daca deja utilizati o parola, puteti elimina ecranul de log.

Mai intai, asigurati-va ca primary log-on este Windows log-on: clic-dreapta pe Network Neighborhood sau My Network Places, selectati Properties, iar sub eticheta Configuration, selectati Windows Logon din lista Primary Network Logon. Clic pe OK pentru a inchide caseta de dialog. Selectati Start-Setting-Control Panel, deschideti Passwords, apoi clic pe Change Passwords. Selectati Change Windows Password si clic pe OK. Introduceti parola curenta de Windows sub Old password si lasati goale casetele New password si Confirm new password. Clic pe OK, inchideti Control Panel si restartati Windows.

In Windows Me, procesul necesita un pas suplimentar. Selectati Change Other Passwords, apoi alegeti unul dintre serviciile listate si clic pe Change. Tastati parola curenta de Windows in old password si lasati campurile New password si Confirm new password goale. Clic pe OK, intoarceti-va in caseta de dialog password Properties, clic pe Change Windows Password, apoi urmati pasii descrisi mai sus. 

Daca aceasta procedura nu rezolva problema parolei, o mai veche versiune de Tweak UI poate avea intaietate asupra setarilor Windows.

Optiuni copioase 

de copiere

Exista mai multe variante de copy, cut si paste asupra fisierelor si folderelor dintr-o locatie in alta. Selectati Copy, Cut sau Paste din meniul derulant Edit daca doriti sa apelati la cea mai frecventa metoda. Iata cateva alte moduri in care puteti face acest lucru. 

Pentru a realiza o copie a unui text, a unui icon sau a unui alt obiect, selectati-l si apasati -C. Pentru a-l lipi in alt loc, plasati cursorul in noua locatie si tastati -V. Pentru a muta un fisier, folder sau alt obiect, selectati-l, tastati -X, plasati cursorul in noua pozitie si tastati -V. Puteti utiliza -X si pentru stergerea unui obiect, fara a mai recurge la Paste.

Clic-dreapta pe orice obiect si selectati Copy, Cut sau Paste.

Clic-dreapta si trageti un obiect in noua locatie, apoi selectati Copy Here, Move Here sau Create Shortcut(s) Here din meniul de context care apare.

Nu trebuie sa deschideti un folder pentru a arunca un obiect in el. Clic-dreapta pe iconul sau si selectati Paste. 

Utilizati instrumentul adecvat pentru copii

de backup automate 

Puteti folosi Find din Windows (Search in Windows Me si Windows 2000) pentru activitati de administrare a fisierelor. Daca adesea cautati anumite tipuri de fisiere, puteti slava setarile criteriilor de cautare si sa repetati activitatea atunci cand doriti sa salvati toate aceste fisiere pe un disc Zip sau alt mediu de stocare amovibil. Clic pe Start-Find-Files or Folders (Start-Search -For Files or Folders). In campul Named (Search for files or folders named) tastati *.doc, *.mp3 sau orice alt tip de fisier cautati. Selectati Date sau Date Modified (Windows Me si 2000), clic pe butonul din dreptul "during the previous day". 

Clic pe Find Now sau Search Now (Windows Me si 2000). Chiar daca nici un fisier nu corespunde criteriilor alese, veti avea la dispozitie acesti parametri pentru alte cautari. 

Clic pe meniul File si selectati Save Search. Puteti crede ca nimic nu s-a intamplat, insa data viitoare cand veti privi pe desktop (My Documents, implicit, in Windows Me si 2000) veti vedea un icon numit "Files named @.doc.fnd". Puteti redenumi iconul dupa dorinta, prin clic-dreapta pe el, selectati Rename si tastati noul nume. Rulati aceasta metoda de cautare la sfarsitul fiecarei zile, copiati toate fisierele gasite pe mediul de stocare ales de dumneavoastra.

Doua moduri de a gasi instrumentul Find 

Poate ca stiti ca Find poate fi apelat prin -F in orice folder. Pe desktop, trebuie sa apasati F3, pentru a ajunge la acelasi rezultat. F3 ruleaza si in toate folderele.

Windows Me

Kit de pornire 

Daca utilizati Windows de ceva vreme, veti descoperi ca Windows Me are un aspect si un comportament familiar. Dar, ca si o pereche noua de pantofi, Windows Me are nevoie de o scurta perioada de acomodare, pana cand va deveni un companion confortabil. Iata cateva sfaturi in aceasta privinta.

Optiunile pentru meniuri ascunse 

Windows Me ascunde in meniul Start-Programs optiunile care nu au fost utilizate recent. Ele nu sunt sterse, ci doar ascunse, astfel incat sa nu mai ocupe ecranul. Pentru a putea vedea intregul meniu, clic pe sageata dubla din capatul meniului scurtat sau treceti cu mouse-ul peste meniu. Pentru a invalida aceasta caracteristica, clic pe Start-Settings-Taskbar & Start Menu si invalidati optiunea Use personalized menus.

Compatibilitatea hardware-software 

Microsoft pretinde ca Windows Me este compatibil cu orice lucreaza sub Windows 98, si chiar mai mult de atat. Desigur, nici un nou sistem de operare nu este infailibil. Inainte de un upgrade, verificati lista de componente hardware compatibile, din www.microsoft.com/windowsme/upgrade/compat . Identificati lista de aplicatii compatibile cu Windows Me in www.microsoft.com/windowsme/support . CD-ROM-ul de instalare Windows Me are un fisier numit Add-ons/Documents/ Textfile/Programs.txt care discuta aspectele legate de interactiunea Windows Me cu alte aplicatii, cum ar fi Photoshop, CuteFTP si NetSonic. Daca deja ati instalat Windows Me, veti gasi acest fisier in folderul Windows. 

Vizualizarea 

clipboard-ului 

Putini cunosc faptul ca Windows are un program de vizualizare a continutului din Clipboard. Nici o versiune de Windows, nici macar Windows Me, nu instaleaza acest instrument in mod implicit. Pentru a-l seta, selectati Start-Settings-Control Panel si selectati Add/Remove Programs. Apoi selectati eticheta Windows Setup, selectati System Tools si clic pe Details. Derulati lista pana la Clipboard Viewer si clic pe OK, pana cand Windows instaleaza aceasta componenta. Nu uitati sa introduceti CD-ul Windows in unitatea CD-ROM. Pentru a vizualiza continutul din clipboard, selectati Start-Programs-Accessories-System Tools si clic pe Clipboard Viewer. 

Viteza - sanatatea sistemului 

Daca sistemul dumneavoastra nu va avea un salt notabil de performante in urma instalarii Windows Me, o setare denumita System Restore este probabil vinovata de aceasta. Acest utilitar monitorizeaza si conserva setarile de sistem, astfel incat, atunci cand ceva rau se intampla cu sistemul dumneavoastra, puteti sa reveniti la o stare anterioara a sistemului, cand acesta rula fara probleme. Acest utilitar incetineste sistemele cu procesoare low-end, ca si discurile hard. Functionarea lui este setata implicit, mai putin cazul in care discul de sistem sau partitia de Windows are mai putin de 200 MB spatiu liber. Pentru invalidarea sa, selectati Start-Settings-Control Panel, selectati eticheta System properties, clic pe Performance si pe File System. Sub eticheta Troubleshooting, asigurati-va ca optiunea Disable System Restore este setata. Pentru a crea manual un punct de restaurare a sistemului, selectati Start-Programs-Accessories-System Tools-System Restore, selectati Create a restore point, clic pe Next si urmati toate celelate instructiuni.

Maestro, muzica! 

Atunci cand incarcati un CD cu muzica sau un fisier .mp3, Windows Me incarca acelasi program, Windows Media Player 7. Este mai mare si mai puternic decat versiunile mai vechi de Media Player, de aceea dureaza mai mult timp pana se incarca. Daca aceasta solutie nu va convine, instalati o aplicatie mai compacta, cum ar fi WinAmp, care va controla fisierele audio CD, WAV, MP3 si toate celelalte formate sonore. 

DOS este

pentru to(n)ti 

Noutatea la Microsoft este ca bootarea in DOS este o optiune rea, de aceea nu veti mai putea face acest lucru in Windows Me. stergerea acestei optiuni scurteza timpul de incarcare cu cateva secunde, insa anumite instrumente de nivel sistem (cum ar fi patch-urile de upgrade ale BIOS) nu vor lucra pana cand nu veti face boot in DOS. Windows Me va ofera o singura cale de a face acest lucru: inserati un disc de start-up creat inainte de upgrade. Daca l-ati pierdut, realizati unul nou. Clic pe Start-Settings-Control Panel, selectati Add/Remove Programs, selectati eticheta Startup Disk si introduceti un disc formatat in unitate. Windows Me va face restul. 

Actualizari

automate

Windows Me descarca propriile module de actualizare in timpul perioadelor de inactivitate, apoi notifica utilizatorul in momentul in care acestea sunt gata de instalare. Aceasta solutie este un mare avantaj pentru unii utilizatori, insa reprezinta o problema pentru cei ce au opinia ca aceasta metoda de actualizare scapa de sub controlul lor. Microsoft ofera trei moduri de setare pentru Updates, astfel incat sa se potriveasca diferitelor tipuri de utilizatori. Setarea implicita duce la descarcarea automata a modulelor noi si notificarea utilizatorului pentru instalarea lor. In a doua optiune, sistemul de operare verifica daca sunt disponibile aceste module si cere permisiunea pentru descarcarea si instalarea lor. A treia setare invalideaza toate aceste functii, necesitand o vizita la site-ul windowsupdate.microsoft.com pentru orice actualizare a Windows. Pentru modificarea setarii implicite, selectati Start-Settings-Control Panel si clic pe Automatic Updates.

Nu puteTi trece la Windows Me?

Nu doriti sa mai cheltuiti niste bani pentru tot felul de bug fixuri? Puteti beneficia de multe dintre avantajele Windows Me fara nici un upgrade si fara a abandona sistemul Windows 9x pe care-l cunoasteti (daca nu si iubiti) atat de mult.

Acorduri

fine

Windows Me ofera o calitate mai buna a muzicii, o metoda de ripping mai buna (mai compacta) pentru melodiile CD audio si caracteristici de jukebox imbunatatite. Windows Media Player 7 este o aplicatie gratuita si lucreaza cu Windows 98 sau 2000, dar nu si cu Windows 95. Pe de alta parte, WinAmp este mai econom in privinta resurselor sistemului, iar MusicMatch Jukebox poate ripa si coda melodiile CD audio in format MP3.Windows Media Player foloseste formatul WMA, care nu poate fi citit de alte aplicatii (cum ar fi MusicMatch sau RealPlayer).

In plus, fisierele WMA ruleaza pe mult mai putine platforme decat cele MP3.

O experienta

mai buna

Unele imbunatatiri din Windows Me - inclusiv aspectul de actualizare automata - sunt datorate caracteristicilor din Internet Explorer 5.5, disponibil gratuit sub Windows 9x. 

Aveti in gand 

un Chat?

Internet Explorer 5.5 are si MSN Messenger, care ruleaza din system tray, de cate ori porneste Windows Me. Multi utilizatori prefera AOL Instant Messenger, pentru ca permite selectarea partenerilor de conversatie. In plus, AIM ofera si informatii suplimentare pentru cei interesati de bursa.

Ce noutati ai, pisicuto? 

Desi nu puteti descarca automat actualizari sub Windows 9x, puteti primi automat informatii privind noile module lansate. Programul Critical Update Notification este disponibil in pagina Product Updates din site-ul Microsoft. Pentru a-l descarca, selectati Start-Windows Update. Aceasta deschide pagina de update in browserul dumneavoastra. Clic pe Product Updates (atentie la Active Setup), Microsoft scaneaza sistemul dumneavoastra pentru a determina ce module noi sunt disponibile, care sunt critice si care sunt recomandate. Nu incercati sa descarcati prea multe module dintr-o data sau chiar in aceeasi sesiune. Un program listat sub categoria recomandata este Critical Update Notification. Daca descarcati si instalati acest program, el va verifica periodic site-ul Microsoft atunci cand sunteti online si va lansa notificari in cazul in care exista disponibile module de actualizare critice.

Vi se pare ca totul merge cam incet? 

Daca sistemul dumneavoastra incearca sa imite melcul, fara nici un motiv aparent, puteti face si altceva in afara de a astepta. Iata cateva aspecte pe care va recomandam sa le verificati. 

Aveti in clipboard un item foarte mare? Acest clipboard poate retine un singur item la un moment dat. Office 2000 are un clipboard multiplu. Daca ultimul item copiat sau taiat a fost o imagine sau un fisier mare, verificati daca in urma copierii unui singur cuvant sistemul nu se revigoreaza. Puteti vizualiza itemul din clipboard, in cazul in care nu doriti sa-l aruncati orbeste. Selectati Start-Programs-Accessories-System Tools-Clipboard Viewer. Daca acest modul de vizualizare nu este instalat, deschideti in Control Panel Add/Remove Programs, selectati eticheta Windows Setup, selectati Accessories (Windows 95) sau System Tools (Windows Me) in lista de componente, selectati Details, setati caseta din dreptul Cliboard Viewer, apoi clic pe OK.

Sunteti de parere ca resursele sistemului sunt aproape de final? Pentru a va incredinta, adaugati Resource Meter in system tray. Selectati Start-Programs-Accessories-System Tools-Resource Meter. Fiti sigur ca urmariti acest indicator aproape permanent. Atunci cand isi schimba culoarea in galben (sau chiar rosu), inchideti cateva aplicatii pentru a evita blocarea sistemului.

Daca utilizati Windows 95, 98 sau Me, inchideti toate aplicatiile deschise si restartati sistemul cel putin o data pe zi. Windows 2000 se pare ca nu are nevoie de un astfel de tratament. 

In standby

Daca ati golit clipboard-ul si ati inchis aplicatiile, verificati inca o data indicatorul de resurse. 

Daca sistemul continua sa fie lent, poate ca este momentul sa treceti la o curatenie a discului. Rulati ScanDisk (Start-Programs-Accessories-System Tools-ScanDisk) si Disk Defragmenter (Start-Programs-Accessories-System Tools- Disk Defragmenter). 

Poate ca doriti sa setati ScanDisk astfel incat sa ruleze de cateva ori pentru a capta erorile pe care nu le-a sesizat la prima trecere. Pentru aceasta, localizati fisierul Scandisk.ini in Windows\Command. Deschideti fisierul cu Notepad, identificati linia care incepe cu NumPasses si inlocuiti valoarea implicita de 1 cu 10. 

Apoi treceti la linia imediat urmatoare (care incepe cu LabelCheck) si inscrieti On in loc de Off. Aceasta noua setare conduce Scandisk la verificarea etichetelor de volum pentru caractere invalide. Salvati si iesiti.


Document Info


Accesari: 6203
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )