Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Tot ce trebuie sa sti atunci cand vrei sa cumperi un scanner

Informatica
Tot ce trebuie sa sti atunci cand vrei sa cumperi un scannerFacand o lista de accesorii pe care un utilizator de calculator le-ar dori sa le aiba conectate la calculatorul sau constatam ca scanerul se afla undeva in fruntea listei imediat dupa imprimanta. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le sti inainte de cumpara un scaner pentru a nu fi pacalit de un vanzator abil.

Tipuri de scanere

Flatbed
Utilizare: acasa sau la firme pentru scanarea de documente, fotografii si mici 14314v2112o obiecte 3D

Este cel mai comun tip de scaner, seamana destul de bine cu un copiator. Documentul se asaza pe o supafara din sticla iar scanarea se face in lumina reflectata sau cu un adaptor special prin transparenta.

Poate scana documente de diferite marimi si mici obiecte 3D (frunze, monezi, boabe de cafea etc... in general obiectele metalice mici dau rezultate spectaculoase).

Cu un adaptor de transparenta se pot scana negative si diapozitive, filme radiologice, etc... Unele modele permit alimentarea automata cu documente. In combinatie cu un modem se pot trimite fax-uri sau imagini atasate de e-mail iar cu o imprimanta se pote folosi calculatorul ca un copiator. Preturile uzuale pentru acest tip de scaner sunt cuprinse intre 50$ si 200-300$ iar pentru cele foarte performane poate ajunge pana la 1000$.

Slide
Utilizare: scanare de negative si diapozitive

Este un scaner specializat pentru scanarea prin transparenta a filmelor fotografice. Datorita dimensiunilor mici ale negativelor (formatul standard este 24X36 mm) aceste scanere sunt capabile de rezolutii de scanare foarte mari incepand cu 2400 dpi. Majoritatea pot scana doar formatul standard de 35 mm si eventual APS. Preturile pentru acest tip de scaner sunt mult mai mari decat la tipul flatbed si cresc foarte mult cu rezolutia si formatul acceptat pentru scanare.

Sheetfed
utilizare: scanare de documente

Acest tip de scaner seamana la forma cu un fax. Spre deosebire de flatbed poate scana numai documente, si fotografii. Majoritatea dispun de alimentare automata cu documente. Astazi acest tip de scaner mai poate fi intalnit doar in combinatie cu fax si imprimanta in echipamentele multijob.

Drum
Utilizare: scanare profesionala de inalta rezolutie

Sunt scanere specializate pentru scanarea profesionala de inalta rezolutie. Folosite in industria tipografica au tehnica de scanare putin mai dificila dar pana in prezent sunt cele mai performante. Scanarea se face montand documentul pe un cilindru de sticla care apoi este invartit cu o viteza foarte mare in jurul senzorului care este situat in centrul cilindrului

La ce parametrii trebuie sa fi atent cand alegi un scaner

Cel mai utilizat tip de scaner datorita multiplelor sale aplicatii dar si a pretului foarte accesibil este scanerul flatbed Exista cativa parametrii care influenteaza calitatea lui si a imaginii obtinute cu el la care trebuie sa fiti atenti atunci cand va hotarati sa cumparati un scaner:

Rezolutia
Calitatea imaginii scanate depinde in primul rand de rezolutia scanerului. Rezolutia reprezinta numarul de pixeli pe inch pe care un scaner ii poate obtine. Cu cat rezolutia este mai mare cu atat calitatea imaginii obtinute este mai buna. Ceea ce este important la un scaner este rezolutia optica a capului de scanare NU rezolutia interpolata. In mod uzual rezolutia optica este de 600 dpi dar pentru modelele foarte performante ajunge pana la 2400-3200 dpi.Cum trebuie interpretata rezolutia
Senzorul de citire poate scana la o anumita rezolutie, sa spunem 600 dpi, pe o directie (transversala). Pentru cea de a doua directie (longitudinala) este mutat senzorul. Numarul de pasi pe care senzorul unui scaner poate sa ii faca intr-un inch ne da cea de a doua rezolutie, sa spunem 1200 dpi. Astfel rezolutia optica rezultata este 600X1200. Ceea ce ne intereseaza pe noi este valoarea cea mai mica dintre ele, in cazu nostru 600. Ea este valoarea reala a rezolutiei optice a scenerului.

Rezolutia interpolata
Interpolarea este un procedeu prin care plecand de la rezolutia optica, sa spunem 600X600, se obtin imagini de rozolutie mai mare, 1200X1200. Rezolutia interpolata nu este o masura a calitatii scanerului deoarece interpolarea se poate face si cu ajutorul programelor de procesare de imagine de cele mai multe ori chiar cu rezultate mai bune. Deci nu va lasati pacalititi de cifrele mari ale rezoluitiei interpolate afisate de producatori.

Color depth - adancimea de culoare
Al doi-lea factor de care depinde calitatea unei scanari este adancimea de culoare. Adancimea de culoare se refera la cat de multa informatie este utilizata pentru stocarea unui pixel din imagine. Cu cat numarul este mai mare cu atat imaginea scanata este de o calitate mai buna avand mai multe tonuri de culoare. Majoritatea scanerelor lucreaza cu 24 de biti (cate 8 biti pentru fiecare culoare primara: rosu, verde si albastru) ceea ce inseamna ca pot captura peste 16 milioane de tonuri pentru fiecare pixel. Scanerele mai performante folosesc 36 (12X3) sau 42 (16X3) de biti insa nu toate programele de procesare de imagine pot lucra cu asemenea adancimi de culoare.

Dynamic Range (D-Max)
Dynamic range este proprietatea scaner-ului de a distinge cat mai multe densitati de la alb la negru. Sacara de masura este logaritmica (incepand de la 0.0-alb pana la 4.0-negru) ceea ce face ca o valoare de 3.4 sa fie semnificativ mai buna decat 3.2. Pentru scanerele ieftine producatorii nu specifica aceasta caracteristica dar aceasta se invarte undeva in jurul valorii de 2.8 Scanerele de calitate ajung pana la 3.3-3.4

Viteza de scanare
Viteza de scanare este de asemenea un parametru important insa acesta nu afecteaza calitatea imaginii. Scanerele iefitine sunt mult mai lente, uneori chiar de doua sau de trei ori. Viteza de scanare este influentata in primul rand de interfata de conectare la calculator: paralel < USB < SCSI < IEEE 1394 sau FireWire. Viteza de lucru a procesorului calculatorului, memoria RAM a acestuia, rezolutia de scanare si filtrele aplicate (descreen, sharp, etc..) influenteaza de asemenea viteza de scanare de aceea este destul de greu de reviewuat acest parametru. In general producatorii specifica viteza capului de scanare la o anumita rezolutie.

Interfata de conectare
In mod uzual sunt folosite interfete USB sau SCSI iar scanerele mai ieftine au interfata paralela. Verificati calculatorul daca are interfata USB sau in cazul in cazul SCSI daca aceasta este livrata impreuna cu scanerul. Unele scanere pot avea doua interfete USB-SCSI sau Paralel-USB iar uni producatori au inceput sa produca scanere cu interfata FireWire.

Adaptor de transparenta
Unele modele au posibilitatea de a scana prin transparenta negative sau diapozitive. Anumite scanere vin cu acest adaptor dar de cele mai multe ori aceasta functie este obtionala si necesita achizitionarea separata in cazul in care scanerul are aceasta facilitate. Pentru scanarea negativelor si diapozitivelor de 35 mm aceasta metoda nu este o solutie buna deoarece rezolutia de scanare la scanerele flatbed este prea mica. Pentru a obtine o imagine A4 la 300 dpi e nevoie de o scanare la minim 2400 dpi rezolutie care se obtine cu scanere specializate pentru pelicula (Slide sau Drum).

Software
Nu in ultimul rand este important soft-ul cu care este livrat scanerul atat cel de scanare (driver) cat si cel de prelucrare ulterioara a imaginii. Pentru rezultate cat mai bune este de preferat un driver cu o interfata care sa permita o cat mai buna corectare a imaginii inca din momentul scanarii. Nu sunt de neglijat softurile de recunoastere de text (OCR) si de management de documente.

Lucian Brandus
Ianuarie 2001

Document Info


Accesari: 8983
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )