Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Actul Unic European

Stiinte politice


Actul Unic European

A fost semnat la 17 februarie 1986 de catre 9 state si la 28 februarie 1986 de catre Grecia, Italia si Danemarca, iar la 1 iulie 1987 a intrat in vigoare. In preambul, el se refera la transformarea relatiilor statelor membre intr-o Uniune Europeana.Titlul I cuprinde dispozitii comune Comunitatilor Europene si cooperarii politice Titlul II : aduce cateva modificari tratatelor constitutive ale CE Titlul III: se refera la cooperarea politica europeana in contextul constructiei comunitare, iar Titlul IV contine dispozitii generale si finale Obiectivul pricipal l-a constituit definitivar 232d35c ea Pietei Interne, care potrivit art.7 trebuie sa fie "un spatiu fara frontiere interioare, in care libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor este asigurata potrivit dispozitiilor prezentului tratat." Printr-un articol special, s-a institutionalizat Consiliul European care, pana la acel moment, functiona pe baza hotararii luate in octombrie 1974 la Paris de catre sefii de state si guverne. Actul Unic a stabilit data de 31 decembrie 1998 pana la care trebuia definitivata Piata Interna, scop in care au fost conferite competente noi institutiilor comunitare in domeniile:
a) politica sociala
b) apararea mediului inconjurator si cercetare;

c) politica economica si sistem monetar;
d) asigurarea coeziuniii economice si sociale pentru reducerea decalajelor intre diferitele regiuni ale statelor member.

De ce Act Unic

Textul reuneste intr-un act dispozitiile referitoare la reforma institutiilor europene si largirea domeniilor competentelor comunitare, cat si cele referitoare la cooperarea in domeniul politicii externe. Actul Unic are meritul ca, pentru prima data intr-un tratat international ratificat, este mentionata UE ca obiectiv al statelor participante, pe care tratatul de la Maastricht l-a concretizat.

TRATATUL DE LA MAASTRICHT

Tratatul privind Uniunea Europeana, semnat la 7 februarie 1992 la Maastricht si intrat īn vigoare la 1 noiembrie 1993 se plaseaza dincolo de obiectivul economic initial al Comunitatii (realizarea unei piete

comune). Tratatul marcheaza astfel trecerea la o noua etapa īn procesul de creare a unei "uniuni din ce īn ce mai strānse īntre popoarele Europei".

Tratatul a instituit o Uniune Europeana formata din cele 12 state membre ale Comunitatilor Europene:Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda,Portugalia si Spania, la care au aderat apoi īnca 15 state (īn 1995: Austria, Finlanda si Suedia, īn 2004 Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria, īn 2007: Bulgaria si Romānia).

Conform Tratatului de la Maastricht, Uniunea Europeana are la baza trei piloni:

Pilonul I: Comunitatile Europene, īnglobānd cele trei comunitati existente: Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom) si Comunitatea Economica Europeana (CEE), a carei denumire este schimbata īn Comunitatea Europeana;

Pilonul II: Politica externa si de securitate comuna

Pilonul III: Cooperarea īn domeniul Justitiei si al afacerilor interne.

Nivelurile de cooperare sunt diferite. Daca īn primul pilon, institutiile jucau un rol important īn luarea deciziilor, īn foarte multe domenii fiind luate prin majoritate calificata, īn cadrul pilonilor al doilea si al treilea, cooperarea instaurata este de tip interguvernamental, rolul institutiilor UE ramānānd limitat.

STRUCTURA TRATATULUI

Documentul include un preambul, urmat de sapte titluri:

Titlul I: include prevederi comune referitoare la Comunitati, politica externa si de securitate comuna si cooperarea judiciara;

Titlul II: contine amendamente la Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene:

Titlul III :- amendamente la Tratatul CECO;

Titlul IV: - amendamente la Tratatul CEEA;

Titlul V: introduce prevederi referitoare la politica externa si de securitate comuna (PESC);

Titlul VI: include prevederi despre cooperarea īn domeniul justitiei si afacerilor interne (JAI);

Titlul VII :contine prevederi finale.

Prin Tratatul de la Maastricht, Comunitatea Europeana poate adopta actiuni īn sase noi domenii:

- educatie si pregatire profesionala;

- cultura;

- tineret;

- protectia consumatorilor;

- retele transeuropene;

- politica industriala.

De asemenea, sunt extinse competentele comunitare īn domeniul social. Protocolul social, cu toate ca nu a fost semnat de catre Marea Britanie, este anexat la Tratat. Astfel, Statele Membre (cu exceptia Marii Britanii)

au adoptat dispozitii comune privind promovarea ocuparii fortei de munca, īmbunatatirea conditiilor de munca si viata, protectie sociala, dialog social, dezvoltarea resurselor umane, combaterea excluderii pe piata

muncii

PREVEDERI INSTITUŢIONALE

Tratatul de la Maastricht extinde rolul Parlamentului European. Este creata o noua procedura decizionala:procedura de codecizie, īn cadrul careia legatura dintre Parlamentul European si Consiliul de Ministri este

mai strānsa, iar raporturile īntre cele doua institutii mai echilibrate. De asemenea, Parlamentul European are un rol īn procedura de confirmare a Comisiei Europene.Este recunoscut rolul partidelor politice europene īn crearea unei constiinte europene si īn exprimarea vointei politice a europenilor.

Durata mandatului Comisiei Europene a fost extinsa de la patru la cinci ani.

Īn cadrul Consiliului de Ministri, este extinsa folosirea votului īn majoritate calificata la majoritatea deciziilor adoptate prin procedura de codecizie si la toate deciziile adoptate prin procedura de cooperare.

Recunoscānd importanta dimensiunii regionale, Tratatul prevede īnfiintarea Comitetului Regiunilor, organism consultativ format din reprezentanti ai autoritatilor regionale.

PRINCIPIUL SUBSIDIARITĂŢII

Prin Tratatul UE, principiul subsidiaritatii, aplicat anterior, conform Actului Unic European, politicii de mediu,devine regula generala. Conform acestui principiu, īn domeniile care nu tin de competenta exclusiva a

Comunitatii, aceasta nu va īntreprinde actiuni decāt daca aceste actiuni sunt mai eficiente īn atingerea obiectivelor decāt actiunile īntreprinse la nivel local, regional sau national.

O CETĂŢENIE EUROPEANĂ

Articolul 17 al Tratatului instituind Comunitatea Europeana (fostul articol 8) stipuleaza ca este cetatean al Uniunii Europene orice persoana avānd nationalitatea unuia dintre Statele Membre, conform legilor īn

vigoare īn statul respectiv. Cetatenia europeana nu īnlocuieste cetatenia nationala, ci vine īn completarea acesteia, adaugānd noi drepturi:

dreptul de libera circulatie si de stabilire īn Statele Membre;

dreptul de a beneficia pe teritoriul unui stat tert (stat care nu este membru al Uniunii Europene) de protectie consulara din partea autoritatilor diplomatice ale unui alt Stat Membru, īn cazul īn care statul din care provine nu are reprezentanta diplomatica sau consulara īn statul tert respectiv;

dreptul de a alege si de a fi ales īn Parlamentul European si īn cadrul alegerilor locale īn statul de rezidenta;

dreptul de petitionare īn Parlamentul European;

dreptul de a depune, la Ombudsmanul European, o reclamatie cu privire la functionarea defectuoasa a institutiilor comunitare.

O UNIUNE ECONOMICĂ sI MONETARĂ

Decizia de a crea o moneda unica la 1 ianuarie 1999 sub egida Bancii Centrale Europene, reprezinta obiectivul final al integrarii economice si monetare pe piata unica.

Tratatul de la Maastricht prevede crearea Uniunii economice si monetare īn trei etape:

prima etapa - pāna la 31 decembrie 1993 - liberalizarea circulatiei capitalurilor;

etapa a doua - īncepānd de la 1 ianuarie 1994 - o mai larga coordonare a politicilor economice, īn scopul de a reduce inflatia, rata dobānzilor si fluctuatiile schimburilor valutare, precum si de a limita deficitele si datoria publica a statelor. Aceste criterii trebuie sa asigure convergenta economiilor statelor membre necesara trecerii la moneda unica. Trecerea este pregatita de Institutul Monetar European.

etapa a treia - crearea unei monede unice la 1 ianuarie 1999 si īnfiintarea Bancii Centrale Europene.

POLITICA EXTERNĂ sI DE SECURITATE COMUNĂ

Īn baza mecanismului de cooperare politica stabilit prin Actul Unic European, al doilea pilon al Tratatului de la Maastricht instaureaza o politica externa si de securitate comuna care permite adoptarea unor actiuni comune īn politica externa. Deciziile trebuie luate īn unanimitate, iar masurile īnsotitoare prin vot īn majoritate calificata.

Īn domeniul securitatii, Tratatul defineste o politica al carei obiectiv final este apararea comuna, cu sprijinul Uniunii Europei Occidentale (UEO).

Statele Membre pot totusi continua actiunea la nivel national, cu conditia ca aceasta sa nu contravina deciziilor luate īn comun.

Doua tipuri de acte pot fi folosite īn domeniul PESC: pozitii comune (Statele Membre sunt obligate sa aplice politici nationale conforme cu pozitia Uniunii referitor la un anumit aspect) si actiuni comune (activitati

operationale ale Statelor Membre).

JUSTIŢIE sI AFACERI INTERNE

Al treilea pilon a fost conceput pentru a facilita si a face mai sigura libera circulatie a persoanelor pe teritoriul Uniunii Europene. Deciziile sunt luate īn unanimitate si fac referire la urmatoarele domenii:

- politica de azil;

- reguli de trecere a frontierei externe a Comunitatii si īntarirea controlului;

- imigrarea;

- combaterea traficului de droguri;

- combaterea fraudei la nivel international;

- cooperarea judiciara īn materie civila;

- cooperarea judiciara īn materie penala;

- cooperarea vamala;

- cooperarea politieneasca.

Trei tipuri de acte pot fi adoptate īn cadrul acestui pilon: pozitii comune (pozitia UE referitoare la anumite aspecte), actiuni comune (instrument care decide o actiune coordonata) si conventii (de exemplu, Europol a

fost īnfiintat printr-o conventie, semnata īn 1995).


Document Info


Accesari: 4875
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )