Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Aspecte actuale ale integrarii Romaniei in UE

Stiinte politice


Aspecte actuale ale integrarii Romaniei in UE

~UNITATE IN DIVERSITATE~Unitatea europeana este un concept obsesiv utilizat īn prezent īn mass-media, mediul universitar, politic romānesc si european īn general. Ideea de unitate europeana nu este īnsa ceva nou, o creatie a noii gāndiri europene, ci are radacini adānci la nivelul istoriei continentului. La īnceputuri ea a fost abordata din perspectiva gasirii unei solutii pentru evitarea conflictelor dintre statele batrānului continent si prin consecinta pentru o viata mai buna a populatiei. De altfel, securitatea si bunastarea sociala s-au pastrat de-a lungul timpului pāna īn ziua de azi ca principalele forte motrice ale integrarii europene.

Uniunea Europeana este totodata si rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda). Dupa cincizeci de ani si cinci valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia; 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria; 2007: Bulgaria si Romania), Uniunea Europeana are astazi 27 de state membre.  In prezent (februarie 2007), trei state au statutul de stat candidat: Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Turcia

Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta, avand drept suport solidaritatea.

Principalele obiective sunt: - promovarea progresului economic si social (piata unica a fost instituita in 1993, iar moneda unica a fost lansata in 1999)
- sa afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare in rezolvarea crizelor internationale, pozitii comune in cadrul organizatiilor internationale);

- sa instituie cetatenia europeana (care nu inlocuieste cetatenia nationala dar o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cetatenilor europeni)
- sa dezvolte o zona de libertate, securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor);
- sa existe si sa se consolideze in baza dreptului comunitar (corpul legislatiei adoptate de catre institutiile europene, impreuna cu tratatele fondatoare);

Sapte institutii sunt implicate in conducerea Uniunii Europene:

Parlamentul European Legitimat prin vot universal direct si ales pentru un mandat de 5 ani. Īncepānd cu 2004, 338 milioane de alegatori din cele 25 de state membre ale UE īsi aleg cei 732 de reprezentanti īn Parlamentul European. Conform Tratatului de la Nisa, din 2007 Romānia va avea 33 de membri īn Parlamentul European.

Consiliul European
Este termenul folosit pentru a denumi īntālnirile bianuale ale sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale UE, lucrari gazduite de statul membru care asigura presedintia Consiliului. Rolul principal al Consiliului European este definit de Articolul 4 al dispozitiilor comune din Tratatul asupra Uniunii Europene: "Consiliul European da Uniunii impulsurile necesare dezvoltarii sale si īi defineste orientarile politice generale".
Nu trebuie confundat cu Consiliul Europei ( care este un organism international) sau cu Consiliul Uniunii Europene (care este format din ministrii ai celor 25 de state membre)..

Consiliul Uniunii Europene
Este cunoscut drept Consiliul de ministrii si este principalul for de decizie al UE. Īn baza Tratatului privind Uniunea Europeana, Consiliul are urmatoarele responsabilitati:
-adopta deciziile necesare, defineste si pune īn practica politicile  de securitate comuna, pe baza orientarilor generale trasate de Consiliul European
-coordoneaza activitatile Statelor Membre si adopta masurile necesare cu privire la cooperarea politieneasca si juridica īn materie penala.
Conform Tratatului de la Nisa, īn 2007 Romānia va avea 14 voturi din totalul de 345 la acea data.

Comisia Europeana
Este un organ cu atributii de initiativa, implementare, gestionare si control. Este gardianul Tratatelor si expresia intereselor Comunitatii.
Comisia este compusa din 25 de membrii independenti ( un presedinte si 24 de comisari) si este numita pentru un mandat de 5 ani, cu acordul statelor membre, dupa ce membrii sai sunt validati de Parlamentul European, īn fata careia raspund.

Curtea de Justitie a Comunitatiilor Europene
Curtea de Justitie, ca institutie jurisdictionala a Comunitatii, reprezinta coloana vertebrala a acestui sistem de garantii. Este compusa din 25 judecatori asistati de 8 avocati generali care trebuie sa asigure uniformitatea interpretarii si aplicarii dreptului comunitar īn fiecare Stat Membru, mentinerea sa ca sistem comunitar si aplicarea sa īn mod identic tuturor celor care i se supun īn toate īmprejurarile.

Comitetul Regiunilor
Īn prezent, Comitetul Regiunilor este un organism complementar celor trei institutii Comunitare (Consiliul, Comisia, Parlamentul). Īn sistemul institutional comunitar Comitetul si-a cāstigat un loc bine definit datorita experientei politice a membrilor sai la diferite niveluri locale si a cunoasterii aprofundate a problematicii regionale si locale. Este format din 317 reprezentanti ai autoritatilor locale si regionale numiti de Consiliul de ministrii, la propunerea statelor membre, pentru un mandat de 4 ani.

Comitetul Economic si Social
Comitetul Economic si Social (CES) este organismul consultativ european īn cadrul caruia sunt reprezentate diversele categorii de activitati economice si sociale. Comitetul are rolul unui forum de dezbatere si reflexie, atāt la nivel european cāt si la nivelul statelor membre.Este format din 317 membrii ce reprezinta patronatul, muncitorii, agricultorii, IMM-urile, societatile de īntrajutorare, profesiunile liberale, ONG-urile cu caracter social, etc.

Uniunea Europeana vine si ea in sprijin cu o serie do valori si anume:

demnitatea umana;

libertatea;

democratia;

egalitatea;

statul de drept;

respectarea drepturilor omului.

Simbolurile Uniunii Europene sunt:

Drapelul european  Simbolurile Uniunii Europene sunt: drapelul, deviza, imnul, moneda unica euro si Ziua Europei,9 mai.
Īn data de 26 mai 1986, drapelul albastru cu 12 stele a devenit oficial drapelul Comunitatii Europene.
Dispuse precum orele pe cadranul unui ceas, numarul lor, invariabil 12, simbolizeaza perfectiunea si plenitudinea (si nu numarul statelor membre UE cum s-ar putea crede).

Deviza Europei Unite
Īncepānd cu 4 mai 2000, a fost stabilita ca deviza a Uniunii Europene, deviza: "Unitate īn diversitate".
Semnificatia devizei este ca, prin Uniunea Europeana, europenii īsi unesc eforturile pentru a lucra īmpreuna pentru mentinerea pacii si pentru prosperitate, si ca numeroasele culturi, traditii si limbi diferite care coexista īn Europa sunt un atu pentru continentul nostru.

Imnul european
"Oda bucuriei" - preludiul celei de-a patra parti a Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven a devenit oficial imnul Comunitatii Europene īn anul 1985. Alegerea acestei melodii ca imn subliniaza aspiratia spre valorile comune, unitatea īn diversitate si idealurile de libertate, pace si solidaritate care stau la baza Uniunii Europene.

Īn prezent, Uniunea are 27 membri, dintre care sase membri fondatori din : Franta, Germania, Italia, Tarile de Jos, Belgia, Luxemburg. Alte noua state au aderat succesiv : Irlanda, Regatul Unit si Danemarca; 1981:Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Finlanda, Suedia si Austria. Prima extindere a Uniunii Europene īn est a fost planuita pentru 1 mai Negocierile de aderare au fost īnchise definitiv pentru toate statele. Au aderat: Polonia, Slovenia, Ungaria, Malta, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Republica Ceha, Slovacia. La 1 ianuarie , au aderat alte doua state la Uniunea Europeana: Romania si Bulgaria.

Principii · principiul statului de drept si al respectarii legii, cu stabilirea unui sistem legislativ uniform si asigurarea protectiei drepturilor derivand din reglementarile comunitare
· principiul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului-norma juridica avand valoare universala
· principiul statului-social; 
· principiul pluralismului cultural; 
· principiul subsidiaritatii.

Obiective:
· stabilitatea institutiilor ce garanteaza democratia, statul de drept, drepturile omului, respectul fata de minoritati si protectia acestora
· existenta unei economii de piata functionale, precum si capacitatea de-a face fata presiunii concurentiale si fortelor pietei din interiorul Uniunii
· capacitatea de a-si asuma obligatiile ce decurg din calitatea de membru al UE, inclusiv aderarea la telurile uniunii politice, economice si monetare.
· consolidarea sistemului politic si a institutiilor democratice
· crearea unui climat economic si social care sa ofere maximum de satisfactie si beneficii cetatenilor ei
· eficientizarea structurilor si mecanismelor economiei de piata
· intarirea cooperarii politice, economice si culturale cu statele membre ale Uniunii Europene si cu tarile candidate; 
· consolidarea statutului Romaniei pe scena europeana si internationala in termeni de stabilitate si securitate.
Prioritati - Ajustarea structurala la cerintele Pietei Interne a Uniunii si la politicile comune ale UE :
· atingerea si consolidarea stabilitatii macroeconomice in vederea crearii conditiilor pentru dezvoltarea economica durabila
· accelerarea ajustarii structurale a economiei pentru a recupera intarzierile in domeniul transformarilor economico-sociale
· aplicarea unei politici monetare ferme, neinflationiste si a unei politici fiscale capabile sa corecteze deficitul bugetar si sa impulsioneze activitatea economica, orientata in principal spre export; 
· dezvoltarea regionala si locala, cresterea solidaritatii si a coeziunii economico-sociale
· atenuarea consecintelor defavorabile in plan social ale reformelor economice, cu precadere pentru categoriile vulnerabile
· relansarea dialogului social, la nivel central si local; stimularea consolidarii si dezvoltarii in continuare a societatii civile
· armonizarea legislativa (preluarea si implementarea <<acquis communautaire>>); 
· indeplinirea, graduala, a criteriilor de convergenta necesare pentru participarea subsecventa la Uniunea Economica si Monetara.
- Alinierea la principiile, normele si actiunile Politicii Externe si de Securitate Comune
- Ajustarea institutionala si operationala si intarirea cooperarii cu statele membre si candidate in domeniul Justitie si Afaceri Interne;
- O reforma structurala si functionala a administratiei publice, in vederea cresterii supletei, eficientei si coerentei actului administrativ, reducerii birocratiei, eliminarii disfunctionalitatilor si suprapunerilor de competente si sporirii gradului de compatibilitate cu administratiile din tarile comunitare.
Principalele beneficii oferite de aderarea la UE sunt: · un climat politic si economic stabil care ar stimula o dezvoltare durabila
· o predictibilitate si o stabilitate crescute ale mediului economic; 
· cresterea competitivitatii pe piata interna, ceea ce va conduce la motivarea si stimularea agentilor economici autohtoni in sensul sporirii productivitatii si a eficientei prin dezvoltarea de noi produse si servicii, introducerea tehnologiilor moderne si diminuarea costurilor de productie
· dezvoltarea comertului, un stimul important pentru economia nationala si piata fortei de munca
· accesul sporit la pietele de capital si investitii europene, la noile echipamente si sisteme informationale, la <<know-how>>-ul managerial si tehnicile organizationale din tarile dezvoltate
· prezenta agentilor economici romani pe o piata unica de mari dimensiuni si cu o portanta deosebita
· oportunitati deosebite oferite de implementarea Uniunii Economice si Monetare
· intarirea securitatii nationale prin integrarea in mecanismele PESC; 
· oportunitatea de a participa plenar la procesele de luare a deciziilor privind viitoarea configurare a Europei
· cresterea prestigiului si consolidarea statutului Romaniei in relatiile cu alti actori statali, atat pe plan politic, cat si economic; 
· dobandirea de catre cetatenii romani a drepturilor decurgand din acordarea "cetateniei europene"; 
· perspective de perfectionare profesionala si acces pe piata europeana a muncii pentru cetatenii romani.

Unitatea Europeana in cifre apare cam in uratorul mod: populatie 450 milioane; suprafata 4.000.000 km²; limbi oficiale 20; buget annual, aproximativ 95 miliarde de euro, din care Romania primeste 1%(aproximativ 1 miliard), ca sprijin pentru aderare.


Document Info


Accesari: 2629
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )