Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Parlamentul European

Stiinte politice


Parlamentul European

Prezentare generala



Parlamentul European reprezinta, informularea tratatului de la Roma din 1957 << popoarele statelo 838p1513i r unite in Comunitatea Europeana >>. Aproximativ 375 de milioane de cetateni europeni din 15 tari in prezent inplicate in procesul de integrare, prin cei 626 de reprezentati pe care ii au in parlamentul European 1.

Primele alegeri directe in Parlamentul European s-au tinut in iunie 1979 cand la numai 34 de ani de la terminarea celui de al doilea razboi au mers la urne pentru a alege membri unui parlament unic. Europenii nu ar fi putut gasi un simbol mai puternic al reconcilierii.

Parlamentul European, a carei legitimitate deriva din sufragiul universal direct, este ales la fiecare 5 ani ;de-a lungul timpului, el a acumulat constant puterea si influenta, printr-o serie de tratate. Aceste tratate, in special tratatul de la Maastricht din 1992 si tratatul de la Amstredam din 1997, sau transformat parlamentul European intr-un organism pur consultativ intr-un parlament legislativ cu puteri similare cu cele ale parlamentelor nationale.

Parlamentul European este singura institutie comunitarea care se intalneste si isi tine de dezbaterile in public. Dezbaterile si opinile si rezolutile parlamentului se publica in monitorul oficial al Uniuni Europene.

Presedintele, Biroul si Conferinta presendintilor

Presedintele reprezinta parlamentul in situatii oficiale si relatiile Internationale, prezideaza sedintele plenare si intalnirile biroului si conferintei presedintilor.

Biroul este organul regulator care este responsabil cu bugetul parlamentului si raspunde de chestiuni administrative de organizare si de personal.

Pe langa presedinte si cei paisprazece vicepresedinti, acesta mai include cinci chestori care ocupa o pozitie consultativa in chestiunile administrative si financiare legate de membrii si de statutul acestora.

Membri birourului sunt alesi cu un mandat de doi ani si jumatate.

«Membres of the European Parliament « 

"Rolul institutilor europene", https://euroinfo.ccir.ro

Comisile si secretariatul

Pentru a pregati activitatea sesiunilor plenare ale parlamentului membri lucreaza in 17 comisi permanente. Pe langa aceste comisii permanente parlamentul mai poate infiinta si subcomisi, comisi temporale care se ocupa de probleme specifice precum si comisi de ancheta.

Comisile parlamentale unite intretin relatii cu parlamentele statelor cu care uniunea europeana are acorduri de asociere de asemeni delegatile interpalamentare fac acelasi lucru pentru parlamentele multor altor tari si pentru organizatile internationale.

Trebuie mentionat ca activitatea parlamentului este organizata de un secretariat condus de un secretar general, si care are un personal de aproximativ 3500 de persoane pe langa care mai functioneaza si personalul grupuriloe politice si asistentei membrilor.

Cele 11 limbi de lucru ale parlamentului presupun ca o traime din personalul secretariatului sa lucreze in domeniul linvistic ( traducere si interpetare).

Cu toate acestea in ciuda constrangerilor inpuse de multilingvist si de cele trei puncte de lucru bugetul operational al parlamentului este doar unul la suta din bugetul comunitatii adica 1 euro si jumatate pe an de la fiecare persoana care traieste in uniunea europeana.

Puterile parlamentului european

Ca toate parlamentele, parlamentul european are trei puteri fundamentale :

-puterea legislativa

-puterea administrativa financiara

-puterea de a supraveghea executivul

Puterea legislativa

Producerea legislativa normala este codecizia. Astfel, parlamentul european si consiliul se afla la egalitate, actele fiind abdoptate impreuna in consiliul si de parlamentul european.

Prin producerea de codecizie, mult mai multe amendamente ale parlamentului sunt introduse in legile comunitare ; de asemenea, nici un text nu poate fi abdoptat fara acordul oficial al parlamentului european si al consiliului european.



1. 'Premisele integrarii europene',https://euroinfo.ccir.ro

Codecizia este la ora actuala una dintre puterile cele mai importante ale parlamentului de codecizie se aplica asupra problemelor legate de miscarea libera a fortei de munca, de crearea unei piete interne, de cercetarea si dezvoltarea tehnologica, mediul inconjurator, protectia consumatorului, educatie, cultura si sanatate.

Aceasta procedura s-a folosit, spre exeplu, atunci cand parlamentul european a adoptat directiva televiziuni fara granite, care interzicea transmiterea evenimentelor sportive numai in forma codificata.

Procedura a permis de asemenea parlamentului european sa asigure reguli mult mai stricte cu preivire la calitatea combustibililor si uleiurilor de motor incepand din anul 2000, ca un mijloc de a micsora considerabil poluarea admosferica.

Desi codecizia este procedura standar, exista domenii importante, cum ar fi probleme fiscale sau revizuirea anuala a preturilor agricole in care parlamentul pur si simplu isi exprima parerea.

Membri parlamentului european

Membri parlamentului european sunt alesi prin sufragiu universal direct, intr-un sistem de reprezentare proportionala - fie pe baza regionala, cum este cazul in Italia, in Marea Britanie si in Belgia, pe baza natioanala cum se intampla in Franta, Spania, Australia, Danemarca, Luxemburg si in alte tari sau intr-un sistem mixt ca in Germania.

Peste tot se aplica acelasi reguli democratice iar dintre acestea in special dreptul de vot la varsta de 18 ani, egalitatea intre femei si barbati, si votul secret. In unele state membre cum ar fi Belgia, Luxemburg si Grecia, participarea la vot este obligatorie.

Membrii parlamentului european nu au voie sa desfasoare anumite activitati profesionale sau sa detina anumite functii ( spre exemplu, functia de judecator, ministru sau director al unei companii de stat).

De asemenea ei trebuie sa supuna legilor nationale care restrictioneaza sau interzic mandate duble.

De la intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht, in 1993, orice cetatean al unui stat membru al uniunii europene care traieste in alta tara al uniunii poate vota sau candida la alegeri in tara sa de resedinta.

1.Ioana Andreea Cozianu, 'Parlamentului European si dilemele democtatiei', revista Contrast, nr.1/2001

De asemenea, membrii parlamentului european primesc aceleasi alocatii ca parlamentarii ca si membrii parlamentelor lor nationale.

Aceasta alocatie este platita de fiecare stat membru si completata de parlamentul european cu o suma care sa acopere cheltuielile membrilor parlamentului european, aparate ca urmare indeplinirii indatoririlor lor si recurtari de asistenti.

Aceste alocatii pot fi blocate daca membrii nu participa regulat la sedintele plenare.

La carerea parlamentului, in tratatul de la Amstredam sa inclus o prevedere referitoare la statut comun pentru toti membrii parlamentului european.

Acest stat va fi abdoptat in curand si va elimina discretantele dintre salariile membrilor de diferite nationalitati asigurand in acelasi timp o transparenta mai mare.

12. 'Integrarea Europeana', https://europa.yam.ro





Document Info


Accesari: 2464
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )