Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Baronul PSD Liviu Dragnea, anchetat de DNA pentru deturnare de fonduri UE

Stiinte politice


Baronul PSD Liviu Dragnea, anchetat de DNA pentru deturnare de fonduri UE de Dan  BiduBaronul PSD Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, este  cel mai nou nume aflat în atentia DNA.
Facând parte  din echipa lui Mircea Geoana, Dragnea a fost prezent ieri dimineata la guvern, la o întrunire despre fondurile europene. Adevarul a obtinut în exclusivitate amanunte din dosarul aflat la DNA.

Plimbatul cu bacul, pe banii UE
Începuturile afacerii dateaza din 1994, când Guvernul Vacaroiu decide deschiderea unui punct de control pentru trecerea frontierei Turnu Magurele-Nikopol si 12212w2220m a unei vami. În anul 2001, Consiliul Judetean Teleorman, în frunte cu Liviu Dragnea, împreuna cu Consiliul Local Turnu Magurele realizeaza un proiect pentru înfiintarea punctului de control si a unui serviciu de tip bac si îl înainteaza Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, de la acea vreme, spre aprobare. Proiectul PHARE de cooperare transfrontaliera între România si Bulgaria, având ca beneficiari cele doua autoritati publice, este aprobat, având un cost total de realizare de 4 milioane de euro. Astfel, UE contribuia cu 3.300.000 de euro, în timp ce CJ Teleorman si CL al municipiului Turnu Magurele urmau sa cofinanteze cu restul sumei, 1.200.000 de euro.

Terenul pentru investitie, fara acte de proprietate
Pentru demararea lucrarilor era necesara gasirea unui teren adecvat. Zis si facut. 52.400 mp de teren intravilan, din domeniul public al Consiliului Local Turnu Magurele, sunt transferati în 2002 municipiului Turnu Magurele, suprafata devenind tot atunci "domeniu privat". Dupa ce pozitia amplasamentului este schimbata din perpendicular cu Dunarea, în paralel cu fluviul, motivându-se apartenenta terenului societatii TURNU S.A., primaria din Magurele afirma ca nu exista acte de proprietate pe acel teren, se arata în dosar.

Defrisari cu acte false
În joc intra însa un al doilea teren forestier aflat în proprietatea statului si administrat de Romsilva. Initial, terenul era rezervat pentru construirea unei baze de agrement si nicidecum pentru un punct de control. Desi CL Turnu Magurele cunostea litigiul, hotaraste trecerea terenului din proprietate publica în proprietate privata, elaborându-se hotarâri fara acoperire legala. Folosind documente false, autoritatile din Turnu Magurele obtin în cele din urma trecerea padurii si defrisarea ei pentru începerea lucrarilor. Primarul Mohani Nicolae, din Turnu Magurele, Liviu Dragnea si Gabriel Davidenco, arhitectul-sef, au încalcat cu buna stiinta legislatia privind regimul terenurilor si executarea constructiilor, se mai precizeaza în dosarul acestui caz. Astfel, eliberarea certificatului de urbanism si cererea de constructie au fost facute cu încalcarea prevederilor în vigoare, în timp ce autorizatia de constructie a fost emisa fara sa aiba avizele necesare privind utilitatile publice si infrastructura. Mai mult, dupa ce pozitia terenului a fost schimbata, nu au mai fost emise acte noi, nici macar un nou titlu de proprietate.

sapte licitatii pentru un feribot supraevaluat
Asa cum era procedura, beneficiarii proiectului, adica CJ Teleorman si Primaria Turnu Magurele, trebuiau sa se ocupe de achizitionarea unui feribot pentru traversarea Dunarii si tot echipamentul necesar, ca parte a cofinantarii proiectului. În acest sens, primaria trebuia sa contribuie cu 40% din suma, în timp ce CJ Teleorman participa cu 60% din contravaloarea vasului. Printr-o hotarâre din 2004, CL Turnu Magurele a însarcinat CJ Teleorman sa organizeze licitatia achizitionarii bacului, care s-a desfasurat nepermis de anevoios, pe parcursul unui an întreg (ianuarie 2004-ianuarie 2005), soldata cu nu mai putin de sase licitatii esuate. De data aceasta, beneficiarii se hotarasc sa încalce legea de-a dreptul si sa achizitioneze un feribot second-hand. Negociind direct cu firma germana Verkehrsbetriebe Wesermarsch Gmbh., Primaria Turnu Magurele si CJ Teleorman vor cumpara un vas din 1978, autorizat sa circule doar pâna în august 2008, pe care platesc 775.000 de euro! Totodata, se apeleaza la o firma bucuresteana pentru aducerea bacului din Germania, onorariul fiind de nu mai putin de 282.199 de euro! Surse din Directia Nationala Anticoruptie ne-au declarat ca dosarul instrumentat initial de Departamentul de Lupta Antifrauda sta la baza unor cercetari penale în acest moment. Procurorii DNA strâng acum probe pentru trimiterea în judecata, sub multiple acuzatii: deturnari de fonduri, falsuri, abuz în serviciu.

Dragnea: "Este o comanda politica"
Liviu Dragnea a declarat telefonic pentru Adevarul ca ar fi vorba de o comanda politica. El spune ca deja dosarul în cauza a fost cercetat de Corpul de Control al primului-ministru, mai precis de Departamentul Antifrauda, dar afirma ca rezultatele acestei anchete nu ar fi corecte. În privinta terenurilor, Dragnea spune ca exista carte funciara pe acestea si ca suspiciunile privindu-l pe cel provenit de la Ministerul Apararii s-ar datora faptului ca functionarii de la MApN au gresit în hotarârea de guvern data în acest sens. El spune ca feribotul nu a mai fost achizitionat prin licitatie, deoarece a fost vorba de "bani românesti" si ca legea nu îl obliga la acest lucru. Dupa aceasta convorbire, Dragnea a revenit, fiind interesat de unde a obtinut Adevarul detalii despre dosar.


Document Info


Accesari: 2478
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )