Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CONSILIUL EUROPEAN

Stiinte politice
CONSILIUL EUROPEAN

Consiliul European nu este, din punct de vedere juridic, o institutie a Comunitatilor Europene. Cu toate acestea, el joaca un rol esential în toate domeniile de activit 22422t1919w ate ale Uniunii Europene, fie "dând un impuls Uniunii sau definind orientarile politice generale" , fie coordonând, arbitrând sau oferind solutii în probleme dificile.Consiliul European reuneste sefii de state sau de guverne ai celor 25 de state membre ale UE si pe Presedintele Comisiei Europene. El nu trebuie confundat cu Consiliul Europei (care este un organism international) sau cu Consiliul Uniunii Europene (care este format din ministri).

Lucrarile Consiliului European sunt organizate de minimum doua ori pe an (de obicei în lunile iunie si decembrie). Din anul 2002, în conformitate cu Tratatul de la Nisa, cel putin un Consiliu European se tine la Bruxelles (pâna atunci acesta era gazduit de statul membru care asigura presedintia lui). Dupa extinderea Uniunii din mai 2004 s-a hotarât ca toate întâlnirile Consiliului European sa aiba loc la Bruxelles.

Lucrarile Consiliului reprezinta un eveniment important: prezenta într-un oras european a celor douazeci si cinci de reprezentanti învestiti cu legitimitate democratica incontestabila, însotiti de alti ministri si colaboratori apropiati, constituie - înca din 1974 (când a avut loc prima reuniune a Consiliului European) - un eveniment politic asteptat cu mare interes.

Consiliul European are o serie de sarcini:

fixarea prioritatilor;

elaborarea politicii de urmat;

stimularea dezvoltarii;reglarea chestiunilor litigioase pe care nu le-a putut rezolva Consiliul de Ministri.

si obligatii:

prezentarea unui raport Parlamentului European dupa fiecare dintre reuniunile sale;

elaborarea în fiecare an a unei dari de seama în legatura cu progresele înregistrate de UE.Articolul 4 al Tratatului Uniunii Europene.

Document Info


Accesari: 1343
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )