Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Sistemul economiei de comanda

Stiinte politice


Sistemul economiei de comanda

Sistemul economiei de comanda a aparut ca o reactie ideologica la unele disfunctionalitati ale functionarii reale a sistemului economiei de piata.

În cadrul acestui sistem initiativa deciziei economice, apartine unei autoritati cent 717g66h rale. Întrucât principalele decizii economice sunt concentrate într-un centru unic, spunem ca economia este unipolara. Toate aceste decizii se regasesc în planul centralizat, iar realizarea lor este obligatorie, reprezentând o norma de conduita pentru agentii economici, folosindu-se în acest scop aparatul de stat. Componentele economiei individuale, în care deciziile sunt luate de agentii economici ce le executa, au un caracter marginal.În virtutea dreptului sau de proprietate asupra unei parti importante a avutiei nationale, statul substituie relatiile economice dintre subiectii economiei cu relatii verticale de tip administrativ care, prin însasi natura lor, sunt anti-economice. relatii care exclud prin definitie piata. În plus, aceasta implica ca necesara, si constituie baza materiala a existentei purtatorului relatiilor administrative, birocratia, forta sociala vital interesata în blocarea formarii relatiilor de piata.

Motivatia dominanta a oricarei decizii economice este interesul general al colectivitatii nationale, preocuparea pentru bunastarea sociala, de realizarea carora depinde si satisfacerea intereselor personale. Profitul este doar un indicator al unei bune gestiuni, dar niciodata un stimulent al activitatii economice. Doar în acele componente ale economiei individuale profitul exprima interesul personal si reprezinta motivatia principala a deciziei economice. Însa, acestea au o pondere limitata în ansamblul productiei sociale.

Institutiile cheie ale economiei de comanda sunt proprietatea de stat asupra bunurilor de productie, care devine atotcuprinzatoare si planul central care are un caracter imperativ. Dominatia proprietatii de stat, monopolul acesteia în toate ramurile economiei nationale, îsi pun amprenta asupra functionarii întregului sistem al economiei de comanda. În aceste conditii, activitatea agentilor economici se desfasoara pe baza normelor si reglementarilor stabilite de centru prin planul de stat, care asigura conducerea centralizata a întregii activitati economice si sociale, dirijarea si corelarea ex-ante a acesteia. Cea mai mare parte a resurselor economice sunt alocate centralizat, agentii economici neavând libertatea necesara folosirii lor. Autonomia decizionala a agentilor economici se manifesta numai la nivelul proprietatii particulare, iar în cadrul celei de stat este limitata la elemente de mica importanta pentru activitatea acestora.

Desi, si într-o asemenea economie exista piata, ea se abate evident de la rolul sau de mijlocire directa a contactului dintre cerere si oferta, dintre producatori si consumatori, în cadrul careia sa se poata cunoaste operativ în ce masura echilibrul si eficienta economica valideaza bunurile si serviciile create. Rolul pietei se reduce, în principal, la desfasurarea actelor de vânzare-cumparare prin sistemul aprovizionarii tehnico - materiale si al trecerii în consumul populatiei a bunurilor economice necesare. În fapt, este o piata distorsionata ex-ante, prin directive si planuri lipsite de realism, determinate, adesea, de ambitii fanteziste si grandomane, în care se neglijeaza, practic, interesele economice si sociale ale diferitelor categorii de agenti economici. Pârghiile economico- financiare, precum, pretul, creditul, dobânda, impozitele si taxele, cursul de schimb etc, sunt stabilite în mod centralizat si, prin nivelul si evolutia lor, nu reflecta conditiile reale de pe piata interna sau externa. Concurenta nu-si poate îndeplini rolul sau de regulator al pietei si de stimulare a activitatii economice, existând practica pierderilor planificate.

Abia când probleme economice importante legate de utilizarea cât mai rationala si eficienta a resurselor umane, materiale si financiare disponibile au aparut si s-au amplificat în economiile acestor tari, si-au facut si aici loc unele studii teoretice care critica si resping aceste realitati. Unul dintre primii economisti care a încercat sa îmbine planificarea cu functiile pietei si care a subliniat importanta echilibrului preturilor pentru asigurarea unei alocari eficiente a resurselor a fost polonezul Oscar Lange.


Document Info


Accesari: 8659
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )