Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Consiliul Uniunii Europene

Stiinte politice


Consiliul Uniunii Europene

denumit si Consiliul de Ministriicoordoneaza activ. UE, avānd ca obiectiv principal crearea unei piete unice si a unui spatiu fara frontiere interioare, care sa permita exercitarea celor 4 libertati prevazute īn tratatele de asociere (Libera circulatie a bunurilor, a pers., a marfurilor si a capitalurilor)

are atributii privind cooperarea interguvernam. īn dom. politicii ext. si de securitate comuna, p 515b12f recum si īn dom. justitiei si afacerilor interne

rol imp. īn punerea īn circ. a monedei unice europene (Euro)

Responsabilitatile Consiliului UE au fost extinse prin tratatul de la Amsterdam, intrat īn vigoare la 1 mai 1999, care a prevazut multe masuri pt. dom. comunitar si anume:

suprimarea controalelor la frontierele interioare

consolidarea frontierelor exterioare

lupta īmpotriva criminalitatii internat. si īmpotriva traficului de droguri

politica īn dom. integrarii

CUE este compus din ministrii ai statelor membre, care sunt abilitati sa angajeze prin voturile lor guvernele pe care reprezinta.

Membrii CUE sunt responsabili dpdv politic īn fata Parlamentului statului din care provin si īn fata opiniei publice.

Presedentia Consiliului UE este detinuta de catre fiecare stat membru timp de 6 luni prin rotatie si are rolul de a organiza si prezida reuniunile si de a veghea la coerenta si continuitatea procesului de decizie.

Secretarul general al CUE detine functia de īnalt reprezentant  pt. pol. externa si de securitate comuna.

Componenta CUE variaza īn functie de subiectele abordate: ex. ministrii afacerilor externe se reunesc īn Consiliul Af. Externe al Uniunii.

CUE adopta mai multe tipuri de acte: regulamente, directive, decizii, recomandari si avize, care se adopta prin vot īn unanimitate sau majoritate simpla sau vot prin majoritate calificata.

Fiecare stat membru al Uniunii are o misiune permanenta la Bruxelles condusa de un ambasador - exista Comitetul reprezentantilor permanenti care se īntruneste la 15 zile.

Comisia Europeana

denumita si "Gardianul Tratatelor" pt. ca are rolul de a veghea la aplicarea tratatelor si dispozitiile hotarāte īn cadrul acesteia.

Īn cazul īn care Comisia Europeana apreciaza ca un stat membru nu si-a īndeplinit obligatiile care-i revin fata de UE, comisia poate emite un aviz motivat catre statul respectiv, prin care acesta este atentionat.

Atributiile CE:

retine dr. unic de initiativa īn elaborarea actelor din cadrul politicilor comunitare

poate formula recomandari si avize privind politicile comunitare si cooperarea īn dom. justitiei si al afacerilor interne

gestioneaza bugetul annual al UE si a fondurilor structurale, avānd ca principal scop eliminarea decalajelor economice dintre zonele mai bogate si cele mai sarace ale UE

participa la negocierea acordurilor internat. dintre Uniune si alte state

Comisia Europeana:

are 20 membri numiti comisari europeni, care-si exercita functia independent īn interesul general al UE.

- trebuie sa aiba īn componenta sa cel putin cāte o persoana din fiecare stat membru dar nu mai mul de 2 membrii din fiecare stat

Tratatul de la Nisa prevede ca īncepānd cu anul 2005, CE sa aiba doar cāte un membru de provenienta din fiecare stat membru si cānd UE va avea 27 state membre, nr. comisarilor va fi deci inferior nr. statelor membre si atunci, pt. reprezentare se va aplica principiul de rotatie egalitara.

Comisia are un presedinte desemnat de catre statele membre de comun acord, urmānd sa primeasca apoi acordul Parlamentului.

Parlam. European are si atributii de control asupra Comisiei Europene si poate adopta cu o majoritate de 2/3 o motiune de cenzura, caz īn care, membrii Comisiei sunt obligati sa demisioneze īn bloc.

CE este cea mai mare institutie a UE avānd un efectiv de 15.000 de angajati, din care 20% lucreaza īn dom. traducerilor si interpretarilor, iar 80% īn cadrul serviciilor generale si a celor descentralizate.

CE are reprezentate īn statele membre si delegatii īn statele candidate si īn statele terte.

Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene

s-a instituit prin tratatul de la Paris (1952)

are sediul la Luxemburg si vegheaza la respectarea dreptului comunitar

are īn componenta 15 judecatori (cāte unul pt. fiecare stat membru) si 8 avocati generali numiti de catre Statele membre de comun acord.

Avocatii generali acorda asistenta Curtii pt. īndeplinirea atributiilor sale, prezentānd īn sedinte, conditiile de independenta si impartialitate referitoare la cazurile care trebuiesc solutionate.

Atributiile CJCE:

actiuni privind constatarea neīndeplinirii obligatiilor de catre un stat membru.

actiuni īn anulare, privind anularea unui act sau institutii a UE considerat ilegal. Reclamatiile pot fi facute de statele membre, de institutiile UE, precum si de pers. fizice si morale.

actiuni privind abtinerea institutiilor comunitare de a actiona

actiuni preliminare asupra validitatii unui act comunitar, care pot fi introduse de Tribunalele Nat. la cererea unei parti

actiuni īn raspundere sau īn daune pt. repararea pagubelor privind institutiile europene

Tribunalul de Prima Instanta

īnfiintat īn 1989 cu scopul de a consolita garantiile judiciare acordate persoanelor fizice, instaurāndu-se, astfel, un al II lea nivel al autoritatii judiciare.

compus din 15 judecatori numiti de statele membre pe per. de 6 ani

tribunalele judeca mai īntāi actiunile īn anulare, iar īn caz de nemultumire se merge la Curtea de Justitie a UE

Curtea Europeana de Conturi

are atributii de verificare a modului cum sunt gestionate fondurile comunitare ale UE, prin verificarea conturilor, a modurilor de executie bugetara, control financiar al institutiilor comunitare, dar si al agentiilor, fundatiilor si al altor organisme ce apartin de UE

are dublu scop: - de a īmbunatatii gestiunea fondurilor comunitare si de a inf. cetatenii asupra rezultatelor controalelor

este independenta si are deplinpa libertate privind organizarea si controlul actiunilor de audit

īn cazul īn care auditorii descopera nereguli, organismele comunitare competente sunt inf. prin rapoarte

este formata din 15 membrii (cāte unul din fiecare stat membru), īn viitor nr. lor se va mari

Comitetul Economic si Social

atributii de control CE, CJ, Trib. I Instanta, CEC, Parlament

este un organism consultativ european pt. reprezentarea diferitelor categorii de activitati economice si sociale

rolul lui este de forum de dezbatere si de decizie la nivelul statelor membre

activitatile sale include: libera circ. a lucratorilor - fortei de munca, transporturi, , agricultura, educatie, formare profesionala etc.

scopul de a ameliora rap. dintre cetateni si institutii,  se org. colocvii, rapoarte si audieri, īn cadrul carora se identif. lipsurile si obstacolele privind activ. respective care sunt analizate la nivelul institutiilor UE.

Comitetul Regiunilor

are rol de institutie consulativa europ. pt. reprez. a colectivitatilor locale si regionale ale UE care pot astfel participa la elab. politicilor comunitare

Institutiile precum Comisia Europeana si Consiuliul UE au obligatia de a consulta CR, pe plan regional si local, problemele de sanatate, educatie, cultura, telecomunicatii, tineret.

functioneaza si aici principiul de subsidiaritate cf. caruia, deciziile trebuie adoptate la nivelul autoritatilor publice, cele mai apropriate de cetateni.

este condus de presedinte ales pt. 2 ani de membri CR, iar CR are un nr. de 222 de membrii si 222 de membrii supleanti

are 7 comisii permanente si se reuneste īn Adunare Generala (plenara) de 5 ori pe an

Banca Europeana de Investitii

acorda īmprumuturi pt. investitii productive pt. realizarea obiectivelor prioritare ale UE: ex. dezv. Regionala, cresterea ec., ocuparea fortei de munca, crearea de īntreprinderi, protectia mediului, etc.

acorda īmprumuturi atāt pt. statele membre si cele candidate, cāt si pt. altele din Africa, zona mediteraneana, Asia, etc.

este formata din BEI si Fondul European de Investitii (FEI)

FEI este un organism bancar constituit īn parteneriat public si privat care sprijina dezv. īntrep. mici si mijlocii

Banca Centrala Europeana

autorizeaza emiterea de bancnote si hotareste volumul de monede Euro emise de statele din zona Euro

BCE este indep. dpdv institutional si financiar

BCE si Bancile Centrale ale statelor membre formeaza sist. european de banci centrale (Eurosistem) care sprijina politicile ec. īn vederea dezv. ec. si pt. un īnalt nivel al ocuparii fortei de munca

gestioneaza rezervele monetare si conduce operatiunile de schimb valutar

Mediatorul European

are rolul de a sustine democratia si transparenta adm. la nivelul Uniunii

misiunea sa este de a primi plāngerile cetatenilor, firme, asociatii sau alte organisme īnregistrate oficial īn UE privind litigiile si cazurile de proasta administrare.

are atributii de acheta, iar institutiile si organismele comunitare despre care s-au primit plāngeri sunt obligati sa puna la dispozitie toate elementele necesare investigatiei

la initiativa ME toate institutiile si organismele comunitare au adoptat un cod de buna conduita adm.

ME este ales de Parlamentul European pe durata unui mandat parlamentar

sediul ME este la Strasburg

elab. rapoarte privind investigatiile efectuate

Fundatia Europeana pt. Formare Profesionala

are misiunea de a contribui la procesul de pregariri, specializare si formare profesionala atāt īn statele membre cāt si candidate si care gestioneaza programul Tempus.

Centrul European pt. Formare Profesionala

este o agentie europ. care furnizeaza inf. complete despre pol. de formare prof. a factorilor de decizie si expertilor Comisiei Europene si ale altor organisme.

(Agentia Europeana a Mediului, Of. pt. Publicatiile Oficiale ale Comunitatilor Europene, Of. lupta contra fraudei, Of. cooperare, Of. īmbunatatirii cond. de munca si viata)

Asist. Est.:

asist. reg.

ajutor orizontal

- Africa, Pacific si Caraibe

Statele medit. si Orientul Mijlociu

Europa centrala si de est (PHARE, ISPA, SAPARD)

Europa de sud-est

Asia si America Latina

Comunit. din Statele Indep.

- ajutor umanitar

ajutor alimentar

initiative europene pt. dem. si dr. omului

sanatate

initiativa "totul cu exceptia armelor"

coop. descentralizata

Programul ISPA

instr. pt. accesarea pol. structurale ale UE

nerambursabil, creat 1.01.2000

este conceput pt. a sprijini tarile candidate īn procesul europ. de candidare

ofera sprijin financ. pt. investitiile īn dom. prot. mediului si al transp. si pt. a accelera proc. de armonizare al legislatiei tarilor candidate cu normele europ. īn aceste 2 sectoare

Programul SAPARD

prog. specific de preaderare pt. agric. si dezv. rurala

īnfiintat 1999 si conceput pt. a sprijini tarile candidate īn abordarea rez. struct. īn sect. agricol si īn alte domenii privind dezv. rurala, precum si pt. adaptarea legislatiei privind politica agricola comuna

Asist. pe   PHARE ISPA SAPARD

per. 2000-2006  mld.Euro mld.Euro mld.Euro Total mld. Euro

10,920 7,28 3,640 21,840

Asistenta UE pt. Europa de sud-est

Statele balcanice:

Albania

Bosnia

Herzegovina

Croatia

Iugoslavia

Macedonia

Obiective:

reconstructia dupa razboiul din Iugoslavia

aj. refugiatilor

stabilitate politica

dezv. econ. īn regiune

buget alocat 4-6 mld. Euro

Comunitatea statelor independente

asist. financiara prin programul TACIS - destinat fostelor republici sovietice si Mongoliei, īn total 13 tari din Europa centr. si de est si Asia:

Armenia

Azerbaidjan

Belorusia

Georgia

Kazahstan

Moldova

Mongolia

Rusia

Targikistan

Turkmenistan

Ucraina

Uzbekistan

Obiective:

accentuarea proc. de tranzitie la soc. democratica

bugetul īn per. 2000-2006 este de 3mld. Euro

Asistenta Asia si America Latina

- s-a lansat 1976 un acord de cooperare privind aj. financ. si tehnic pt. categoriile cele mai sarace si coop. econ. fondata pe interes reciproc

Obiective:

sprijin pt. IMM (īntreprinderi mici si mijlocii) cu activ. internat. prin īncurajarea investitiilor europ. īn aceasta zona

promovarea coop. īn dom. īnvatamāntului superior

stabilirea unor legaturi dir. si pe termen lung īntre orasele europ. si cele din Amberica Latina

utilizarea optima a resurselor energetice, promov. benef. utiliz. tehn. informatiei

īntarirea coop. īntre UE si America Latina īn dom. īnvatamāntului superior

Ajutor Orizontal (programe comunitare)

Ajutor umanitar - se acorda sub forma contrib. fin. de statele membre pt. a ajuta populatia statelor īn care au avut loc razboaie sau catastrofe naturale; cel mai mare fond care se acorda: ajutor alim., locuinte

Ajutor alimentar - īnceputul UE 1967 grup de aprox. 30 state care lucreaza pe o lista privind nivelul cel mai scazut de trai cf. unor studii ale Bancii Mondiale

Initiativa europ. pt. dem. si dr. omului

Ob.:

īntarirea soc. democratice, pluraliste

īntarirea si resp.dr. omului si a statului de drept

dezv. soc. civile

prot. dr. omului

Actiunile sunt efectuate de ONG si Org. Internat.

Sanatate - protectia sanatatii

creat progr. actiune pt. per. 2000-2006 pt. lupta īmpotriva bolilor transmisibile (HIV, tuberculoza)

program īn 3 seturi cu actiuni complexe: consultatii gratuite; funizarea medicamentelor necesare la pret accesibil; cercetarea si dezv. echip. sanitare

Initiativa "totul cu exceptia armelor"

programul prevede accesul liber pe piata comuna a tuturor prod. originale din tarile slab dezv. cu exceptia armelor si munitiilor

se prevede ca numai trei produse nu sunt liberalizate imediat: banane proaspete, orez si zahar.

Coop. descentralizata

prevede ca rolul īn implementarea proiectelor revine institutiilor publice si organismelor nonguvernamentale

obiective:

adaptarea activ. desfasurate la nevoile existente

actiunea īn vederea realizarii obiectivelor propuse


Document Info


Accesari: 1576
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )