Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
DECLARATIA LUI ROBERT SCHUMAN PENTRU O INALTA AUTORITATE EUROPEANA A CARBUNELUI SI OTELULUI - 9 MAI 1950

Stiinte politice


DECLARATIA LUI ROBERT SCHUMAN PENTRU O INALTA AUTORITATE EUROPEANA A CARBUNELUI SI OTELULUI - 9 MAI 1950

Pacea mondiala n-ar putea fi salvgardata fara eforturi creatoare pe masura pericolelor care o ameninta.

Contributia pe care o Europa organizata si in 444f55e sufletita o poate aduce civilizatiei este indispensabila relatiilor pasnice. Transformandu-se, de mai bine de douazeci de ani, in campionul unei Europe unite, Franta a avut intotdeauna ca obiectiv esential servirea pacii. Europa nu a fost pregatita, iar noi am avut un razboi.Europa nu se va face dintr-o data, nici intr-o constructie de ansamblu; ea se va face prin realizari concrete creand intai in solidaritate de fapt. Strangerea la un loc a natiunilor europene necesita ca opozitia secundara a Frantei si Germaniei sa fie eliminata: actiunea intreprinsa trebuie sa tinteasca intai de toate Franta si Germania.

In acest scop, Guvernul francez propune orientarea imediata a actiunii catre un sector limitat dar decisiv.

Guvernul francez propune plasarea intregii productii franco-germane de carbune si otel sub o Inalta Autoritate comuna, intr-o organizatie deschisa participarii celorlalte tari din Europa.

Punerea in comun a productiilor de carbune si otel va asigura imediat stabilirea unor baze comune de dezvoltare economica si va schimba destinul acestor regiuni, mult timp puse in slujba fabricarii armelor de razboi, caruia i-au fost si victimele cele mai constante.

Solidaritatea de productie ce se va lega in acest fel va dovedi ca orice razboi intre Franta si Germania devine nu doar de neconceput, ci si material imposibil. Stabilirea acestei unitati de productie deschise tuturor partilor ce vor dori sa participe la ea, ajungand sa furnizeze tuturor tarilor pe care le va grupa elementele fundamentale ale productiei industriale in aceleasi conditii, va pune bazele reale ale unificarii lor economice.

Aceasta productie va fi oferita intregii lumi fara discriminare sau excludere, pentru a contribui la ridicarea nivelului de viata si la progresul operelor pacii.

Europa va putea urmari, cu mijloace sporite, realizarea uneia dintre obligatiile sale esentiale: dezvoltarea continentului african.

Va fi realizata astfel, simplu si rapid, fuzionarea intereselor indispensabile stabilirii unei comunitati economice si va fi administrat fermentul unei comunitati mai largi si mai profunde intre tari multa vreme dezbinate de invrajbiri sangeroase.

Prin punerea in comun a productiilor de baza si instituirea unei noi Inalte Autoritati, ale carei decizii vor lega Franta, Germania si celelalte tari care vor adera la ea, aceasta propunere va avea ca rezultat primele fundamente concrete ale unei Federatii Europene, indispensabila pentru mentinerea pacii.

Pentru a urmari realizarea obiectivelor astfel definite, Guvernul francez este gata sa inceapa negocieri, pe urmatoarele baze:

Misiunea atribuita Inaltei Autoritati comune va fi de a asigura in termenele cele mai scurte: modernizarea productiei si ameliorarea calitatii sale; furnizarea carbunelui si otelului in conditii identice pe piata germana, ca si pe piata celorlalte tari care adera; omogenizarea in progresul conditiilor de viata ale fortei de munca din aceasta industrie.

Pentru a atinge aceste obiective, plecand de la conditiile foarte disparate in care se afla in momentul de fata productia tarilor aderente, cu titlu tranzitoriu, vor trebui aplicate anumite dispozitii vizand un plan de productie si de investitii, instituirea unor mecanisme de ajustare a preturilor, crearea unui fond de reconversie, facilitand rationalizarea productiei. Circulatia carbunelui si otelului intre tarile aderente va fi scutita imediat de orice drept de vama si nu va putea fi afectata de tarifele de transporturi diferentiale. Treptat, se vor degaja conditiile care sa asigure spontan repartizarea cea mai rationala a productiei la nivelul de productivitate cel mai inalt. In contrast cu un cartel international vizand repartitii si exploatarea pietelor nationale prin practici restrictive si mentinerea unor profituri ridicate, organizatia proiectata va asigura fuziunea pietelor si extinderea productiei.

Principiile si angajamentele esentiale mai sus definite vor face obiectul unui tratat semnat intre state si supus ratificarii parlamentelor. Negocierile, indispensabile pentru precizarea masurilor de aplicare, vor fi continuate cu asistenta unui arbitru desemnat de comun acord; acesta va avea ca sarcina sa vegheze ca acordurile sa fie conforme cu principiile si, in caz de opozitie ireductibila, va fixa solutia ce va fi adoptata. Inalta Autoritate comuna insarcinata cu functionarea intregii organizari va fi compusa din personalitati independente, desemnate pe o baza prioritara de catre guverne: un Presedinte va fi ales de comun acord de catre Guverne, deciziile sale vor fi executorii in Franta, Germania si celelalte tari aderente. Dispozitii corespunzatoare vor asigura caile de recurs necesare contra deciziilor Inaltei Autoritati. Un reprezentant al Natiunilor Unite pe langa aceasta Autoritate va fi insarcinat sa faca de doua ori pe an un raport public la ONU, dand seama de functionarea noului organism, mai cu seama in ceea ce priveste salvgardarea scopurilor sale pacifiste.

Institutia Inaltei Autoritati nu prejudiciaza cu nimic regimul proprietatii intreprinderilor. In exercitarea misiunii sale, Inalta Autoritate Comuna va tine seama de puterile conferite Autoritatii Internationale a Ruhrului si de obligatiile de orice natura impuse Germaniei, in masura in care acestea vor subzista.


Document Info


Accesari: 1033
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )